Jeste li religiozni?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Ruana
Status: Offline

Re: Jeste li religiozni?

Post by Ruana »

Znam zato sto imam putokaz a ti si ocito zalutao. Ima gratis kompasa, okreni se i vidjeces, pocni voljeti umjesto "jadan ja" Bog je milostiv opsostice ti, eto vec si poceo, zoves se Melek a ne sejtan.
hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla »

ja bacio.......

ako ne griješiš svjesno i sa namjerom...onda grijeha nejma
a grijehe (akko ih imam) svodim samo sa velikim bogom .....ljudi s tim nemaju ništa...
Our solution mind revolution
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

bog oprašta a koliko smo mi spremni oprostiti..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14356 times
Been thanked: 9947 times

Post by Julia-Klara »

Melek wrote:Religiozan?

Religija je jedna vrsta bolesnog stanja ljudskog uma, i po meni
cisti plod psihopatije. Zasto? Evo zasto:

- Ja vjerujem u nesto, ja cvrsto vjerujem u to, toliko cvrsto
da se moje vjerovanje polako pretvara u dokazanu cinjenicu. Dakle
fakat je da Bog postoji, da je on upravo onakav kakvog ga je moja
mahala definisala a i bogami svi oni koji misle i vjerurju da je
on drugaciji nego sto mi vjerujemo (citaj znamo) - e oni su prljavi pagani,
divljaci, heretici itd. E sad ti heretici treba da se konvertiraju,
porobe, pobiju a sve u ime onoga u sta mi vjerujemo - a sto je dakako
100% dokazana cinjenica - doduse bez ikakvih dokaza, ali nije to sad bitno,
bitno je to da smo mi, eto, na pravom putu (a ne oni tamo drugi). I moj se cijeli
zivot pocinje bazirati na toj "dokazanoj cinjenici" pa ja stoga ne smijem da jedem
neke tamo stvari, moram da se ritualno molim, ne smijem da se zenim ako cu da sluzim
Boga, moram imati svoga sveca, skole moraju imati svece, moram da se zavijem i tome slicno.
Dakle da bi bio dobar i uzoran moram na neki nacin da se izvitoperim. Da se ponasam sektaski.

E, sad da li ja licno vjerujem? Ne vjerujem, samo mogu da pretpostavljam. Druge
alternative u stvari i nemam. Vjera u prazno vodi ka takvoj jednoj cudnoj mentalnoj
situaciji, a ja ne volim bas da se patroniziram.. I ne treba mi nikakav ritual da bi
bio normalan, umjeren, human i pravedan. Dovoljan je zdrav razum za to.
:ok ovako nekako o religijama mislim i ja... u mom svijetu smo svi SAMO od krvi i mesa, i dokle god se stavljamo po bilo cemu na mjesto ispred ostalih ti isti vasi bogovi ce vas gledati kao sujetne, a sujeta je grijeh, zar ne?
ne osudjujem nikog, ne nabijam na nos nikome jer je religiozan/vjernik, sve je to privatna stvar,ali ima ljudi (i na forumu) koji na, "nevjernike" da mogu i nogama bi gazili... nije to lijepo bas
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7786 times
Been thanked: 18321 times

Post by Maja »

Melek wrote:
Ne pisem javno, pisem anonimno. Hvala ti na opisu, ja tebe nemam namjeru vrijedjati (poput onog pravog vjernika),
a sto se tice onih pravih vjernika, za njih sam cuo da su najbolji kad gledaju svoga posla. Uostalom kako znas da
bas ja vrijedjam Boga a ne ti? Jesi mozda bila kod njega na kahvi i lokumu? Mozda Bog (ako ga ima) upravo misli
suprotno, kao i ja? Ne mozes da tvdis da ja nesto radim kad nisi sigurna da smo ni ti ni ja u pravu. Samouvjerena
a bez dokaza. Heh..Ja pisem vama? Pa zar nije ovo opsti forum gdje su svi ravnopravni i dobrodosli da iznesu svoje
stavove? Ili se radi o "mi i oni" forumu? Ako je tako, onda mi zbilja mjesto nije ovdje.
Naravno da si dobrodošao. Ali osim ovog što kažeš Pa zar nije ovo opsti forum gdje su svi ravnopravni i dobrodosli da iznesu svoje
stavove?
imaj na umu da će uvijek biti neko ko će se složiti s nekim tvojim mišljenjem i neko ko neće.
Tako da nema ljutnje.

