Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9683 times
Been thanked: 11426 times
Status: Online

Re: Iran

Post by Krokodil Behko »

Taare wrote: 25 Aug 2022, 09:24 Fascinantan narod. Pod sankcijama prave čuda. Ako se uspiju dogovoriti sa amerima pa taj dogovor rezultira izvozom gasa i nafte, iran će biti najjača vojna i vrlo jaka ekonomska sila u regiji.
Iran je u srijedu počeo dvodnevne manevre velikog obima dronova, koji uključuju razne vojne jedinice, javila je poluzvanična novinska agencija Mehr.

Prvog dana vojnih vježbi letjelica bez ljudske posade (UAV), koje su proizveli iranska vojska i Ministarstvo odbrane, uspješno su izvedene misije izviđanja i nadzora u graničnim regijama i u međunarodnim vodama, saopćio je glasnogovornik manevara Mahmoud Mousavi. prenosi Fena.
Arapčine na haparatima :ooo
Za razliku od svoje starije braće, Shahed-171 će imati i satelitsko navođenje putem vojnog satelita Noor-2, koji je lansiran u martu ove godine.

Prošle nedelje je lansiran i drugi iranski vojni satelit, nazvan „Khayyam“, iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu, korišćenjem ruske rakete „Sojuz“. Satelit je dobio ime po persijskom matematičaru Omaru Khayyamu, a biće korišćen za snimanje i navigaciju iz orbite, pre svega delova Bliskog istoka i Zaliva.
https://balkans.aljazeera.net/teme/2022 ... m-zastavom

Budu li slali Rusima, džaba će slati :D.

22:58
SAD će Ukrajini poslati zračni sustav VAMPIRE, odnosno, sustav za rušenje dronova koji koristi "male projektile koji će rušiti projektile u zraku", rekao je Colin Kahl, zamjenik tajnika za politiku američkog Ministarstva obrane. VAMPIRE sustavi su uključeni u najnoviji američki paket sigurnosne pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara, objavljeno je danas. SAD nastavlja obučavati ukrajinske snage na svim sustavima koje im SAD i NATO pružaju, rekao je Kahl. Dodao je i da SAD vjeruje da ima dovoljno vremena za obuku Ukrajinaca za upravljanje sustavima iz nove pošiljke vojne pomoći, prenosi Index.hr.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Post by Taare »

Krokodil Behko wrote: 25 Aug 2022, 09:32 Budu li slali Rusima
Pa rekli su da neće.
Ali, taman i da pošalju, zaboli me. Da nećemo možda prekinuti odnose sa iranom zbog neke ukrajine? Naravno da nećemo jer se radi o našem najvećem prijatelju.
Eno i turska surađuje s jednima i sa drugima.
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Jes ali Ukrajina, Rusija, Dugin, kme, kme 😁
Image
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 364 times

Post by harlekin »

Ja cak mislim da bi nama Iran bio drazi da nam nije pomogao kad je najvise trebalo,da je ko i ostali odjebao nas i u miru gledao kak nas mlate mi bi sad cijenili i postovali Iran kao i ostale sto nam nisu dali ni da se branimo.
Realno gamad smo mi teska zabijamo noz u ledja bez imalo srama i lizemo guzice koje nas dobro poseru prije tog,a kao cudimo se sto nas drugi dozivljavaju kao smece sto i jesmo.
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Pa nismo svi, jelte. Ja sam svijetli primjer :andjeo

Ustat pa spomenut iran :djed
E sad, očigledno je da trenutno podržavamo suprotne strane.
Je l rusija napala ukr? Jeste. Kraj priče. Agresor. Mi osuđujemo.
Pa joj, rujo imo razloge, amerika, bla, bla, bla..
Nije imo razloge i gotovo.

Ali, zbog ukr osuditi iran? Ne pada mi napamet.
o, iranci, velkam u bosnu. Osjećajte se ko kod kuće. Koliko ćete ostat? Hevtu? Ma neka vas makar 15 dana. Evo, pripremili smo vam i onih glinenih pločica.
valjali ste i vi nama kad je bilo najpreče.
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Jes. Na forumu. U stvarnosti protjerujemo “diplomate”
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Pa govorim za sebe, a vjerovatno i većinu naroda. A nama je poznato da ima izdajnika koji ne misle kao mi, jelte.
Svi mi se morete obratit
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7866 times
Been thanked: 18602 times

Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni

Post by Maja »

Image

Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka, preminula je nakon što ju je uhapsila policija za moral, a što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među stanovništvom ove konzervativne države.

Amini je sa porodicom bila u posjeti Teheranu, u kojem je uhapšena zbog toga što navodno nije bila propisno odjevena, u skladu s pravilima za odijevanje, koja su propisana nedugo nakon Islamske revolucije iz 1979. godine.

"Nažalost, preminula je i njeno tijelo je prevezeno na obdukciju", objavila je državna televizija, dodavši da je iznenada imala probleme sa srcem i da je odmah prevezena u hitnu pomoć.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi je od ministra unutrašnjih poslova zatražio da se ovaj slučaj istraži. Nekoliko parlamentaraca je najavilo da će tražiti da se smrt djevojke problematizira i u zakonodavnom tijelu. Pravosudne institucije su najavile da će formirati posebno tijelo koje će provesti istragu.

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) je saopćila da su hapšenju prethodile sumnjive okolnosti te da je u zatvoru bila mučena. Poručili su da ovaj "kriminal mora biti istražen".

Tvrde da je Amini bez ikakvog opravdanja uhapšena te da je preminula tri dana nakon hapšenja. Ocijenili su da su zakoni ove zemlje uvredljivi, ponižavajući i diskriminatorni. Pozvali su nadležne na reakciju.

