Tierra Caliente wrote: 10 Jan 2023, 14:10
Chloe wrote: 10 Jan 2023, 07:49
Nemoj me pogrešno shvatiti, jučerašnji dan gorčinom i bolom sam popratila, ma kako se trudila da ignoriram, ali Sarajevu je to trebalo, nažalost. Možda nekima iz FGR iz guzica dodje u glavu.
Učahurili ste se kao država u državi. Ne znate kako je živjeti u šumskoj, ne znam ni ja, al od rata osjetim dio tog života na svojoj općini.
U Sa sam x puta doživjela komentare hvale Fikreta Abdića, kroz materijalizam koji opravdava njegove postupke.
Ovo što Osmorka prolazi, naivno se nadajući kako nešto mogu promijeniti, pa sve je to SDA prošla, samo eto treba nekad ljudima dati mogućnost da svoju teoriju sprovedu u praksu, da vide kako je lako biti posmatrač, a rad na "terenu" je nešto sasvim drugo. Mada u ovom slučaju nisam sigurna da možemo sebi priuštiti nove greške.
Pa kažem ti ja zbog čega je stanje ovako. Više od pola današnjih stanovnika Sarajeva nije ni bilo tokom rata i opsade ovdje niti su to Sarajlije. Druga stvar masa je onih iz sandžaka i istočne Bosne koji su odmah na početku pobjegli vani i poslije su došli sa parama. Jedni su prodali imanja Srbima u RS i kupili stanove od Srba u Sarajevu jeftino, dok su drugi radili i primali pare u izbjeglištvu u inostranstvu. Najeli se hljeba pa zaboravili šta je i kako je bilo. K'o hajde malo smo se skucili, život doveli u neki red i normalu i dobro je neće ovdje nikad više biti rata. Dobro je meni i mojoj porodici. Fino se živi. Može se nekako gurati.
Sklonili i naselili se mnogi u Sarajevo i misle da su ovdje sigurni. Neće ih u Sarajevu niko dirati, ne može ih niko u kakav logor odvesti, ne može ih niko ubiti, ne može im niko stan ili kuću zapaliti i opet protjerati.
Ja da sam na mjestu Dodika i Srba radio bih i još gore stvari. Ovo je kamilica šta Dodik radi. Upravo zbog te kokošije, pileće pameti Bošnjaka. Dobar je Dodik, on uvijek drži barem onaj minimum patriota budnim. Jer da se pola Bošnjaka iz Sarajeva pita davno bi se na rat zaboravilo. Pa danas da zaustaviš na ulici u Sarajevu 10 prolaznika i da ih pitaš gdje je ko bio i gdje je koja linija bila većina bi samo blejala ko mutavi.
Pola miliona nekih boraca, šehidskih, RVI, civilnih žrtava, ovih onih, a '91-'92. nije se mogla četa vojnika skupiti u Patriotskoj Ligi, preteći TO i Armije RBiH. Stotine miliona isisavaju iz budžeta preko socijale. Koja crna socijala a hiljade nekih beneficija uzimaju i fino preko toga žive i oni i njihove porodice. Otac mi je bio u Patriotskoj Ligi na Stupu (Opština Ilidža) na teretnoj kapiji firme Energoinvest-TAT među četnicima tj. mješovitim stražama dok se još nije zapucalo. 18 ljudi je samo bilo, a danas na tim spiskovima imaš ih hiljade.
Napravili su žičaru na Trebeviću fino su sve uredili našminkali da mogu pobjeglice i njihove k*rvetine uživati i slikat se za Instagram. Meni i mojoj porodici je još na pameti onaj čovjek što ga gore zaklaš, čuvar. Ili kad mi je majke krv davala za ranjene na Trebeviću. Po ulicu su ljude zaustavljali i molili ko će krv da da i ko je koja krvna grupa. Ili kad je gore vojska omladina skakala niz liticu provaliju da ih žive ne zarobe...
Ili iz Nedžarića malo ko zna da su stotine ljude pobili i na hiljade ranili, od masakra na Dobrinji u redu za vodu, do masakra u osnovnoj školi na Alipašinu, u Boljakovu, masakra na Aerodromskom naselju. Nego jok mi imamo situaciju da se ovdje u glavnom i najvećem gradu u BiH prikrivaju zločini i karakter rata i agresije. Običnu sitnu raju sa Dobrinje i Alipašina su razvlačili po sudovima, a iz Nedžarića niko nikad i ni za šta nije odgovarao. Pa šta onda drugi mogu da očekuju u drugim i manjim gradovima i selima. Za 10-20 godina neće se ovdje ni znati šta je ni kako je bilo. Govorim za Sarajevo, a dahabeter za druga mjesta.
Ne znam fakat nisam pametan. Da li je to zbog ovog naroda isprepadanog, izbjeglica iz drugih dijelova BiH, a koji žive u Sarajevu. Da li je to zbog ovih pobjeglica i dezertera i njihovih porodica. Da li je to zbog američkih donacija USAID-a, zapadnih NVO. Dali su preko 80 miliona za propagandu protiv Bošnjaka. Pa mi u Sarajevu nemamo svoju televiziju, novine, portal koji je Bosanski. Eno ti primjer smrdljivog Klix portala. To je skoro sve kupljeno i plaćeno od strane zapada i komšija/susjeda. Znači ovdje narod živi u najcrnjem medijskom mraku u Sarajevu. I filuje se i puni mu se glava propagandom. Nekad su to radili topovima i granatama tokom oružane agresije, a sad sa megafonima medija. Ovdje se najnormalnije servira propaganda ha istočnih ha zapadnih komšija. E hajde majčin sine nešto proBiH pročitaj i vidi na njihovim medijima. Vučić kad je došao na vlast prvo je medije disciplinovao. Da paze šta i kako pričaju. I tako i sad smo mi pod opsadom i aparthejdom samo je drugačiji način i metode kojim se to postiže. Valjda će nekad doći narodu iz g*zice u glavu, samo do tad da ne bude kasno.
De ti malo prikoči, kakve teritorijalne podjele, kakva podjela Istočna Bosna, Sandžak. Imaš sarajlija koji ne misle i ne doživljavaju sve kao ti, tako i po cijeloj BiH.

