Alija Izetbegović

Moderator: Krokodil Behko

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Građani prošetali Sarajevom noseći 'zlatnu kašiku'

27 May 2013, 14:59

Dajte mi citat, video, svjedoka.. bilo sta sto ce potvrditi da je rahmetli Alija dao ovo obecanje..
Covjek je bio vjernik, musliman, i sumnjam da bi se usudio obecati nesto sto je haram... Zato, prestanite s ovim neistinama! On ovo nikad nije izrekao!
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

27 May 2013, 15:29

Peggy Sue wrote:Dajte mi citat, video, svjedoka.. bilo sta sto ce potvrditi da je rahmetli Alija dao ovo obecanje..
Covjek je bio vjernik, musliman, i sumnjam da bi se usudio obecati nesto sto je haram... Zato, prestanite s ovim neistinama! On ovo nikad nije izrekao!
Mislim da si s ovim postom, stekla novog i nerazdvojnog prijatelja - Mrkija :)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

27 May 2013, 23:02

A što se to ti Behko bojiš iznijeti istinu ??

http://www.e-novine.com/region/region-b ... Alije.html
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

27 May 2013, 23:04

Covjek je bio vjernik, musliman,
Vjernik musliman se nikoga ne boji sem Allaha a on je morao ( KAO ) potpisati Dejton iz nekakvog straha od tobožnjeg NATA

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Alija Izetbegović

14 Jun 2013, 12:38

Da malo osvježimo temu :pusi

Koferi novca Izetbegovićima

pecijalni film pod nazivom „Gospodari bošnjačkih prstenova“, koji je objavila TV Alfa, a koji prikazuje kako je skoro cijela porodica Izetbegović prikupljala i trošila donacije namijenjene odbrani BiH, šokirao je bh. javnost, posebno Bošnjake.

Svjedoci tih događaja kažu da dio sredstava nikada nije završio u BiH niti da je ikada provedena ozbiljna istraga o tome gdje je novac završavao. Zbog toga javnost traži da se konačno rasvijetli jesu li donatorska sredstva dospjela do Armije RBiH ili su, kako to mnogi sumnjaju, završavala na tajnim računima širom svijeta. Akademik Muhamed Filipović kaže da nakon objavljenog filma u to više nema sumnje.

Postojao sistem

- Sad se zna tačna adresa onih koji su organizirali takve akcije i koji su, ustvari, ta sredstva prikupili i konzumirali. Rahmetli Alija Izetbegović rekao je, prije nego što će preseliti na ahiret, odgovarajući na pitanje o tome šta je s muslimanskim parama koje su poslane, da je te pare povjerio Hasanu Čengiću. Tada sam pitao kako je to moguće da jedan čovjek povjerava novac ili sredstva koja su namijenjena cijelom narodu - ističe Filipović.

On dodaje da javnost nije imala nikakvog uvida u to o koliko se novca radi, na šta se troši i gdje je pohranjivan.

- Nikada niko ozbiljno nije istražio taj problem. U vrijeme dok sam bio ambasador, vidio sam na desetine puta ljude koji su dolazili s punim torbama i koferima novca koji se direktno predavao Izetbegoviću. Drugo, znam da sam u ambasadi imao čovjeka koji je bio ovlašten da prikuplja novac i koji je bio izvan moje jurisdikcije. Postojao je jedan sistem prikupljanja tog novca. Zašto, kako, zbog čega, nejasno je i to treba ozbiljno istražiti - kaže Filipović.

Reditelj Sulejman Kupusović u izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da je bio svjedok situacije kada su dolazili Turci, pogotovu bh. iseljenici, Bošnjaci, koji imaju osjećaja i strašno su patili zbog drame i tragedije u BiH, da uplate pare u ambasadu umjesto da kolju kurbane, da bi se za te pare kupila humanitarna pomoć.

Skidali prstenje

- Prema nekim informacijama, i te su pare nestale u privatnim rukama. Bio sam prisutan na nekoliko mitinga u Ankari i Istanbulu kada su ljudi bukvalno skidali prstenje i ostali nakit i davali za Bosnu. Je li to došlo do Bosne, ne znam, ali sam bio svjedokom takvih dešavanja - tvrdi Kupusović.

Kupusović: Svjedočio sam mitinzima u Ankari

Sulejman Kupusović kaže da je bio na najmanje dva mitinga u Ankari te misli da je jedan od govornika bila i supruga rahmetli Alije Izetbegovića.

