HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Post by insomnia »

Pa sta i da nije pristo? Batko bi jos na Grbavici bio. Pustite tih ubleha. Zadnji pokusaj deblokade Sarajeva je pokazao u kakvom stanju je Armija i koje su njene mogucnosti. Bez OTAN-a i HV-a sa nekim jos jacim sankcijama i morebit upozoravajucim udarima to je nemoguca misija. Izvuko se maksimum iz date situacije i to je to
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3247 times

Post by Melek »

carobnjak N wrote: 12 Oct 2022, 20:08 Vi ste nestvarno nerealni sa ponavljanjem te priče, oni manjina mi većina ,pa opet nam ne daju.
Ne, nismo većina. Mi smo izrazita manjina ako se gleda okruženje, prvi prsten pa onda drugi.
Mi imamo ove gabarite države u kojoj se doživljavamo većinom, SAMO ZATO što taj mrski, antimuslimanski zapad, je drži u hrpi.
Počet ćete sa naricanjima ko Srbi i odlijepiti u nekom nestvarnom dozivljaju sebe unutar svijeta.

Ništa što Hrvati dobiju, nauštrb naših zamisljenih i tzv građanskih prava, ukoliko to prati onemigućavanje blokade države i federacije, ne može nam naštetiti.
Pa i govorimo o trećem prstenu, FBiH. Tu smo konkretno većina. A ni tu nam ne daju da to budemo.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Jedan intervju kojem se rado vracam a koji objasnjava situaciju u drzavi i Armiji
U istom intervjuu rekli ste kako sumnjate da je izdaja kriva zbog propasti deblokade Sarajeva.
– Bio je to posljednji pokušaj deblokade u kom su učestvovala četiri korpusa Armije. Na glavnom pravcu napada Trećeg korpusa nalazila se Sedma muslimanska brigada i ja sam komandovao tim pravcem. Od svih jedinica samo moja je ispunila zadatak još u prvom danu akcije. Ništa više nije učinjeno, a imali smo više od 200 poginulih boraca i utrošili smo 15 miliona metaka. Bio je to loše osmišljen borbeni zadatak. Meni je i danas neobjašnjivo da toliko angažiranih snaga na terenu postigne tako mali rezultat. Tada sam pitao ko je kriv za to, krivac se morao utvrditi. Zato sam imao problema, ne samo zbog intervjua. Počeo sam previše pitati.

Prošlo je 11 godina od tada, da li ste skupili neke dokaze za tu tvrdnju?
– Zaista se nisam bavio istragom, svakodnevnica mi to nije omogućila. Nemam neka nova saznanja. I tada sam mislio, a i danas, da nam je trebalo 10 do 15 godina za oslobođenje BiH, izlazak naših jedinica na Drinu. Naravno, bez intervencije NATO snaga.

Kada bi neko želio da istražuje zašto je propala deblokada, koji smjer istrage biste mu preporučili?
– Ušao bih u formacijske strukture jedinica. Jer, komandanti brigada koji su imali linije na tom terenu lagali su o pozicijama i nisu izvršili pripreme. Nemoguće je da komandant nakon dvije godine ne zna osnovne podatke o neprijatelju. Broj vojnika koji je učestvovao na frontu bio je daleko manji od predviđenog. Sem toga, mnogi ljudi su se u jedinicama držali na spisku, a da nikada nisu ratovali. Tako u jednoj borbenoj jedinici po spisku ima 2.000 ljudi, a na teren izađe 20, veliki je to problem. Toliko širok front zahtijevao je ogroman broj ljudi, nije bilo izrađeno težište, niti osigurano uvođenje po dubini. Zadatak je izdat na osnovu pogrešnih informacija. Komandati su lagali, da bi se dodvoravali pretpostavljenim ili iz drugih razloga, da imaju spremne jedinice. Takođe, izgubila se i prisnost, jer je 1995. uveden sistem rukovođenja i komandovanja po principu bivše JNA, pa je razlika između oficira i vojnika postala ogromna.
Last edited by insomnia on 12 Oct 2022, 20:26, edited 1 time in total.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

