Pocelo je gnusno trolanje teme. Dugo su se trolcine i suzdrzale.
Chan wrote: 16 Nov 2022, 18:48U svakom slučaju odgovaraće pred Bogom, kao i svi ostali. Na dunjaluku i to u demokratskoj zemlji ima pravo na to i to joj niko ne može osporiti ili zabraniti kao što nisu ni Amini Wadud i ostaloj ekipi. I u Islamu se mnogo čemu može progledati kroz prste ako to nije neko teško kršenje pravila i slično. Arzuhal je recimo znao o tome često govoriti i što je suprotno ovom agresivnom nastupu Mutevelije u smislu stalnog ponavljanja jedno te istog što i mene zna nervirati, a ne želi se sagledati suština. Ja u suštini, opet ponavljam, samo imam problem sa tim terminom što sam već ranije iznosio na temi.
Naravno, ako postoji ovakav Bog ali neću u to ulaziti i ne bi bilo fer s moje strane.
Samo da udje u 'zapisnik' -
ne dovodim u pitanje ni crticu iz Kur'ana. Na vise mjesta na temi sam citirala Kur'anske ajete u prilog tome. Tjeras me da ponovim post koji sam napisala na pocetku teme.
Islamski feminizam postoji od 19-tog stoljeca, nije to nova i progresivna ideja.

Govori o podjednakim pravima muskaraca i zena u okvirima Islama, i ohrabruje preispitivanje patrijarhalne interpretacije Kur'ana i hadisa.
Rane reforme pod Islamom u sedmom stoljecu su se odnosile na brak, razvod i nasljedje. Zene na tzv. 'zapadu' su pravo na nasljedjivanje npr. dobile tek stoljecima kasnije, do tad je svo nasljedje islo iskljucivo muskim nasljednicima.

Islam je zabranio ubijanje zenske novorodjencadi i uveo tzv. 'dowry' - vjencani dar zeni koji ostaje njeno vlasnistvo. Brak izmedju muskarca i zene je postao ugovor, a ne nepromjenjivi status kao do tada. Zena je raspolagala bogatstvom koje unese u brak i/ili novcem koji sama zaradi.
Vremenom se rodila potreba za islamskim feminizmom, zbog izrazito patrijarhalne interpretacije vjerskih spisa na ustrb zena. Zenski pokreti unutar islama postoje sirom islamskog svijeta.