sehohari wrote: 24 Oct 2022, 21:29
Ovo je samo kulminacija onoga što je se desilo u zadnjih 27 godina.
Umjesto da se od rata pa na ovamo napravi jedna koliko-toliko normalna država, zarad lopovskih interesa Bosna je se pretvorila u jedno propalo društvo, jednu državu koja samo na papiru postoji (i ne, ne mislim na uticaj Dodika i slično, već prema onome šta država treba da pruža svojim građanima) i koja je i u 2022. godina ovisna o instituciji visokog predstavnika, što je kad-tad moralo doći na naplatu.
Bosna i Bošnjaci u njoj su sami po sebi u jednom potpuno nezavidnom položaju. Narod od maksimalno 1,5 miliona ljudi, bez države kojom suvereno vlada, u izrazito neprijateljskom okruženju u kojem nema pristupa neutralnim teritorijama. Ujedno okružen dvijema dosta većim državama i narodima: Srbima koji su najveći narod na Balkanu, te Hrvatima koji su ipak tri puta veći i imaju državu koja ima izuzetno važnu stratešku poziciju.
Umjesto da se pod tim uslovima gradi normalno društvo, u post-ratnom periodu obrazuje neka državotvorna elita koja je sposobna voditi zemlju naprijed, napraviti puteve, ili iskoristiti i neke prednosti koje su Bošnjacima ostale u okviru BiH:
- vladanje nad većinom velikih gradskih centara sa najvećim ekonomsko-industrijskim potencijalima
- imati glavni grad države gdje su smještene sve ambasade, institucije
- imati ipak državu u kojoj si većina, makar značaj toga još nije toliki
Umjesto korištenja ovih potencijala i gradnje nama posebno važne uspostave jedne normalne države, makar na teritorji gdje separatisti nisu većina, ovdje je uslijedio opšti pad društva, pljačka svega onoga što nije razrušeno u ratu, masovno iseljavanje... Umjesto da se što prije povežu veliki gradski centri, i dan-danas se kozijim stazama ide prema najvećem ekonomskom bazenu države. Umjesto da obrazujemo nove generacije i nova država dobije novu elitu, mi smo sa Harisa Silajdžića spali na Fadila Novalića i likove poput Anela Isaka, a univerziteti koji su i u onoj državi nešto značili danas ne mogu skupiti 2000 brucoša, jer je sve otišlo vani ili zbog opšte degradacije obrazovnog sistema prešlo na privatne fakultete.
Umjesto elite, zbog ovog krahiranja društva, mi danas imamo sitne lopove kojima je jedini cilj ušićariti nešto, a i još gluplji, pa i retardirano stanovništvo, gdje jedan dio 25 godina glasa za iste, a drugi promjene vidi u istrošenom liku koji je i dio propasti tog sistema (profesor u Tuzli).
E sad, neko će reći, pa i kod Hrvata ili Srba je isto. Jeste. Ali mi nismo Hrvati ili Srbi. Mi smo narod od milion i po ljudi, muslimani u evropi, koji i dan-danas u biti nema svoju državu.
I još nešto. Mi nikako da shvatimo da su Hrvati ili Srbi u BiH samo podružnice, separatistički isprdci svojih matica.
Kada kažeš "Hrvata je 10% u BiH, ta će oni", zaboravlja se da živiš u državi koja je bukvalno okovana Hrvatskom. Kao da su u Splitu ili Osijeku neki Nijemci ili Šveđani, a ne ljudi koji možda nisu radikalni kao njihovi hercegovački sunarodnjaci, ali koji u biti dijele njihove političke stavove i kojima je njihovo mišljenje itekako bitno.
Mi nikako da shvatimo da nije dovoljno biti jači od Banja Luke ili zapadnog Mostara, već da ti moraš parirati snazi Zagreba ili Beograda. Parirati Hrvatskoj koja je, mada je to teško priznati, ipak za balkanske uslove jedna ozbiljna država, koja je uzak partner i evropi i SAD-u.
Opet, neko će reći da to i ne važi za Srbiju. Pa i ne važi. Većinu ovih stvari gore koje sam naveo: Opšta propast društva, degradacija obrazovnog sistema, promocija kulture šunda, sve to i jeste krenulo sa one strane Drine. Možda je Srbija čak i gora u nekim stvarima. Jebiga, ovdje se makar neće desiti da je direktor elektroprivrede vlasnik pečenjare koji će pokušati da preko mulja proizvodi struju u temoelektrani.
I zato oni i jesu bili niko i ništa do dolaska Vučića. Ali danas kad je Srbija u biti diktatura, to ne igra više neku ulogu. Vučko postavi Dačića koji ne zna buknuti riječ engleskog na mijesto ministra inostranih poslova da mu bude politički podanik, ali zato ima svu moć da sam odriješi kesu Amerikancima kako bi ih pridobio u vezi Crne Gore, Bosne, pa djelimično i Kosova.