Bosna Šapatom Pade
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 797 times
- Been thanked: 285 times
- Status: Offline
Re: Bosna Šapatom Pade
Pretprosle godine na Dobrinji u najnaseljenijem naselju u drzavi izgradjen je spomenik.

{code}
-
Bego
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 272 times
- Been thanked: 1898 times
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3490 times
Pa eto, u tome i jeste problem, svakom je njegovo ratno breme najgore bez prihvatanja onog drugog. Sarajevo je u ratu stradalo, nama drugima bilo med i mijeko. I mi trebali suosjećati s vama, a nas druge ko šiša.Tierra Caliente wrote: 10 Jan 2023, 15:52Zasto da prikocim ? Koliko sam ja imao godina u ratu ? Dovoljno da me gadja puskomitraljez iz Nedzarica sa osnovne skole Aleksa Santic u dnevnoj sobi u stanu u ulici Djure Jaksica ili sa druge strane stana iz doma slijepih. Koliko mi je poznato i ti si dobila nekakav status demobilisanog borca, a pitanje je jesi li linije i četnika vidjela. Nije valjda da si i ti medju ovima koje sam spomenuo i da te to bode.Chloe wrote: 10 Jan 2023, 15:07 De ti malo prikoči, kakve teritorijalne podjele, kakva podjela Istočna Bosna, Sandžak. Imaš sarajlija koji ne misle i ne doživljavaju sve kao ti, tako i po cijeloj BiH.Koliko godina si ti imao u ratu? Koliko je tvoje generacije koju zaboli dupe za BiH, a isto u ratu bili?
Svi mi imamo one koji su "patili" za BiH iz toplih soba i one koji su istinski patili,ma kako na sigurnom bili. I takvi su nam valjali, nije nam svima ista sudbina. Nekom Allah da bogastvo, a da nisu svjesni na kakvom su iskušenju, ali to je druga tema.
Istočna Bosna ili neko iz Sandžaka kriv što imate mase i mase mladih ljudi koji nikad npr. Srebrenicu nisu posjetili, al bitno je da jesu Makarasku.
Prošle godine vijest o organizovanoj posjeti učenika iz Novog Grada Srebrenici, i ideja da se uvede kao aktivnost.Kasnite, kasnite ... Kod nas srednjoškolci od prve kolektivne dženaze imaju posjetu Potočarima kao redovnu aktivnost. Učenicima koji ne mogu platiti, mi se pobrinemo za novac. Koliko je od Krajine do Srebrenice, a koliko od Sarajeva do Srebrence, što bi se narodni reklo, prepišnuti možete ...
Kad vam djeca nisu Srebrenicu posjetila, šta znaju onda od Višegradu, Rogatici, Foči, područja gdje se i danas traga za tijelima ubijenih, gdje je najveći broj silovanih i zlostavljenih žena/djevojki/djevojčica u ratu, ništa - uvjerila sam se generacijom svog sina, djece rođene u Sa, bitno je da naglase da su Sarajlije, kao da nešto više vrijede ... nemoj mi to, isto i za Krajišnike vjerovatno govorite ...![]()
Ko jedan taksista ( naglasio da je sarajlija, i od kud je) pa meni, ooo ti si Krajiškinja, pa Krajišnici ljudeskare, u ratu u Švici me dočekali, pomagali ...da bi onda na FoĆake drvlje i kamenje, paradžije, došli ... rekoh, momak, nisu FoĆaci, nego FoČČČČČČaci, stani mi da izađem ...
Garant nekoj Fočanki priča obrnuto ...
![]()
![]()
Koliko je moje generacije koje zaboli dupe. Pa kad vide da im ocevi demobilisani borce, invalidi, sa PTSP-om, ucesnici u pripremama za odbranu, clanovi Patriotske Lige, nezaposleni idu po javnim kuhinjama, po Crvenim Krstovima, Merhametima mislim da ih nema mnogo koji bi uradili ono sto su njihovi ocevi i roditelji.
