OHR - Christian Shmidt

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13933 times
Been thanked: 22971 times
Status: Online

Re: OHR - Christian Shmidt

Post by Fuddo » 24 Oct 2022, 19:39

Krokodil Behko wrote: 24 Oct 2022, 19:35 Jesam li ja fino rekao, Hrvatska je postala ekstremna, oko Ukrajine, jer je tu podršku uslovila izbornim zakonom po svojoj volji?

Evo i pohvalu su dobili za to

18:54 Pelosi u Saboru Hrvatske

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa zahvalila je u Saboru na hrvatskoj vojnoj pomoći Ukrajini, gostoprimstvu prema ukrajinskim izbjeglicama i korištenju vlastitog iskustva kako bi Ukrajina pobijedila u ratu protiv Rusije.
Nesto ovi opasno mute.
Tacno mi dodje sa glasam za republikance, njih to bar ne zanima, a ovi sad kofol imaju plan.
Dozvolite da se obratimo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9630 times
Been thanked: 11373 times

Post by Krokodil Behko » 24 Oct 2022, 19:46

Fuddo wrote: 24 Oct 2022, 19:39
Krokodil Behko wrote: 24 Oct 2022, 19:35 Jesam li ja fino rekao, Hrvatska je postala ekstremna, oko Ukrajine, jer je tu podršku uslovila izbornim zakonom po svojoj volji?

Evo i pohvalu su dobili za to

Nesto ovi opasno mute.
Tacno mi dodje sa glasam za republikance, njih to bar ne zanima, a ovi sad kofol imaju plan.

Pa ja sam to primjetio.
Odmah sam postavio pitanje, šta će to Hrvatska uraditi za Anglo amerikance, ako je dobila izborni zakon.
Odmah sutradan, hrvatska ministarka pozvala ruskog ambasadora, da mu se nagovori. Odmah Hrvatska prima Ukrajince na obuku, odmah pristali da budu jastrebi i to je cijena za izborni zakon.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3900 times
Been thanked: 2933 times
Status: Offline

Post by Pasaga » 24 Oct 2022, 19:49

Bosnu,nizvodu ....
lafo njihov projekat,sad ga piske ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 24 Oct 2022, 19:52

Ama kakvi oni i Jastrebovi. Bezbacajni u prici oko Ukrajine
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Oct 2022, 19:52

Evo još

- Hrvatska cijeni potporu SAD-a, kad je riječ o razumijevanju za pitanje jednakosti Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH - rekao je Plenković, dodavši da Hrvatska cijeni i potporu SAD-a u ostvarenju temeljnih ciljeva hrvatske vanjske politike, a to je ulazak u eurozonu i Schengen, prenosi N1.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 24 Oct 2022, 19:54

A kad ja kazem da je EUFOR tu da brani Bosnjake od “glupih”odluka skocite na mene
Zanimljivo da nakon svih ovih desavanja vojnici iz 20 zemalja u Sarajvu vjezbaju kako se odbraniti od motke
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 24 Oct 2022, 19:59

insomnia wrote: 24 Oct 2022, 19:54 A kad ja kazem da je EUFOR tu da brani Bosnjake od “glupih”odluka skocite na mene
Zanimljivo da nakon svih ovih desavanja vojnici iz 20 zemalja u Sarajvu vjezbaju kako se odbraniti od motke

Zanimljivo je i to, da si pišao po Bošnjacima danas, najmanje 30 puta, jer ne preduzimaju ništa a kad Bošnjaci nešto i učine i primoraju EUFOR na vježbe, onda opet ne valja?

Koji je tvoj problem čovječe božiji?

KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 402 times
Been thanked: 94 times

Post by KatoBosanski » 24 Oct 2022, 20:06

insomnio je prirodni trol i kontras, ali ovaj put je lijepo napisao "glupih" pod navodnicima.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 24 Oct 2022, 20:25

I o kakvom cinjenju pricamo? Nije ono okupljanje desetak penzionera nikog primoralo ni na sta. Pa prvi je Duminjo danas izaso likovati kako im je Smit zacepio usta obracanjem dva sata prije protesta 😂
Vjezba ti je samo jedan pokazatelj sta se sprema. Isto kao i nametanje odluke u izbornoj noci, dovođenja mađara za sefa sumskog OHR-a i slicno. Sve su to samo pokazatelji sta ti se sprema
Doduae i ja ocekujem reakciju od naroda koji je bukvalno gledo cetnike iznad glave kako se ukopavaju i nastavljo vjerovati u bratstvo und jedinstvo

KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski » 24 Oct 2022, 20:41

insomnia wrote: 24 Oct 2022, 20:25 I o kakvom cinjenju pricamo? Nije ono okupljanje desetak penzionera nikog primoralo ni na sta. Pa prvi je Duminjo danas izaso likovati kako im je Smit zacepio usta obracanjem dva sata prije protesta 😂
Vjezba ti je samo jedan pokazatelj sta se sprema. Isto kao i nametanje odluke u izbornoj noci, dovođenja mađara za sefa sumskog OHR-a i slicno. Sve su to samo pokazatelji sta ti se sprema
Doduae i ja ocekujem reakciju od naroda koji je bukvalno gledo cetnike iznad glave kako se ukopavaju i nastavljo vjerovati u bratstvo und jedinstvo
Cuj ukopovaju, pa doslovno su stizale vijesti iz istocne Bosne o pokoljima, a merhametlije govorile - ma to je selo pogano, oni su se sami zavadili s komsijama, nema to nikakve veze s nama.

:plavi

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 24 Oct 2022, 20:47

Krokodil Behko wrote: 24 Oct 2022, 19:46
Fuddo wrote: 24 Oct 2022, 19:39

Nesto ovi opasno mute.

Pa ja sam to primjetio.
Odmah sam postavio pitanje, šta će to Hrvatska uraditi za Anglo amerikance, ako je dobila izborni zakon.
Odmah sutradan, hrvatska ministarka pozvala ruskog ambasadora, da mu se nagovori. Odmah Hrvatska prima Ukrajince na obuku, odmah pristali da budu jastrebi i to je cijena za izborni zakon.
Jah
Image
😂😂😂

Nippy
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 8 times
Been thanked: 23 times

Post by Nippy » 24 Oct 2022, 20:52

KatoBosanski wrote: 24 Oct 2022, 20:41
insomnia wrote: 24 Oct 2022, 20:25 I o kakvom cinjenju pricamo? Nije ono okupljanje desetak penzionera nikog primoralo ni na sta. Pa prvi je Duminjo danas izaso likovati kako im je Smit zacepio usta obracanjem dva sata prije protesta 😂
Cuj ukopovaju, pa doslovno su stizale vijesti iz istocne Bosne o pokoljima, a merhametlije govorile - ma to je selo pogano, oni su se sami zavadili s komsijama, nema to nikakve veze s nama.

:plavi
Sve su ovo izlobirali Sabina Ćudić i Damir Arnaut...
Kvaziliberalni pacijenti putuju po svijetu i prosipaju priču o tri nacionalizma i turskom utjecaju uz nezaobilazno "jedni smo drugima palili kuće".
Najjače je bilo kada su se u USA sastali sa likom kojem je omiljenja priča "bošnjački demografski opurtunizam".
I još se hvale s tim...

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2704 times
Been thanked: 8383 times

Post by Duminjo » 24 Oct 2022, 21:12

Chan wrote: 24 Oct 2022, 17:55 Ma politički lideri u Federaciji neće da mu se zamjere. Zato to i jeste na kraju bilo tanko. Jedino Komšić udara direktno u kost, a vrijeme će pokazati je li u pravu. Sudeći po onome što Ivo Komšić tvrdi, a ima solidne argumente, ove promjene i nisu loše. S druge strane je i Begić sa solidnim kontraargumentima. Nisam ni sam pametan.
Kako meni ovo sve smrdi, cudo jedno..
Da bi ljudi nesto znali, trebali bi sami to procitati i shvatiti a ne da im politicke stranke ili pojedinci iz istih interpretiraju i prezentuju sta je to Šmidt nametnuo.
Sjeticemo se kako su, po samom nametanju, svi bili oprezni. Onda, par dana nakon toga sjednica SDA stranke u 17:00 na kojoj donose zakljucak kako je ovo nametanje udar na drzavu i na bosnjake. Od tog momenta kao da je neko pustio mrave iz mravinjaka, tako se odjednom pocelo siriti ovo sto je SDA donijela kao zakljucak. Od tog momenta napadi na Smidta i sve ostalo.
Ja ne znam je li 1% Bosanaca procitalo nametnuti zakon, ali svi su, tacno od onog momenta kad je SDA izasao u javnost sa zakljuccima sjednice, postali eksperti i tacno znaju sta nametnuto zakon donosi.
Meni to smrdi, zulja me i bog.

