OHR - Christian Shmidt

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: OHR - Christian Shmidt

Post by Taare »

Treba sačekat da vidimo šta će kazat naši pravni stručnjaci.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 08:49
Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2022, 08:29

EU se ogradila. Vele da nemaju ništa s ovim nametanjem.
A ja koliko kontam, Visoki Predstavnik nema ovlaštenja da mijenja Ustav jel tako? .... Znači isključivo njegova samovolja, e sad dali će naši znati to riješiti .... pitanje je sad ....
Ima pravo jer je iznad ustava. Naš ustav je ustvari aneks(IV) dms-a, a visoki predstavnik je glavni tumač dms-a i kao takav ima pravo da mijenja ono što se, po njegovom(ohr) mišljenju kosi sa nekom stavkom dms-a.

Ukratko, nema razlike između njega, nekadašnjeg austrougarskog cara ili osmanlijskog sultana.
Nijedan od njih nije došao koristeći se demokratskim principima u koje se zaklinju ova vnago iz evropske unije; principima po kojim svaki politički predstavnik svoj legitimitet crpi iz volje naroda i kao takav predstavlja/glas je tog naroda.

Doduše, ni sama eu ne funkcioniše na tim principima. Eu parlamentarce ne bira narod, jelte.
Ako se to uzme u obzir, ne bi nam trebali praviti probleme i zastoje na putu bosne i hercegovine ka eu.
Svi mi se morete obratit
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14688 times
Been thanked: 10195 times

Post by Julia-Klara »

Ovo me zanima :kafa

Podsjećajući takođe da Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu br. U 14/12 od 26. marta 2015. godine još uvijek nije provedena, ali da je provedba te odluke povezana s prethodnim donošenjem ustavnih i zakonodavnih mjera u vezi s provedbom presuda Evropskog suda za ljudska prava donesenih u predmetu Sejdić i Finci, predmetu Zornić i u drugim relevantnim predmetima, te da uvjet iz člana IV.B.1. stav (2) Ustava Federacije ostaje problematičan i da će ga biti potrebno uskladiti zajedno s odredbama člana IV.B.2. predviđenim u nastavku;

Podsjećajući takođe da se s provedbom tih presuda kasni i pozivajući da se s raspravom po tom pitanju nastavi što je prije moguće;

Uvjeren u značaj potrebe da se u sistemu poput onog koji je uspostavljen na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir osigura da konstitutivni narodi budu adekvatno zaštićeni i da ne budu izloženi diskriminaciji;

Uvjeren međutim da ustavne garancije date konstitutivnim narodima ne bi ni na koji način trebale zadirati u individualna prava građana zajamčena relevantnim međunarodnim konvencijama i Ustavom BiH, te da stoga moraju biti usredsređene na ograničen broj institucija poput npr. Doma naroda;

Uvjeren da će biti neophodna daljnja reforma Ustava Federacije i da će pravila kojim se uređuju sastav, izbor, uloga i funkcije Doma naroda, uključujući i ulogu klubova tri konstitutivna naroda, biti potrebno preispitati što je prije moguće uz poseban naglasak na prava Ostalih;

*** Aneksi na linku koji je postavio Taare http://www.ohr.int/decision-enacting-am ... ium=Clanak
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 402 times
Been thanked: 94 times

Post by KatoBosanski »

Taare wrote: 03 Oct 2022, 10:00 Ako se to uzme u obzir, ne bi nam trebali praviti probleme i zastoje na putu bosne i hercegovine ka eu.
Nema ni EU ni NATO dok god Bosnjaci imaju ikakve poluge stvarne vlasti, ne znam kako vam to nije jasno.
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 478 times
Been thanked: 1460 times

Post by edo_79 »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 14:42
Taare wrote: 03 Oct 2022, 10:00 Ako se to uzme u obzir, ne bi nam trebali praviti probleme i zastoje na putu bosne i hercegovine ka eu.
Nema ni EU ni NATO dok god Bosnjaci imaju ikakve poluge stvarne vlasti, ne znam kako vam to nije jasno.
A to fol treba hrvati da imaju poluge neke da se ide u EU i NATO .... daj ne seri matere ti .... pun mi je više qrac i konstitutivnih naroda i majoriziranih hrvata i qraca palaca ....
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Sad hrvati iz svih cijevi dejstvuju na poziciju člana predsjedništva. Šmidt im dao dom naroda, a sad hoće i predsjedništvo.
Laju li laju i prave pritisak.
Svi mi se morete obratit
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

Taare wrote: 03 Oct 2022, 14:57 Sad hrvati iz svih cijevi dejstvuju na poziciju člana predsjedništva. Šmidt im dao dom naroda, a sad hoće i predsjedništvo.
Laju li laju i prave pritisak.
Članovi predsjedništva su izabrani .... mogu oni da laju koliko god hoće ....
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 14:55
KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 14:42

A to fol treba hrvati da imaju poluge neke da se ide u EU i NATO .... daj ne seri matere ti .... pun mi je više qrac i konstitutivnih naroda i majoriziranih hrvata i qraca palaca ....
Ne trebaju Hrvati imati nikakve poluge, osim na lokalnom nivou (a i tu trebaju biti ograniceni Ustavom i ljudskim pravima). Ali to nije ono sto Zapad (a bogami ni Istok) zeli, naprotiv. Meni je stvarno nejasno zasto ljudi mijesaju moje zelje sa konstatacijama objektivnog stanja.