Ovaj smrtni slučaj se desio usljed sve učestalijih kontroverzi u djelovanju policije za moral, koja se zvanično zove Gasht-e Ershad. U julu ove godine objavljen je videosnimak na kojem se vidi kako žena moli ovu policiju da joj oslobodi kćerku. Držala se za kombi u pokretu, dok su odvozili njenu kćerku.

Kodeks oblačenja odnosi se na sve žene, pa i one iz inostranstva, bez obzira na nacionalnosti i vjeroispovijest. Podrazumijeva da glava i vrat moraju biti prekriveni maramom.

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei je podržao stav da se bude tolerantniji po pitanju pravila za oblačenje. Međutim, vrlo konzervativni krugovi ne pristaju na to, odnosno traže pooštravanje sankcija. Mišljenja su da tolerantniji odnos dovodi do moralnog propadanja i raspada porodica.

Slučaj Mahse Amini osudile su brojne poznate iranske ličnosti, prenosi Al Jazeera English.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Re: Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni

Post by insomnia »

Boje se hodzurine gologlavih zena
Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Re: Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni

Post by Duh »

Da bi sacuvao porodice, ubijes nekome kcerku.
Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i dao mu slobodnu volju.

Naravno...nije sve zavrseno.
Covjek onda podje stvarati Boga na svoju sliku i priliku...dan osmi.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13985 times
Been thanked: 23155 times

Post by Fuddo »

Policija za moral
Vozis auto i zaustave te
Kazu, sto si u potkosulji
Hajmo, parkiraj
Kakvi debili upropastavaju jedan skroz talentovan narod
Ovdje su svi nekakvi pHd za ovo, za ono
Dozvolite da se obratimo
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9861 times
Been thanked: 16635 times

Post by spacebound »

I oni se nazivaju muslimanima. Da Muhamed a.s. sad ozivi i vidi sta rade ponovo bi umro.
Gamad bolesna :bua
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi »

Duh wrote: 17 Sep 2022, 14:19 Da bi sacuvao porodice, ubijes nekome kcerku.

Pa je moralno imati moralnu policiju?
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

insomnia wrote: 17 Sep 2022, 14:06 Boje se hodzurine gologlavih zena
Ko što se tvoji ćafiri boje obučenih.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

spacebound wrote: 17 Sep 2022, 15:10 I oni se nazivaju muslimanima. Da Muhamed a.s. sad ozivi i vidi sta rade ponovo bi umro.
Baš.
on bi reko ženama da obuku hot pants, izbace sise, metnu silikone u guzove, sise i labrnje, te bi podržao istospolne brakove :zubi
Svi mi se morete obratit
Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh »

CikCikCikPogodi wrote: 17 Sep 2022, 15:13
Duh wrote: 17 Sep 2022, 14:19 Da bi sacuvao porodice, ubijes nekome kcerku.

Pa je moralno imati moralnu policiju?
Za masu se moral zasniva kroz vjeru ili bolje receno teologiju(objasnjavanje vjere strucno). Njihovi teolozi ce ti objasniti strucno da je to moralno i obavezno. Objasnjeno ce ti biti da si kaznu zasluzio i da je on taj kojem je odobreno da kaznjava u ime nekog Boga.

Vjera u Boga postaje problematicna kod bilo koga, ako se zapostavi vjera u bozansko.

nekome je npr papa potreban, a kinezi nemaju za njega vremena.
nekome je moralno da novom kralju peglaju pertle.

ja npr ne vidim nista nemoralno u gologlavoj muslimanki.
mogu samo doci do spoznaje, kakva joj je kosa...frizura i nista vise.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22106 times
Been thanked: 20173 times

Post by Masamune »

Iran treba proglasiti humanitarnom katastrofom.
Izvući žene, djecu, životinje i normalne muškarce odatle i onda poravnati atomskim bombama sve što hoda.
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Duh wrote: 17 Sep 2022, 15:37 ja npr ne vidim nista nemoralno u gologlavoj muslimanki.
Ti ne vidiš, drugi vidi, trećem je to premalo, drugi bi uvrstio neš svoje...i izbila bi anarhija.
Zato je fino kad postoji neka centralna instanca koja će stati na čelo svim tim profesorima, zidarima, pravnicima, kradljivcima, trgovcima, psiholozima, kao i ostalima koji se osjećaju prozvanim da kažu pokoju na temu. U demokratskom društvu ulogu vrhovnog tumača preuzimaju sudovi i demokratski/mitom/korupcijom /vezama/nasiljem/koalicijom "izabrana" i izabrana vlast, a kod nekih drugih istu tu ulogu preuzimaju poglavice plemena. Kod trećih možda kralj, a kod četvrtih neki teolozi.
Svi mi se morete obratit
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9254 times
Been thanked: 9212 times

Post by Zana »

Taare wrote: 17 Sep 2022, 15:35
spacebound wrote: 17 Sep 2022, 15:10 I oni se nazivaju muslimanima. Da Muhamed a.s. sad ozivi i vidi sta rade ponovo bi umro.
Baš.
on bi reko ženama da obuku hot pants, izbace sise, metnu silikone u guzove, sise i labrnje, te bi podržao istospolne brakove :zubi

Ne bi sigurno ubio muslimanku koja nije pokrivena.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9861 times
Been thanked: 16635 times

Post by spacebound »

Taare wrote: 17 Sep 2022, 15:35
Baš.
Jok, vec bi ubijao takve. Ili cak one kojima ispadne pramen kose :ok
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
Post Reply

Return to “Svijet”