I držite se teme. Nema potrebe da se na ovoj temi piše o tome kakav je ko muž.
Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra »

Ja inače kod religioznih ljudi volim sto su " puni" tolerancije prema drugacijem mišljenju. Ludilo.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Iako vjerujem svim svojim bićem, nikako ne mogu reći da sam religiozana :hm
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Melek wrote:
Sta sam to popljuvao, nije mi jasno? Da donesem konacan sud bez ikakvih dokaza? Kakav je onda to sud?
pa popljuvao si u najmanju ruku pripadnike krscanstva i islama, odnosno ono sto te dvije vjere sa sobom nose.
tvrdis da je to sve izmisljeno i da nema nikakvog (da ne kazem naucnog) uporista, a da se nisi ozbiljno posvetio tome. tvoje vidjenje ili znanje o pomenutim je iz prilozenog povrsno, te je zbog toga ne realno donijeti valjan konacan sud.

Pa svi smo svjedoci, svi smo to dobro na svojoj kozi osjetili sta nam sve religija napravi.
Ubi nas, razdvoji nas, strpa nas u torove, blizi su nam neki tamo stranci od nas samih, itd.
Zar da se tome posvetim? Ne dolazi u obzir. Ja se posvetiti mogu samo pametnijim i konkretnijim
stvarima.
greske u koracima.
ne pravi nama to religija, nego mi sami.
nije ona kriva sto mi ne postupamo po onom kako nam ona nalaze.
ako "tvoje" dijete napravi nesto lose iako si mu ti ranije ukazao na to da to nije dobro, da li si ti za to kriv?!

ne znam sta ima pametnije i konkretnije od toga da se drugi postuju, medjusobno pomazemo, odvracamo od zla - a upucujemo na dobro,...... :cudi

Melek wrote:I ne treba mi nikakav ritual da bi
bio normalan, umjeren, human i pravedan. Dovoljan je zdrav razum za to.

:hihi

bravo. sto si i dokazao. :cool
Opet ne kontam, sta je pisac htio da kaze ? :)
uporedi karakteristike koje si naveo sa onim sto si izjavio u prvom postu, pa ce ti se samo kazati. :)
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

greske u koracima.
ne pravi nama to religija, nego mi sami.
Nazovi ti to kako hoćeš al ostaje činjenica da je onako kako je predhodnik kojeg si citirao - napisao.
Religija je umiješana a ti možeš samo braniti religiju al ostaje dejstvo da religija jeste umiješana, jer mi sami mnogo šta zbog religije radimo.
Lijepa žena, al nije "naša" i odmah je zabranjena, dakle, religija.
Onaj što nije naš se ne zove u kuću, dakle, opet religija. Širom BiH imaš situaciju gdje je podjela napravljena upravo po religijskom ključu.
Čak se i nacionalnost stvara po religijskom ključu.
ako "tvoje" dijete napravi nesto lose iako si mu ti ranije ukazao na to da to nije dobro, da li si ti za to kriv?!
Osvrni se malo po svijetu pa skontaj šta je sve urađeno i šta se sve radi u ime religije.
ne znam sta ima pametnije i konkretnije od toga da se drugi postuju, medjusobno pomazemo, odvracamo od zla - a upucujemo na dobro,......
Jel to fantastični film ?
Gdje toga ima ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Ruana

Post by Ruana »

Providni ste ko celofan. Vidi mrkija zar po tebi Alija nije izmislio islam. Dobro doso na temu, zakljucali ti Aliju a ti moras pljuvat po nekome.
Vjernici vas vrijedjaju a vi ko eto ne vrijedjate. Vasi Bogovi, nisu samo nasi, i nema ih milion nego jedan.
Da radi se svasta u ime religije, ali religíja nije kriva. Nije kriv Papa sto je Hitler ubio 6 miliona ljudi.
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

u najkraćem rečeno...