- Pričalo se u to vrijeme već da su pare davane bez ikakvih potvrda i garancija. Znajući naše ljude, a kako je rekao Branko Čopić, „znaš nas - j… nas“, 90 posto je povjerovati da su mnogi u tim situacijama bili u dilemi da li biti pošten - kaže Kupusović.

Ja to ukr`o odavle

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

14 Jun 2013, 17:57

mrki62 wrote:Da malo osvježimo temu :pusi

Koferi novca Izetbegovićima

pecijalni film pod nazivom „Gospodari bošnjačkih prstenova“, koji je objavila TV Alfa, a koji prikazuje kako je skoro cijela porodica Izetbegović prikupljala i trošila donacije namijenjene odbrani BiH, šokirao je bh. javnost, posebno Bošnjake.

Svjedoci tih događaja kažu da dio sredstava nikada nije završio u BiH niti da je ikada provedena ozbiljna istraga o tome gdje je novac završavao. Zbog toga javnost traži da se konačno rasvijetli jesu li donatorska sredstva dospjela do Armije RBiH ili su, kako to mnogi sumnjaju, završavala na tajnim računima širom svijeta. Akademik Muhamed Filipović kaže da nakon objavljenog filma u to više nema sumnje.

Postojao sistem

- Sad se zna tačna adresa onih koji su organizirali takve akcije i koji su, ustvari, ta sredstva prikupili i konzumirali. Rahmetli Alija Izetbegović rekao je, prije nego što će preseliti na ahiret, odgovarajući na pitanje o tome šta je s muslimanskim parama koje su poslane, da je te pare povjerio Hasanu Čengiću. Tada sam pitao kako je to moguće da jedan čovjek povjerava novac ili sredstva koja su namijenjena cijelom narodu - ističe Filipović.

On dodaje da javnost nije imala nikakvog uvida u to o koliko se novca radi, na šta se troši i gdje je pohranjivan.

- Nikada niko ozbiljno nije istražio taj problem. U vrijeme dok sam bio ambasador, vidio sam na desetine puta ljude koji su dolazili s punim torbama i koferima novca koji se direktno predavao Izetbegoviću. Drugo, znam da sam u ambasadi imao čovjeka koji je bio ovlašten da prikuplja novac i koji je bio izvan moje jurisdikcije. Postojao je jedan sistem prikupljanja tog novca. Zašto, kako, zbog čega, nejasno je i to treba ozbiljno istražiti - kaže Filipović.

Reditelj Sulejman Kupusović u izjavi za „Dnevni avaz“ kaže da je bio svjedok situacije kada su dolazili Turci, pogotovu bh. iseljenici, Bošnjaci, koji imaju osjećaja i strašno su patili zbog drame i tragedije u BiH, da uplate pare u ambasadu umjesto da kolju kurbane, da bi se za te pare kupila humanitarna pomoć.

Skidali prstenje

- Prema nekim informacijama, i te su pare nestale u privatnim rukama. Bio sam prisutan na nekoliko mitinga u Ankari i Istanbulu kada su ljudi bukvalno skidali prstenje i ostali nakit i davali za Bosnu. Je li to došlo do Bosne, ne znam, ali sam bio svjedokom takvih dešavanja - tvrdi Kupusović.

Kupusović: Svjedočio sam mitinzima u Ankari

Sulejman Kupusović kaže da je bio na najmanje dva mitinga u Ankari te misli da je jedan od govornika bila i supruga rahmetli Alije Izetbegovića.

- Pričalo se u to vrijeme već da su pare davane bez ikakvih potvrda i garancija. Znajući naše ljude, a kako je rekao Branko Čopić, „znaš nas - j… nas“, 90 posto je povjerovati da su mnogi u tim situacijama bili u dilemi da li biti pošten - kaže Kupusović.

Ja to ukr`o odavle
Najbolje da je u ratu funkcionisao SDK(Služba društvenog knjigovodstva) pa da su sve pare tamo lijegale ,a da se poslije oružije kupovalo ui plaćalo žiralno.
LJudi kao da zaboravljaju da je bio rat i da smo imali embargo na uvoz oružija.Kako se moglo drugačije kupovati oružije?Jedino bi možda bilo ispravno da su pare davane Fahri Radončiću da se o njima brine.Sad bi se taj film zvao "Kako sam za prstenove odbranio BiH",ili možda "Kako sam za šorvane koje mi je dao Alija,napravio Avaz"
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

14 Jun 2013, 18:15

A "akademik" Filipovic kao nije dobio parce kolaca, dok je istovremeno bio ambasador Italije i Svicarske? Izgleda da mu je bilo malo, cim se ovako zali.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

14 Jun 2013, 19:15

Kako ja vidim,svi mogu biti krivi al Alija nikako pa da ga yebadeš

Ruana

14 Jun 2013, 19:52

Neka moderacija premjesti
[ytube][/ytube]
[ytube][/ytube]

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

14 Jun 2013, 23:42

Ne, to njima ne smeta - ipak si ti ugledna članica :pusi

E sad, za tebe i za sve neupućene ;

Pjesma"E da te nija Alija" je posvećena njegovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu,koji je jedini bio uz njega kada je Merlin bio ajmo reći tada "niko i ništa"..."Ja bi svjetlom zvao mrakom,da te nije Alija" jedini prijatelj koji ga je bodrio,dok su ga drugi ponizavali i to se zaista moze nazvati pravim prijateljstvom! Medjutim,taj njegov drug je poginuo u ratu...djevojku koju je volio u to doba je otisla u Svicarsku sa nekim Bogatim....1994 godine poslat je u Njemacku na lijecenje, bio je u psihijatriji....sve mu se u dusi skupilo i tada je napisao pjesmu"Ja potpuno trijezan umirem" zatim za svog najboljeg druga Aliju je napisao takodjer pjesmu Fotografija"i nudili mi sve papire,psihijatre da me smire,znali su da svake noci jedan dio mene umire" "Nedostajes" samo jedan stih"Za posmatrace tako sam cudan" a i za majku ujedno"Najdraze trazu onda kada odu... a to je nazalost i istina....kada tek izgubis nekog drago tek tada ga trazis...kada umre....iako si svjestan da ga neces vise vratiti..."sto mekim kljunom kuca,trazeci vodu" "Slika,ritam,osjecaj i rijec-zar je tako proslo vec,zar jet ako proslo vec? Pjesma"gdje je moja svila" je posvecena njegovoj majci koja mu je umrla 2003 godine!Zamotao je u svilu i stavio u grob-Gdje je moja svila,gdje je moja svila,da zna da je ljubim jos bi ziva bila" Tu je pjesmu zapjevao na kosevu 2004 godine na kisi pred publikom placuci!
Bakir Izetbegovic je pozvao Dinu Merlina da gostuje i pjeva za njegovog oca Aliju Izetbegovica kada je umro cak mu je i platio-Dino Merlin je samo izjavio:"Ovo je pjesma za mog najboljeg druga ai ko se snasao u ovoj pjesmi,snasao se,nemam nista protiv"! Pjesma "Jedom kad sve ovo bude jucer" Michael Jackson je poslao za Bosnu i Hercegovinu muziku They Don't Really Care About Us o ratu, Michael Jackson je poslao za Bosnu oko 2 miliona maraka donacije-kao sto je i poznat po tome da je davao donacije, Poslao je muziku i rekao:Neka neko napise tekst za Bosnu -poklanjam mu muziku" i narod je izabrao Dinu Merlina!Tada je Merlin otisao po pjesmu Michaela Jacksona,u Njemacku i napisao pjesmu! Njegova supruga je bila arhitekt.inzinjer. i zivjela je u Njemackoj,tokom rata pozvala je Dinu Merlina da dodje da zivi s njom! On je krenuo dok je bio rat 1992,i kada je dosao u Njemacku-Njegov sin Hamza mu je rekao:"Tata nasao sam ovu fotografiju ispala ti je na podu dok si nosio papire" A ta fotografija je bila slika čaršije i golubova, i tako je nastala pjesma "Fotografija"-Imao sam planove, i slike i ramove ali je sve pokvarila ta STARA FOTOGRAFIJA" i tako se on vratio u Sarajevo, napisao je pjesmu "Da se kuci vratim,- jer lakse je bez sudbine neko bez domovine! je'li Sarajevo gdje je nekad bilo...pa pjesmu sa albuma Burek"Sarajevo"...

Ruana

14 Jun 2013, 23:44

Code: Select all

Pjesma"E da te nija Alija" je posvećena njegovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu,koji je jedini bio uz njega kada je Merlin bio ajmo reći tada "niko i ništa"..."Ja bi svjetlom zvao mrakom,da te nije Alija"
Znamo to je Dino izjavio kad je ono trebalo ici za Beograd.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 167 times
Been thanked: 374 times

14 Jun 2013, 23:47

coece boziji ti zivot posveti kopajuc bilo sta sto je ikad imalo veze s imenom Alija :hm
kontas kad sve tako lipo objasnis ja opet ustanem,pogledam u sliku alije na zidu onu s zelenom beretkom,i dreknem ko jare al to men zvuci nekak opojno "da te niiijjjjeee aliiiijjaaaaaaaaaaaaaa "
haj hodzi kakvom,sjeba se ti ovak totalno :hm

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

14 Jun 2013, 23:49

mrki62 wrote:
Ne, to njima ne smeta - ipak si ti ugledna članica :pusi

E sad, za tebe i za sve neupućene ;

Pjesma"E da te nija Alija" je posvećena njegovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu,koji je jedini bio uz njega kada je Merlin bio ajmo reći tada "niko i ništa"..."Ja bi svjetlom zvao mrakom,da te nije Alija" jedini prijatelj koji ga je bodrio,dok su ga drugi ponizavali i to se zaista moze nazvati pravim prijateljstvom! Medjutim,taj njegov drug je poginuo u ratu...djevojku koju je volio u to doba je otisla u Svicarsku sa nekim Bogatim....1994 godine poslat je u Njemacku na lijecenje, bio je u psihijatriji....sve mu se u dusi skupilo i tada je napisao pjesmu"Ja potpuno trijezan umirem" zatim za svog najboljeg druga Aliju je napisao takodjer pjesmu Fotografija"i nudili mi sve papire,psihijatre da me smire,znali su da svake noci jedan dio mene umire" "Nedostajes" samo jedan stih"Za posmatrace tako sam cudan" a i za majku ujedno"Najdraze trazu onda kada odu... a to je nazalost i istina....kada tek izgubis nekog drago tek tada ga trazis...kada umre....iako si svjestan da ga neces vise vratiti..."sto mekim kljunom kuca,trazeci vodu" "Slika,ritam,osjecaj i rijec-zar je tako proslo vec,zar jet ako proslo vec? Pjesma"gdje je moja svila" je posvecena njegovoj majci koja mu je umrla 2003 godine!Zamotao je u svilu i stavio u grob-Gdje je moja svila,gdje je moja svila,da zna da je ljubim jos bi ziva bila" Tu je pjesmu zapjevao na kosevu 2004 godine na kisi pred publikom placuci!
Bakir Izetbegovic je pozvao Dinu Merlina da gostuje i pjeva za njegovog oca Aliju Izetbegovica kada je umro cak mu je i platio-Dino Merlin je samo izjavio:"Ovo je pjesma za mog najboljeg druga ai ko se snasao u ovoj pjesmi,snasao se,nemam nista protiv"! Pjesma "Jedom kad sve ovo bude jucer" Michael Jackson je poslao za Bosnu i Hercegovinu muziku They Don't Really Care About Us o ratu, Michael Jackson je poslao za Bosnu oko 2 miliona maraka donacije-kao sto je i poznat po tome da je davao donacije, Poslao je muziku i rekao:Neka neko napise tekst za Bosnu -poklanjam mu muziku" i narod je izabrao Dinu Merlina!Tada je Merlin otisao po pjesmu Michaela Jacksona,u Njemacku i napisao pjesmu! Njegova supruga je bila arhitekt.inzinjer. i zivjela je u Njemackoj,tokom rata pozvala je Dinu Merlina da dodje da zivi s njom! On je krenuo dok je bio rat 1992,i kada je dosao u Njemacku-Njegov sin Hamza mu je rekao:"Tata nasao sam ovu fotografiju ispala ti je na podu dok si nosio papire" A ta fotografija je bila slika čaršije i golubova, i tako je nastala pjesma "Fotografija"-Imao sam planove, i slike i ramove ali je sve pokvarila ta STARA FOTOGRAFIJA" i tako se on vratio u Sarajevo, napisao je pjesmu "Da se kuci vratim,- jer lakse je bez sudbine neko bez domovine! je'li Sarajevo gdje je nekad bilo...pa pjesmu sa albuma Burek"Sarajevo"...

Sve gole cinjenice :zubi
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Ruana

14 Jun 2013, 23:53

http://www.dinomerlin.com/intervju/?intervju=23

Aliji sam u bolnicu odnio čokoladu "Volim te"

Kako danas gledate na kontroverzu s Vašom pjesmom "Da te nije Alija"?

Postoje dvije greške u priči o toj pjesmi. Jedna je kriva interpretacija moje izjave objavljene u novinama, a druga je moja šutnja u povodu te izjave. Istina je da sam tu pjesmu posvetio Aliji Izetbegoviću, ali i Aliji Miladinu i svima onima koji su bili ujedinjeni u borbi protiv zla i nepravde koji su nam činjeni.

Poznato je da Vas je rahmetli Alija Izetbegović primio u bolnici prije Vašeg odlaska na prošlogodiš nju turneju po Americi. O čemu ste tada razgovarali?

Bio sam kod njega i vodili smo prijatan razgovor. Bio sam ponovo fasciniran njegovom smirenošću i optimizmom. Detalje tog iskrenog susreta, ako dozvolite, zadržao bih za sebe.

Jeste li mu nešto kupili kada ste otišli u posjetu?

Jesam.

Možemo li znati šta?

Možete. Kilogram krušaka i čokoladu "Volim te".

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

15 Jun 2013, 12:18

Dobro sagledaj ono što sam postavio i skontaj kome su riječi iliti stihovi namijenjeni i ZAŠTO a to kasnije ( što si ti postavila ) ulizivanje iz interesa, to je već nešto drugo.
Ja sam njegov fan na facebooku pa otud i prenašam njegova pojašnjenja a ne u datom trenu neki intervju , zbog ovog il onog razloga.
Dakle, ako se iole razum koristi, dolazi se do spoznaje kome je pjesma posvećena a to što se je Izetbegović tako zvao, to još ne potvrđuje ono što bi ti il bilo ko željeli.
Znajući Dinu i njegov rad, budi ubijeđena da bi Dino i te kako upotrijebio riječ PREDSJEDNIČE, što bi tada u tom vremenu i te kako imalo vrijednost i prepoznavnost al pošto se nije radilo o prešjedniku već o njegovom jako velikom prijatelju, koji je tada POGINUO i on je zbog te POGIBIJE posvetio pjesmu i sad se mi ovdje našli kako umanjiti važnost njegovom prijatelju a povećati izdajniku koji je izdao i BiH i narod .

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

15 Jun 2013, 15:05

Moj veliki prijatelj ( Akademski slikar )rekao mi je jednom prilikom da svaka njegova slika vrijedi onoliko,koliko neko može pročitati nešto iz nje.Tumačio mi je on neke svoje radove i poruke iz tih slika,ali slika ima mnogo veću vrijednost ako je neko može tumačiti na svoj način i ako vidi nešto drugačije od onog što vidi umjetnik.Zašto nebi isto važilo i za muziku?
Zašto jednu lijepu pjesmu nebi doživljavali svako na svoj način?
Ja lično sam u ovoj pjesmi prepoznao Rahmetli Aliju Izetbegovića.Uz sve mahane koje ima svaki smrtnik pa tako i Rahmetli predsjednik ovi stihovi su njegovi.. "Ja bi svjetlost zvao mrakom da te nije..."
Image
(foto-jedna iz mog albuma " Fatiha za predsjednika")

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

15 Jun 2013, 17:08

Bravo fruit. Postao si Mrkijev najveći prijatelj. Uvjeren sam da će se istopiti od sreće kad vidi tu sliku. On će tebe neupućenog uputiti u sve to oko Alije :p

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25268 times
Been thanked: 6631 times

15 Jun 2013, 17:50

...faijn mu i kisobran nabili,da ne pokisne! :D
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

15 Jun 2013, 18:07

Krokodil Behko wrote:Bravo fruit. Postao si Mrkijev najveći prijatelj. Uvjeren sam da će se istopiti od sreće kad vidi tu sliku. On će tebe neupućenog uputiti u sve to oko Alije :p
Bez obzira šta ko osjeća,valja poštovati i druge i drugačije.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

15 Jun 2013, 18:21

mrki62 wrote:Dobro sagledaj ono što sam postavio i skontaj kome su riječi iliti stihovi namijenjeni i ZAŠTO a to kasnije ( što si ti postavila ) ulizivanje iz interesa, to je već nešto drugo.
Ja sam njegov fan na facebooku pa otud i prenašam njegova pojašnjenja a ne u datom trenu neki intervju , zbog ovog il onog razloga.
Dakle, ako se iole razum koristi, dolazi se do spoznaje kome je pjesma posvećena a to što se je Izetbegović tako zvao, to još ne potvrđuje ono što bi ti il bilo ko željeli.
Znajući Dinu i njegov rad, budi ubijeđena da bi Dino i te kako upotrijebio riječ PREDSJEDNIČE, što bi tada u tom vremenu i te kako imalo vrijednost i prepoznavnost al pošto se nije radilo o prešjedniku već o njegovom jako velikom prijatelju, koji je tada POGINUO i on je zbog te POGIBIJE posvetio pjesmu i sad se mi ovdje našli kako umanjiti važnost njegovom prijatelju a povećati izdajniku koji je izdao i BiH i narod .
Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”