Islam
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1680 times
- Been thanked: 3209 times
- Status: Offline
Re: Islam
Naime, prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je rekao: “Jednom prilikom bili smo na gozbi sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s. Volio je plećku, i kada mu je dadoše, on zagrize i reče: ”Ja sam prvak ljudi na Sudnjem danu. A znate Ii zbog čega? Allah će sakupiti prijašnje i potonje narode na jednom mjestu, tako da će ih jedan čovjek moći sviju vidjeti i dozvati. Sunce će se nisko spustiti, pa će ljudi zapasti u nesnošljivu muku i brigu. Ljudi će povikati: ‘Zar ne vidite u šta ste zapali i šta vas je zadesilo? Zar nećete potražiti nekoga da se za nas zauzme kod Gospodara?’ Tada će jedni drugima reći: ‘Potražite našeg praoca, Adema.’ Zatim će doći Ademu i reći: ‘Ti si otac čovječanstva, Allah te je Svojom rukom stvorio, u tebe je život udahnuo, naredio je melekima da ti učine sedždu i nastanio te u Džennetu, pa se zauzmi za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je snašlo?’ On će reći: ‘Allah se danas rasrdio kao nikada prije ni poslije. Zabranio mi je da se približim drvetu, a ja sam prekršio zabranu. Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Nuhu!’
Kada dođu Nuhu, reći će mu: ‘O Nuh! Ti si prvi poslanik na Zemlji. Allah te je nazvao zahvalnim robom, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?’ Ali on će reći: ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Dovu sam učio, pa sam prokleo svoj narod. Ah, moje brige! Moje brige! ldite nekome drugom, idite lbrahimu!’
Kada dođu lbrahimu, reći će mu: ‘Ti si Allahov poslanik i prijatelj na Zemlji. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?’ ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ja sam za života tri puta ”slagao”! Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Musau’, reći će on.
Kada dođu Musau, a.s., reći će mu: ‘Ti si Allahov poslanik, odlikovao te je nad ostalim ljudima Svojim poslanstvom i govorom. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?’ Musa, a.s., reći će: ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ubio sam čovjeka, a to mi nije bilo naređeno! Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Isau!’
Kada dođu Isau, a.s., reći će mu: ‘O Isa, ti si Allahov poslanik i Allahova riječ, kojom je On život udahnuo u Merjemu. Iz bešike si razgovarao s ljudima. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u što smo zapali?’ Isa, a.s., će reći: ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikad prije ni poslije. (Isa, a.s., nije spomenuo nijedan svoj grijeh.) Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Muhammedu, a.s.!’
Kada mu dođu, reći će mu: ‘Muhammede, ti si Allahov Poslanik i pečat vjerovjesnicima, Allah ti je oprostio sve ranije i kasnije grijehe. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?’
‘Tada ću, veli Allahov Poslanik, s.a.v.s., ‘doći ispod ‘Arša i pasti ničice na sedždu pred Allahom, dž.š. Zatim će me Allah nadahnuti zahvalom i pohvalom kojom nikada nikoga prije nije nadahnuo, i reći će mi: -Muhammede, podigni glavu! Zamoli, dat će ti se! Zauzimaj se (traži šefa’at), zauzimanje će ti se primiti!’ Podignut ću glavu i reći: -Moj ummet, Gospodaru! Moj ummet, Gospodaru!’ -Muhammede’, reći će mi, -uvedi iz svog ummeta u Džennet, na desna dženetska vrata, one koji neće polagati račun, a na druga džennetska vrata preostali će ulaziti, zajedno sa drugim ummetima.’ ‘Tako mi Allaha, dženetska vrata su široka koliko od Mekke do Hedžera (u Bahrejnu), ili koliko od Mekke do Busre (u Siriji).”’ (Buharija i Muslim)
Kada dođu Nuhu, reći će mu: ‘O Nuh! Ti si prvi poslanik na Zemlji. Allah te je nazvao zahvalnim robom, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?’ Ali on će reći: ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Dovu sam učio, pa sam prokleo svoj narod. Ah, moje brige! Moje brige! ldite nekome drugom, idite lbrahimu!’