I da, naravno da okurazeni Hrvati sad hoce jos vise (predsjednika clana Hrvata), a kad to dobiju, i entitet (hoce li se tako zvati ili ne je krajnje nebitno).
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Ljudi nikako da shvate da nema ulaska u NATO bez amina Hrvatske. Mescini da ni Mađari, Poljaci i ostali ne bi bili odusevljeni
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 15:07
edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 14:55

Ne trebaju Hrvati imati nikakve poluge, osim na lokalnom nivou (a i tu trebaju biti ograniceni Ustavom i ljudskim pravima). Ali to nije ono sto Zapad (a bogami ni Istok) zeli, naprotiv. Meni je stvarno nejasno zasto ljudi mijesaju moje zelje sa konstatacijama objektivnog stanja.

I da, naravno da okurazeni Hrvati sad hoce jos vise (predsjednika clana Hrvata), a kad to dobiju, i entitet (hoce li se tako zvati ili ne je krajnje nebitno).
Mene lično da se pita ja bih konstitutivnost ukinuo skroz .... jarane jel imaš BH pasoš i ličnu, imaš .... Bosanac si i Hercegovac i j... se ... ha ya
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:18 Mene lično da se pita ja bih konstitutivnost ukinuo skroz .... jarane jel imaš BH pasoš i ličnu, imaš .... Bosanac si i Hercegovac i j... se ... ha ya
Ali te se ne pita, niti ce te se pitati. Fantazije o Bosancima i Hercegovcima mozes prodavati medju Bosnjama i djeci mjesanih brakova, a i oni ce ispizditi na Zapad prije bilo koga drugog.
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 15:24
edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:18 Mene lično da se pita ja bih konstitutivnost ukinuo skroz .... jarane jel imaš BH pasoš i ličnu, imaš .... Bosanac si i Hercegovac i j... se ... ha ya
Ali te se ne pita, niti ce te se pitati. Fantazije o Bosancima i Hercegovcima mozes prodavati medju Bosnjama i djeci mjesanih brakova, a i oni ce ispizditi na Zapad prije bilo koga drugog.
Nit sam Bošnjo nit iz miješanog braka .... jedno znam ... U TOR NEĆU JER STOKA NISAM .... i ende ... ;)
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

insomnia wrote: 03 Oct 2022, 15:18 Ljudi nikako da shvate da nema ulaska u NATO bez amina Hrvatske. Mescini da ni Mađari, Poljaci i ostali ne bi bili odusevljeni
Necemo uci dok god se Bosnjaci za ista pitaju. Kad se Hrvatima isporuci FBiH na pladnju, onda mozda (i to je pod velikim upitnikom).
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:25
KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 15:24

Nit sam Bošnjo nit iz miješanog braka .... jedno znam ... U TOR NEĆU JER STOKA NISAM .... i ende ... ;)
Svaka cast, ali kao sto rekoh, pisi propalo.
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 15:26
insomnia wrote: 03 Oct 2022, 15:18 Ljudi nikako da shvate da nema ulaska u NATO bez amina Hrvatske. Mescini da ni Mađari, Poljaci i ostali ne bi bili odusevljeni
Necemo uci dok god se Bosnjaci za ista pitaju. Kad se Hrvatima isporuci FBiH na pladnju, onda mozda (i to je pod velikim upitnikom).
A zašto bi se FBiH isporučivala hrvatima na pladnju?
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:27
Jer tako zeli Zapad.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 15:29
Jer tako zeli Zapad.
Otprilike
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 »

Jer tako zeli Zapad.
Zbog?? Boje se nečega ili šta li??
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:30

Jer tako zeli Zapad.
Zbog?? Boje se nečega ili šta li??
Ukratko, nece muslimane koji imaju veze sa Iranom (posebice) i Turskom (nesto manje) u EU/NATO, a HR strana je zbog geopolitickog pomjeranja (Jadransko more, LPG terminal, Rusko-Ukrajinski rat) i lobija dobila na snazi.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14357 times
Been thanked: 24026 times

Post by Fuddo »

Ovaj svapski bizon i ne krije da je sve dogovorio sa plenkovicem :D.
Ojebo svoju Helgu upicku
Al sto ga amerikanci podrzavaju?
Ovi su neko sranje smislili, nesta ce tu zajebano bit
Dozvolite da se obratimo
Post Reply

Return to “Politika u BiH”