OHR - Christian Shmidt

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: OHR - Christian Shmidt

Post by insomnia »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:35
KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 15:32

Ukratko, nece muslimane koji imaju veze sa Iranom (posebice) i Turskom (nesto manje) u EU/NATO, a HR strana je zbog geopolitickog pomjeranja (Jadransko more, LPG terminal, Rusko-Ukrajinski rat) i lobija dobila na snazi.
Jebo majku ne smetaju im muslimani koji su već u EU (ima i turaka i iranaca i svašta nešto) ali im smetaju muslimani u BiH ..... Bog mene ubio ako je meni išta više jasno ovdje .... meni je veća pišurija ta EU nego ova naša nakarada od države ....
Ti muslimani u EU se ne pitaju nizasta. Skoro pa ni nemaju svoje politicke predstavnike. Nemaju ruku u organizacijama UN-a, NATO-u…
Last edited by insomnia on 03 Oct 2022, 16:08, edited 1 time in total.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 402 times
Been thanked: 94 times

Post by KatoBosanski »

Fuddo wrote: 03 Oct 2022, 16:05
KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 16:04

Ovisno o broju Hrvata u kantonu u odnosu na sveukupno stanovnistvo. Ne znam jos tehnicke detalje, hoce li biti 3% ili 1.5%, ili nesto trece, ali primjenjuju se zadnji popisi (dakle etnicko ciscenje je legalizirano).
Ne spominju se ti procenti uopste.
Nece se ni spominjati, to je retrogradno, ne bi to civilizirani Zapad nikad tako, sacuvaj me Boze takvog primitivluka.
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

insomnia wrote: 03 Oct 2022, 16:06
edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 15:35

Jebo majku ne smetaju im muslimani koji su već u EU (ima i turaka i iranaca i svašta nešto) ali im smetaju muslimani u BiH ..... Bog mene ubio ako je meni išta više jasno ovdje .... meni je veća pišurija ta EU nego ova naša nakarada od države ....
Ti muslimani u EU se ne pitaju ni za sta. Skoro pa ni nemaju svoje politicke predstavnike. Nemaju ruku u organizacijama UN-a, NATO-u…
Mozemo jos milijun puta ponoviti, Bosnji (cak i onom krscanskom) ce lakse metar u guzicu, nego milimetar u glavu.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14408 times
Been thanked: 24173 times

Post by Fuddo »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 16:07
Fuddo wrote: 03 Oct 2022, 16:05

Ne spominju se ti procenti uopste.
Nece se ni spominjati, to je retrogradno, ne bi to civilizirani Zapad nikad tako, sacuvaj me Boze takvog primitivluka.
Pa jebemga, ako ce se to primjenjivat, mislim, ti procenti, onda ih mora nekako i definisat. Nemre ofrlje
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 16:08

Ti muslimani u EU se ne pitaju ni za sta. Skoro pa ni nemaju svoje politicke predstavnike. Nemaju ruku u organizacijama UN-a, NATO-u…
Mozemo jos milijun puta ponoviti, Bosnji (cak i onom krscanskom) ce lakse metar u guzicu, nego milimetar u glavu.
U francuskoj sa preko pet miliona arapa od 577 poslanika u parlamentu devet ih je arapskog porjekla 😁
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Taare wrote: 03 Oct 2022, 16:05 Pa nemoj čitat to medijsko tumačenje. Na prethodnoj stranici sam stavio link na tekst ohr-a u kojem jasno stoji ono što sam napisao.
Nemrem ja to nac
Ne vidim dobro :D.
Dje to pise za procente?
Dozvolite da se obratimo
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

Fuddo wrote: 03 Oct 2022, 16:12

Pa jebemga, ako ce se to primjenjivat, mislim, ti procenti, onda ih mora nekako i definisat. Nemre ofrlje
Ma naci ce oni vec nesto, ali ide na ruku Hrvatima opcenito, a HDZu posebno. Vlada RH se vec naveliko i javno hvali, Smit koji se prije skrivao i reci sto misli nametnuti, sad otvoreno seta. Od protesta nista, sto znaci da je US ambasada fino ocitala bukvicu nasim politicarima i objasnila im tko kosi, a tko vodu nosi.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

I dje ce nafacat 23 Srbina za Dom naroda, kad ih u citavoj pederaciji ima 16?
Od toga pola coravo
Dozvolite da se obratimo
KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski »

Fuddo wrote: 03 Oct 2022, 16:16 I dje ce nafacat 23 Srbina za Dom naroda, kad ih u citavoj pederaciji ima 16?
Od toga pola coravo
Ne brini se za Srbe, snaci ce se oni, mi smo tu najebali kako god okrenes. :cool
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

KatoBosanski wrote: 03 Oct 2022, 16:17
Fuddo wrote: 03 Oct 2022, 16:16 I dje ce nafacat 23 Srbina za Dom naroda, kad ih u citavoj pederaciji ima 16?
Od toga pola coravo
Ne brini se za Srbe, snaci ce se oni, mi smo tu najebali kako god okrenes. :cool
Ma ne znam
Mi smo najebali kako znam za sebe
Vazda neka zajebancija
Al nije ovo meni nesta dramaticno kolko vi vicete
ViS kad za par mjeseci covic pocne vikat, ukini ovo nametanje, zajebo si nas :D.
Dozvolite da se obratimo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9978 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Znači, rad Doma Naroda PFBiH je radikalno promijenjen, ali o tome niko ništa nije napisao, a nije napisao, jer niste ni pročitali, a pitanje je i da li ste svi razumjeli, pa mi nije jasno o čemu pišete.

Ovo je sve za trosjeda.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25238 times
Been thanked: 6629 times

Post by Veca »

Fuddo wrote: 03 Oct 2022, 16:12

...pa izbacio Schmidt samo oznaku za procente, a sve ostalo isto, kao sto HDZ hoce i htio! ...znaci, ucero nam schmidt, na hinjski i kurvanski nacin! :cudi ...isti qratz, samo drugo pakovanje!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca »

Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2022, 16:24 Znači, rad Doma Naroda PFBiH je radikalno promijenjen, ali o tome niko ništa nije napisao, a nije napisao, jer niste ni pročitali, a pitanje je i da li ste svi razumjeli, pa mi nije jasno o čemu pišete.

Ovo je sve za trosjeda.

...Behko, al' treba se doc do Doma Naroda! ...put je interesantan!
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Evo kratak sažetak, potrudiću se da istaknem ovo "isporučivanje Bošnjaka na tacni", kako to veli Katotrol.

Šta je Schmidt uradio

Dom naroda sada će imati 80 delegata, umjesto dosadašnjih 56. Klubovi konstitutivnih naroda sada će imati po 23, umjesto po 17 delegata.

Prvi put će i Ostalih iz svih kantona biti predstavljeni u Domu naroda jer se broj delegata u Klubu Ostalih sa 7 povećava na 11. Na ovaj način Schmidt je pokušao "riješiti" pitanje iz presude "Ljubić".

Dati su rokovi i sada kantonalne skupštine ni po Ustavu FBiH neće moći blokirati delegiranje delegata u Dom naroda. Ukoliko to budu radili, CIK će popuniti nedostajuće delegate.

Za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH također je dat rok, pa će za nominovanje kandidata prvo biti potrebno 11 glasova u svakom klubu. Ukoliko se to ne dogodi onda će u narednom krugu u roku od nešto više od mjesec dana biti potrebno sedam glasova, a nakon 55 dana bit će potrebna svega četiri glasa.

Skraćen je, odnosno ograničen set pitanja koja definišu šta je to vitalni nacionalni interes, čime se sprječava neograničena zloupotreba vitalnog interesa.

