Izbori u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Izbori u BiH

Post by Taare » 04 Sep 2022, 17:51

Ogavna je 🤢
Svi mi se morete obratit

Dunjaa
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 497 times
Been thanked: 1124 times

Post by Dunjaa » 04 Sep 2022, 18:33

Zar ova Sanela nije neka voditeljica bila?

Da Sarajevo bude Dubai :hm Kako?

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2805 times
Been thanked: 23177 times

Post by HAVANA » 04 Sep 2022, 18:36

Cuj dubai. :grana Nikako. Nek bude sarajevo, sasvim dovoljno.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 04 Sep 2022, 19:24

Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 04 Sep 2022, 19:24

Majko mila

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4029 times
Been thanked: 3697 times

Post by Naseef Mushroom » 04 Sep 2022, 20:08

:plavi
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 04 Sep 2022, 20:13

Draško na izborima

Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2710 times
Been thanked: 8415 times

Post by Duminjo » 11 Sep 2022, 18:57

U dvorani Vistafon u Sarajevu održan je skup Stranke demokratske akcije čiji je domaćin bio Općinski odbor SDA Novi Grad Sarajevo. Pored istaknutih članova SDA, govorio je i nosilac liste SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo Mahir Dević, koji je tom prilikom napravio gaf.

"SDA večeras poručuje da će imati nulti stepen u borbi protiv korupcije"

😂

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 11 Sep 2022, 18:58

Da vadimo PeDžine gafove o korupciji i Srebrenici il ne treba,

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Sep 2022, 19:05

Vadi

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 11 Sep 2022, 19:10

E’o. Otprilike isti gaf ko i u ovog iz SDA
Image
A ima PeDza jos i tezih
Image

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Sep 2022, 19:15

Pa dobro. Ono gore je ko malo i smijesno. Ovo je tuzno.

Predizborna obecanja shvatam iskljucivo kao komediju. Zato i postavih ono.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Sep 2022, 19:20

KANDIDAT STRANKE ZA BIH

Lipovača iz polja kukuruza najavio kandidaturu na izborima: Hoću iz 'kuruza' iz dva razloga

Image

Kažu nemoj iz 'kuruza'. Hoću iz 'kuruza' iz dva razloga: ja imam šta reći i imam šta pokazati i podsjetiti; šta smo uradili i šta ćemo uraditi. Kao vaš poslanik borit ću se za jako ministarstvo poljoprivrede na novu cijele BiH. Vratiti bh. selo na mjesto koje mu pripada, a to je mjesto koje hrani Bosnu i Hercegovinu", poručuje Lipovača.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 11 Sep 2022, 19:21

Desava se jbg. Ko radi taj i grijesi. Tuzno je sto su npr Skaku peglali za par gafova a imaju ih i svi drugi

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Sep 2022, 19:23

Skaka je bar pravio gafove verbalno, onaj Mandić zakrpi rupu što je trebala biti otkrivena da voda može prolaziti

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Sep 2022, 19:23

Dobar ovaj iz kukuruza samo samo da objasni kako konta vratiti selo na mjesto koje mu pripada

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 11 Sep 2022, 19:23

Dobar. Samo da objasni sta cemo za optuznice i presude

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 11 Sep 2022, 19:28

Dobra mu je ideja iz kukuruza se javaiti makar imo hiljadu optuznica.
To se opet objasnjava na drugom nekom mjestu. Neko drugi je tu zakazo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 11 Sep 2022, 19:29

Pa eto glasaj.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 11 Sep 2022, 19:37

VJERUJE U GRAĐANSKU BIH

Dennis Gratz o povratku u politiku: Razlika između Naše stranke i DF-a je kao između pisca i hirurga

Image

Bivi predsjednik Naše stranke Dennis Gratz se nakon godina "političkog mirovanja" u martu priključio Demokratskoj fronti, a sada se politički aktivirao kao nositelj jedne od dvije federalne liste u Sarajevu. Razgovarali smo sa njim o političkim odlukama i aktuelnim problemima.

Bivši predsjednik Naše stranke Dennis Gratz se nakon godina "političkog mirovanja" u martu priključio Demokratskoj fronti, a sada se politički aktivirao kao nositelj jedne od dvije federalne liste u Sarajevu. Razgovarali smo sa njim o političkim odlukama i aktuelnim problemima.

Dao je svoje viđenje trenutne situacije kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH poručivši Schmidtu da građani BiH žele, a željeli bi i njegovi sugrađani u Njemačkoj, da ne postoje domovi naroda, koji otežavaju funkcionisanje zakonodavnog sistema.

Građanima je poslao poruku o svom radu i onome što planira uraditi sa "rukom" koju dobije u Parlamentu FBiH, a osvrnuo se i na političku prošlost o kojoj u javnosti nije mnogo govorio. Komentarišući Našu stranku kazao je da imaju kvalitetne prijedloge na kantonalnom nivou, ali da "o njima zna mnogo" i ne želi trošiti riječi.

"Eto ih tamo, neka im je sretno", poručio je.

Istaknuo je još i da se u politiku vraća kako bi se borio za građansku BiH, a da je Demokratsku frontu izabrao zbog potencijala koji Željko Komšić ima da mobilizuje patriotske snage.

Nekoliko godina Vas nije bilo u politici nakon povlačenja iz Naše stranke? Otkud odluka da se vratite u politiku? I zašto baš DF, da li su to vrijednosti kojima ste vi trenutno politički najbliži?

Ja nikada nisam bježao od borbe za stvari u koje vjerujem. Nakon uspješnog mandata u Federalnom parlamentu, posvetio sam se drugim poslovima i uspješno radio u inostranstvu. Međutim, sve učestaliji i otvoreniji napadi na BiH nisu mi ostavili prostor za bilo kakve dileme. Vratio sam se da se zajedno s dobrim ljudima borim za građansku Bosnu i Hercegovinu, jer ona jedino takva može garantovati naš opstanak i prosperitet. Uostalom, moja porodica i moji prijatelji su ovdje. Želim da svojim radom i političkim angažmanom zaštitim sve nas. A izbor Demokratske fronte je bila jasna stvar - ja sam i prije javno, kao istaknuti član NS, više puta podržavao Željka Komšića u njegovim naporima da odbije napade na institucije države i približi nas, između ostalog, strukturama NATO-a. Prepoznao sam potencijal koji njegova borba ima za mobilizaciju patriotskih snaga. Shvatio sam da je važno da upravo sada zbijemo redove, da prestanemo bježati od odgovornosti i da neprijateljima Bosne i Hercegovine jasno damo do znanja - umijemo se i olovkom i puškom odbraniti od svakog oblika agresije.

Zbog čega se niste odlučili ponovo aktivirati u okviru Naše stranke? Šta mislite o toj stranci i njihovoj trenutnoj politici?

Mnogo stvari o njima znam i imam jasno mišljenje i o njihovom radu i politici, ali vjerujte da neću ni riječ da potrošim na to. Eto ih tamo, neka im je sretno. Naša kampanja je kampanja ideje, ne kampanja u kojoj 30 dana napadamo nekoga drugog kako bismo došli do komada njihovog "kolača", pa radili isto kao i oni. Borimo se za ideju građanske države, u kojoj ćemo biti jednaki, bez obzira na sve naše razlike. I radimo to pošteno, bez ijedne afere i mrlje. Ja hoću da potpisujemo peticiju "Milion ljudi za građansku Bosnu i Hercegovinu" i govorimo ljudima o tome kakva bi Bosna i Hercegovina mogla biti, a neka se ovi drugi napadaju na ličnim osnovama.

Po čemu se razlikuje današnji DF od Naše stranke koju ste vi vodili?

Po prioritetima. Današnjoj Demokratskoj fronti je odbrana države i borba za zemlju u kojoj nas konstitutivnost i korupcija neće i dalje uništavati, na prvom mjestu. Naša stranka je bila možda bolja oko opštinskih tema. Mora se neko baviti diplomatijom, vojskom i Izbornim zakonom, a neko i parkovima, rasvjetom, putevima. Ne umanjujem značaj ničega i ne govorim sa visine, ali to su dvije različite kategorije, kao biti hirurg ili pisac.

Nosite listu za Federalni parlament. Kakvi su planovi vašeg rada ukoliko budete parlamentarac. Šta su vaše ideje i prijedlozi na koje ćete se fokusirati u toku budućeg mandata, a koje su korisne za građane?

Radit ću jednako aktivno i dinamično kao i ranije. Ja se neću baviti vikanjem pred kamerama i optuživanjem, nego pisati zakone kao i prije, braniti ono u što vjerujem. To je princip rada kakav imaju i parlamentarci poput Dženana Đonlagića ili Zlatana Begića. Dakle, mora neki rad stajati iza nas, ne može se folirati i slikati za društvene mreže. Posvetit ću se poboljšanju zakona za borbu protiv korupcije. Moramo pružiti veću podršku poduzetnicima i rasteretiti ih. Jedan od prioriteta će nam biti izgradnja novih energetskih kapaciteta, jer mi moramo osigurati energetsku neovisnost BiH, budućnost nam ovisi o tome. Da skratim, ima dosta posla i trebaju nam ljudi koji hoće preuzeti odgovornost.

Kako vidite problem blokade Federacije BiH kroz Dom naroda i instituciju predsjednika i potpredsjednika. Šta mislite o Schmidtovim prijedlozima za rješenje tog problema i šta bi bio vaš način deblokade?

Mogućnost blokada, kakvu HDZ provodi osam godina, mora se ukinuti. Nije Borjani Krišto i Draganu Čoviću dovoljno što uzmu trećinu vlasti i pozicija na osnovu mizernog rezultata, nego hoće i da blokiraju državu kad god im padne na pamet. Pa nemojte zaboraviti da zbog HDZ-a nismo mogli vakcine uvesti u zemlju mjesecima, kada je bilo najgore u pandemiji. Ja ne znam šta će uraditi Schmidt, iako mi se čini da naopako razmišlja. Ali, kada bi pitao većinu građana u ovoj državi, a i kada bi pitao većinu građana u svojoj Njemačkoj, odgovor bi mu bio isti: ukini te budalaste domove naroda koji samo služe za blokade i trošenje para. Kolektivna prava možemo zaštititi onako kako se to radi u ostatku Evrope, da niko ne bude ugrožen.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”