HAVANA wrote: 27 Aug 2022, 18:31Skin wrote: 27 Aug 2022, 18:26
to je stvarno zeznuto. ali cemu patetika? djeca su dobila ili ce dobiti obrazovanje i kvalitet zivota o kakvom bi ovdje mogli samo sanjati, da su tu ostali. vec im je omogucio kvalitetan zivot, i dobre preduslove obezbijedio. nesto zrtvujes, nesto dobijes. jasni su prioriteti, i njegovi i svaciji.
neka je sretno nasoj spacey. tu smo da je podrzimo.
sve godine su godine za nove pocetke! ljudi inace rade na sebi, mijenjaju svoje okolnosti, pocinju nove stvari...rastu da budu bolji i sebi i svojima...to je normalno jako.
i treba i stisnuti pa izaci iz komfort zone takodjer, ali tako se i popravlja kvalitet zivota. do srece i zadovoljstva, potrebno je ipak malo vise od ciste have i familijarnosti, pogotovo kad imas djecu.
Pa naravno,ja joj rekoh sretno,idi nadji srecu.Svako zna svoje zelje i mogucnosti.Ja sam je nasao,ovde.
A za djecu nema pravila.Ja licno sto se moje tice siguran sam da su mnogo bolje prosla nego da smo ostali tamo.
a dobro, ali mogao si ovdje, u nasim uvjetima, podrzati njihove zelje i smjerove kojima su htjele ici. to vecina stanovnistva ne moze, nego se krpi, snalazi kako zna i umije i zivi na kredit. djeca su veliki trosak, nase plate ovdje su jako male. treba ih uciti da rade i privredjuju, da, ali sve ima svoje vrijeme. mozda ima i do toga. znam i previse mladih ljudi koji su jako nesretni i depresivni zbog zivotnih okolnosti i nemogucnosti da zive kao neki svoji vrsnjaci, a nisu neki materijalisti, nego prosto, djeca nemaju ni osnovno za zdrav razvoj. pa neki nauce da sebi obezbijede, ali nazalost prebrzo odrastu zbog toga. a neki nemaju ni tu srecu, nego su zrtve ovog drustva i tumaraju tako ubijenih snova.
da ste ostali tamo, ne znas sta bi bilo, jer se to nije desilo, ali neke stvari jesu sigurne ..imale bi priliku da dobiju bolje obrazovanje i zivjele bi u uredjenijem drustvu. to nije malo, kao preduslov za zdraviji razvoj djeteta.
potpuno razumijem razloge i za i protiv odlaska.
ja se takodjer slazem, nekako sam ovdje sretnija, bez obzira na sve... ali nakon sto se puno trudis, pokusas svasta, ostvaris se i postignes nesto..onda ti bude dovoljno jako malo. ali to je rijetko mudrost s kojom se radjamo...