BiH pred najezdom hiljada migranata

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3578 times
Been thanked: 6547 times
Status: Online

Re: BiH pred najezdom hiljada migranata

Post by Matan » 29 Dec 2022, 23:36

Mutevelija wrote: 29 Dec 2022, 23:23 Treba Čečeni primiti oni su slaveni i muslimani kao i mi
Jeste, pa ce sa Rusima da te ubijaju kasnije..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Post by Taare » 29 Dec 2022, 23:54

Duminjo wrote: 29 Dec 2022, 23:17
Taare wrote: 29 Dec 2022, 23:03 Haj dobro. Samo gledaj i uživaj. Nekad u budućnosti ćeš se sjetiti mojih riječi.
Ja se slazem da cemo uskoro postati zemlja staraca ako se ne dohavizamo.
Samo se ne slazem u nacinu rjesavanja problema.

Kad nekad u buducnosti budemo zemlja staracaca, islasce da smo oba bili u pravu 😁
Pa ako ne znaš sam, gledaš kako drugi. Recimo nijemac. Nema odakle ne dovodi.
da se ne lažemo, najviše bih volio kada bismo vratili našu dijasporu. Dakle, ljude iz njemačke, austrije, skandinavije...onda one naše katolike bošnjake koji su se onomad naselili u mađarskoj. Nakon njih vratiti i one koji su se iselili u tursku.
Al nemere, ba. Nema znanja da ih se privuče na povratak.
Ako to ne može, daj kakvih koji su još veća bijeda od nas.
Meni ne bi smetali ni crnci iz angole. Šta, baš bi bilo kul kada bismo crne bošnjake.
i crnogorci su imali svoje crnce. Zvali su ih afrički đetići. Jedan je čak bio u partizanima.

ili neke kosooke.
Baš bi bilo cool imati kosooke bošnjake. :ooo

Svi mi se morete obratit

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 8977 times
Been thanked: 7748 times

Post by Zizi » 30 Dec 2022, 01:24

Duminjo wrote: 29 Dec 2022, 21:34
Taare wrote: 29 Dec 2022, 13:11

Ma ja to onako generalno. Ovi ne žele ostati.
što se mene tiče, bilo bi fino da se u bosnu doseli par miliona ljudi.
Bosna je prazna, a samo su ljudi ti koji su u stanju da naprave nove vrijednosti.
Jbo državu staraca i dijaspore koja bi dolazila isključivo u vrijeme praznika.
Ja bih je jos više ispraznio.
Bolje milion dobrostojecih nego 10 miliona sirotinje.
Jeftina strana radna snaga nije bas dobra za nase ljude u BiH. Da smo uredjena drzava, bilo bi pozeljno. Ovako jok
Nemaš je više šta prazniti, demografi kažu da nam prijeti demografska kataklizma.
Kod nas je sada prosječan životni vijek stanovništva oko 43 godine.
Da bi neka država opstala i imala budućnost prosječni životni vijek stanovništva treba da bude 27 godina. Gledaj samo u kojem smo mi raskoraku.
A još nam se životni vijek stanovništva smanjio za dvije godine nakon korone.
Ovo je baš za one teme "Bosna šapatom pade".

Nippy
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 8 times
Been thanked: 23 times

Post by Nippy » 30 Dec 2022, 01:48

Zizi wrote: 30 Dec 2022, 01:24

Jeftina strana radna snaga nije bas dobra za nase ljude u BiH. Da smo uredjena drzava, bilo bi pozeljno. Ovako jok
Nemaš je više šta prazniti, demografi kažu da nam prijeti demografska kataklizma.
Da bi neka država opstala i imala budućnost prosječni životni vijek stanovništva treba da bude 27 godina. Gledaj samo u kojem smo mi raskoraku.
Istina.
Ja i ti ćemo da pravimo dicu

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3842 times
Been thanked: 2888 times

Post by Pasaga » 30 Dec 2022, 05:09

Nama politicare,ljude koji se trebaju brinut o tome o cemu govoris,to nama bira zapad,ne narod,nikako.
Kad omladina cuje ovu danasnju retoriku istih,odmah se pune autobusi i pici sto dalje.
To je poenta zapada.Sve ukazuje na to,masa je argumenata.
Ostatak naroda,glaba njihovu mantru...i cumija.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3734 times
Been thanked: 3460 times

Post by Naseef Mushroom » 30 Dec 2022, 06:04

Uz svo dužno poštovanje prema vama forumašima ali upadate u istu zamku kao kada je HDZ govorio da Hrvati napuštaju Bosnu i Hercegovinu zbog majorizacije i Komšića a ustvari odlaze jer imaju hrvatski pasoš pa je krenuo masovni odlazak od kada je Hrvatska postala članica EU.

