Greška u pisanju, previše gramatički jednostavna struktura da bi se pogriješilo.
VJERSKI SLUZBENICI
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 219 times
- Status: Offline
Re: Sulejman Bugari: Lideri vjerskih zajednica su glavni krivci za sve nepravde među ljudima
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2320 times
- Been thanked: 5740 times
- Status: Online
Re: Sulejman Bugari: Lideri vjerskih zajednica su glavni krivci za sve nepravde među ljudima
I poslanik je pio nularicu, staeinsomnia wrote: 23 Aug 2022, 10:51 Fazon je sto i dosta bezalkoholnih u sebi ipak ima mali postotak alkohola. Postoji tamo neka tolerancija koliki postotak je dopuste da se pivo moze nazvati bezalkoholnim
Fuck you a friendly note to start the day
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

Onda ok. Ali kada skloniš sve one što piju, kradu, kockaju se, kurvaju se itd. ostane ti šakica ljudi u Bosni. Ali slažem se sa time što si naveo da moderni evropski musliman znači da se pridržava svojih vjerskih temeljnih zakona a uz to još ne smeta drugim ljudima kao ni državi u kojoj živi.Chan wrote: 23 Aug 2022, 07:38To što si naveo možda ti ubrajaš u moderne muslimane. Ja ne. To ne podrazumijeva opijanje, klađenje i ostalo, već da živiš u skladu sa evropskim demokratskim standardima koji te ne spriječavaju u tome da živiš kao musliman. Malo bi manje trebali reagovati na izljeve mržnje od strane pojedinih budala i sve 5.Bosnia_Nord wrote: 23 Aug 2022, 02:26
Moderni evropski muslimani![]()
Jedno je ispunjavati osnovne vjerske dužnosti a uz to imati kultoroške razlike u odnosu na istok pa se nazivati "evropski musliman."
A drugo je ne ispunjavati nikakve dužnosti, biti imenom musliman i to nazivati "evropskim islamom" još "modernim".
Može li to moderni kada značiti da se nešto čak više u vjeri ispunjava u odnosu na prije 500 godina a ne uvijek zapostavljanja nečega iz Kur'ana iz Sunneta se opravdava sa modernim islamom.
Svake godine Bošnje pošalju 200 000 glasova na Zvezde Granda, pobjednika Zvezde Granda dočeka po 30 000 - 40 000 ljudi, kladionice u FBiH svake godine duplaju profit (valjda u modernom evropskom islamu kocka je dozvoljena), alkohol također obara sve rekorde u prodaji i još milion situacija i ovo se sve stavlja pod krov "modernog bosanskog evropskog islama."![]()
Ja znam da je islam poprilično dubok i širok za izučavanje ali i ptice na grani znaju da u globalu Bošnjaci su skrenuli od islama i još to sve sami sebi pravdaju nekakvim filozofijama.
Ko se ne slaže samnom neka sutra za vrijeme podne ili ikindije namaza uđe u lokalnu džamiju i izbroji stanje (oduzmite bradonje) pa nek mi javi rezultat.
Iz tvojih riječi se zapravo vidi neka vrsta gorčine iz samo tebi poznatih razloga.
A razlog zašto sam možda i burno reagovao jeste što sam se dosta toga nagledao u životu po pitanju definisanja modernog bosanskog islama. I ovdje na forumu imaš situaciju gdje meni čovjek govori da ljude iz mog okruženja koji piju alkohol ne trebam smatrati lošijim muslimanima.
Jučer čitam komentar kako su muslimani postali radikalni jer su džamije sada za vrijeme džumu pune a u Jugi je bio samo koji dedo. I još mnoštvo komentara od strane Bošnjaka koji pljuju sve redom iz islama jer se to ne uklapa u sliku njihovog bosanskog islama.
A u pravu si i za gorčinu to se najviše javlja iz moje ljubavi za bosanskim islamom i smeta mi kad se sve gura u njega. Volim slušati stare priče o islamu u Bosni, volim slušati naše dede koji rado pričaju svoje priče iz mekteba i kako je se sve obavljalo u njihovo vrijeme. Međutim, ljudi su počeli zloupotrebljavati to "moderni" "bosanski" "evropski" islam pa tako sve svoje poroke opravdaju na taj način ili "nije ovo S. Arabija." Svakodnevno vidim na stotine komentare (sa popriličnim brojem lajkova) od strane Bošnjaka gdje iznose mišljenja koja se suprotstavljaju svim islamskih zakonima i na kraju dodaju da su oni "moderni muslimani". I kada god ja nekome ovo ispričam budem prozvan kao "vehabija" ili "ekstremista" a svako zna da je ovo osnovna priča da nije nikakav ekstremni islam. Ali šta ćeš, komunizam je uradio svoje pa je tako osakatio većinu Bošnjaka u islamu, uvjerio ih je da im je ime dovoljno da budu muslimani.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8761 times
Previse ljudi povezuju neke stvari automatski i nekako se previse podrazumijeva.
Federacija i muslimani nije isto. Musliman po rodjenju ne znaci da je i vjernik pa da mora zivjeti po serijatu. Jel se neko zove Muhamed, odmah mu se mece pecat i odmah je "naš".
Malo bezveze al pali to i prolazi kod nepismenog naroda.
Federacija i muslimani nije isto. Musliman po rodjenju ne znaci da je i vjernik pa da mora zivjeti po serijatu. Jel se neko zove Muhamed, odmah mu se mece pecat i odmah je "naš".
- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

