Ciscenje kompjutera

Sve o kompjuterima
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Ciscenje kompjutera

Post by komsija »

Vjerovatno se i vama nekada desilo da vam se kompjuter pocne gasiti i da je veoma glasan
Iz prijasnjeg iskustva sam znao ili pretpostavljao da je jedan od razloga prljavstina unutra kompjutera
Ok, najvise toga se nalazi na ventilatorima pa zbog toga ne mogu da hlade kako treba
E prije nekoliko dana se nakanim pa komjuter iznesem vani, otvorim te pokusam sa sprejem, odnosno prvo zrakom da istjeram ono sto se tamo nakupilo
Posto nije islo najbolje ja donesem fen (za susenje kose) :plavi i opet nije islo
Razmisljao sam sta da uradim a da ne gubim vrijeme sa kojekakvim cackalicama i ostalim sredstvima koja imam sjetim se da bi to mogao uraditi sa ovim Image

hahaha kaze mi zena da ce komsije poceti da se smiju kada vide da ja umjesto sto stim cistim dvoriste ja cistim kompjuter
OK, ukljucim i pocnem oprezno i gle cuda...... sve sam dobro opuhao a da nisam nijednu zicu ostetio niti izvalio :cool
Vratim na mjesto PC te sve prikljucim i ukljucim ga odmah
Ma koje miline, uopste se nije cuo rad a niti se vise gasio
Inace treba to raditi svaki mjesec ali jednostavno mi bilo mrsko i eto rezultat toga je bio da se gasio
Sada radi ko singerica i nemam nikakvih problema
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Re: Ciscenje kompjutera

Post by Konsultant »

Mozes koristiti i kompresovani zrak u sprej boci cini mi se 300-400 ml.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

ja sam nekidan usisivacem, umalo da sve pocupam :plavi
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40495 times
Been thanked: 26747 times
Status: Online

Post by Rum »

Nela wrote:ja sam nekidan usisivacem, umalo da sve pocupam :plavi
:ha usisivac zakon i ja usisam :ok i to radim dva puta godisnje pa nije mi cura da ga toliko gladim :zubi
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Rum wrote:
Nela wrote:ja sam nekidan usisivacem, umalo da sve pocupam :plavi
:ha usisivac zakon i ja usisam :ok i to radim dva puta godisnje pa nije mi cura da ga toliko gladim :zubi
ja nego :D. najgora mi je ova tastatura
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
komsija
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by komsija »

Konsultant wrote:Mozes koristiti i kompresovani zrak u sprej boci cini mi se 300-400 ml.
Imam ja to i u uvodnom komentaru sam napisao da nije pomoglo
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Sve radite samo da djeca ne vide...jer cesto se moze isto da ocisti prasina sa usisivacem,,I jednom sam ja uzela to ocistila I moj sin je to opazi I drugi dan uzeo laptop I sve tipke pokupio :plavi
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
reha69
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by reha69 »

Cistim godisnje jednom sa usisivacem.Izvadim sve hardvere koji se mogu izvaditi iz lezista maticne ploce.Naravno i hladnjak procesora skidam,a kasnije koristim Termalnu pastu koja ide izmedzu hladnjaka i procesora.
Najbitnije je imati cistu prostoriju koja nema prasine i tako ta ista prasina nemoze doci do naseg racunara.Moja prostorija gdje se nalazi racunar se usisava najmanje 3 puta sedmicno i to sa sa usisivacem sa vodenim filterom.A to je veoma bitno jer iz onih obicnih usisivaca sitna prasina izlazi iz njega i tako nista nepostizemo oko ciscenja prostorije.To je moje iskustvo.
Image
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

po meni usisivac nema snagu niti moze precizno gdjelovati kao kompresovani zrak kada se na vrh doda cjevcica. no ne bitno, bitno je ocisititi i ne izgubiti djelove.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

ja cu pricekat sledecu Jesen kad vrtlarske firme pocnu skupljat suho lisce sa onim Stillmasinama u rukama objesenim o rame sto pusHu vazduh i tako skupljaju lisce i ostalo,one su jake ;)...,pa cu ih zamolit da mi ociste laptop,uhar im je usput zaradit koju paru na ruke,bez PDV-a...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9520 times
Been thanked: 11259 times