Boga mi poslije rata mi smo isli i na Mojmilo odakle su tenkovima i patovima sa BVP-a bubali po Novom Gradu i obilazili sehidska mezarja na Dobrinji u mahali i na Kovacima. Kakvo je stanje danas, vjerovatno pretpostavljam da je jako lose. Vjerujem da je uzrok tome gore naveden u prethodnom postu. Licno meni te posjete nista ne znace jer sam ih imao 0-24 sata 3 godine. Mnoga pobrojana mjesta u Sarajevu danasnji stanovnici ne obilaze, a da ne govorim o drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Na Novom Gradu i Vogosci ima dosta izbjeglica iz istocne Bosne, pa ako njima nije stalo da idu i da posjete ne znam zbog cega mi meni stalo da idem ? A isli su sa mnom u skolu, pola razreda iz Vlasenice, Zvornika, Visegrada, Srebrenice, Han Pijeska...Ne trebam ja da idem u Srebrenicu da vidim ko je i sta je kakav je ko. Dovoljno je da se ode na Markale, Budakovice ili Aerodromsko naselje gdje je streljano preko 30 ljudi i gdje je stotine stanovnika zavrsilo u logoru u Lukavici na Kuli. To ti je ovo mjesto odakle je sad vatromet ispaljivan.
Koliko je njih iz Visegrada, Srebrenice, Rogatice, Foce posjetilo nasa stratista u Sarajevu ? A jos zive i rade u Sarajevu sa porodicama i jos uzimaju hljeb iz usta nasoj djeci u SarajevuCitavu istocnu Bosnu su nakacili u javne institucije da se ne lazemo. Imam i ja komsija i prijatelje koji tragaju za kostima clanova porodice. Nisu samo masovne grobnice bile po istocnoj Bosni. Bilo je logora i u Sarajevu od Lukavice, Kule, garaza na Otesu, Hadzica, Ilidze, Grbavice, Vogosce, Ilijasa, Pala. Sama Dobrinja populacijski-demografski ima vise stanovika od vecine tih pobrojanih gradova i mjesta. I naravno uvijek cu naglasavati Sarajevo. Svi pisate na Sarajevu, a jedva cekate da se svalite u njega. Sto bi stariji rekli "Selo hvali u grad se svali"
![]()
Vezano za Fočake, pa poznato je kad su Fočaci ćifutu mjerili jaje, eto o kakvim se ljudima radi.Da valjaju Fočaci ne bi se svi preselili u Sarajevo, ha dobrovoljno jos prije rata, ha zbog agresije i svega navedenog.
![]()
Meni je Sarajevo glavni grad BiH, i ne dijelim, na gradjane rodjene Sarajlije, Sandžaklije, Krajišnike, Istočnjake... Svi su mi Sarajlije
Bošnjaci u cijeloj BiH su bili u ratu, svi imamo svoje priče, i sve su tužne.
Zadnji općinski izbori u VK, Konaković se pokakio na nas, jer ga nije briga mi. Da je za sve ove godine od rata na ovamo, imalo se informisao možda stavio prst na čelo. Bilo mu je bitno samo Sarajevo. Zbog takvih stavri je moj prvi post.
Da, imam status demobilisanog borca, i pogadjaju me podjele unutar Bošnjaka, sebičluk, nerazumjevanje jednih drugih, ma šta tome bio razlog.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4664 times
- Been thanked: 3771 times
Šta je taj Novi Grad, jel to Bosanski Novi?
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- baton
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 477 times
- Been thanked: 1100 times
Nije Sarajevo BiH a niti je BiH bez Sarajeva.
Treba to nekako spojiti.
Treba to nekako spojiti.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1460 times
- Been thanked: 4897 times
Čojk fino pita a ti tako.
