Iran
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31375 times
- Been thanked: 29099 times
- Status: Offline
Re: Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni
Ne znam sto uopste mesate boga/religiju u to.
Jadni njeni roditelji. I blago svima nama koji zuvimo gde zivimo.
Jadni njeni roditelji. I blago svima nama koji zuvimo gde zivimo.
- Duh
- Inventar foruma

- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 2324 times
Re: Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni
zanjala nas svijetla
vavilonske kule
vavilonske kule
- Dori
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 15099 times
- Been thanked: 14878 times
Hej mladosti….22 godine 
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Jbg. Nije religija samo topa
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Pa taj koji ju je ubio/ako ju je ubio ima svoje ime i prezime.
Zašto se namah spominje iran? Eno, predsjednik lično je kazao da će se istražiti slučaj.
Ne mogu munafikluka, nema šanse.
Kad je onaj američki policajac po dana klečao na onom crncu, gnječio ga i na kraju udavio, niko nije rekao da ga je udavila amerika. Ubica je imao ime i prezime.
Kad odeš u određene američke četvrti i vidiš kilometarske šatorske kolone u kojima žive beskućnici, niko ne kaže da ih je amerika učinila beskućnicima.
haman nema dana u kojem američka policija ne rokne nekog crnca. Niko ne govori da je amerika rasistička država. Ali kad se slično desi u iranu...
Da me iran plaho zanima, bome ne zanima, niti planiram otići. Al ne mogu brate munafikluka ni u promilima.
Svi mi se morete obratit
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9691 times
- Been thanked: 9890 times
- Status: Online
Država koja formira policiju za moral je saučesnik u ubistvu nedužne žene koje izvrśi ta policija.
A to da je Amerika rasistička zna cijeli univerzum. Ja ne znam koje ti vijesti pratiš.
A to da je Amerika rasistička zna cijeli univerzum. Ja ne znam koje ti vijesti pratiš.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22755 times
- Been thanked: 20838 times
Iran je teokratija koja nema šta tražiti u jebenom 21. stoljeću. Njihovi postupci prema vlastitom stanovništvu ne samo da su anticivilizacijski, već su i nehumani po gotovo svim poveljama o ljudskim pravima.
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
A šta treba, možda da dopusti da im šačica pedera diktira dešavanja u državi?Zana wrote: 17 Sep 2022, 21:05 Država koja formira policiju za moral je saučesnik u ubistvu nedužne žene koje izvrśi ta policija.
Da prave parade? Da do besvijesti loču? Da li bi tad bilo ok?
Sreća naroda irana je to što vlast sprovodi tačno ono što apsolutna većina tog naroda traži.
Zamisli da na izborima pobijedi radikalni raisi koji potuče moderatnog ruhanija.
Svi mi se morete obratit
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14408 times
- Been thanked: 24178 times
Nije rasisticka.Zana wrote: 17 Sep 2022, 21:05 Država koja formira policiju za moral je saučesnik u ubistvu nedužne žene koje izvrśi ta policija.
Dozvolite da se obratimo
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22755 times
- Been thanked: 20838 times
Šta uopšte znači termin rasistička u kontekstu države? Rasistička sama po sebi (po Ustavu), po trenutnoj vladi, po čemu?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9978 times
- Been thanked: 11848 times
Taare wrote: 17 Sep 2022, 20:53 Kad je onaj američki policajac po dana klečao na onom crncu, gnječio ga i na kraju udavio, niko nije rekao da ga je udavila amerika. Ubica je imao ime i prezime.
Kad odeš u određene američke četvrti i vidiš kilometarske šatorske kolone u kojima žive beskućnici, niko ne kaže da ih je amerika učinila beskućnicima.
haman nema dana u kojem američka policija ne rokne nekog crnca. Niko ne govori da je amerika rasistička država. Ali kad se slično desi u iranu...
Da me iran plaho zanima, bome ne zanima, niti planiram otići. Al ne mogu brate munafikluka ni u promilima.
Fanatici su preuzeli vlast u Iranu 1978. To je bilo prije 44 godine.
A sad odvrti film u prošlost, vidi kakva je Amerika bila tad, pa je uporedi s ovom današnjom.
Zaključak bi bio da se mnogo toga promijenilo.
A šta se promijenilo u Iranu, za to vrijeme, osim ako je bilo promjena unazad?
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Ma nije sva. Ev, sam ovo crvenoZana wrote: 17 Sep 2022, 21:05 Država koja formira policiju za moral je saučesnik u ubistvu nedužne žene koje izvrśi ta policija.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2956 times
