sehohari wrote: 19 Dec 2022, 19:13
carobnjak N wrote: 19 Dec 2022, 18:44
Pa normalno.Riječ je o Srbima i o Hrvatima, a oni imaju svoje simbole, kao i naši što ljiljane stavljaju na stadionima.
I to kad igraju Srbi i Hrvati za reprezentaciju.
Znam, mi smo u pravu, a oni nisu...genocidaši, uzepe...bla bla
Valjda za ovih skoro 30 godina smo mogli zaključiti da postoje neke vrlo jasne stvari oko kojih se ne slažemo.
I onda se pitam, kakva je svrha ponavljati ih ponovo i ponovo?
Nemam nikakvih problema ni u Lukavici, evo ovaj laptop s kojeg pišem, sam kupio tamo.
Ne. Ti to ne shvataš.
Čak i da tamo ostaneš par dana ne bi bilo problema. Zašto? Pa zato što predstavljaš običnu ikebanu tamo.
Sumnjam da si ušao u prodavnicu i pitao zašto se ulica u kojoj je radnja zove Ravnogorska ili Đeneralova. Znao bi onda gdje si došao.
Isto tako je i sa ovim ljudima što kupuje stanove po Istočnom Sarajevu.
Neće ih niko dirati, naravno da neće. Ubacuju pare u budžet, idu u prodavnice, a u biti su niko i ništa. Dokle god ih je 1-5% koji imaju pravo glasa i ne traže da se možda trg ispred zgrade ne zove Trg Srbija ili da se skloni trobojka na kružnom toku, niko ih ne ferma ni malo.
Dok prođu taj threshold, onda završiš kao povratnici po Istočnoj Bosni. Malo ti zapale štalu, malo ti unište radnju, malo te prebiju sred bijela dana u sopstvenom restoranu.
Pitaj povratnike po Stocu ili Čapljini kako im je, pa onda pucaj te jeftine priče. Pitaj povratnike po Janji ili Konjević polju šta ima kod njih.
Za vas kojima država završava na Stupu svijet okolo je još uvijek u 1989. godini. I ne samo vama, već bilo kome ko nije u direktnom dodiru sa drugom stranom.
Ne znam kako ti razmišljaš, ali meni je mišljenje nekog Mostarca, Stočanina ili Podrinjca 1000x mjerodavnije nego ono što priča neko kome je najveći domet međuetničkih odnosa kupovina robe široke potrošnje u Lukavici.
Zašto bih, pobugu, ulazio u prodvanicu i pitao zašto vam se ulica zove tako?!
Jesi li ti na primjer nekad pitao Jevreje u Sarajevu, smeta li njima što se škola naziva po Busuladžiću, koji je napisao, citiram :
Danas nema više Jevreja u Sarajevu ali je ostao njihov prevarantski duh.
Ja i jesam govorio o sredinama tipa Mostar i srednja Bosna, dakle konkretno o odnosu sa Hrvatima.
Recimo, bio sam u Čapljini, i izađem iz voza u stanicu, koja je očigledno hrvatska. Pitam neku konobaricu (dobra jbt) ima li taxija?
Kaže, ima evo sad će ti Meho, dok se vrati.
Meho dođe, i vozi me u kinesku firmu što gradi ovaj auto-put, a sjedište im je u tom bivšem Hvo logoru.
I to meni kaže Meho, veli ja bio u logoru.
Pa reko kako sad ti odnosi, djeluje mi normalno ? Ma kaže, prošlo, svak svoj po'so, niko nikog ne dira, a svako zna svoje.
Bio sam ti ja puno puta i u Kravicama i u Neumu, a jednom sam pun kombi Arapa iskrcao na benzinskoj u Livnu.
Naravno da ljudi imaju problema sa povratkom ali evo npr Ćamil Duraković misli da će lakše sa Dodikom do dogovora, nego sa Sda.
Ah, da , Ćamil je izdajnik...