Pa dobro, to je ono Musliman ili musliman.Duminjo wrote: 23 Aug 2022, 14:40 Previse ljudi povezuju neke stvari automatski i nekako se previse podrazumijeva.
U ovom prvom slučaju jeste Federacija i ime a u drugom slučaju je način života koji je temeljen šerijatom.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Tu je za mene glavni uzrok zašto je većina zbunjena taj što smo se u onom sistemu zvali Muslimani.Duminjo wrote: 23 Aug 2022, 14:40 Previse ljudi povezuju neke stvari automatski i nekako se previse podrazumijeva.
Prije rata ako se Ramiz i Goran napiju i zagrljeni mjere ulicu više će naroda ogovarati Ramiza " Vidi ga šta radi a musliman" a on ima veze sa islamom kao Goran sa pravoslavljem, znači ima veze 0%.
Ustvari i danas se Bošnjaci moraju boriti sa tim predrasudama samo zato što su bili poznati kao Muslimani.
Da smo se onda izborili za to pravo (ili da ga uopšte nismo izgubili) ne bi se morali boriti sa tim teretom.
Da su Srbi i Hrvati u onom sistemu bili poznati kao Pravoslavci i Katolici i oni bi tada a i danas imali isti problem ako se ne ponašaju po pravilima religije.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8761 times
Glavni problem je taj sto se vjera uspjela izjednaciti sa narodima.Naseef Mushroom wrote: 23 Aug 2022, 18:24Tu je za mene glavni uzrok zašto je većina zbunjena taj što smo se u onom sistemu zvali Muslimani.Duminjo wrote: 23 Aug 2022, 14:40 Previse ljudi povezuju neke stvari automatski i nekako se previse podrazumijeva.
Prije rata ako se Ramiz i Goran napiju i zagrljeni mjere ulicu više će naroda ogovarati Ramiza " Vidi ga šta radi a musliman" a on ima veze sa islamom kao Goran sa pravoslavljem, znači ima veze 0%.
Ustvari i danas se Bošnjaci moraju boriti sa tim predrasudama samo zato što su bili poznati kao Muslimani.
Da smo se onda izborili za to pravo (ili da ga uopšte nismo izgubili) ne bi se morali boriti sa tim teretom.
Da su Srbi i Hrvati u onom sistemu bili poznati kao Pravoslavci i Katolici i oni bi tada a i danas imali isti problem ako se ne ponašaju po pravilima religije.
Sve dok se podrazumijeva da Ramiz mora biti Bosnjak samo zato sto je musliman ili da Ramiz mora biti musliman jer je Bosnjak, nema hajra.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Pa podrazumjeva se svugdje. I tebe Svabo smatra muslimanom cim ti cuje ime
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Pa čim je u Jugoslaviji Bošnjaka zvao Muslimanom automatski je se izjednačila religija sa narodom i od tog tereta se ne možemo ni danas skroz osloboditi.Duminjo wrote: 24 Aug 2022, 02:07Glavni problem je taj sto se vjera uspjela izjednaciti sa narodima.Naseef Mushroom wrote: 23 Aug 2022, 18:24
Tu je za mene glavni uzrok zašto je većina zbunjena taj što smo se u onom sistemu zvali Muslimani.
Sve dok se podrazumijeva da Ramiz mora biti Bosnjak samo zato sto je musliman ili da Ramiz mora biti musliman jer je Bosnjak, nema hajra.
Sa istim problemom bi se danas borili Hrvati da su se u Jugoslaviji zvali Katolici.
I gle čuda, mnogi opet pate za onom državom i tvrde da je bilo hajra iako je onda još bilo ekstremnije, npr. bili su komunisti što su bili Muslimani što je ustvari oksimoron, znači nije do toga.
Danas je ipak malo opuštenije gdje mogu i vjernik i ateista biti Bošnjak.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22762 times
- Been thanked: 20842 times
Muslimanska elita, tj. tadašnja bošnjačka elita, je u jednom periodu i sama htjela da se tako nazivaju (Muslimani), jer su sve drugo smatrali stranim elementom i udarom na subjektivitet. Dakle, i bosnjastvo je bilo strano za elitu sve do Adila Zulfikarpasica.
Dakle, to je i njihova krivica djelomicno. Samo sto bosnjacka mitomanija odbacuje te cinjenice jer je uvijek lakse kriviti iskljucivo druge za vlastitu nesrecu.
Dakle, to je i njihova krivica djelomicno. Samo sto bosnjacka mitomanija odbacuje te cinjenice jer je uvijek lakse kriviti iskljucivo druge za vlastitu nesrecu.
- insomnia
- Rđav kurac

