Demencija/Alchajmerova bolest/MOPS

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10162 times
Been thanked: 17266 times
Status: Offline

Re: Zločin kakav Crna Gora ne pamti: 11 mrtvih u pucnjavi na Cetinju

Post by spacebound » 27 Aug 2022, 10:17

Mozda ce zvucati grubo, ali ja cu reci sta mislim.
Vi nju trebate dati tamo gdje ce imati strucnu njegu 24 sata. Pustite se osjecaja krivnje. Vi niste strucni za toga, a novac, hvala Bogu imate. To ne znaci da cete je napustiti vec da cete joj omoguciti najbolju njegu i pomoc koju moze dobiti, a da pri tome i tvoja supruga sacuva mentalno, a oporavi fizicko zdravlje. Zapitajte se sta bi joj majka rekla, ona njena majka od prije bolesti. Da li bi htjela da njeno dijete kopni i nestaje? Sigurno ne bi.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2982 times
Been thanked: 3427 times

Post by Skin » 27 Aug 2022, 10:20

nazalost, kod uznapredovalog oblika bolesti, potpuno se mijenja licnost. jako je tesko imati toliko strpljenja, takta, staviti se u kozu pacijenta, sve to prihvatiti, a pokusavati pomoci i svakodnevno brinuti.
ne znam da li postoji bas neki centar za kognitivnu neurologiju.. to spada u domen neurologa i psihijatra...sad, kako ste nasli i koga od doktora, ne znam.
ima ovaj site demencija.org i to je neko udruzenje kod nas...ali pominju dzemate, pa ne znam kakav je pristup.
ima i familia.ba
palijativna njega je neophodna...ako neki dom nije nikako opcija..onda se mora obuka proci, za clanove proodice ..obicno je clan porodice, supruznik ili dijete, glavna opcija za njegu..jer treba mnogo razumjevanja i podrske, mimo edukacije za tako kompleksnu njegu.
zasad mozda da nadjes za suprugu nekog psihoterapeuta, da njoj pomogne oko toga, a i dugorocno bi to bilo bitno.
ne znam, tesko je. kod mog tate to isto pocinje...i gledam sta cemo i kako

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10162 times
Been thanked: 17266 times

Post by spacebound » 27 Aug 2022, 10:24

Skin wrote: 27 Aug 2022, 10:20 nazalost, kod uznapredovalog oblika bolesti, potpuno se mijenja licnost. jako je tesko imati toliko strpljenja, takta, staviti se u kozu pacijenta, sve to prihvatiti, a pokusavati pomoci i svakodnevno brinuti.
ne znam da li postoji bas neki centar za kognitivnu neurologiju.. to spada u domen neurologa i psihijatra...sad, kako ste nasli i koga od doktora, ne znam.
ima ovaj site demencija.org i to je neko udruzenje kod nas...ali pominju dzemate, pa ne znam kakav je pristup.
ima i familia.ba
palijativna njega je neophodna...ako neki dom nije nikako opcija..onda se mora obuka proci, za clanove proodice ..obicno je clan porodice, supruznik ili dijete, glavna opcija za njegu..jer treba mnogo razumjevanja i podrske, mimo edukacije za tako kompleksnu njegu.
zasad mozda da nadjes za suprugu nekog psihoterapeuta, da njoj pomogne oko toga, a i dugorocno bi to bilo bitno.
ne znam, tesko je. kod mog tate to isto pocinje...i gledam sta cemo i kako
Kako se kod njega manifestuje, naravno, ako zelis da podijelis?
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2955 times
Been thanked: 24437 times
Status: Online

Post by HAVANA » 27 Aug 2022, 10:34

Duh wrote: 27 Aug 2022, 10:13
HAVANA wrote: 27 Aug 2022, 10:07Ne kontam?
Cesto je kod nasih ljudi sramota da roditelj zavrsi u domu.
Ja sam dobivao takve primjedbe.
Svaki roditelj pri zdravoj svijesti, nece da se dijete zrtvuje za njega...zdravlje, psihu.