A još su Hrvati složniji od Bošnjaka i razradili su mrežu koja je krenula ratnim profiterstvom i brutalnom krađom, i to bukvalno, oružjem na kamione.

Tako i kod nas, npr. Njemačka sa tzv. Balkanskim zakonom od 2016. gdje je lakše otići i onima koji imaju samo BH pasoš. Uvijek je bilo ljudima sa Balkana primamljivo otići na Zapad i tu je svaki BH političar i poslodavac nemoćan.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3842 times
Been thanked: 2888 times

Post by Pasaga » 30 Dec 2022, 06:22

Naseef Mushroom wrote: 30 Dec 2022, 06:04 Uz svo dužno poštovanje prema vama forumašima ali upadate u istu zamku kao kada je HDZ govorio da Hrvati napuštaju Bosnu i Hercegovinu zbog majorizacije i Komšića a ustvari odlaze jer imaju hrvatski pasoš pa je krenuo masovni odlazak od kada je Hrvatska postala članica EU.

A još su Hrvati složniji od Bošnjaka i razradili su mrežu koja je krenula ratnim profiterstvom i brutalnom krađom, i to bukvalno, oružjem na kamione.

Tako i kod nas, npr. Njemačka sa tzv. Balkanskim zakonom od 2016. gdje je lakše otići i onima koji imaju samo BH pasoš. Uvijek je bilo ljudima sa Balkana primamljivo otići na Zapad i tu je svaki BH političar i poslodavac nemoćan.
Tako je od prvog dana, posle onih izbora 90-tih, o tom pisah neznam ni sam kolko puta
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9121 times
Been thanked: 10818 times

Post by Krokodil Behko » 30 Dec 2022, 09:14

Zizi wrote: 30 Dec 2022, 01:24 Kod nas je sada prosječan životni vijek stanovništva oko 43 godine.

Hoš reći prosječna starost?
Prosječan životni vijek je nešto drugo i on je oko 73 godine u BiH.

Prosječna starost na popisu iz 2013. je bila 41.5 u RS i 38.5 u FBiH.
Unutar FBiH prosječna starost kod Hrvata je 44, kod Bošnjaka 37 godina.

Ok, dosad se ovo promijenilo, ali o novom popisu niko ne priča,
mada bi on po pravilu trebao biti iduće godine

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2616 times
Been thanked: 21852 times

Post by HAVANA » 30 Dec 2022, 09:16

Sto se trznu, reko ja prebacio vec.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2546 times
Been thanked: 7841 times

Post by Duminjo » 30 Dec 2022, 20:50

Taare wrote: 29 Dec 2022, 23:54
Duminjo wrote: 29 Dec 2022, 23:17

Ja se slazem da cemo uskoro postati zemlja staraca ako se ne dohavizamo.
Samo se ne slazem u nacinu rjesavanja problema.

Kad nekad u buducnosti budemo zemlja staracaca, islasce da smo oba bili u pravu 😁
Pa ako ne znaš sam, gledaš kako drugi. Recimo nijemac. Nema odakle ne dovodi.
da se ne lažemo, najviše bih volio kada bismo vratili našu dijasporu. Dakle, ljude iz njemačke, austrije, skandinavije...onda one naše katolike bošnjake koji su se onomad naselili u mađarskoj. Nakon njih vratiti i one koji su se iselili u tursku.
Al nemere, ba. Nema znanja da ih se privuče na povratak.
Ako to ne može, daj kakvih koji su još veća bijeda od nas.
Meni ne bi smetali ni crnci iz angole. Šta, baš bi bilo kul kada bismo crne bošnjake.
i crnogorci su imali svoje crnce. Zvali su ih afrički đetići. Jedan je čak bio u partizanima.

ili neke kosooke.
Baš bi bilo cool imati kosooke bošnjake. :ooo

Jedno je sto bi mi volili a drugo je realno stanje na terenu. Mi se ne mozemo porediti ni sa hrvatskom a kamo li sa njemackom.
Do prije 5-6 godina si imo radnika na svakom cosku skoro za 5-6 stoja. Sad ga moras dobro potraziti i dati mu platu makar milju.
Uvedes cecena, Mongole, Afrikance i dobijes isto Ono Sto si imo i prije. Radnika na svakom koraku za 5-6 stoja.