Ccc.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3967 times
- Been thanked: 2988 times
kad su Focaci poceli vagat,mjerit jaja
tad su zidovi rekli,nemamo mi ovde sta da radimo
tad su zidovi rekli,nemamo mi ovde sta da radimo
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

Sarajevo je primilo najvise izbjeglica. Neka je sto se mene tice, ja ne mrzim nikoga. Dio 101. brdske brigade(dobrinjske) imao je u svom sastavu i 14. pješadijsku brigadu popunjeno pretezno od naroda i ljudi iz istocne Bosne koji su jos pocetkom 92. izbjegli u Sarajevo. Drago mi je sto nema onih 150.000 stanovnika koji bi pucali po Sarajevu i koji bi bili logisticka podrska okupatorima i onima koji bi opsjedali grad. Saka jada od tih 150.000 danas zivi u prigradskom naselju u Lukavici, a vecina ih radi u Sarajevu. Od Vogosce, Rajlovca i sl. samo sto ne smiju ni da kazu kako se zovu kad ih neko na ulici upita za ime.Chloe wrote: 10 Jan 2023, 16:37 Pa eto, u tome i jeste problem, svakom je njegovo ratno breme najgore bez prihvatanja onog drugog. Sarajevo je u ratu stradalo, nama drugima bilo med i mijeko. I mi trebali suosjećati s vama, a nas druge ko šiša.![]()
Meni je Sarajevo glavni grad BiH, i ne dijelim, na gradjane rodjene Sarajlije, Sandžaklije, Krajišnike, Istočnjake... Svi su mi Sarajlije
Bošnjaci u cijeloj BiH su bili u ratu, svi imamo svoje priče, i sve su tužne.
Zadnji općinski izbori u VK, Konaković se pokakio na nas, jer ga nije briga mi. Da je za sve ove godine od rata na ovamo, imalo se informisao možda stavio prst na čelo. Bilo mu je bitno samo Sarajevo. Zbog takvih stavri je moj prvi post.
Da, imam status demobilisanog borca, i pogadjaju me podjele unutar Bošnjaka, sebičluk, nerazumjevanje jednih drugih, ma šta tome bio razlog.![]()
Kao tokom rata i agresije, vecina medija sve je pretezno bilo u Sarajevu. Kao sto je Sarajevo bilo medijski poklopljeno, ne samo medijski vec i vojno. Nigdje nije bila aktivnija peta kolona kao u Sarajevu. Moj komsija Srbin cuva stan, a brata smo mu vidjeli na barikadi u Lukavici na TV-u. Danas vecina stranih ambasada i NVO smjesteno je u Sarajevu i licno mislim da ovdje stranci diriguju sve u negativnom kontekstu i kako njihovoj politici odgovara. Pozitivno je bilo sve tamo do 2006. godine dok je IFOR i SFOR bio, poslije toga je sve nakaradno.
Previse se daje na znacaju i Konakovicu i osmorci, i HDZ-u i SNSD-u u BiH, i ovima preko Drine i ovima preko Save. Najvise ovdje zakuhavaju strane zapadne ambasade. Normalna je stvar da americki i britanski ambasadori posjecuju krajinu i da traze one koje mogu da ucjenjuju, normalno je da preko stranih ambasada preko EUFOR-a indirektno se prijeti ambasadoru Saudijske Arabije i Irana da se ovdje ne petljaju, ko vele nemojte da bi im vi pomogli, normalno je da Smit uvodi aparthejd. Konakovic i osmorka su samo ispostava i derivati ovih zapadnih politika koje nam dolaze od zapada. Istog onog zapada koji nam je uveo embargo, slao razne Miterane, Bustros Galije. Isti oni koji su cekali da cetnici i ustase naprave UZP i genocid u Srebrenici. Zapadna politika od '92 do danas nista se nije promjenila. Samo su medijski propagandno i finansijski kroz donacije i kroz NVO nasli nacin kako da ostvare vlastite interese i da trenutno zadovolje apetite komsija preko Drine. Sad treba Srbiju pribliziti NATO-u i udaljiti je od Rusije, i hop ko ce tu ispusiti ? Pa naravno mi. Kad je izvodjac radova Konakovic u pitanju tako stvari stoje.
{code}
- ironman
- sirius

- Has thanked: 29741 times
- Been thanked: 31152 times
Kakav uzasni ljigavac.Abazović branio ministra koji je bio na Danu RS-a: Je li mu se se iko zahvalio što je bio u Srebrenici
I kakva horor izjava.
dream of spring...
