To je tačno.Arthur Dent wrote: 21 Dec 2022, 18:08 Pa nije to nista cudno za nasa podneblja Rumi. Nije sigurno nista cudno.
Prije i ne bas tako davno, a vidis i danas ima toga, djecicu su, a i odrasle osobe sa posebnim potrebama sklanjali od drugih, krili ih haman.
Sa prezirom bi se gledalo na majke takve djece.. Gledaj kaze sta je rodila!!
Stidili se njih i njihovog postojanja.
Nije bitno jel osoba imala trisomiu 21 ili neko drugo oboljenje. Osobe koja imaju dusevna oboljenja takodjer su se sklanjala, haman pa zakljucavala u drugu sobu, samo da se to ne gleda. Pogotovo po selima.
Ovaka i slicna oboljenja se medju ljudima jos uvijek koriste kao uvrede u svadji... Zar to ne kaze sve?
Imam ujaka koji je invalid čitav život i koji je obolio od dječije paralize par mjeseci prije nego što su se pojavile prve vakcine u Jugoslaviji. Desna noga mu je drastično manja od lijeve. I njega su tako u familiji svi sklanjali, jer ne dao Bog da ga neko vidi i slične gluposti. Bilo je i ismijavanja i žaljenja (ali onog hinjskog) i svega ostalog tokom njegovog odrastanja, ali se on s tim sam izborio uz pomoć moje stare i društva kojeg je imao. Takvo je bilo vrijeme i mentalitet tog vremena, a vjerujem da uveliko i danas imamo ostavštine tog mentaliteta.
A ovoj što sklanja dijete j.... sve po spisku.