Kada drzava omoguci konobaru, trgovcu, cistacicici i drugim slabije placenim radnicima plate i plus ostale uslove na poslu koji idu uz platu pa da svi ljudi, koji hoce da rade, mogu otici bez problema i na more i na skijanje, onda sam za uvodjenje neke jeftine radne snage.

Sada imas situaciju da bruka raje bukvalno ne moze da se zeni, osnuje porodicu i pravi djecu samo zbog finansija jer ne zna sta ga ceka sutra.
Uvodjenjem jeftine radne snage, drzava napucava brojeve i statistike a obican covjek od toga nema nista.

Ceceni, aufiderzen 😁

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 30 Dec 2022, 21:01

Slozili smo se tare i ja da situacija nije dobra.
Medjutim, ovo tvoje (Sto te Behko ispravio) uzeo bih sa rezervom jer statistike i brojevi kazu svasta a ne kazu nista.
Ko je pravio analizu i kakve uslove je postavio za opstanak drzave a koji je vezan za godine? Jel se ta analiza radila u Americi, Islandu, Bangladesu, Nigeriji ili Bosni? Za svaku od tih drzava vazi drugo pravilo jer svaka od njih ima drugacije uredjenje, potrebe stanovnistva, standard, troskove i najbitnije, izvor finansiranja.
Npr jednoj Njemackoj treba sto mladje stanovnistvo jer zivi od proizvodnje dok jedna Hrvatska ili Grcka mogu imati prosjek od 50 godina i da opet zive ko begovi, ako su makar malo posteni. Afrikanci ubise sa mladjom rajom al dzaba..

Mi smo mala drzava sa poprilicno velikom dijasporom. Ogroman je to novac koji se na ovaj ili onaj nacin sliva u drzavu. Eto usporedi koliko Njemacka zivi od dijaspore a koliko Bosna ili Albanija ili Srbija. Koliko Njemacka zavisi od turizma a koliko Hrvatska pa povezi koliko toj Njemackoj treba mladje stanovnistvo od ostalih navedenih i slicnih pa ce ti se kazati da su ove statistike i prosjeci budalaština.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3578 times
Been thanked: 6547 times

Post by Matan » 30 Dec 2022, 21:28

Vazan je kvalitet..
da se gleda kvantitet, Azija i Afrika bi bili najbogatiji djelovi planete..
kako znamo, najsiromasniji su..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 Dec 2022, 21:46

Duminjo wrote: 30 Dec 2022, 20:50 Uvedes cecena, Mongole, Afrikance i dobijes isto Ono Sto si imo i prije. Radnika na svakom koraku za 5-6 stoja.
Ne ako stvaraš nove vrijednosti koje će donositi friške devize.
Svi mi se morete obratit

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 30 Dec 2022, 21:56

Taare wrote: 30 Dec 2022, 21:46
Duminjo wrote: 30 Dec 2022, 20:50 Uvedes cecena, Mongole, Afrikance i dobijes isto Ono Sto si imo i prije. Radnika na svakom koraku za 5-6 stoja.
Ne ako stvaraš nove vrijednosti koje će donositi friške devize.
Slazem se.
Hajmo stvoriti nove vrijednosti pa im onda i pasoše podijeliti.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 30 Dec 2022, 22:00

Eto ti istocni komsija kao dokaz. Odose ljudi iz drzave dok im kinezi, turci i drugi grade Autoputeve ili kopaju litijum.
Evo ti primjer ova obnova pruge u Sarajevu. Po meni je to golem promašaj. Svi se nesto brinu da zadrze mlade a najveci projekat kantona vode turci, rade turci ili indonezani, kinezi.. i uzeše ljudi lovu.
Jesmo li stvarno toliki debili da ne umijemo prugu obnoviti?