Ustavni sud FBiH će birati članove Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interes aiz reda sudija tog suda

Odluka o izmjeni Izbornog zakona BiH

Kako je Schmidt deblokirao Federaciju BiH. Izmjenom izbornog zakona više nije stranka, kao što je HDZ u prošlommandatu, neće moći blokirati formiranje vlade u FBiH. Kako? Schmidtovom izmjenom kroz povećanje broja delegata u Dom naroda FBiH sa 17 na 23 u svakom klubu konstitutivnih naroda te povećanjem broja delegata u klubu Ostalih sa 7 na 11, sada je za imenovanje, odnosno predlaganje predsjednika i potpredsjednika entiteta potrebno 11 ruku, odnosno polovina glasova u svakom klubu naroda.

Ukoliko klubovi u roku od 30 dana ne predlože kandidate za predsjednika i potpredsjednike FBiH, onda će za predlaganje kandidata biti potrebno sedam ruku u svakom klubu.

Ukoliko i to ne bud edovoljno, onda je nakon 50 dana dovoljno da četiri delegata u svakom klubu predlože kandidate. Time je faktički onemogućeno da bilo ko blokira formiranje vlasti u FBiH.

Predstavnički dom ima rok od 30 dana da glasa o predloženim listama. Nakon izglasavanja lista se dostavlja na glasanje i Domu naroda.

Kada je riječ o broju delegata iz kantona Schmidt je istakao slijedeće:

"Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda Ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i Ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda i količnici Ostalih se redaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i Ostalih stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu i grupi Ostalih se daje jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu, s tim da će se u slučaju da kanton nema jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu primijeniti član 10.16 ovog Zakona. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod i za Ostale u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda odnosno sa liste količnika Ostalih. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i Ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi".

Ukoliko neka kantonalna skupština ne imenuje delegate u predviđenom roku, onda će Dom naroda iz skupština određenog kantona popuniti CIK svojom odlukom.

"Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će donijeti poseban akt kojim će propisati način popune mjesta dodijeljenih jednom od konstitutivnih naroda ili grupi Ostalih koja ostanu upražnjena nakon provođenja postupka predviđenog u stavovima (1) i (2) ovog člana i popunit će nedostajući broj delegata iz reda konstitutivnog naroda ili iz reda Ostalih".

Schmidtovi amandmani na Ustav Federacije BiH

Prvi amandman koji je Schmidt uvrstio kao sastavni dio Ustava FBiH je obaveza na međusobnu saradnju, koordinaciju i dogovor između kantona i Federacije BiH. To se prije svega može odnositi na popunjavanje Doma naroda te bi odbijanje kantona da imenuju delegate u Dom naroda predstavljalo i kršenje Ustav FBiH.

Novi amandman je i povećanje broja delegata sa 56 na 80.

Sastavni dio Ustava FBiH je i definicija: "Delegate Doma naroda biraju kantonalne skupštine proporcionalno nacionalnoj strukturi stanovništva. Oni se biraju iz reda njihovih predstavnika, ako drugačije nije predviđeno zakonom. Domu naroda bit će najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan delegat iz reda Ostalih iz svakog kantona koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu".

Dakle sada je i delegat iz reda Ostalih iz svakog kantona ustavna obaveza.

Skupštine kantona biraju svoje delegate u Dom naroda u roku od trideset (30) dana od dana ovjere rezultata izbora.

Izuzetno važna promjena se odnosi na rokove za donošenje zakona.

"Svaki dom treba da odbije ili usvoji potrebne zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu. Ukoliko se rok ne ispoštuje, zakon će biti uvršten u dnevni red doma na sjednici koja će se održati nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije 30 dana nakon isteka tog roka".

Ovo bi trebalo značajno ubrzati proces rada Parlamenta FBiH jer je do sada bio slučaj da pojedini zakoni budu u ladicama rukovodstva nekog doma i godinama čekaju na usvajanje ili odbijanje.

Schmidt je ograničio i pitanje vitalnog nacionalnog interesa

Naime, dosadašnjim članovima u Ustavu FBiH 2/3 kluba nekog od konstitutivnih naroda moglo je pokrenuti pitanja vitalnog nacionalnog interesa za bilo koje pitanje, jer je u Ustavu FBiH pored jasnih odredbi šta je to vitalni interes, postojala i ona opća koja je glasila da je vitalni interes: ..." i druga pitanja koja bi se tretirala kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko tako smatra 2/3 jednog od klubova delegata konstitutivnih naroda u Domu naroda".