Steta sto ima puno za procitati da se fino vidi i rastabiri sta je to Šmidt nametnuo. Nemam vremena i ne mogu. Ali isto tako ne mogu ni da vjerujem SDA. Da mi Zahiragic objasnjava i govori sta je meni dobro, neka hvala. Da za mene protestuje Alickovic, neka hvala. Nekako, automatski bih zauzeo suprotan stav kada vidim sta ova dvojica zastupaju.

Valjda se u sto skorije vrijeme sazna je li ovo udar na drzavu, na bosnjake, na SDA ili je stvarno deblokada federacije i sta ustvari SDA + Komsic pokusavaju postici ovom "bukom". Ne istupaju glavni akteri vec su pijune gurnuli u prodor.

Sa druge strane, nervira sutnja opozicije. Jbo ih otac usporeni.

Jedino je sigurno da vrijeme nametanja nije nikako uredu. I ja bih ovo sve ponistio samo zbog toga. Ili je ove izmjene trebao nametnuti 6 mjeseci prije izbora ili nametnuti zakoni mogu vaziti tek za naredne izbore.
Ovo ovako je cista podvala i prevara ljudi koji su glasali.
I ovo nije mala stvar. Zbog ovoga bi trebalo traziti da se izbori ponove i da ljudi glasaju ponovo po ovom novom.
I za ovo, da smo imalo normalni, morali bi ga nabit nogom. Obicne ljude je napravio budalama i ponizio je svakog glasaca.

KatoBosanski
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by KatoBosanski » 24 Oct 2022, 21:15

Izborni zakon je vec nametnut, problem je buduca predaja neperspektivne vojne i privatne drzavne imovine RSu. Kurcina od naroda, kurcina od politicara, kurcina od intelektualaca i kurcina od protestanata.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 24 Oct 2022, 21:18

Tacno mi imamo i previse kolko smo inteligentni 😁😂

sehohari
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 13 times
Been thanked: 113 times

Post by sehohari » 24 Oct 2022, 21:29

Ovo je samo kulminacija onoga što je se desilo u zadnjih 27 godina.

Umjesto da se od rata pa na ovamo napravi jedna koliko-toliko normalna država, zarad lopovskih interesa Bosna je se pretvorila u jedno propalo društvo, jednu državu koja samo na papiru postoji (i ne, ne mislim na uticaj Dodika i slično, već prema onome šta država treba da pruža svojim građanima) i koja je i u 2022. godina ovisna o instituciji visokog predstavnika, što je kad-tad moralo doći na naplatu.

Bosna i Bošnjaci u njoj su sami po sebi u jednom potpuno nezavidnom položaju. Narod od maksimalno 1,5 miliona ljudi, bez države kojom suvereno vlada, u izrazito neprijateljskom okruženju u kojem nema pristupa neutralnim teritorijama. Ujedno okružen dvijema dosta većim državama i narodima: Srbima koji su najveći narod na Balkanu, te Hrvatima koji su ipak tri puta veći i imaju državu koja ima izuzetno važnu stratešku poziciju.