Post by Krokodil Behko »

Stari kompjuter nisam nikada očistio pa eto, nikada se nije ni kvario.
Novi sam čistio i kvario se stalno dok na kraju nije potpuno crko.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Oko ventilatora a posebno hladnjak očistiti pa makar i čačkalicom i mnogo ljepše komp radi, mnogo tiše.
Ništa konkretno ne upotrebljavam, sem čačkalice :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Vucko
Na probnom
Na probnom

Post by Vucko »

Bilo bi dobro...ako je moguce prije nego pocnete otvarati PC, dirati maticnu plocu ili komponente, da nosite antistaticku narukvicu, ili prije nego pocnete raditi sa tako osjetljivom opremom dodirnete neki metalni predmet u svojoj blizini (ne kuciste racunara).Tijelo covjeka je pod naponom, (sjetite se osnovne skole i linijara kad trljate od kosu) taj napon je mizeran ali na mikrocipovima na maticnoj moze napraviti stetu.Usisivac se moze koristit ali paziti dobro da se drzi na najnizoj snazi.Moze se koristit kompresor, kompresivni sprej, i dobro paziti da PC bude iskljucen iz struje.
BLESAVO BLESAVIJE - JA :)
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7768 times
Been thanked: 18250 times

Post by Maja »

Meni komšija uvijek čisti komp. Sjetih se jednom je baš jako zujao i komšija ga iznio na balkon na sto, rastavio, očistio, sastavio, spojio kablove i uključio. Kaaaad je počelo zujatiiiiiii....... mi se prepali, kontamo pa šta je ovo 30 puta jači zvuk nego prije čišćenja. I onda se sjetimo da ga je komšija čistio vani na suncu, a bilo pravo vruće pa se zagrijao :D
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40495 times
Been thanked: 26747 times
Status: Online

Post by Rum »

[ytube][/ytube] nema gladjena pa nije vagina da ga gladite , slobodn ocistite cime stignete kunem se da mu nece biti nista sto vise pazite prije ce da crkne :djed

[ytube][/ytube]
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

Maja wrote:Meni komšija uvijek čisti komp. Sjetih se jednom je baš jako zujao i komšija ga iznio na balkon na sto, rastavio, očistio, sastavio, spojio kablove i uključio. Kaaaad je počelo zujatiiiiiii....... mi se prepali, kontamo pa šta je ovo 30 puta jači zvuk nego prije čišćenja. I onda se sjetimo da ga je komšija čistio vani na suncu, a bilo pravo vruće pa se zagrijao :D
Majo tebi komsija cisti ;)...znaci imas dobrog komsu,blago li se tebi...a i njemu :oo
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Neradi mu dobro hladnjak procesora, i cim se procesor zagrije previse gasi se.. Odnesi majstoru il ga otvori sam i ocisti, mada preporucljivo je majstoru.. I to sto prije jer ti tako moze crknut graficki cip na maticnoj i onda ga mozes samo bacit..
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Sutra nosim svoj kompjuter kod vulkanizera....ima da ga ispušem koda je kroz njega proletio tornado.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7768 times
Been thanked: 18250 times

Post by Maja »

E nek sam i ovo čula. Kompjuter kod vulkanizera :D.
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Maja wrote:E nek sam i ovo čula. Kompjuter kod vulkanizera :D.
Ma glupo mi da od oca dotjeram traktor i uzmem zrak,... misliće komšije da mu instaliram navigaciju pa još veća bruka.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Post Reply

Return to “Hardware & Software”