Ja nisam svatio sta im je kljukušaFatma wrote:Fulam temu,ali eto...Mister No wrote:Bas kad je sobet.
Htio sam napisat, al sam se plašio da većina ne zna sta znači ta riječ SOBET.
Zapravo, je i bila standardni pratitelj "mevlud(t)a" kod muslimana, uz sogandolmu, filovane paprike, burek, pršulju, kadaif, baklavu...
Mislim da bosanska sofra ima 33 jela na repertoaru...
Što se tiče kljukuše,pod tim nazivom kod nas je nepoznata....
Sve mi to pravimo,samo pod drugim imenima.....
Fatma wrote:Kod nas se zove nutma.Kao prvo moraš imati dobra jaja....mislim svježa...e sad:
Koliko jaja,toliko kašika šećera i brašna.
Mutiš jaja i šećer do besvijesti....
Na kraju dodaš brašno i lagano kašikom promiješaš.Pečeš u rerni prvih par min. na temperautri od 200 stepeni,pa smanjiš na 150 još 30-tak minuta.
Zaljev mi ne kuhamo,nego samo istopimo šećer i vodu,sad zavisi od ukusa koliko slatko voliš.
Uglavnom,zaljeva se hladno....
Ispadne lijep spužvast biskvit...
Nadam se da sam bila jasna....
Mister No wrote:
Posve, i ne volim je smislit.
Pa isto kokoš zjevćeš dok je jedes, nigdje vazduha. Al ko je još nenu odbio kad hranu nudi
Maja wrote:Fatma wrote:Kod nas se zove nutma.Kao prvo moraš imati dobra jaja....mislim svježa...e sad:
Koliko jaja,toliko kašika šećera i brašna.
Mutiš jaja i šećer do besvijesti....
Na kraju dodaš brašno i lagano kašikom promiješaš.Pečeš u rerni prvih par min. na temperautri od 200 stepeni,pa smanjiš na 150 još 30-tak minuta.
Zaljev mi ne kuhamo,nego samo istopimo šećer i vodu,sad zavisi od ukusa koliko slatko voliš.
Uglavnom,zaljeva se hladno....
Ispadne lijep spužvast biskvit...
Nadam se da sam bila jasna....
Da, to je kod nas patišpanja. Jao joj imena![]()
Ali šta je onda rahvanija
Mister No wrote:
Posve, i ne volim je smislit.
Pa isto kokoš zjevćeš dok je jedes, nigdje vazduha. Al ko je još nenu odbio kad hranu nudi![]()
![]()
http://bosanski-forum.com/images/icons/misc/heart.gifMaja wrote:Moguće.
Pitanje za Dust. je li Banjalučka torta zaista vaš recept ili je neko fulao u davanju imena.
To je jedan od meni najdražih kolača a jako je star. Umutiš jaja i šećer, plus ulje, pa dodaješ orahe, griz i prezlo. Ne i de brašno nikako. Na kraju zaliješ agdom i pospeš orasima.
Maja wrote:Moguće.
Pitanje za Dust. je li Banjalučka torta zaista vaš recept ili je neko fulao u davanju imena.
To je jedan od meni najdražih kolača a jako je star. Umutiš jaja i šećer, plus ulje, pa dodaješ orahe, griz i prezlo. Ne i de brašno nikako. Na kraju zaliješ agdom i pospeš orasima.
A joj znaš to garant,pofrndeljaš samoMaja wrote:Daj recept za lutmu. Jel to kolač?
uuhhhh,jesi probao?ispod bataka lokvica,svi se otimaju za toKrokodil Behko wrote:Dobre su sve osim te batakuše.
Ma probao sam ja to i ne svidja mi se jer ne volim puno masnoće. Meso da ali ne masno meso.Zagorka wrote:uuhhhh,jesi probao?ispod bataka lokvica,svi se otimaju za toKrokodil Behko wrote:Dobre su sve osim te batakuše.
slaba ti kolegica kuharicaJulia-Klara wrote:ja vam to ne bih probala nikako...mi to nikad nismo pravili,ja jesam kod prijatlejice probala, i rekla NIKAD VISE
pa eto,i sve ove vase na slikama jednako gnjecavo izgledaju kao njena...svi se guse njenom kljukusom, a meni ne valja, sta cuZagorka wrote:slaba ti kolegica kuharicaJulia-Klara wrote:ja vam to ne bih probala nikako...mi to nikad nismo pravili,ja jesam kod prijatlejice probala, i rekla NIKAD VISEsvako jelo ako je fino skuhano,fino je......osim ako nešto baš baš nikako ne voliš......
Users browsing this forum: No registered users and 22 guests