Sto jest jest. Po stoljeca placnih ociju gledali prema Turskoj i sad se odjednom probudili
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26117 times
- Been thanked: 26754 times
Bosnjackom elitom smatram Husein- kapetan Gradascevica ili rahmetli Izeta Nanica.
dream of spring...
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Nevjerovatno je kako nam se servira i opetovano ponavlja ova četnička mitomanija unatoč bezbroj argumenata koji su je opovrgli.Chan wrote: 24 Aug 2022, 07:18 Muslimanska elita, tj. tadašnja bošnjačka elita, je u jednom periodu i sama htjela da se tako nazivaju (Muslimani), jer su sve drugo smatrali stranim elementom i udarom na subjektivitet. Dakle, i bosnjastvo je bilo strano za elitu sve do Adila Zulfikarpasica.
Na vašu žalost, u ovom slučaju, stotinu puta ponovljena laž neće postati istinom.
Svi mi se morete obratit
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
To je zapravo vasa mitomanija kao sto rekoh.
- insomnia
- Rđav kurac

Da ne bi Alije u Halidainu mrka kapa
- Taare
- greatest

Ma pusti ba ljigavca sa četničkom propagandom. Laži i izmisljotine.
Eto, neka nam predoče argumente za svoje tvrdnje.
Eto, neka nam predoče argumente za svoje tvrdnje.
Svi mi se morete obratit
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Tamam posla da tebi nesto objasnjavam. Imas koliko hoces literature o tome, a nije srpska niti je hrvatska.
- insomnia
- Rđav kurac

Muslimanska? 
- Taare
- greatest

Eto vidiš kako fercera četnička lafina. Bace bombu u nadi da će se neko upecati na istu, pa onda podviju repine kad se zatraže argumenti.
Okupator je vladao tolika stoljeća, a bošnjak nije htio da nauči turski jezik, a kamoli nešto drugo.
Okupator je vladao tolika stoljeća, a bošnjak nije htio da nauči turski jezik, a kamoli nešto drugo.
Svi mi se morete obratit
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Jel ti fakat očekuješ da trošim vrijeme na tebe nakon onog?
Rekoh ti već... ko te jebe bolan. Misli šta hoćeš. Za mene si nula i nebitan.
Rekoh ti već... ko te jebe bolan. Misli šta hoćeš. Za mene si nula i nebitan.