Meni je mater dobila Alzheimer sa 60 (dobila dijagnozu) ako ne i prije.
Nije ni ona htjela dom, ali sad se boji izaci iz doma, jer misli da je necemo vratiti.

ja sam za 100% strucnu brigu.
Ma jebe mi se sta okolina misli o svemu a pogotovo o ovome. Trenutno to ne moze. Kako, jedino da je svezem i odvedem. Kako mislis nekog da smjestim kad nece? A zena kakva je brinuce do zadnjeg dana, taman se i ona ugasila.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4302 times
Been thanked: 2112 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 27 Aug 2022, 10:38

Onda preispitaj zenino mentalno zdravlje, pa ja
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 27 Aug 2022, 10:43

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 27 Aug 2022, 10:38 Onda preispitaj zenino mentalno zdravlje, pa ja
Sta ga imam preispitivat. Uvijek je i bila previse brizna, pozrtvovana... Sta trebam rec, jebo mater, uspavaj je, svezi i tarlahni je nedje protiv njene volje... To sto ti mozes nesto i sto bi mogla ne znaci da drugi moze...

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 27 Aug 2022, 10:44

Nebitno, da vas ne smaram. Hvala, par stvari mi je valjalo od sve ove price.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 27 Aug 2022, 10:47

HAVANA wrote: 27 Aug 2022, 10:43
Koteljubi_kadnisamtu wrote: 27 Aug 2022, 10:38 Onda preispitaj zenino mentalno zdravlje, pa ja
Sta ga imam preispitivat. Uvijek je i bila previse brizna, pozrtvovana... Sta trebam rec, jebo mater, uspavaj je, svezi i tarlahni je nedje protiv njene volje... To sto ti mozes nesto i sto bi mogla ne znaci da drugi moze...
Roditelji su najveći smarači

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 27 Aug 2022, 10:48

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 27 Aug 2022, 10:47

Meni nisu.Ja bi svoju krkace noso sad po carsiji kad bi me nazvala i trazila.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 27 Aug 2022, 10:49

Samo ti bujrum

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2982 times
Been thanked: 3427 times

Post by Skin » 27 Aug 2022, 10:55

havana, prvo zakazi supruzi termin kod jasne barjaktarevic. pa se obrati jednom od ovih centara za demenciju ili palijativnu njegu i potrazi savjet oko edukacije za njegu takvih bolesnika. rade se obuke za clanove porodice i to sigurno puno pomogne. kad nazoves par brojeva i privatnih klinika, sigurno ces doci do informacjje ko je nabolji doktor i ima neki pristup, onda ga dovedite u kucnu posjetu, a oni ce znati kako majku uvjeriti u to i sta joj reci. ne treba tim pacijwntima previse informacija davati, jer im mozak radi vec 100 na sat. samo kratko, kao djetetu. posavjetuj se ti sa tim ljudima, jer nisi direktno u tome, pa mozes hladne glave opcije razmotriti. i ovim si uradio puno, i za punicu i za svoju porodicu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10171 times
Been thanked: 12045 times

Post by Krokodil Behko » 27 Aug 2022, 11:00

HAVANA wrote: 27 Aug 2022, 10:34
Duh wrote: 27 Aug 2022, 10:13
Cesto je kod nasih ljudi sramota da roditelj zavrsi u domu.
Ja sam dobivao takve primjedbe.
Svaki roditelj pri zdravoj svijesti, nece da se dijete zrtvuje za njega...zdravlje, psihu.

Meni je mater dobila Alzheimer sa 60 (dobila dijagnozu) ako ne i prije.
Nije ni ona htjela dom, ali sad se boji izaci iz doma, jer misli da je necemo vratiti.

ja sam za 100% strucnu brigu.
Ma jebe mi se sta okolina misli o svemu a pogotovo o ovome. Trenutno to ne moze. Kako, jedino da je svezem i odvedem. Kako mislis nekog da smjestim kad nece? A zena kakva je brinuce do zadnjeg dana, taman se i ona ugasila.

Sabura, ući će u mirniju fazu i tad možete komotno birati, dom ili njegovateljica. Pretpostavljam da ti nije problem platiti njegovateljicu, a ako i bude, uvijek možeš izganjati tuđu njegu. Trebalo bi da je to sad oko 450 maraka.

U toj fazi, samo nek ona pripazi da ti punica ne padne, ili da se ne oprži na nešto, da ne ostavi vodu odvrnutu, a svakako će trebati neko oko kupanja i pelena. Naravno, ukoliko joj organizam sve izdrži i dođe do te faze. Tad nije problem ni hrana ni lijek, mada ojj lijek neće ni trebati jer ga ni nema za ut bolest. Eventualno za neke prateće pojave, izostanak stolice, nateknuće nogu zbog stalnog besciljnog hodanja po kući, pritisak i tako to.

Ako dođe do pelena, zaobiđi sve što se prodaje po tržnim centrima (turske i albanske pogotovo) i privatnim apotekama i idi u ZZO, oni dijele najbolje i besplatne su. Najbolje su poljske "Seni".
Možda vrmeenom neće moći ni da pije tekućine, pa će trebati flašice od meke plastike, da joj se na pipu ubrizgava i svašta.