- Been thanked: 3354 times
tragedija. nevjerovatno je da se ovo desava, ovaj svijet je zaista okrutno mjesto.
stotine zena i djevojaka su u iranu svaki dan izlozene nasilju. ovo nikoga nije ni iznenadilo, ali je izgleda pokrenulo proteste...daj boze da imaju snage da istraju, da iranci konacno budu slobodni.
policija za moral...
btw
hijab uopste nije u kulturi i tradiciji irana, o cemu vi? pa pogledajte iranske naucnice, matematicarke, politicarke, doktorice iz 20 stoljeca, kakav hijab i tradicija.
narod u iranu nije slobodan i oni uopste ne zele takve zakone, koja nebuloza. najveca migracija svjetskog intelekta, ko god moze napusta iran vec decenijama.
pretuceni, muceni i zlostavljani ako samo odu na izlet u mjesovitom musko-zenskom drustvu, ljudi u konstantnom strahu.
u povorci, na sahrani mahse amini, zene su iz protesta skinule hijab. koja hrabrost...
da imaju snage da izdrze.
stotine zena i djevojaka su u iranu svaki dan izlozene nasilju. ovo nikoga nije ni iznenadilo, ali je izgleda pokrenulo proteste...daj boze da imaju snage da istraju, da iranci konacno budu slobodni.
policija za moral...
btw
hijab uopste nije u kulturi i tradiciji irana, o cemu vi? pa pogledajte iranske naucnice, matematicarke, politicarke, doktorice iz 20 stoljeca, kakav hijab i tradicija.
narod u iranu nije slobodan i oni uopste ne zele takve zakone, koja nebuloza. najveca migracija svjetskog intelekta, ko god moze napusta iran vec decenijama.
pretuceni, muceni i zlostavljani ako samo odu na izlet u mjesovitom musko-zenskom drustvu, ljudi u konstantnom strahu.
u povorci, na sahrani mahse amini, zene su iz protesta skinule hijab. koja hrabrost...
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
Ma nije baš. To im je bio samo dašak postkolonijalnog perioda, dok se ajatolah nije presabro pa uzeo pod svoje.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2956 times
- Been thanked: 3354 times
pa ni u srednjem vijeku hijab nije bio obavezan, zene nisu pokrivale glavu uopste. sa safavidskom dinastijom u 16 st. se uvodi pokrivanje glave, ali u urbanim sredinama, i nije bilo potpunog pokrivanja nikada za iranke (to je bilo uobicajeno samo za arapkinje i afganke). vremenom je postalo stvar prestiza, siromasnije zene hijab nisu mogle priustiti. govorilo je o statusu i ugledu, a daleko od toga da se na to prisiljavalo.
193x. god reza shah je hijab zabranio, islo je dotle da je policija premlacivala zene koje ga nisu zeljele skinuti i na silu im skidali hijabe.
a onda poslije revolucije 79. serijatski zakon.
interesantna borba za veo i protiv njega, istovremeno, u kojoj uglavnom zene niko nista nije pitao.
kad pogledamo u proslost, vidimo da je hijab prisutan, ali iranske intelektualke hijab tumace, a poznaju dobro kontekst, i kazu da hijab = prisila, a ne njihova tradicija. kulturoloski razvoj i napredak drustva koje se priblizavalo zapadnjackom stilu zivota, jos tako obrazovan narod... takvoj kulturi nametnuti serijatski zakon i policiju za moral, rezultira time da se na hijab gleda kao na prisilu. bukvslno te policija tjera na to tako sto te zlostavlja i ubije, csk i ako ga nosis, ali nosis pogresno.
193x. god reza shah je hijab zabranio, islo je dotle da je policija premlacivala zene koje ga nisu zeljele skinuti i na silu im skidali hijabe.
a onda poslije revolucije 79. serijatski zakon.
interesantna borba za veo i protiv njega, istovremeno, u kojoj uglavnom zene niko nista nije pitao.
kad pogledamo u proslost, vidimo da je hijab prisutan, ali iranske intelektualke hijab tumace, a poznaju dobro kontekst, i kazu da hijab = prisila, a ne njihova tradicija. kulturoloski razvoj i napredak drustva koje se priblizavalo zapadnjackom stilu zivota, jos tako obrazovan narod... takvoj kulturi nametnuti serijatski zakon i policiju za moral, rezultira time da se na hijab gleda kao na prisilu. bukvslno te policija tjera na to tako sto te zlostavlja i ubije, csk i ako ga nosis, ali nosis pogresno.
- insomnia
- Rđav kurac

Pa ako sebi izaberes ajatolaha u islamskoj revoluciji ne vidim onda kako mores ocekuvati drugi rezultat
- insomnia
- Rđav kurac

- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9691 times
- Been thanked: 9890 times
Kako misliš nije?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- insomnia
- Rđav kurac

Pa kako ce bii rasisticka sa crnim predsjednikom?
- insomnia
- Rđav kurac

Crnim drzavnim sekretarima, k-dantom vojske? A ja, mene budale. Udavio policajac nekakog drigiranog crnog kriminalca