OHR - Christian Shmidt

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

pizarro
sportski urednik
sportski urednik
Has thanked: 7349 times
Been thanked: 8783 times
Status: Offline

Re: OHR - Christian Shmidt

Post by pizarro » 16 Nov 2022, 12:00

ojjj, chrischy tura calli glifosat u hljeb :oo

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 16 Nov 2022, 12:17

Calla wrote: 16 Nov 2022, 09:23 Schmidt kaze, znate cilj mi je da poslove I zadatke obavljam koji proizilaze iz Dejtonskog ugovora I da pokrenem stvari da vodim racuna o tome da se negdje ne oskrnavi duh samog sporazuma
Eh, moja ti hanuma, ovo je bit svega. Ovdje je rekao istinu, ali istovremeno i veliku laž.
"how?" - rekao bi brat fudo. vrlo jednostavno.
dejtonski ugovor, kako stoji u ovom citatu, jeste skraćenica. Puna titula bi glasila: opći OKVIRNI sporazum za MIR u bosni i hercegovini. Poznat je i kao dejtonski mirovni sporazum.
To je sporazum kojim je okončano krvoproliće tj. ratni sukobi. Nažalost, naš ustav je aneks tog sporazuma.

Dms nije uklesan u kamenu.
Sami amerikanci kao očevi tog sporazuma smatrali su da je isti samo prolazno rješenje koje bi trajalo dok se ne postigne sporazum koji bi omogućio formiranje funkcionalne države.

Da bismo došli do konačnog odgovora, moram napraviti malu digresiju i pojasniti šta se dešavalo uoči potpisivanja tog mirovnog sporazuma.
Imala si tri glavne strane u sukobu: republika bih, republika hrvatska i savezna republika jugoslavija(srbija i cg), te agresorske ispostave u vidu tzv. vojske republike srpske i hvo-a.
Da, hrvatska je bila strana u sukobu i kao takva je potpisala mirovni sporazum, a nikako kao neki garant kako to hrvati vole slagati.
Tako stoji u presudama međunarodnog krivičnog suda za bivšu jugoslaviju osnovanog 1993. godine.
također je presuđeno da je republika hrvatska imala potpunu kontrolu nad jedinicama hvo-a.

To je ono što se tiče strana u sukobu.
što se tiče svjedoka mirovnog sporazuma, spomenuo bih njemačku, veliku britaniju i francusku.
njih zato što su u tim državama postojale struje - prvenstveno demohrišćanska sa jevrejsko-hrišćanskom tradicijom kao je vole nazvati - koje ni pod razno nisu mogle zamisliti da na tlu evrope postoji država sa muslimanskom većinom.

Budući da bi se citiranjem velikog broja visokih zvaničnika sam tekst otegao u beskonačnost, zadovoljiti ću se citiranjem pojedinih.
Budući da si dugi niz godina provela u njemačkoj, smatram da nije potreban prijevod citata.
Auch Bundestagspräsident Wolfgang Schäuble war Referent auf dem Symposium. In seiner Rede bezeichnete Schäuble Bosnien und Herzegowina als „fragile Staatsformation“, die im Falle eines Zerfalls „eine muslimische Insel mit erheblichem Konfliktpotential und ständiger Quelle von Unruhen“, zu werden drohe
Lord Pedi Ašdaun je govoreći o BH situaciji na jednom predavanju u Londonu, naveo kako je za rata, vrativši se iz Bosne, otišao kod tadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije (Daglas Hrd), tražeći da se nešto poduzme, na što mu je ovaj odgovorio:
"Ali Pedi, oni su oduvijek takvi. Najbolje što se da učiniti je zapaliti taj prostor i pustiti da se vatra sama ugasi."
U knjizi "britanija i balkan" autorica carole hodge tvrdi da je oficijelna britanska politika tog vremena bila za to da se bosna i hercegovina podijeli.
Ona citira tadašnjeg premijera velike britanije - john major-a koji kaže: "cilj velike britanije je podjela bosne i hercegovine u kojoj bi nastala muslimanska enklava - islamska država, koja se ne može tolerisati."

Dakle, dopustili bi formiranje iste, tj. pripajanje dijelova bosne i hercegovine srbiji i hrvatskoj, a sami bi uništili novonastalu muslimansku drzavicu.

