Život sa decom sa smetnjama u razvoju

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21708 times
Been thanked: 19759 times
Status: Online

Re: Sramotan potez tete u Širokom Brijegu: Sklonila dječaka s Downovim sindromom s bine tokom priredbe

Post by Masamune » 21 Dec 2022, 22:05

Arthur Dent wrote: 21 Dec 2022, 18:08 Pa nije to nista cudno za nasa podneblja Rumi. Nije sigurno nista cudno.
Prije i ne bas tako davno, a vidis i danas ima toga, djecicu su, a i odrasle osobe sa posebnim potrebama sklanjali od drugih, krili ih haman.
Sa prezirom bi se gledalo na majke takve djece.. Gledaj kaze sta je rodila!!
Stidili se njih i njihovog postojanja.
Nije bitno jel osoba imala trisomiu 21 ili neko drugo oboljenje. Osobe koja imaju dusevna oboljenja takodjer su se sklanjala, haman pa zakljucavala u drugu sobu, samo da se to ne gleda. Pogotovo po selima.
Ovaka i slicna oboljenja se medju ljudima jos uvijek koriste kao uvrede u svadji... Zar to ne kaze sve?
To je tačno.

Imam ujaka koji je invalid čitav život i koji je obolio od dječije paralize par mjeseci prije nego što su se pojavile prve vakcine u Jugoslaviji. Desna noga mu je drastično manja od lijeve. I njega su tako u familiji svi sklanjali, jer ne dao Bog da ga neko vidi i slične gluposti. Bilo je i ismijavanja i žaljenja (ali onog hinjskog) i svega ostalog tokom njegovog odrastanja, ali se on s tim sam izborio uz pomoć moje stare i društva kojeg je imao. Takvo je bilo vrijeme i mentalitet tog vremena, a vjerujem da uveliko i danas imamo ostavštine tog mentaliteta.

A ovoj što sklanja dijete j.... sve po spisku.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1629 times
Been thanked: 3038 times
Status: Offline

Re: Sramotan potez tete u Širokom Brijegu: Sklonila dječaka s Downovim sindromom s bine tokom priredbe

Post by Mutevelija » 21 Dec 2022, 23:15

HAVANA wrote: 21 Dec 2022, 21:16
Mutevelija wrote: 21 Dec 2022, 20:47 Et a neki skaču što neće biti djeda mraza u školama.
Pa to je taj mentalni sklop otprilike. Ko i ova vaspitacica.
Nije , mentalni sklop su ovi što skaču odvoji dijete a ne znamo cijelu priču nego samo 10 sekundi.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 958 times
Been thanked: 6881 times

Post by Arthur Dent » 21 Dec 2022, 23:19

Pa ako majka djevojcice koja ucestvuje u tom programu pise sta se dogadja, valjda ona zna o cemu prica mute.

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24572 times
Been thanked: 27117 times

Post by Shadow » 21 Dec 2022, 23:30

O ovom djecaku si pricao :grana

Hej dusa mala. Ono sjedi samo, tapse.

Ljudi su govna.
Acta non Verba

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2922 times
Been thanked: 3314 times

Post by Skin » 21 Dec 2022, 23:32

i trebas da das dijete u vrtic ovakvim zivotinjama🥺

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 164 times
Been thanked: 356 times

Post by harlekin » 22 Dec 2022, 01:29

Da je maleni "dijete" nekog gay para i to bez ikakvog sindroma sad bi SIPA,CIA i NATO prekopavao po tom vrticu da vidi sta se tu desava,a ovako ce bit nist,oni koji zbilja trebaju neku pomoc i zastitu drustva mogu samo ovako pisat statuse po netu a za gluposti digne se milion neki udruga.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 22 Dec 2022, 02:29

Zdenka Zovko, direktorica dječjeg vrtića „Trnoružica“ u Širokom Brijegu koju je Dragana Mandić, majka dječaka s Downovim sindromom javno optužila da nije dopustila njenom sinu sudjelovanje na božićnoj priredbi i poručila da odu u drugi vrtić, ako im se taj ne sviđa, večeras je za lokalne medije demantirala te tvrdnje i poručila da nije bilo zle namjere. "Pogrešno shvaćeno" “Cijela priča je pogrešno shvaćena i nije sve onako kako je majka ispričala, u njihovim reakcijama nije bilo nikakve loše namjere. Dječak se više puta penjao na pozornicu i sudjelovao je u priredbi. Kada je s recitacijom trebala početi njegova sestra, on se opet popeo, a teta ga je sklonila s pozornice da ne bi pao te ga je držala u naručju, a u tome nije bilo nikakve zle namjere. Također, vidjela sam snimku na kojoj dječak sjedi obučen u garderobi te bih istaknula da on nije izdvojen s priredbe nego ga je majka odvela“, izjavila je Zovko. "Isuviše emotivno reagirala" Ravnateljica širokobriješkog vrtića optužuje majku da je isuviše emotivno reagirala i poručila da će djecu ispisati iz vrtića. “Rekla sam joj da za to nema potrebe te da djeca slobodno mogu ići u naš vrtić. Ona je nakon toga opet rekla da će ih ispisati, a onda sam ja rekla: 'Roditelji imaju pravo birati za svoju djecu ono što je najbolje i hvala Bogu da imamo deset vrtića u Širokom Brijegu tako da svaki roditelj može upisati svoje dijete gdje smatra da će mu biti bolje', izjavila je ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić Trnoružica Zdenka Zovko. - Pročitajte više na: https://bljesak.info/vijesti/flash/dire ... iku/403880
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 22 Dec 2022, 02:30

Skin wrote: 21 Dec 2022, 23:32 i trebas da das dijete u vrtic ovakvim zivotinjama🥺
Matere trebaju odgajati djecu a ne slati u vrtić.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 22 Dec 2022, 02:38

Što svi skačete na prvu i odmah tražite da nekog razapnete, nevezano za ovu priču.