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13649 times
Been thanked: 14872 times

Post by immuno » 27 Aug 2022, 11:01

Mozda nebi bilo lose otvoriti temu demencija, stari bolesni, dosta nas ima koji na ovaj ili onaj nacin ima iskustva pa da dijelimo ta iskustva mozda nekome budu od pomoci.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Aug 2022, 11:06

immuno wrote: 27 Aug 2022, 11:01 Mozda nebi bilo lose otvoriti temu demencija, stari bolesni, dosta nas ima koji na ovaj ili onaj nacin ima iskustva pa da dijelimo ta iskustva mozda nekome budu od pomoci.

Mislim da možda već imamo, iscurilo mi je slobodno vrijeme, pa ću pogledati popodne. Ako ne bude, podijelit ću postove i sve ovo formirati kao zasebnu temu. Hvala.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 31860 times
Been thanked: 29721 times

Post by Morgen » 27 Aug 2022, 11:18

Nisam ni znala koliko nas ovde dele istu sudbinu…

Havana, ja tvoju suprugu potpuno razumem. Ja sam bila spremna sve ostaviti samo da budem sa mojom majkom, do te granice da sam i ja obolela. Onda sam morala da preispitam sebe, koliko sam spremna dati i zrtvovati. Prijatelji, doktori, socijalne sluzbe. Svi su mi govorili isto.

U skladu sa mogucnostima u BiH morate se dogovoriti u vezi majke i misliti na VAŠU buducnost. Vasu decu.
Ja sam dve godine svaki dan(sem vikenda) isla majci u dom i hranila je.

To je bio savet jedne sestre u domu, psihicki me razarala svaka poseta, danima se nisam mogla oporaviti da sam svoju majku izgubila. Isla sam tada 1x sedmicno.
Kad sam krenula svaki dan da idem, pocela sam da prihvatam moju “novu” majku. I bilo mi je puno lakse.

Tvoja supruga nikad ne sme misliti da je “ostavila” majku, kada bude u domu, kad bude vreme za to. U principu sad samo morati cekati na to da joj se stanje pogorska…da bi vi mogli odluciti kako dalje. Gordo zvuči ali je nazalost tako.

Nastavi biti i dalje dobar, pazljiv i podrska svojoj zeni.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25862 times
Been thanked: 6808 times

Post by Veca » 27 Aug 2022, 12:32

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 27 Aug 2022, 10:47

...a vi, djeca, niste bili smaraci?! ...svi mili cvjecke?! ...serem vam se u hladnocu i egoizam! fuj! ...ako ne mozes nesto umirujuce reci, najbolje suti!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack » 27 Aug 2022, 13:10

HAVANA wrote: 27 Aug 2022, 10:00 Ma ja. Pretpostavljo sam. Hvala. Vec pocinje faza teskog gutanja i odbijanja hrane i vode, problemi sa nuzdom... Ali mozak je jos u fazi 100 na sat i neke agresije, izivljavanja, vrijedjanja pa placa... Svaka tebi cast kad si to izdrzao. Ja bi pobudalio. Naviko sam eto problema, rijesi problem. Ovde je to nemoguce.
Havana, tako nekako ide kao je behko napisao.

Samo cu dodati da nisu sve demencie iste i nemaju isti tretman
Demenca sa Alzhimer’, vaskularna, sa Parkinsonovom ili Huntingonovom,Creutzfeldt-Jakob ili substancna-induced perzistentna demencia…
Odrazavaju se na razlicite nacine kognjitivnog deficita gubljenja memorijei josh ukjlucuje najmanje jednu bilo da se rado o aphaziji,apraxiji,agnoziji.
Smanjene kognjitivne funkcije, u slucaju da ima i delirijum, ne dijagnosticira se demencia, dok u slucaju da pokazuje simptome demenncie i bez tog stadiuma (delerijum) mogu se prepisati obje dijagnoze..shto je vazno narocito u ranoj fazi..radi pravilne medikacije, a ne daj “neshto”…

CTbili MRI neuroimdjing daje razliku u dijagnozi ( kasnije terapiji,) razlikuje da li je prisutna cerebralna atrofija, kortikal strok, tumor subduralni hematomi, hydrocephalus.
Ako CT ili MRI ne prikazuje obicno se radi SPECT (single photon computed tomography) koja se primarno ne radi za demenciiu, ali daje razlicitu dijagnozu za Alzeimer (parietsl lobe, frontal lobe alternations)..shto je potrebno u dijagnozi.(Alzheimer
Prognoza demencije na osnovu kognjitivne disfunkcije moze biti progresivna, staticna…povratna.i svaki taj dio zahtijeva poseban tretman..zavisnon od patologije,stepene tezine ,etiologije…

Ukljucuje se ili iskljucuju iz dijagnoze iili tretmana..