Schmidt je sada izbrisao tu odredbu te se više ne može zloupotrebljavati.

Ipak, u narednom amandmanu je naglašeno da ukoliko dvije trećine svakog kluba izglasaju da je neki zakon, akt ili propis od vitalnog interesa na osnovu gore definisanih vitalnih interesa, Dom naroda će taj zakon ili akt razmatrati kao pitanje od vitalnog interesa.

Za izbor delegata u Dom naroda koristi se popis iz 2013. godine.

Prva tumačenja su da će ove izmjene i dalje garantovati vlast HDZ-u, ali je i dalje sve na izbornim rezultatima i suština je što HDZ ima najviše glasova od svih hrvatskih stranaka i ima najbolju startnu poziciju u svim pregovorima. Odluka je nametnuta i bit će objavljena u Službenom listu.

U konačnici Schmidt je presjekao političku trakavicu i u narednom periodu neminovno smirio političku krizu, iako će se zahtjevi HDZ-a definitivno nastaviti u pogledu izmjena koje se tiču izbora člana Predsjedništva iz reda Hrvata.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Veca wrote: 03 Oct 2022, 16:28
Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2022, 16:24 Znači, rad Doma Naroda PFBiH je radikalno promijenjen, ali o tome niko ništa nije napisao, a nije napisao, jer niste ni pročitali, a pitanje je i da li ste svi razumjeli, pa mi nije jasno o čemu pišete.

Ovo je sve za trosjeda.

...Behko, al' treba se doc do Doma Naroda! ...put je interesantan!

Nema potrebe. Pošto je sužen pojma vitalnog nacionalnog interesa, eto hadezeu cijeli dom, pa nek se igraju majorizacije kolko hoće.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

...daj boze da je tako, bumo videli na delu! :)
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 478 times
Been thanked: 1465 times

Post by edo_79 »

Najljubaznije bih te zamolio da povedeš računa o izražavanju, a naročito o etiketiranju .... Hvala na razumijevanju
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26112 times
Been thanked: 26753 times

Post by ironman »

Blokade poput ove zadnje se vise nece moci ponoviti.
Najbitnije je da je jasno adresirano ko je blokirao. A ona prica iz tabora hdz o pobjedi u kantonima gdje su Hrvati vecina je bas zazvucala mucno.
Proces zaustavljanja dezintegracije Drzave je mucan i dugotrajan.
U svakom slucaju,bez obzira ko bude formirao drzavnu i federalnu vlast a da ima namjere blokadama ostvarivati ciljeve,onemogucen je ili su mu mogucnosti dosta manje nego 2018.
dream of spring...
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20838 times

Post by Masamune »

Treba ovo pustiti da vidimo kako će u suštini ići. Ovo nagađanje, naprđivanje, poluinformacije i ostalo ne znače trenutno ništa i samo prave štetu i dižu paniku bezveze.

HDZ (kao i nijedna druga stranka) ne može više budalasati sa vitalnim nacionalnim interesom u vezi svakakvih gluposti i to je odlično, ali isto tako prava Hrvata su zaštićena i to znači da trenutno HDZ niko ne može zaobići u formiranju vlasti i odlučivanju. Dobili su i oni, ali i ostali. Sve dok ne mogu blokirati svaku važnu promjenu za državu zbog budalaština to je progres.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4449 times
Been thanked: 3405 times

Post by Melek »

edo_79 wrote: 03 Oct 2022, 18:57

Najljubaznije bih te zamolio da povedeš računa o izražavanju, a naročito o etiketiranju .... Hvala na razumijevanju
Što? Pa kad onaj tamo može ležerno srati o tim istim stvarima uz sve privilegije, može i ovaj katolik bosanski. Ne treba sad…
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”