insomnia wrote: 12 Oct 2022, 20:14 Pa sta i da nije pristo? Batko bi jos na Grbavici bio. Pustite tih ubleha. Zadnji pokusaj deblokade Sarajeva je pokazao u kakvom stanju je Armija i koje su njene mogucnosti. Bez OTAN-a i HV-a sa nekim jos jacim sankcijama i morebit upozoravajucim udarima to je nemoguca misija. Izvuko se maksimum iz date situacije i to je to
Ne zajebaji. Ko je pomagao da se uzme vlašić? Ko je pomagao na vozućoj?
Neg kad su naši krenuli da uzmu vitez, njofra zakmečo alji da će potpisat.
Plus, od samog početka armija sabotirana.
Svi mi se morete obratit
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Melek wrote: 12 Oct 2022, 20:16
carobnjak N wrote: 12 Oct 2022, 20:08 Vi ste nestvarno nerealni sa ponavljanjem te priče, oni manjina mi većina ,pa opet nam ne daju.
Ne, nismo većina. Mi smo izrazita manjina ako se gleda okruženje, prvi prsten pa onda drugi.
Mi imamo ove gabarite države u kojoj se doživljavamo većinom, SAMO ZATO što taj mrski, antimuslimanski zapad, je drži u hrpi.
Počet ćete sa naricanjima ko Srbi i odlijepiti u nekom nestvarnom dozivljaju sebe unutar svijeta.

Ništa što Hrvati dobiju, nauštrb naših zamisljenih i tzv građanskih prava, ukoliko to prati onemigućavanje blokade države i federacije, ne može nam naštetiti.
Pa i govorimo o trećem prstenu, FBiH. Tu smo konkretno većina. A ni tu nam ne daju da to budemo.
prvi prsten su Srbija i Hrvatska, a drugi Eu
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13881 times
Been thanked: 22830 times

Post by Fuddo »

insomnia wrote: 12 Oct 2022, 20:22 Jedan intervju kojem se rado vracam a koji objasnjava situaciju u drzavi i Armiji
U istom intervjuu rekli ste kako sumnjate da je izdaja kriva zbog propasti deblokade Sarajeva.
– Bio je to posljednji pokušaj deblokade u kom su učestvovala četiri korpusa Armije. Na glavnom pravcu napada Trećeg korpusa nalazila se Sedma muslimanska brigada i ja sam komandovao tim pravcem. Od svih jedinica samo moja je ispunila zadatak još u prvom danu akcije. Ništa više nije učinjeno, a imali smo više od 200 poginulih boraca i utrošili smo 15 miliona metaka. Bio je to loše osmišljen borbeni zadatak. Meni je i danas neobjašnjivo da toliko angažiranih snaga na terenu postigne tako mali rezultat. Tada sam pitao ko je kriv za to, krivac se morao utvrditi. Zato sam imao problema, ne samo zbog intervjua. Počeo sam previše pitati.

Prošlo je 11 godina od tada, da li ste skupili neke dokaze za tu tvrdnju?
– Zaista se nisam bavio istragom, svakodnevnica mi to nije omogućila. Nemam neka nova saznanja. I tada sam mislio, a i danas, da nam je trebalo 10 do 15 godina za oslobođenje BiH, izlazak naših jedinica na Drinu. Naravno, bez intervencije NATO snaga.

Kada bi neko želio da istražuje zašto je propala deblokada, koji smjer istrage biste mu preporučili?
– Ušao bih u formacijske strukture jedinica. Jer, komandanti brigada koji su imali linije na tom terenu lagali su o pozicijama i nisu izvršili pripreme. Nemoguće je da komandant nakon dvije godine ne zna osnovne podatke o neprijatelju. Broj vojnika koji je učestvovao na frontu bio je daleko manji od predviđenog. Sem toga, mnogi ljudi su se u jedinicama držali na spisku, a da nikada nisu ratovali. Tako u jednoj borbenoj jedinici po spisku ima 2.000 ljudi, a na teren izađe 20, veliki je to problem. Toliko širok front zahtijevao je ogroman broj ljudi, nije bilo izrađeno težište, niti osigurano uvođenje po dubini. Zadatak je izdat na osnovu pogrešnih informacija. Komandati su lagali, da bi se dodvoravali pretpostavljenim ili iz drugih razloga, da imaju spremne jedinice. Takođe, izgubila se i prisnost, jer je 1995. uveden sistem rukovođenja i komandovanja po principu bivše JNA, pa je razlika između oficira i vojnika postala ogromna.
Prica gluposti.
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa jes. Patkovic prica gluposti.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

insomnia wrote: 12 Oct 2022, 20:28 Pa jes. Patkovic prica gluposti.
Naravno da prica gluposti.
Kao i Sefer u svojim izdanjima lukavih strategija.
Prvo, njje samo sedma probila liniju prema Semizovcu, probila je i 17 na Mandinom Brdu, Probio je prvi korpus na Nisickoj Visoravni, pomeli su Focaci cetnike na Proskoku…itd.
Snaga je bilo dovoljno, propao je faktor iznenadjenja jer je nas dobri dedo Alija sve najavio u dnevniku uzivo, plus izdaja, imali su iste trakae na rukama kao i mi na nekoliko pravaca.
TiS mi pricat o deblokadi
Izlaxi iz zemunice, now. :oo
I nije bila nijedna formacija koja ima 2000 ljudi na spisku, a 20 na stvarnom stanju. To je dokaz da preuvelicava ne bi li ispo pametan.
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Pa dobro, deblokirastel ga?
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Da Dedo ne potpisa Havana bi i danas s kanisterima lijeto preko ceste. Ko braca u Gazi
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Jel ja pisem japanski, hljeba ti?
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

To je bilo retoricko pitanje j.... te pjana. Poenta je ista. Ko i u sportu, ratu, ljubavi, svemu. Uvijek nam je malo falilo i nesta nam nije dalo
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2761 times
Status: Online

Post by HAVANA »

Da je do njega bilo sve bi on oslobodio. Al u qrcu mom. Koliko je ljudi poginulo na zuci samo za jedan dan u junu 92,decembru 92,januaru 93,junu 93...a doslo se i na orlic, golo brdo, kotu 850 itditd... Sa 10 puta slabijim naoruzanjem. 80% ih je mrtvih sto ih ja znam da su isli naprijed ko mahniti... Nas ostale neko cudo spasilo pa ranjeni... Ja ga ne znam gore da nije ranjen iz moje jedinice. A i to se islo na zor, bez opreme adekvatne, naoruzanja, komande, pozadine, organizacije... Nalozi ljude i ho ruk..
Budalastine.S cim, kako, kojim oruzjem i organizacijom, komandom, nitroglicerinkama od talijana? :ha Mater mi lijekove za bolove u bolnicu donosila, mene izvukli na barice, skroz kontra stranu, nikakve organizacije, nista, zalaganje ljudi mrtvo... Bravo brzi, bravo rudolfe, bravo gojak, bravo safete, andjelko... hajte, hop... Haman sve izginu...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Ja ti samo navodim da njegove tvrdnje nisu tacne, u najboljem slucaju poluinformacije kako bi prosipo naknadnu pamet.
A samo operacija deblokade je puno kompleksnija od bezveznog lupetanja samoproglasenog Patona.
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Ama nije uopste u pitanju to nego se jebeno precjenjuje nekakva nasa snaga 95-e i izdaja potpisivanjem dejtona.
Bez amina Zapada, mrka kapa
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

insomnia wrote: 12 Oct 2022, 20:40 Pa dobro, deblokirastel ga?
Uspjeli 2 brda prec.Dosli donekle i sta dalje, s kim, kojom podrskom, ledjima, kako...? Osuo bog otac po nama. 11 od mojih poginulo, komandant medju prvim, 6 ranjenih, samo se geko citav vratio...
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia »

Fuddo wrote: 12 Oct 2022, 20:47 Ja ti samo navodim da njegove tvrdnje nisu tacne, u najboljem slucaju poluinformacije kako bi prosipo naknadnu pamet.
A samo operacija deblokade je puno kompleksnija od bezveznog lupetanja samoproglasenog Patona.
A svede se na isto. Pokusaj deblokade je iz ovih ili onih razloga propao kao i mnogi prije njega
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

HAVANA wrote: 12 Oct 2022, 20:49
insomnia wrote: 12 Oct 2022, 20:40 Pa dobro, deblokirastel ga?
Uspjeli 2 brda prec.Dosli donekle i sta dalje, s kim, kojom podrskom, ledjima, kako...? Osuo bog otac po nama. 11 od mojih poginulo, komandant medju prvim, 6 ranjenih, samo se geko citav vratio...
Ovo je bolan Havana ‘95
Dozvolite da se obratimo
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

insomnia wrote: 12 Oct 2022, 20:44 To je bilo retoricko pitanje j.... te pjana. Poenta je ista. Ko i u sportu, ratu, ljubavi, svemu. Uvijek nam je malo falilo i nesta nam nije dalo
Nista nama nije malo falilo. Napravili smo maksimum od onoga sta smo imali. A imali smo qrac.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Fuddo wrote: 12 Oct 2022, 20:50
HAVANA wrote: 12 Oct 2022, 20:49

Ovo je bolan Havana ‘95
Ma ne pricam konkretno o tome nego nako o svemu tome i palamudjenju ovih moglo je vako i nako... Moglo je al u qrcu.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”