Umjesto da se pod tim uslovima gradi normalno društvo, u post-ratnom periodu obrazuje neka državotvorna elita koja je sposobna voditi zemlju naprijed, napraviti puteve, ili iskoristiti i neke prednosti koje su Bošnjacima ostale u okviru BiH:
- vladanje nad većinom velikih gradskih centara sa najvećim ekonomsko-industrijskim potencijalima
- imati glavni grad države gdje su smještene sve ambasade, institucije
- imati ipak državu u kojoj si većina, makar značaj toga još nije toliki

Umjesto korištenja ovih potencijala i gradnje nama posebno važne uspostave jedne normalne države, makar na teritorji gdje separatisti nisu većina, ovdje je uslijedio opšti pad društva, pljačka svega onoga što nije razrušeno u ratu, masovno iseljavanje... Umjesto da se što prije povežu veliki gradski centri, i dan-danas se kozijim stazama ide prema najvećem ekonomskom bazenu države. Umjesto da obrazujemo nove generacije i nova država dobije novu elitu, mi smo sa Harisa Silajdžića spali na Fadila Novalića i likove poput Anela Isaka, a univerziteti koji su i u onoj državi nešto značili danas ne mogu skupiti 2000 brucoša, jer je sve otišlo vani ili zbog opšte degradacije obrazovnog sistema prešlo na privatne fakultete.

Umjesto elite, zbog ovog krahiranja društva, mi danas imamo sitne lopove kojima je jedini cilj ušićariti nešto, a i još gluplji, pa i retardirano stanovništvo, gdje jedan dio 25 godina glasa za iste, a drugi promjene vidi u istrošenom liku koji je i dio propasti tog sistema (profesor u Tuzli).

E sad, neko će reći, pa i kod Hrvata ili Srba je isto. Jeste. Ali mi nismo Hrvati ili Srbi. Mi smo narod od milion i po ljudi, muslimani u evropi, koji i dan-danas u biti nema svoju državu.
I još nešto. Mi nikako da shvatimo da su Hrvati ili Srbi u BiH samo podružnice, separatistički isprdci svojih matica.
Kada kažeš "Hrvata je 10% u BiH, ta će oni", zaboravlja se da živiš u državi koja je bukvalno okovana Hrvatskom. Kao da su u Splitu ili Osijeku neki Nijemci ili Šveđani, a ne ljudi koji možda nisu radikalni kao njihovi hercegovački sunarodnjaci, ali koji u biti dijele njihove političke stavove i kojima je njihovo mišljenje itekako bitno.
Mi nikako da shvatimo da nije dovoljno biti jači od Banja Luke ili zapadnog Mostara, već da ti moraš parirati snazi Zagreba ili Beograda. Parirati Hrvatskoj koja je, mada je to teško priznati, ipak za balkanske uslove jedna ozbiljna država, koja je uzak partner i evropi i SAD-u.
Opet, neko će reći da to i ne važi za Srbiju. Pa i ne važi. Većinu ovih stvari gore koje sam naveo: Opšta propast društva, degradacija obrazovnog sistema, promocija kulture šunda, sve to i jeste krenulo sa one strane Drine. Možda je Srbija čak i gora u nekim stvarima. Jebiga, ovdje se makar neće desiti da je direktor elektroprivrede vlasnik pečenjare koji će pokušati da preko mulja proizvodi struju u temoelektrani.
I zato oni i jesu bili niko i ništa do dolaska Vučića. Ali danas kad je Srbija u biti diktatura, to ne igra više neku ulogu. Vučko postavi Dačića koji ne zna buknuti riječ engleskog na mijesto ministra inostranih poslova da mu bude politički podanik, ali zato ima svu moć da sam odriješi kesu Amerikancima kako bi ih pridobio u vezi Crne Gore, Bosne, pa djelimično i Kosova.
È solo una questione di tempo...

Di molto tempo...

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21982 times
Been thanked: 20040 times