Kada dođu lbrahimu, reći će mu: ‘Ti si Allahov poslanik i prijatelj na Zemlji. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?’ ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ja sam za života tri puta ”slagao”! Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Musau’, reći će on.
Kada dođu Musau, a.s., reći će mu: ‘Ti si Allahov poslanik, odlikovao te je nad ostalim ljudima Svojim poslanstvom i govorom. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?’ Musa, a.s., reći će: ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ubio sam čovjeka, a to mi nije bilo naređeno! Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Isau!’
Kada dođu Isau, a.s., reći će mu: ‘O Isa, ti si Allahov poslanik i Allahova riječ, kojom je On život udahnuo u Merjemu. Iz bešike si razgovarao s ljudima. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u što smo zapali?’ Isa, a.s., će reći: ‘Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikad prije ni poslije. (Isa, a.s., nije spomenuo nijedan svoj grijeh.) Ah, moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Muhammedu, a.s.!’
Kada mu dođu, reći će mu: ‘Muhammede, ti si Allahov Poslanik i pečat vjerovjesnicima, Allah ti je oprostio sve ranije i kasnije grijehe. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?’
‘Tada ću, veli Allahov Poslanik, s.a.v.s., ‘doći ispod ‘Arša i pasti ničice na sedždu pred Allahom, dž.š. Zatim će me Allah nadahnuti zahvalom i pohvalom kojom nikada nikoga prije nije nadahnuo, i reći će mi: -Muhammede, podigni glavu! Zamoli, dat će ti se! Zauzimaj se (traži šefa’at), zauzimanje će ti se primiti!’ Podignut ću glavu i reći: -Moj ummet, Gospodaru! Moj ummet, Gospodaru!’ -Muhammede’, reći će mi, -uvedi iz svog ummeta u Džennet, na desna dženetska vrata, one koji neće polagati račun, a na druga džennetska vrata preostali će ulaziti, zajedno sa drugim ummetima.’ ‘Tako mi Allaha, dženetska vrata su široka koliko od Mekke do Hedžera (u Bahrejnu), ili koliko od Mekke do Busre (u Siriji).”’ (Buharija i Muslim)
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22833 times
- Been thanked: 20927 times
Par pitanja.
Da li postoji šansa da ljudi budu nogirani iz dženneta, tj. da li će ljudi gore moći činiti grijehe sebi i drugima ili je to po defaultu da neće i da je sve med i mlijeko?
Ako je osoba npr. čitav život imala neku bolest hoće li je imati i u džennetu ili posljedice iste? Ako je osoba npr. tokom života obolila od dječije paralize i ima jednu bolesnu nogu da bez proteze ne može ni hodati hoće li u džennetu ta noga biti zdrava?
Ako je osoba npr. čitav život skoro pa od rođenja do smrti bila debela i imala višak kilograma hoće li takva biti i u džennetu ili ćemo svi imati tijela kao Apoloni, a žene kao Monika Belluci iz najboljih dana i mladosti? Ako je tako kako ćemo jedni druge prepoznati? Kako prepoznati npr. roditelje u džennetu koji su umrli prije tebe?
Ima li gdje šta o ovome? Danas smo na pauzi malo pričali na ovu temu. Inače zanimljiva stvar. Na prvu glupo i smiješno, ali i nije.
Da li postoji šansa da ljudi budu nogirani iz dženneta, tj. da li će ljudi gore moći činiti grijehe sebi i drugima ili je to po defaultu da neće i da je sve med i mlijeko?
Ako je osoba npr. čitav život imala neku bolest hoće li je imati i u džennetu ili posljedice iste? Ako je osoba npr. tokom života obolila od dječije paralize i ima jednu bolesnu nogu da bez proteze ne može ni hodati hoće li u džennetu ta noga biti zdrava?
Ako je osoba npr. čitav život skoro pa od rođenja do smrti bila debela i imala višak kilograma hoće li takva biti i u džennetu ili ćemo svi imati tijela kao Apoloni, a žene kao Monika Belluci iz najboljih dana i mladosti? Ako je tako kako ćemo jedni druge prepoznati? Kako prepoznati npr. roditelje u džennetu koji su umrli prije tebe?
Ima li gdje šta o ovome? Danas smo na pauzi malo pričali na ovu temu. Inače zanimljiva stvar. Na prvu glupo i smiješno, ali i nije.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Što je svrha takvog pitanja?Chan wrote: 28 Oct 2022, 14:08 Par pitanja.
Odgovora nema!
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
-
Venera
- Seksologinja

- Mutevelija
- Selonačelnik

Nema starosti bolesti .
Neće se prepoznavati samo po tijelu vec i po dusi, a uostalom Imas dzennetske meleke koji ce nazivati selam pa te mogu i oni uputiti na tu i tu osobu.
Ebu Seid el-Hudri
I Ebu hurejre prenose da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada stanovnici dženneta uđu u džennet, glasnik će povikati: 'Zaista ćete vječno živjeti i nećete umirati! Uvijek ćete biti zdravi i nikada nećete osjetiti bolest! Vječno ćete biti mladi i nećete ostarjeti! Živjet ćete u blagodatima i nikada poteškoću osjetiti nećete!'"
[Vjerodostojan] - [Hadis bilježi imam Muslim]
Po mom mišljenju tjelesa neće biti ista ,novo su tijela koja je majka rodila, ali kad Bog stvori tijelo ponovo , biti ce drugacije, "neuništivo" i za stanovnike Dzenneta i Dzehennema,. Stalno ce se obnavljati onome ko bude u Dzehennemu pa umirao u mukama, tako i u Dzennetu, dakle nema vise ovog tijela ovozemaljskog nego ahiretsko.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
-
Venera
- Seksologinja

Mutevelija wrote: 29 Oct 2022, 09:37Nema starosti bolesti .
Neće se prepoznavati samo po tijelu vec i po dusi, a uostalom Imas dzennetske meleke koji ce nazivati selam pa te mogu i oni uputiti na tu i tu osobu.
Ebu Seid el-Hudri
I Ebu hurejre prenose da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada stanovnici dženneta uđu u džennet, glasnik će povikati: 'Zaista ćete vječno živjeti i nećete umirati! Uvijek ćete biti zdravi i nikada nećete osjetiti bolest! Vječno ćete biti mladi i nećete ostarjeti! Živjet ćete u blagodatima i nikada poteškoću osjetiti nećete!'"
Po mom mišljenju tjelesa neće biti ista ,novo su tijela koja je majka rodila, ali kad Bog stvori tijelo ponovo , biti ce drugacije, "neuništivo" i za stanovnike Dzenneta i Dzehennema,. Stalno ce se obnavljati onome ko bude u Dzehennemu pa umirao u mukama, tako i u Dzennetu, dakle nema vise ovog tijela ovozemaljskog nego ahiretsko.
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4133 times
- Been thanked: 3098 times
Ti koja nisi muslimanka, dosla si tu ismijavati tudju vjeru. Cime te to cini? Ja bih rekla nesretnicom. Kako bi ti sebe opisala?
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41560 times
- Been thanked: 28345 times
Budite krajnje budni i razboriti. Živimo ono što se zove 'Dedžalovo vrijeme', pa se tako i ponašajte uz Božiju pomoć i naklonost!!!
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
-
Venera
- Seksologinja

Otac mi je bio iz muslimanske porodice. M9ja reakcija nema nikakve veze sa ismijavanjem necije religije.Lavlje_srce wrote: 29 Oct 2022, 15:30Ti koja nisi muslimanka, dosla si tu ismijavati tudju vjeru. Cime te to cini? Ja bih rekla nesretnicom. Kako bi ti sebe opisala?
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2788 times
- Been thanked: 8775 times
A zene hurije?Mutevelija wrote: 29 Oct 2022, 09:37Nema starosti bolesti .
Ebu Seid el-Hudri
Najbitnije si zaboravio
- Lavlje_srce
- Alienka

U tom slucaju se izvinjavam, nisam to znala. Samo ne znam na koji nacin se moze interpretirati ovaj smajlic (Venera wrote: 30 Oct 2022, 12:29Otac mi je bio iz muslimanske porodice. M9ja reakcija nema nikakve veze sa ismijavanjem necije religije.Lavlje_srce wrote: 29 Oct 2022, 15:30Ti koja nisi muslimanka, dosla si tu ismijavati tudju vjeru. Cime te to cini? Ja bih rekla nesretnicom. Kako bi ti sebe opisala?
Memento Mori
-
Venera
- Seksologinja

Pogledaj moj odgovor Chanu, a Mute je citirao necije kisljenje, kao kredibilno, zato sam stavila rollof smajli.Lavlje_srce wrote: 30 Oct 2022, 13:12U tom slucaju se izvinjavam, nisam to znala. Samo ne znam na koji nacin se moze interpretirati ovaj smajlic (Venera wrote: 30 Oct 2022, 12:29
Otac mi je bio iz muslimanske porodice. M9ja reakcija nema nikakve veze sa ismijavanjem necije religije.) nego kao ismijavanje.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Da. A inace postovanje prema muslimanima iskazujes tvrdnjom da je Kur’an pisan ljudskom rukom
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 274 times
- Been thanked: 488 times
CobaltOsha wrote: 30 Oct 2022, 16:49 Pa zar nije napisan ljudskom rukom? Bozije rijeci, bozije propovjedanje, onako kako je Muhammad shvatio/zapamtio, a pismeni oko njega zapisali?
Ako je Bog svemocan,zbog cega mu je potreban jedan covjek da zapise njegove rijeci ?
Za mene nije nista bozije,ako je od ljudske ruke zapisano.
ali opet gledam nekako iz drugog okvira,ako ljudi upisuju u dokumente ili nacrtaju nesto o cemu su bili ociji svijedoci jednog dogajaja sta nemogu definirati.
Npr,jedan dodir i vidljivi kontakt sa NLO objektima.
- Lavlje_srce
- Alienka

Kur'an je zapisivan od strane nekoliko ashaba Muhmmeda SAWS u toku 23 godine objave, ali je pamcen od hiljada ljudi, sto se (u daleko vecem broju) zadrzalo do danasnjeg dana.CobaltOsha wrote: 30 Oct 2022, 16:49 Pa zar nije napisan ljudskom rukom? Bozije rijeci, bozije propovjedanje, onako kako je Muhammad shvatio/zapamtio, a pismeni oko njega zapisali?
Memento Mori
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Pa je li Kur'an pisan ljudskom rukom ili ne i nije toliko bitno.
U fokusu bi trebali biti hadisi.
U fokusu bi trebali biti hadisi.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Pa normalno da je zapisan ljudskom rukom samo sto ljubav_haha ni ne tvrdi to nego da je produkt insana
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans