insomnia wrote: 30 Nov 2022, 17:42
Zelena energija je jos jedna ubleha koja je plasirana od levice. Eno danas pale termoelektrane. Jednu zatvorili prije osam mjeseci danas je ponovo otvorili. Zvali radnike da se vrate na poso

Je l to u Njemačkoj?
Ako jeste, Njemačka vlada po meni vodi idiotsku politiku time što nije aktivirala nuklearnu elektranu
Krümmel snage 1401 MW. Pazi idiotarija, prije konačnog zatvaranja, nakon 2 remonta, oba puta nabavili su dva transformatora svaki po 700 MW snage. A kad se projektira neka elektrana gleda se da se kupi takav transformator koji će biti 70 posto opterećen čak i onda kada elektrana radi punom snagom. Dakle trebali su kupiti 2 transformatora koji mogu izdržati snagu od 1000MW
Posljedica te idiotarije je bila da su trafoi 2 puta eksplodirali, došlo je do automatskog zaustavljanja nuklearke i od 2011. je neaktivna. To je nekad pisalo u linkanom članku koji je nekad bio puno duži i informativniji, nego ova sadašnja okljaštrena i skračena verzija.
Nuklearna energija zagađuje puno manje od elektrana na fosilna goriva. A negdje sam čitao da ovisno o sastavu tla iz kojeg se ugljen vadi, da TE na ugljen može zračiti više nego nuklearna elektrana jer zajedno sa dimom dnevno izleti kroz dimnjak i nešto radioaktivnih čestica i kad se to zračenje + zagađenje kumulira, stanovništvo oko TE na ugljen pobolijeva. Puno rudnika ima ugljen pomiješan u nekoj mjeri sa sumporom pa se stvara štetan plin sumpor dioksid, a kad vlada ne vodi račune o ekološkim standardima ne stavi filter na dimnjak da smanji odlazak sumpor dioksida u atmosferu nego sve što TE sagori ide van.
Oprostite na offotpicu, što se tiče hoću li se cijepit, neću se cijepit. Već samo to rekao. Ali ima jedna stvar koja će nas necijepljene ultimativno prisilit da se cijepimo. A to je da kad se uvede bezgotovinski novac da ti ga blokiraju ako se nisi cijepio, pa makar ti rmbačio cijeli mjesec da bi zaradio taj novac.
Pogotovo će biti ugroženi umirovljenici i invalidi koji ovise o državi, a ja spadam u ovu drugu skupinu.