Post by Masamune » 24 Oct 2022, 22:47

Duminjo wrote: 24 Oct 2022, 21:12
Chan wrote: 24 Oct 2022, 17:55 Ma politički lideri u Federaciji neće da mu se zamjere. Zato to i jeste na kraju bilo tanko. Jedino Komšić udara direktno u kost, a vrijeme će pokazati je li u pravu. Sudeći po onome što Ivo Komšić tvrdi, a ima solidne argumente, ove promjene i nisu loše. S druge strane je i Begić sa solidnim kontraargumentima. Nisam ni sam pametan.
Kako meni ovo sve smrdi, cudo jedno..
Da bi ljudi nesto znali, trebali bi sami to procitati i shvatiti a ne da im politicke stranke ili pojedinci iz istih interpretiraju i prezentuju sta je to Šmidt nametnuo.
Sjeticemo se kako su, po samom nametanju, svi bili oprezni. Onda, par dana nakon toga sjednica SDA stranke u 17:00 na kojoj donose zakljucak kako je ovo nametanje udar na drzavu i na bosnjake. Od tog momenta kao da je neko pustio mrave iz mravinjaka, tako se odjednom pocelo siriti ovo sto je SDA donijela kao zakljucak. Od tog momenta napadi na Smidta i sve ostalo.
Ja ne znam je li 1% Bosanaca procitalo nametnuti zakon, ali svi su, tacno od onog momenta kad je SDA izasao u javnost sa zakljuccima sjednice, postali eksperti i tacno znaju sta nametnuto zakon donosi.
Meni to smrdi, zulja me i bog.

Steta sto ima puno za procitati da se fino vidi i rastabiri sta je to Šmidt nametnuo. Nemam vremena i ne mogu. Ali isto tako ne mogu ni da vjerujem SDA. Da mi Zahiragic objasnjava i govori sta je meni dobro, neka hvala. Da za mene protestuje Alickovic, neka hvala. Nekako, automatski bih zauzeo suprotan stav kada vidim sta ova dvojica zastupaju.

Valjda se u sto skorije vrijeme sazna je li ovo udar na drzavu, na bosnjake, na SDA ili je stvarno deblokada federacije i sta ustvari SDA + Komsic pokusavaju postici ovom "bukom". Ne istupaju glavni akteri vec su pijune gurnuli u prodor.

Sa druge strane, nervira sutnja opozicije. Jbo ih otac usporeni.

Jedino je sigurno da vrijeme nametanja nije nikako uredu. I ja bih ovo sve ponistio samo zbog toga. Ili je ove izmjene trebao nametnuti 6 mjeseci prije izbora ili nametnuti zakoni mogu vaziti tek za naredne izbore.
Ovo ovako je cista podvala i prevara ljudi koji su glasali.
I ovo nije mala stvar. Zbog ovoga bi trebalo traziti da se izbori ponove i da ljudi glasaju ponovo po ovom novom.
I za ovo, da smo imalo normalni, morali bi ga nabit nogom. Obicne ljude je napravio budalama i ponizio je svakog glasaca.
Treba pustiti jedan period i vidjeti kako će se ove nametnute odluke pokazati u praksi, a istovremeno vršiti maksimalni pritisak na Schmidta da počne djelovati u vezi RS. Jebla ga više Federacija.

On je odabrao trenutak nametanja kad će biti najmanje otpora i kad se svi konsoliduju nakon izbora, gledaju kako stoje, kako će koalirati i koje će fotelje preuzeti. To je, što se tiče njega samog, lukav potez, ali katastrofalan za narod bez ikakve sumnje.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4334 times
Been thanked: 3264 times

Post by Melek » 24 Oct 2022, 22:56

Pa u FBiH jedino i ima muda da nešto demonstrira, a tamo Baja samo jednom drekne i ovaj se sav raskenja. Nije to marka bez veze.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2704 times
Been thanked: 8383 times

Post by Duminjo » 24 Oct 2022, 22:56

sehohari wrote: 24 Oct 2022, 21:29 Ovo je samo kulminacija onoga što je se desilo u zadnjih 27 godina.

Umjesto da se od rata pa na ovamo napravi jedna koliko-toliko normalna država, zarad lopovskih interesa Bosna je se pretvorila u jedno propalo društvo, jednu državu koja samo na papiru postoji (i ne, ne mislim na uticaj Dodika i slično, već prema onome šta država treba da pruža svojim građanima) i koja je i u 2022. godina ovisna o instituciji visokog predstavnika, što je kad-tad moralo doći na naplatu.

Bosna i Bošnjaci u njoj su sami po sebi u jednom potpuno nezavidnom položaju. Narod od maksimalno 1,5 miliona ljudi, bez države kojom suvereno vlada, u izrazito neprijateljskom okruženju u kojem nema pristupa neutralnim teritorijama. Ujedno okružen dvijema dosta većim državama i narodima: Srbima koji su najveći narod na Balkanu, te Hrvatima koji su ipak tri puta veći i imaju državu koja ima izuzetno važnu stratešku poziciju.