Uglavnom, potrudi se da dobije pravilnu dijagnozu..da je ne bi “filovali” sa svim i svacim..nego ono shto je potrebno.
KIAORA

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Re: Alchajmerova bolest

Post by Krokodil Behko » 27 Aug 2022, 13:14

Spojio sam postove na ovu staru temu, jer Alzheimer i jeste jedan od oblika demencije.
Malo preradio naslov teme i dodao i MOPS (moždani organski psiho sindrom)
To je bila dijagnoza moje majke. Kod nje je nastupilo, kao posljedica moždanog udara.

Pročitati stare Viline postove i autorke teme, naše stare forumašice Imex. Sadržajni su i korisni.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Aug 2022, 13:17

shark-attack wrote: 27 Aug 2022, 13:10
HAVANA wrote: 27 Aug 2022, 10:00 Ma ja. Pretpostavljo sam. Hvala. Vec pocinje faza teskog gutanja i odbijanja hrane i vode, problemi sa nuzdom... Ali mozak je jos u fazi 100 na sat i neke agresije, izivljavanja, vrijedjanja pa placa... Svaka tebi cast kad si to izdrzao. Ja bi pobudalio. Naviko sam eto problema, rijesi problem. Ovde je to nemoguce.

Demenca sa Alzhimer’, vaskularna, sa Parkinsonovom ili Huntingonovom,Creutzfeldt-Jakob ili substancna-induced perzistentna demencia…
Odrazavaju se na razlicite nacine kognjitivnog deficita gubljenja memorijei josh ukjlucuje najmanje jednu bilo da se rado o aphaziji,apraxiji,agnoziji.
Smanjene kognjitivne funkcije, u slucaju da ima i delirijum, ne dijagnosticira se demencia, dok u slucaju da pokazuje simptome demenncie i bez tog stadiuma (delerijum) mogu se prepisati obje dijagnoze..shto je vazno narocito u ranoj fazi..radi pravilne medikacije, a ne daj “neshto”…

CTbili MRI neuroimdjing daje razliku u dijagnozi ( kasnije terapiji,) razlikuje da li je prisutna cerebralna atrofija, kortikal strok, tumor subduralni hematomi, hydrocephalus.
Ako CT ili MRI ne prikazuje obicno se radi SPECT (single photon computed tomography) koja se primarno ne radi za demenciiu, ali daje razlicitu dijagnozu za Alzeimer (parietsl lobe, frontal lobe alternations)..shto je potrebno u dijagnozi.(Alzheimer
Prognoza demencije na osnovu kognjitivne disfunkcije moze biti progresivna, staticna…povratna.i svaki taj dio zahtijeva poseban tretman..zavisnon od patologije,stepene tezine ,etiologije…

Uglavnom, potrudi se da dobije pravilnu dijagnozu..da je ne bi “filovali” sa svim i svacim..nego ono shto je potrebno.

E, uletio si u pravi trenutak :D

Baš napisah post, kako ni sam nisam siguran koji bi naslov teme trebao biti, ali si ti to sve fino pojasnio.

Jel ono "organski" u skraćenici MOPS, znači da je bolest nastupila fizički/mehaničkim oštečenjem mozga, a da nije zbog psihe? Ovo čini mi se treba pojasniti nama laicima, a i sam vidiš (po učešću velikog broja forumaša) da je to jako rasprostranjeno i svaka pomoć je dobrodošla.

shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack » 27 Aug 2022, 13:20

Krokodil Behko wrote: 27 Aug 2022, 13:17
shark-attack wrote: 27 Aug 2022, 13:10

E, uletio si u pravi trenutak :D

Baš napisah post, kako ni sam nisam siguran koji bi naslov teme trebao biti, ali si ti to sve fino pojasnio.

Jel ono "organski" u skraćenici MOPS, znači da je bolest nastupila fizički/mehaničkim oštečenjem mozga, a da nije zbog psihe? Ovo čini mi se treba pojasniti nama laicima, a i sam vidiš (po učešću velikog broja forumaša) da je to jako rasprostranjeno i svaka pomoć je dobrodošla.
da moze i mehanicki, povrede ili tumor etc ne samo psiha
KIAORA

Post Reply

Return to “Zdravlje”