I čudno mi je ta naša priča nas mentalitet , kao da će onaj ko kaže naš mentalitet se nešto izdignuti iznad ostalih, pa i to govorenje nas mentalitet te ne čini osobom koja ne pripada tom mentalitetu.
Itekako te čini jer ti si kao nešto poseban i veći od ovih primitivnih aa lošim mentalitetom
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2740 times
Been thanked: 22733 times

Post by HAVANA » 22 Dec 2022, 07:09

Mutevelija wrote: 22 Dec 2022, 02:30
Skin wrote: 21 Dec 2022, 23:32 i trebas da das dijete u vrtic ovakvim zivotinjama🥺
Na stranu sad sve to da i majka treba da dahne dusom, uradi nesto za sebe, radi, uci, sta vec... Mimo svega toga vrtic je odlicna stvar za djecu, jako mnogo stvari tu nauce. Od ucenja do discipline, komunikacije, igre sa drugom djecom, prijateljstvo itditd... Moje i jedna i druga se i dan danas sjecaju i spomenu ga a mladjoj je i dan danas najbolja drugariza iz vrtica... Sve ima svoje. U kompletnom odrastanju i vaspitanju, pored roditelja I vrtic, skola igraju veoma vaznu ulogu... Bile su i sa zenom i sa mnom. I sa nanom i babom, pa onda vrtic, skola, fakultet... Meni licno najbolji recept i svim mojim prijateljima oko mene. Nekako mi izgleda da dijete ostane uskraceno za mnogo lijepih i korisnih stvari ako ne prodje taj dio.Naravno i dodatne aktivnosti, klavir, balet, sport, ekskurzije, putovanja... sta vec ko voli i interesuje ga. Sve je to bitno i vazan dio odrastanja,ucenja,druzenja...
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4309 times
Been thanked: 3233 times

Post by Melek » 22 Dec 2022, 07:38

Šta je problem? Pa ti dole su na apartheidu i nastali, to je kod njih normala i vertikala.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 22 Dec 2022, 07:42

Vrtić je must za razvoj naročito socijalnih, ali i drugih vještina kod djece. Što prije počnu ići to bolje (naravno kad mogu). Najbolje je raspitati se na vrijeme za one najbolje zbog ovakvih i sličnih, ali i gorih situacija. Jest da pogotovo na početku dok se imunitet ne izgradi budu svake 2 sedmice bolesni, ali treba i kroz to proći i da se razvije imunitet.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2922 times
Been thanked: 3314 times

Post by Skin » 22 Dec 2022, 07:52

tako je

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15087 times
Been thanked: 14856 times

Post by Dori » 22 Dec 2022, 07:56

Skin wrote: 22 Dec 2022, 07:52

tako je
:D. :ruke
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 22 Dec 2022, 08:14

:plavi

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 22 Dec 2022, 08:14

Sto ja ovo vako ne znam neg fol nesta uzmem objasnjavat. :lupa

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 22 Dec 2022, 08:22

ne možeš uvijek majstorisati

moraš nekad i objašnjavati :mmm

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 23544 times
Been thanked: 10169 times

Post by Nice » 22 Dec 2022, 09:01

Vrtić je super za djecu i svakako bolje rješenje od mnogih drugih koje roditelji imaju na raspolaganju.
Majka nije navela da li je bila upućena u sve oko priredbe, jer danas svaki roditelj može i ranije znati da li će i na koji način dijete učestvovati.
Dakle, ako je neko imao namjeru da dijete na bilo koji način izdvaja, moglo se ranije reagovati.
Kao majka tri školarca nisam do sad vidjela da se djeca sa posebnim potrebama na neki način izdvajaju na priredbama, naročito ne na ovako surov način kao što se tvrdi u tekstu.
Bar ovdje gdje živim pazi se na to i ostala djeca od prvih susreta prihvataju da neko dijete koje dijeli s njima klupu ima posebne potrebe i uče se kako da njihov odnos bude maksimalno dobar.
Pomažu jedni drugima, sjećam se da je moja curica cijelo jedno polugodište prepisivala gradivo s table za svog druga u klupi koji je zbog bolesti od koje boluje, bio jako spor i nije stizao to da uradi za vrijeme časa.
A ne mogu zamisliti da se desilo da tako neko dijete sjedi samo dok je priredba u toku.

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh » 22 Dec 2022, 09:29

Zene djecu cesto salju u vrtic, da ne bi djeca bila sa svekrvom.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 23544 times
Been thanked: 10169 times

Post by Nice » 22 Dec 2022, 09:30

Mute, ne idu djeca u vrtić (samo) zbog odgoja :oo

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”