Koliko godina si ti imao u ratu? Koliko je tvoje generacije koju zaboli dupe za BiH, a isto u ratu bili?
Svi mi imamo one koji su "patili" za BiH iz toplih soba i one koji su istinski patili,ma kako na sigurnom bili. I takvi su nam valjali, nije nam svima ista sudbina. Nekom Allah da bogastvo, a da nisu svjesni na kakvom su iskušenju, ali to je druga tema.
Istočna Bosna ili neko iz Sandžaka kriv što imate mase i mase mladih ljudi koji nikad npr. Srebrenicu nisu posjetili, al bitno je da jesu Makarasku.

Prošle godine vijest o organizovanoj posjeti učenika iz Novog Grada Srebrenici, i ideja da se uvede kao aktivnost.

Kasnite, kasnite ... Kod nas srednjoškolci od prve kolektivne dženaze imaju posjetu Potočarima kao redovnu aktivnost. Učenicima koji ne mogu platiti, mi se pobrinemo za novac. Koliko je od Krajine do Srebrenice, a koliko od Sarajeva do Srebrence, što bi se narodni reklo, prepišnuti možete ...
Kad vam djeca nisu Srebrenicu posjetila, šta znaju onda od Višegradu, Rogatici, Foči, područja gdje se i danas traga za tijelima ubijenih, gdje je najveći broj silovanih i zlostavljenih žena/djevojki/djevojčica u ratu, ništa - uvjerila sam se generacijom svog sina, djece rođene u Sa, bitno je da naglase da su Sarajlije, kao da nešto više vrijede ... nemoj mi to, isto i za Krajišnike vjerovatno govorite ...
Ko jedan taksista ( naglasio da je sarajlija, i od kud je) pa meni, ooo ti si Krajiškinja, pa Krajišnici ljudeskare, u ratu u Švici me dočekali, pomagali ...

da bi onda na FoĆake drvlje i kamenje, paradžije, došli ... rekoh, momak, nisu FoĆaci, nego FoČČČČČČaci, stani mi da izađem ...

Garant nekoj Fočanki priča obrnuto ...