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

- Chloe
- Žena za sva vremena

- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 15139 times
- Been thanked: 26110 times
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

Slabo ovdje ummeta ima. Mnogi nose samo imena od ummeta i nista vise, dok gradom paradiraju gologuzi LGBTQUA+-
{code}
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4664 times
- Been thanked: 3771 times
Pa moram malo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 15139 times
- Been thanked: 26110 times
Ama citam, i tako je u biti sve, dnevna politika, desavanja, sve svede na, bez cenzure.
Imas ozbiljan bezbjedonosni i egzistencijalni problem, zavrsis sa, ko je/nije posjetio Srebrenicu?
I pocne nadvikavanje, na kraju uleti Laser i rekne Calli, joj dobre ti sise.
Tako i Dino, na sve sto se jucer desavalo on nema nikakav komentar, ustvari, ima. Izgugla Baketa iz 2000 i neke.
Ma bravo.
Onda onaj Salko rekne da mu jebe nenu upizdu.
Onda on i sve frizerke sarajevske uzdahnu, osjete se uvrEdjeni.
Nista, idem upalit B2
Imas ozbiljan bezbjedonosni i egzistencijalni problem, zavrsis sa, ko je/nije posjetio Srebrenicu?
Tako i Dino, na sve sto se jucer desavalo on nema nikakav komentar, ustvari, ima. Izgugla Baketa iz 2000 i neke.
Ma bravo.
Nista, idem upalit B2
Dozvolite da se obratimo
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

"Bez cenzure" tralalala su tebi mediji i propaganda ? Važi.
Guranje pod tepih istine u vezi 92-95 da bi se narodu lakse pamet razvlacila i da bi se sludjivao i da bi se lakse manipulisalo je tebi tralalala...
Pa imali smo mi YUTEL u Sarajevu...znamo mi sta je propaganda...
Jasno mi je barem meni zbog cega je USAID dao preko 80 miliona eura za propagandu...
Dok su topove ukopavali oko sarajeva novinari YUTELA su intervjuisali narod po ulicama grada..nisi smio reci ko puca...i sto puca...
Prosli smo to vec jednom....
Procitaj kontekst u kojem se sta spominje pa ce ti biti jasnije...
Guranje pod tepih istine u vezi 92-95 da bi se narodu lakse pamet razvlacila i da bi se sludjivao i da bi se lakse manipulisalo je tebi tralalala...
Pa imali smo mi YUTEL u Sarajevu...znamo mi sta je propaganda...
Jasno mi je barem meni zbog cega je USAID dao preko 80 miliona eura za propagandu...
Dok su topove ukopavali oko sarajeva novinari YUTELA su intervjuisali narod po ulicama grada..nisi smio reci ko puca...i sto puca...
Prosli smo to vec jednom....
Procitaj kontekst u kojem se sta spominje pa ce ti biti jasnije...
{code}
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3967 times
- Been thanked: 2988 times
ŽUSTRA REAKCIJA IZ BRITANSKOG PARLAMENTA:
„Ujedinjeno Kraljevstvo mora jasno dati do znanja da Dodikove aktivnosti i njegovi etno-nacionalistički snovi neće opstati…“
Ne stišavaju se reakcije na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.
Nakon svega oglasila se i članica Britanskog parlamenta, konzervativna zastupnica Alicia Kearns, upozorivši na društvenim mrežama britansku i svjetsku javnost na opasne namjere predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.
-Blokada cesta od strane policije Republike Srpske gotovo je sigurno nezakonita i predstavlja duboko zabrinjavajući i neprijateljski pokušaj stvaranja unutarnjih granica. Ujedinjeno Kraljevstvo mora jasno dati do znanja da Dodikove aktivnosti i njegovi etno-nacionalistički snovi neće opstati, poručila je Kearns.
Podsjetimo, ispod radara javnosti prošlo je nešto što je daleko važnije i opasnije – samoinicijativno blokiranje/zatvaranje entitetske linije od strane vlasti RS-a.
Na to je upozorio bosanskohercegovački politolog s američkog Univerziteta York Jasmin Mujanović.