Umjesto da se pod tim uslovima gradi normalno društvo, u post-ratnom periodu obrazuje neka državotvorna elita koja je sposobna voditi zemlju naprijed, napraviti puteve, ili iskoristiti i neke prednosti koje su Bošnjacima ostale u okviru BiH:
- vladanje nad većinom velikih gradskih centara sa najvećim ekonomsko-industrijskim potencijalima

Umjesto korištenja ovih potencijala i gradnje nama posebno važne uspostave jedne normalne države, makar na teritorji gdje separatisti nisu većina, ovdje je uslijedio opšti pad društva, pljačka svega onoga što nije razrušeno u ratu, masovno iseljavanje... Umjesto da se što prije povežu veliki gradski centri, i dan-danas se kozijim stazama ide prema najvećem ekonomskom bazenu države. Umjesto da obrazujemo nove generacije i nova država dobije novu elitu, mi smo sa Harisa Silajdžića spali na Fadila Novalića i likove poput Anela Isaka, a univerziteti koji su i u onoj državi nešto značili danas ne mogu skupiti 2000 brucoša, jer je sve otišlo vani ili zbog opšte degradacije obrazovnog sistema prešlo na privatne fakultete.

Umjesto elite, zbog ovog krahiranja društva, mi danas imamo sitne lopove kojima je jedini cilj ušićariti nešto, a i još gluplji, pa i retardirano stanovništvo, gdje jedan dio 25 godina glasa za iste, a drugi promjene vidi u istrošenom liku koji je i dio propasti tog sistema (profesor u Tuzli).

E sad, neko će reći, pa i kod Hrvata ili Srba je isto. Jeste. Ali mi nismo Hrvati ili Srbi. Mi smo narod od milion i po ljudi, muslimani u evropi, koji i dan-danas u biti nema svoju državu.
I još nešto. Mi nikako da shvatimo da su Hrvati ili Srbi u BiH samo podružnice, separatistički isprdci svojih matica.
Kada kažeš "Hrvata je 10% u BiH, ta će oni", zaboravlja se da živiš u državi koja je bukvalno okovana Hrvatskom. Kao da su u Splitu ili Osijeku neki Nijemci ili Šveđani, a ne ljudi koji možda nisu radikalni kao njihovi hercegovački sunarodnjaci, ali koji u biti dijele njihove političke stavove i kojima je njihovo mišljenje itekako bitno.
Mi nikako da shvatimo da nije dovoljno biti jači od Banja Luke ili zapadnog Mostara, već da ti moraš parirati snazi Zagreba ili Beograda. Parirati Hrvatskoj koja je, mada je to teško priznati, ipak za balkanske uslove jedna ozbiljna država, koja je uzak partner i evropi i SAD-u.
Opet, neko će reći da to i ne važi za Srbiju. Pa i ne važi. Većinu ovih stvari gore koje sam naveo: Opšta propast društva, degradacija obrazovnog sistema, promocija kulture šunda, sve to i jeste krenulo sa one strane Drine. Možda je Srbija čak i gora u nekim stvarima. Jebiga, ovdje se makar neće desiti da je direktor elektroprivrede vlasnik pečenjare koji će pokušati da preko mulja proizvodi struju u temoelektrani.
I zato oni i jesu bili niko i ništa do dolaska Vučića. Ali danas kad je Srbija u biti diktatura, to ne igra više neku ulogu. Vučko postavi Dačića koji ne zna buknuti riječ engleskog na mijesto ministra inostranih poslova da mu bude politički podanik, ali zato ima svu moć da sam odriješi kesu Amerikancima kako bi ih pridobio u vezi Crne Gore, Bosne, pa djelimično i Kosova.
Tako nekako. Za sve kriva licemjerna Evropa, dejton, Mile i Covic a tamo gdje vladas 100% napravio si divlji zapad, vozis se kozijim stazama, imas skoro najmanju satnicu u Evropi, imas politicare koji su nesposbni za bilo sta a kamo li za vodjenje drzave i kad neko kaze da si dušman drzave, udar na bošnjake, udar na drzavu..
Cim oni ovoliko glasno jaucu na OHR, nesto je samo njih zasvrbilo. Drzava nece nigdje.