A ovako je govorio generalni sekretar nato saveza:
"Islamic fundamentalism is at least as dangerous as communism was," said Willy Claes, secretary general of the North Atlantic Treaty Organization
S tim u vezi dajem najtopliju preporuku za knjigu koju je izdao univerzitet u sarajevu, institut za istraživanje zločina.

https://www.google.com/url?q=http://www ... 4M7KTpRl1E

Image

Ukratko, evropljani su bili za veliku srbiju i podjelu bosne.
To pojašnjava i profesor boyle koji analizira dms i vašingtonski sporazum i kaže da su napravljeni tako da i srbima i hrvatima u nekoj doglednoj budućnosti omogućavaju disoluciju.

Kad imamo ove ulazne podatke, možemo preći na dejton.
dejton u kojem su sve te silne strane i svjedoci imali svoje želje koje su se morale implementirati u taj sporazum.
rezultat je frankenštajn za kojeg su i amerikanci kazali da je prolazno rješenje.
Prolazno u smislu da se postigne dogovor, ili pronađe neki drugi način kako bi se formirala funkcionalna država.

E, sad, suludo je ocikivati da strane u sukobu koje su težile podjeli bosne i hercegovine postignu dogovor po kojem bi bosna postala funkcionalna država.
Dakle, potrebno je to "drugo rješenje".
Prilika za isto se pružila nakon briljantne partije od strane bakira izetbegovića, inače od mene često kritikovanog političara.
Ta prilika se ukazala nakon demografske erozije hrvatskog stanovništva u bih.
Dok su imali kakvo-takvo izborno tijelo, često spominjani izborni inženjering im nije bio stran pojam, naprotiv! Hrvati su ga koristili u svakoj mogućoj prilici.

No, da skratim. Ukazala se ta prilika da pro-bosanske snage legalno zavladaju federacijom koristeći se legalnim instrumentima koje nudi pravna država, ustav bosne i hercegovine, te važeći izborni zakon.
nakon toga bi se krenulo u političku borbu protiv manjeg i secesionistički nastrojenog entiteta kako bismo nakon tolikog niza godina dobili funkcionalnu državu.

I gle čuda, u godinama nakon rata pa sve do ovih izbora, strancima nije smetao izborni inženjering.
Nikad ni riječ protiv.
Ali, kada smo došli u situaciju da patriotske snage preuzmu kormilo i konačno deblokiraju federaciju uklanjajući blokade koje je dugi niz godina postavljao hdz, stranci su se odlučili da zabetoniraju aparthejd.
Učinili su sve kako bi opstala nagrada koju su dali secesionistima i presuđenim zločincima.

Učinili su sve kako bosna i hercegovina ne bi postala uređena država u kojoj bi imali vladavinu prava i demokratski sistem.
Jesu li mogli kazniti secesionistu i putinovog intimusa dodika? Naravno da jesu. Ali, naravno da nisu uradili, naprotiv!
I njega su nagradili ovim izmjenama i dopunama izbornog zakona.
Ono što mnogi još uvijek ne shvataju jeste to da srpsko-hrvatska koalicija na federalnom i državnom nivou ne samo da će moći blokirati šta god požele, nego će moći i da usvoje ono što požele.
Dom naroda je položen tako da će oni kao manjina u federaciji imati mogućnost da preglasaju većinu.

Eto, moja ti gospođo, to je ono što je nametnuo do srži korumpirani visoki predstavnik kojeg nesebično braniš.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 16 Nov 2022, 15:30

Zanimljiv komentar profesora lavića.
“Cjelokupna priča o ugroženosti Hrvata koji “nemaju svoga predstavnika u Predsjedništvu” apsolutno je rušenje ustavno-zakonskog poretka BiH i njome se pokušava nametnuti ispoddejtonska razina “plemenskog saveza” gdje plemena biraju svoga poglavicu. Ovaj pokušaj spuštanja legaliteta ispod razine Dejtonskog sporazuma (Anex IV) onemogućava funkcioniranje države. Nigdje u Ustavu BiH i izbornom zakonu ne piše iz koje političke stranke i iz kojeg dijela entiteta (dva člana iz FBIH i jedan iz RS) treba biti član Predsjedništva kojeg biraju GRAĐANI – A NE NARODI.”