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 30 Dec 2022, 22:05

Duminjo wrote: 30 Dec 2022, 21:56 Slazem se.
Pa ne može bez radne snage :oo
Duminjo wrote: 30 Dec 2022, 22:00 Eto ti istocni komsija kao dokaz. Odose ljudi iz drzave dok im kinezi, turci i drugi grade Autoputeve ili kopaju litijum.
Evo ti primjer ova obnova pruge u Sarajevu. Po meni je to golem promašaj. Svi se nesto brinu da zadrze mlade a najveci projekat kantona vode turci, rade turci ili indonezani, kinezi.. i uzeše ljudi lovu.
Brt, nebitno je ko gradi. Bitno je ko na kraju kešira.
Meni je sasvim svejedno hoće li nove kilometre autoputa, nove hidro, vjetro i solarne elektrane graditi naturalizovani uzbek il mujica iz žegave kod stoca. Dokle god zarada ostaje u bih, meni je sve prihvatljivo.
Svi mi se morete obratit

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 30 Dec 2022, 22:47

Taare wrote: 30 Dec 2022, 22:05
Duminjo wrote: 30 Dec 2022, 21:56 Slazem se.
Pa ne može bez radne snage :oo
Duminjo wrote: 30 Dec 2022, 22:00 Eto ti istocni komsija kao dokaz. Odose ljudi iz drzave dok im kinezi, turci i drugi grade Autoputeve ili kopaju litijum.
Brt, nebitno je ko gradi. Bitno je ko na kraju kešira.
Meni je sasvim svejedno hoće li nove kilometre autoputa, nove hidro, vjetro i solarne elektrane graditi naturalizovani uzbek il mujica iz žegave kod stoca. Dokle god zarada ostaje u bih, meni je sve prihvatljivo.
Pa kako ce ostati u BiH ako je izvodjac strana firma (neka me neko ispravi ako grijesim) i ako su debela vecina radnika stranci, pretostavljam na ugovoru kao sto to bude obicno. A znas kako to ide, stan, hrana i rintaj. Platu u djep i nazad u maticnu zemlju.

Mi smo opljackani :ooo

Hajd nije bitno, nisu milijarde, nece drzava propasti. Nego se radi o tome da svoga covjeka saljes na bauštelu a turcin tebi dolazi na bauštelu. Danas turcin, sutra cecen, prekosutra kinez jer je ponuda njihovog izvodzaca radova jeftinija za 2%. Kad na kraju podvuces crtu, ispadne skuplja 20%

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20921 times
Been thanked: 18858 times

Post by Masamune » 30 Dec 2022, 23:01

Sve to ide preko tendera. Stranac ako uleti to je samo dokaz da mi nemamo firme koje mogu strane izvođače radova pratiti u cijenama i ostalim uslovima kad se prijavljuju na tendere, a po zakonu si dužan da ne diskriminišeš.

Nekad si imao i zaštitu domaćih dobavljača prilikom tendera kojima se cijena umanjivala u odnosu na strane pa su naši izvođači dostavljali potvrde iz spoljnotrgovinske komore, ali to je čini mi se prestalo da važi sa ovom godinom tako da si najebao.

Jedino ako ta firma, tj. taj izvođač zaposli naše ljude i uzima naš materijal i angažuje podizvođače iz BiH, pa da može nešto ostati... ostalo je tanko.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 30 Dec 2022, 23:09

Chan wrote: 30 Dec 2022, 23:01 Sve to ide preko tendera. Stranac ako uleti to je samo dokaz da mi nemamo firme koje mogu strane izvođače radova pratiti u cijenama i ostalim uslovima kad se prijavljuju na tendere, a po zakonu si dužan da ne diskriminišeš.

Nekad si imao i zaštitu domaćih dobavljača prilikom tendera kojima se cijena umanjivala u odnosu na strane pa su naši izvođači dostavljali potvrde iz spoljnotrgovinske komore, ali to je čini mi se prestalo da važi sa ovom godinom tako da si najebao.

Jedino ako ta firma, tj. taj izvođač zaposli naše ljude i uzima naš materijal i angažuje podizvođače iz BiH, pa da može nešto ostati... ostalo je tanko.
I kako nam tu moze pomoci 100 hiljada cecena?

Nikako. Osim sto prave jos vecu konkurenciju i dodatno smanjuju postojece satnice? :oo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20921 times
Been thanked: 18858 times

Post by Masamune » 30 Dec 2022, 23:13

Jbg ide u tom pravcu i to je tako. Naš svijet koji ostaje ovdje se sve više okreće privatluku i uzimaće dobre pare sve dok mogu. Zato vodoinstalatere, molere i druge, a ako su dobri majstori, moraš zvati unaprijed bar 2 mjeseca prije nego što ti dođu. Ostali su u inostranstvu.

Post Reply

Return to “BiH”