Ovo za Vucica drzavnika ti ne stoji. Unazadio je Srbiju 100 godina. Diktatorski vlada i drzi sve zivo pa nista ne moze da ispliva. Vices belaja kad tamo "pukne".

sehohari
Sitna buranija
Sitna buranija
Mood:
Has thanked: 13 times
Been thanked: 113 times

Post by sehohari » 24 Oct 2022, 23:37

Duminjo wrote: 24 Oct 2022, 22:56
sehohari wrote: 24 Oct 2022, 21:29 Ovo je samo kulminacija onoga što je se desilo u zadnjih 27 godina.

Tako nekako. Za sve kriva licemjerna Evropa, dejton, Mile i Covic a tamo gdje vladas 100% napravio si divlji zapad, vozis se kozijim stazama, imas skoro najmanju satnicu u Evropi, imas politicare koji su nesposbni za bilo sta a kamo li za vodjenje drzave i kad neko kaze da si dušman drzave, udar na bošnjake, udar na drzavu..
Cim oni ovoliko glasno jaucu na OHR, nesto je samo njih zasvrbilo. Drzava nece nigdje.

Ovo za Vucica drzavnika ti ne stoji. Unazadio je Srbiju 100 godina. Diktatorski vlada i drzi sve zivo pa nista ne moze da ispliva. Vices belaja kad tamo "pukne".
Govoriti uopšte o evropi kao jedinici je smiješno. Jeste, imaš likove poput Orbana i evropske radikalne konzervativce, ali imaš i socijaliste, zelene koji su opet više naklonjeni "nama".
Mislim, na kraju krajeva, muslimani su gore i doktori, inžinjeri, profesori i šta sve ne. Da, ima diskriminacije, ali treba se upitati kako bi to sve ovdje izgledalo. Da, ne pitaju se plaho politički, ali i to nije prvenstveno radi toga što je to nešto toliko strašno, već zato što imate pogrešnu percepciju muslimana npr. u Njemačkoj. To što si Turčin ne znači odmah da ćeš biti na istoj političkoj liniji sa nekome iz neke arapske zemlje, o Bosni da ne pričamo. Tako da u sumi uopšte ne postoji ta neka kritična masa za tako nešto, ipak muslimani gore čine tek možda malo više od 5% populacije.

Ovo što Šmit doduše radi je definitivno u krivom smjeru.
Vi dole ne poznajete tu osobu pa imate (možda i donekle opravdano) mišljenje kako mora biti dobar dok je iz (zapadne) evrope. Međutim, ko imalo poznaje političku scenu ovdje, pamtit će ga po zlim akcijama.
Radi se o političaru koji je, valjda zbog para koji je dobio od lobista, direktno protiv NJEMAČKE vlade odlučio glasati protiv zabrane toksičnih pesticida i time bio odlučujući glas protiv usvajanja te odluke u evropskom vijeću.
Buka se digla oko toga, a poslije ga je Merkelova i u sred mandata nogirala iz vlade. Šmit je političar koji je zbog para odlučio glasati protiv sopstvene vlade, teško je zamisliti da ovdje tako nešto ne uradi kada mu Plenković ponudi nešto.
Onda, radi se i o samoj stranci iz koje je Šmit. Kada bi se trebala naći stranka koja je najbliža HDZ-u, to bi zasigurno bio CSU. Radi se o bavarskoj stranci koja ima duboke usađene anti-islamske stavove, koji svoje glasače većinom skupljaju po lokalnim vašarima i crkvenim manifestacijama (iako je to gore sasvim ok, ne ko ovdje..) i koji se i unutar Njemačke zalažu za što veću autonomiju i uzimanje od centralne kase više nego što im pripada. Stranci koja koga god da postavi vazda ima minimalno 40% glasova.

Onda imaš ovo danas kada se Orbanov diplomata ubacuje u OHR-ov ured u Banjoj Luci, i hrpu drugih stvari.
È solo una questione di tempo...

Di molto tempo...

Post Reply

Return to “Politika u BiH”