VE BIL KADERI HAJRIHI VE ŠERRIHI MINELLAHI TEALA,

što znaci : VJERUJEM DA SVE ŠTO SE DOGAÐA, BIVA S BOŽIJOM VOLJOM I BOŽIJIM ODREÐENJEM.

Trudim se da svakog petka odem na Džuma -namaz,ali za sebe smatram da nisam ni blizu onog Levela na kojem bih trebao i želio biti.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Providni ste ko celofan. Vidi mrkija zar po tebi Alija nije izmislio islam. Dobro doso na temu, zakljucali ti Aliju a ti moras pljuvat po nekome.
Vjernici vas vrijedjaju a vi ko eto ne vrijedjate. Vasi Bogovi, nisu samo nasi, i nema ih milion nego jedan.
Da radi se svasta u ime religije, ali religíja nije kriva. Nije kriv Papa sto je Hitler ubio 6 miliona ljudi.
To u vezi teme o Aliji je Behko pomiješao lončiće.
Napisao je da nema vrijeđanja a ujedno dao temu CLOSED.
Inače ja pišem tj. mislim općenito i ako imalo razmisliš, doći ćeš do onog što ja napisah.
Ti si tako učena - da je bog jedan i na osnovu tog učenja iznosiš neku samo tebi znanu istinu da je eto bog jedan a za divno čudo milijarde ljudi širom svijeta ne vjeruju u baš tog jednog boga kojeg ti pominješ a da ne pominjem ateiste.
Hitler ?
Jel on uopšte bio religiozan, jel koristio bilo šta od papine vjere - kad već papu pominješ?!
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

mrki62 wrote: Nazovi ti to kako hoćeš al ostaje činjenica da je onako kako je predhodnik kojeg si citirao - napisao.
ne slazem se. ali u redu je. mozda me nisi shvatio ili ne zelis.
Religija je umiješana a ti možeš samo braniti religiju al ostaje dejstvo da religija jeste umiješana, jer mi sami mnogo šta zbog religije radimo.
ne zelim braniti nikoga, nego samo iznijeti cinjenice.
normalno da je religija umijesana u zivot vjernika, jer bi sve drugo bilo apsurd. religija tj. vjera je nacin zivota koja se prozima kroz sve zivotne sfere. ne ogleda se samo u osnovnim njenim nacelima.
Lijepa žena, al nije "naša" i odmah je zabranjena, dakle, religija.
sto se tice islama, nisu sve "ne nase" zabranjene. za vjernika to uopste i nije problem. tako da uopste ne shvatam tvoju dilemu.
Onaj što nije naš se ne zove u kuću, dakle, opet religija. Širom BiH imaš situaciju gdje je podjela napravljena upravo po religijskom ključu.
ne znam otkud ti to i gdje ti zivis i kakve veze religija s tim ima?! budi dobar, pa mi navedi konkretno ajet, hadis ili dio iz Biblije koji govori o tome.

sto se tice druge recenice citiranog dijela - nidje veze. sam kazes da je napravljena podjela. znaci, napravljena od strane ljudi - a ne od religije tj. zbog toga sto ona to nalaze. :lupa

Osvrni se malo po svijetu pa skontaj šta je sve urađeno i šta se sve radi u ime religije.
i sta od ovog podebljanog nisi shvatio? :hm
ne znam sta ima pametnije i konkretnije od toga da se drugi postuju, medjusobno pomazemo, odvracamo od zla - a upucujemo na dobro,......
Jel to fantastični film ?
Gdje toga ima ?
jok bolan. kakva fantastika.

toga ima najvise tamo gdje malo ko zalazi. ;)

a iznijecu uskoro na drugoj temi, ako Bog da, vise o tome.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

Post by bagra »

Jesan.
Kad zagusti. :laze
Moze iuprocentima izrazeno cak evo :cudi
- 69% sam religijozan a 100% nisan.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23388 times
Been thanked: 6163 times

Post by Veca »