Te opasne i neopravdane priče o ugroženosti hrvatskog naroda samo su krinka za stvaranje trećeg entiteta koji bi trebao poslužiti zagrebačkoj politici za otkidanje dijela Bosne u nekom povijesnom trenutku. Sva politika Tuđmana i Miloševića sastojala se u nepriznavanju Bosne kroz otvoreno stvaranje etničkih teritorija koje bi za sebe tražile suverenost. U tome im je apsolutno pomogla opsolentna i ahistorijska bošnjačka politika “dogovaranja naroda” i “islamizacije muslimana”. U sve tri etničko-religijske politike država nije bila tretirana na adekvatan i pravilan način bez obzira što su se formalno zalagali za demokratske principe i vladavinu prava.
https://vijesti.ba/clanak/581522/nakon- ... rekretnici
Svi mi se morete obratit

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3958 times
Been thanked: 2980 times

Post by Pasaga » 16 Nov 2022, 18:50

sta sad,jel nekom ni sad nije jasno
bitte .....:plete

pa how
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 797 times
Been thanked: 285 times

Post by Tierra Caliente » 16 Nov 2022, 23:02

Nippy wrote: 15 Nov 2022, 09:50
Tierra Caliente wrote: 15 Nov 2022, 02:45
To isto kad je Ratko Mladić u Srebrenici Srebreničanima govorio..Možete opstati ili nestati.
Jezivo je da je nakon nametanja izbornog zakona Schmidt dobio podršku od određenih medijskih i političkih krugova u Sarajevu.
I to im nije bilo dosta, pa su onda popljuvali izlaganje Svena Alkalaja u UN.
Petokolonaši i korisne budale kojih bi se postidio i Fikret Abdić...
Skoro svi mediji u Sarajevu su kupljeni, od zapadnih ambasada pa preko NVO-NGO kojima ambasade namještaju tzv. stručne edukacije i projekte. :puca
{code}

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 17 Nov 2022, 10:00

Dodik najavio prve poteze: Blokirat ćemo sve u FBiH dok se ne odblokiraju projekti u RS-u
Svi mi se morete obratit

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 17 Nov 2022, 18:48

Taare wrote: 17 Nov 2022, 10:00
Dodik najavio prve poteze: Blokirat ćemo sve u FBiH dok se ne odblokiraju projekti u RS-u
moze

Svabo ga je i zadrzao na funkciji
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 17 Nov 2022, 18:54

Pasaga wrote: 17 Nov 2022, 18:48
Taare wrote: 17 Nov 2022, 10:00
moze

Svabo ga je i zadrzao na funkciji
A imaju iste mentore
Image
Al nisu problem oni problem je reis Kavazovic. Valjda zato sto je patriota
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 17 Nov 2022, 18:55

Mada moram priznati respektabilna brada kod gospodina
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4590 times
Been thanked: 3608 times
Status: Online

Post by Melek » 17 Nov 2022, 18:59

Bio je neki dan, posjeo i sa Reisom:

Image
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 17 Nov 2022, 19:00

protokola radi ....

:stop
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10276 times
Been thanked: 12138 times

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2022, 19:08

Melek wrote: 17 Nov 2022, 18:59 Bio je neki dan, posjeo i sa Reisom:

Image

Kaže Shmidt da je taj razgovor bio otvoren i dinamičan.
To može značiti svašta, pa i svađu.

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 17 Nov 2022, 19:10

ovaj mu nije sutio
niti isao niz dlaku
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14758 times
Been thanked: 25202 times

Post by Fuddo » 17 Nov 2022, 19:10

Image
A se nisu izuli?
Dozvolite da se obratimo

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 17 Nov 2022, 19:13

pa,nista cudno
cafir ka cafir
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 971 times
Been thanked: 6954 times

Post by Arthur Dent » 17 Nov 2022, 19:21

al je zato nabacio tamno zelen fitilj

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4590 times
Been thanked: 3608 times
Status: Online

Post by Melek » 17 Nov 2022, 20:15

Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2022, 19:08

Image

Kaže Shmidt da je taj razgovor bio otvoren i dinamičan.
To može značiti svašta, pa i svađu.
Vrlo vjerovatno.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26474 times
Been thanked: 6946 times

Post by Veca » 17 Nov 2022, 23:05

...Reis je isto u cipelama, pa nije to dzamija, zasto bi se izuvali! :cudi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 971 times
Been thanked: 6954 times

Post by Arthur Dent » 17 Nov 2022, 23:11

ne treba se nikad obuvat veco, niko ni za sta!

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26474 times
Been thanked: 6946 times

Post by Veca » 17 Nov 2022, 23:30

...ja uvijek obuvena, rijetko kad nisam! :pusi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”