Maja wrote:Zagorka wrote:Maja wrote:A kako je tek djetetu koje se zove Ramo pa mu djeca pjevaju onu Ramo Ramo druže moj...
Sve zahvaljujući našem običaju da se djeci daju imena njihovih djedova, tetaka, amidža...
Nije ti to bona do Rame,već do roditelja koji ne znaju odgojiti dijete (znači većina),pa se sprda svako ko je iole različit,da li imenom ili prezimenom,ili bojom kose,ili rastom,debljinom,kako god.......kod nas je sve za sprdnju,od malih se nogu usavrsava liječenje kompleksa......znas ti nas

Taman pošla da ti napišem hvala bogu pa nisi napisala znaš ti nas ebo ti nas jer mi to nevjerovatno ide na živce, kad pašaga dopisao ispod
Ne mogu normalni roditelji odgajati djecu "nenormalnih" roditelja. Možeš ti dati djetetu ime Ramo, truditi se da ga fino odgojiš, da mu objasniš kako njegovo ime nije ružno itd al šta to malcu znači ako će mu se druga djeca smijati - na što njegovi roditelji ne mogu utjecati (ali mogu da mu ne daju to ime).
Nije da hvalim sestre i njihovu djecu ali koja je razlika nastala kod njihove djece kad su pošli u vrtić. Niti su se prije vrtića znali rugati ni razlikovati šta je "normalno" a šta "nenormalno". U vrtiću su naučili i da se rugaju i razne ružne izraze, pa su počeli razlikovati klempave, debele, nosate itd od ostalih ljudi.
Al šta ćeš im sad

Možeš im skrenuti pažnju kad kažu nešto ružno ali nisi uvijek s njima da to možeš stalno raditi.
Ma-ja, Maja, sto li je Boze smijesno. U Danskoj bi te pitali zasto su ti roditelji bili toliki dusmani pa ti dali to ime lika iz crtanog filma i sva neodgojena djeca bi ti se smijala.
Ramo je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: sveti mjesec Ramazan. Ime je izvedeno od imena Ramadan.
I tebi to smijesno samo zato sto postoji pjesma Ramo, Ramo druze moj.......
Djecu ne odgajaju ”tete” u vrticu, niti djeca koja idu sa njima, i da ne idu u vrtic isli bi na ulicu i livadu da se igraju, tacno cuju svega i svacega, a roditeljska odgovornost je da ih nauci sta valja a sta ne valja, a uz to i da ga nauce sta mu znaci ime koje su mu dali, i da ga niko ne moze uvrijediti, kad mu se smije imenu. Jer se smiju oni koji nemaju osnovno kucno vaspitanje.
Iz ovoga sto si napisala, zakljucih da ce sutra tvoja djeca kad i ako ih budes imala, smijati ljudima zbog njihovog imena, jer je mami smijesno. Ali kao sto ti rece, nazalost i takvih ima, samo sto moja djeca sa takvima nemaju nista zajednicko, i ako su u istoj instituciji ne znaci i da su prijatelji sa njima ili da se igraju sa takvima.
Da se razumijemo nisu moja djeca ”zlatna” znaju se i potuci oko lopte, oko igracke i znam da igraju lopte u dnevnoj sobi kad nisam tu, znam da se i posvadjaju, ali se NIKAD i NIKOME nisu nasmijali ili narugali zbog imena, izgleda, boje ili porjekla. Niti se njima nikad niko na racun toga nije nasmijao. Imaju tipicno Bosanska, muslimanska imena, a zivimo u Danskoj, i svakako da su dancima imena nepoznata ali ne i smijesna. Jer danci te prvo pitaju, sta znaci to ime, A ako im se neko i nasmije, to je obicno dijete nekoga rasiste ili socijalnog slucaja, ali na srecu moja djeca su od pocetka naucena, vaspitana i odgojena da gledaju ko im kaze a ne sta im kaze.
Licno sam poznavala jednog Rama, oca od moje priateljice iz srednje skole, bio jako posten i fin covjek odgojio je 5 djece bez zena kjoa je umrla na porodu kad je peto rodila. I kad cujem ime Ramo njega se sjetim, a ti pjesme i smijesno ti. Sad upitah djecu, kad cuju ime Maja na sta ih asocira, ili sta je prvo na sta pomisle, kazu na crtani film i pitaju je li to ime postoji u Bosni.? Pa mi ne vjerujuju kad kazem da je to vlastito ime. Nisu nikad culi.
Ne mora ti biti ime Maja, nego eto uzeh primjer.
Ja zaboravih ti ne pricas sa mnom.
Sto bi Pasaga rek'o "znas ti nas, jb. ti nas"