...najvjerujem u se i u svoje kljuse! :) ;)
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

carobnjak N wrote:Religiozan sam ali ne zbog odgoja u kojem sam samo naucio molitve itd vec zbog osobnog uvjerenja prvo da ima Bog i da on nije "neka sila" koja niti govri niti se obraca vec eto onako lebdi negdje bezveze i cuti.Bog je oduvijek i nikad nece nestati,a sve sto je stvorio,stvorio je iz milosti i nije nas kao ni svemir stvorio iz hira pa pustio same da lutamo ne vodeci vise brigu o svojim stvorenjima.On nam se itekako obracao od postanka i brine se o nama,upucuje nas,oprasta nam,kaznjava nas i upozorava,a milost Bozija je vidljiva na svakom koraku,jer sve ono sto smo mi fol "sami svojim rukama i mozdanim vijugama napravili" je u biti velika 0 da nam uskrati npr samo ...kisu.Zato nas nista ne kosta da mu se na tome zahvalimo,a svi oni koji kazu da njih niko nije pitao za izbor zele li se roditi ili ne...lazu,jer ne moraju oni zivjeti ako nece,ali je Bog iz svoje mudrosti opet rekao da ce kazniti teskom patnjom samoubice.
Jednostavno nam se kaze "vi ljudi nekad zelite nesto sto nije dobro za vas,pa vam Allah zelje ne ispuni,za vase dobro,a opet vam da nesto sto vi ne zelite,za vase dobro"
Religija daje smisao svemu,a meni licno najvise smeta sto je ljudi vole "prilagodjavati "sebi,pa je izokrecu ili je gledaju kroz prizmu nekih naroda koji su svoje tradicionalne primitivne zakone isto tako ubacili u islam i nakaradili ga,a najvise mi smeta kad ljudi koji nisu religiozni traze od vjernika da budu bezgrijesni meleci,pa im onda traze dlaku u jajetu.Vjernici su isto grijesnici kao i nevjernici,samo sto im vjera daje snagu u borbi sa tamnom stranom covjeka i pruza im utociste i smisao.
:aplauzz Prekrasno napisano ...ama znala sam ...

Vec sam napisala da nisam religiozna sto se tice svetih sakramenata...
Pisala sam da se nemam pravo ispovijedati, ali meni to me smeta...mozda papa Franjo nesto promijeni..
Vec sam napisala da vjerujem..

Posebno mi se sviđa sto si istaknuo da Bog nije samo nekakva sila..On ima osobnost...sa svime se slazem..

Puno je tu o religijama napisano...
Mislim da je Judaizam najstarija
Krscanstvo najrasprostranjenije
Hinduisti vjeruju da je bog u svemu...
Budisti nemaju bozanstvo...nirvana
Ateisti neki priznaju neku visu silu....

Ipak sve religije i ateizam imaju nesto zajednicko, nadu da postoji nesto vise od covjeka..

New age je posebna prica..on neutralizira sve vjere...oni priznaju samo duhovnog vodica nuznog da se covjek "prosvijetli"
Oni vode u mrak i nisavilo..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3041 times

Post by Mutevelija »

Jesam iako se nekad bojim da nisam dovoljno. Ima nešto što rovi u čovjeku.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB »

Mislim da ima u meni iskra iskrene vjere...tu i tamo se možda sta i zgriješi, ali je Bog ostavio mogućnost pokajanja.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

Mutevelija wrote:Jesam iako se nekad bojim da nisam dovoljno. Ima nešto što rovi u čovjeku.
Otiđi kod popa pa se ispovjedi?
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3041 times

Post by Mutevelija »

KOMESAR wrote:
Mutevelija wrote:Jesam iako se nekad bojim da nisam dovoljno. Ima nešto što rovi u čovjeku.
Otiđi kod popa pa se ispovjedi?
Subhanallah ja sam musliman. Pa i poslanici su pokazivali sumnje prema Bogu, sjećaš se Musa a.s kad ga je pitao da se pojavi.
To je ljudsko ugrađeno u njegov nefs.
Last edited by Mutevelija on 13 Dec 2015, 22:20, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Post Reply

Return to “Religija”