“Ove današnje fotografije portala ‘Istraga’ pokazuju kako je specijalna policija entiteta RS blokirala sve glavne saobraćajnice između Sarajeva i Istočnog Sarajeva (u entitetu RS) gdje su se odvijali današnji secesionistički, trijumfalistički paravojni marševi. Ove konkretne akcije su izuzetno značajne”, upozorio je Mujanović, a zatim precizirao:
“Jedna od temeljnih odredbi Daytonskog sporazuma je sloboda kretanja na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovim kontrolnim punktovima Dodik se šepuri svojom sposobnošću i spremnošću da stvori unutrašnje “granice” unutar BiH putem (prijetnje) silom”, dodao je Mujanović.
Mujanović ističe da je Dodik današnjim performansom iskušavao odlučnost EUFOR-a, NATO-a i bh. sigurnosnih službi da brane slobodu kretanja u zemlji.
“To što niko od njih nije učinio ništa da čak ospori ovu demonstraciju sile bila je kategorična pogreška. Dodik će se nakon današnjeg dana osjećati silno ohrabrenim. Otvoreno se šepuri time koliko su nemoćni i nesposobni OHR, međunarodna zajednica i veliki dio političkog establišmenta u Sarajevu. Dodik je dobio zeleno svjetlo za daljnju eskalaciju”, zaključio je Mujanović.
„Ujedinjeno Kraljevstvo mora jasno dati do znanja da Dodikove aktivnosti i njegovi etno-nacionalistički snovi neće opstati…“
Ne stišavaju se reakcije na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.
Nakon svega oglasila se i članica Britanskog parlamenta, konzervativna zastupnica Alicia Kearns, upozorivši na društvenim mrežama britansku i svjetsku javnost na opasne namjere predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.
-Blokada cesta od strane policije Republike Srpske gotovo je sigurno nezakonita i predstavlja duboko zabrinjavajući i neprijateljski pokušaj stvaranja unutarnjih granica. Ujedinjeno Kraljevstvo mora jasno dati do znanja da Dodikove aktivnosti i njegovi etno-nacionalistički snovi neće opstati, poručila je Kearns.
Podsjetimo, ispod radara javnosti prošlo je nešto što je daleko važnije i opasnije – samoinicijativno blokiranje/zatvaranje entitetske linije od strane vlasti RS-a.
Na to je upozorio bosanskohercegovački politolog s američkog Univerziteta York Jasmin Mujanović.
“Ove današnje fotografije portala ‘Istraga’ pokazuju kako je specijalna policija entiteta RS blokirala sve glavne saobraćajnice između Sarajeva i Istočnog Sarajeva (u entitetu RS) gdje su se odvijali današnji secesionistički, trijumfalistički paravojni marševi. Ove konkretne akcije su izuzetno značajne”, upozorio je Mujanović, a zatim precizirao:
“Jedna od temeljnih odredbi Daytonskog sporazuma je sloboda kretanja na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovim kontrolnim punktovima Dodik se šepuri svojom sposobnošću i spremnošću da stvori unutrašnje “granice” unutar BiH putem (prijetnje) silom”, dodao je Mujanović.
Mujanović ističe da je Dodik današnjim performansom iskušavao odlučnost EUFOR-a, NATO-a i bh. sigurnosnih službi da brane slobodu kretanja u zemlji.
“To što niko od njih nije učinio ništa da čak ospori ovu demonstraciju sile bila je kategorična pogreška. Dodik će se nakon današnjeg dana osjećati silno ohrabrenim. Otvoreno se šepuri time koliko su nemoćni i nesposobni OHR, međunarodna zajednica i veliki dio političkog establišmenta u Sarajevu. Dodik je dobio zeleno svjetlo za daljnju eskalaciju”, zaključio je Mujanović.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Pa sve se vrti oko sisa, yebo ga ti.Fuddo wrote: 10 Jan 2023, 17:38 Ama citam, i tako je u biti sve, dnevna politika, desavanja, sve svede na, bez cenzure.
Ma bravo.
Nista, idem upalit B2
Mada nisam spominjo nikakve sise.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood: