Zašto je važno biti Bosanac?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 266 times
Status: Offline

Re: Zašto je važno biti Bosanac?

Post by Odraz » 13 Jan 2023, 12:04

Taare wrote: 13 Jan 2023, 11:46
Odraz wrote: 12 Jan 2023, 11:37 I ja sam bosanac jer mi se ne ide u tor na prebrojavanje bosnjaka. Ne mogu ja u isti saf sa Brankovicima.
Brt, na kugli zemaljskoj nema insana koji tu sda bagru mrzi ko što ih ja mrzim.
Oni su kancer koji te jede iznutra. Uništili su državu i u miru za knap 10 godina otjerali milion ljudi.
Opljačkali sve što se moglo opljačkati.
Uprkos tome, izjašnjavam se kao bošnjak. Jbga, ustavna kategorija sa hiljadugodišnjim kontinuitetom.
da u ustavu piše bošnjanin, izjasnio bih se ko bošnjanin.
to što vi radite je glupost. Niste ni svjesni da nam činite medvjeđu uslugu.
Pa, majka mu stara, ne odričemo se ni prezimena zbog par budalaša koje svako od nas ima u porodici.
Sjedi da ti objasnim ...
Bosnjak je po defaultu iskljucivo musliman, i bosnjakom ne moze biti ni onaj "ostali", ili djeca iz mijesanog braka koju nije briga za religiju, a posebno ne borac ABiH pravoslavac, katolik ili crveni. Bosnjak mora da ima Alijinu sliku na zidu ili se ne pika kao bosnjak, i mora slikat' na mobitelu da je glasao za SDA.
Bosanac mozes biti i kao musliman i kao ostali i kao dijete iz mijesanog braka, gej, lezba, rom katolik pravoslavac hinduista ili pivopija po uvjerenju.

Cak je i Bakir preletio skoro pa rekao - Trebali bi svi biti malo vise bosanci nego bosnjaci.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 13 Jan 2023, 12:08

Ukratko - procitajte uvodni tekst.
i da - moj babo, ratni brigadni general se takodje izjasnjava kao bosanac. I drugi generali i pukovnici koji nisu u SDA a koje znam se izjasnjavaju tako.
Pametnom dovoljno.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 13 Jan 2023, 12:16

Odraz wrote: 13 Jan 2023, 12:04 Bosnjak je po defaultu iskljucivo musliman, i bosnjakom ne moze biti ni onaj "ostali", ili djeca iz mijesanog braka koju nije briga za religiju, a posebno ne borac ABiH pravoslavac, katolik ili crveni. Bosnjak mora da ima Alijinu sliku na zidu ili se ne pika kao bosnjak, i mora slikat' na mobitelu da je glasao za SDA.
Ko ti je to slagao? Doduše, možda u ustavu i zakonima postoji neš što sam previdio, pa ako može da mi to prezentiraš kako bi dokazao tu svoju tvrdnju.
Ali, ako ti je dokaz "reko bakir/asim/branković/reis cerić" onda je to glupost koju ne treba komentarisat.
Isti kažu da glasaš za sda, ali ih nisi i nećeš poslušati.
Msm, žao mi je što ovo moram kazati na ovako grub način. Jednostavno, ne vidim da postoji drugi.
Nadam se da nećeš zahatorit jer znaš da ne postoji forumaš koji te poštuje ko ja :ruke
Svi mi se morete obratit

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2257 times
Been thanked: 5354 times

Post by Beni » 13 Jan 2023, 12:17

I to sad treba biti neko mjerilo sto ti tata bio brigadni general i izjasnava se ka bosanac, mislim kakve veze ima sta si bio a izjasnavas se kao bosanac i neki rom se izjasnava kao bosanac.......
Fuck you a friendly note to start the day

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40402 times
Been thanked: 26553 times

Post by Rum » 13 Jan 2023, 12:18

Beni wrote: 13 Jan 2023, 12:17 I to sad treba biti neko mjerilo sto ti tata bio brigadni general i izjasnava se ka bosanac, mislim kakve veze ima sta si bio a izjasnavas se kao bosanac i neki rom se izjasnava kao bosanac.......
Kamo te na dzumi :osama
Sve za dunjaluk koji je prolazan, a mrvice za Ahiret koji je vječan.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 13 Jan 2023, 12:19

Rudolph wrote: 13 Jan 2023, 12:18
Beni wrote: 13 Jan 2023, 12:17 I to sad treba biti neko mjerilo sto ti tata bio brigadni general i izjasnava se ka bosanac, mislim kakve veze ima sta si bio a izjasnavas se kao bosanac i neki rom se izjasnava kao bosanac.......
Kamo te na dzumi :osama
Evo me na online dzumi

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 13 Jan 2023, 12:22

VR-dzuma :hm
mogla bi se ova idea dobro prodati

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 13 Jan 2023, 12:30

Ljudi, niste upućeni u bh politiku i zakone. Morate se informisat zašto je bitno izjasniti se ko bošnjak.
ukratko, kad bi se svi bošnjsci izjasnili ko bosanci, srbi i hrvati bi imali dovoljno ruku da na legalan način podijele bih.
Svi mi se morete obratit

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 13 Jan 2023, 12:31

Taare wrote: 13 Jan 2023, 12:16
Odraz wrote: 13 Jan 2023, 12:04 Bosnjak je po defaultu iskljucivo musliman, i bosnjakom ne moze biti ni onaj "ostali", ili djeca iz mijesanog braka koju nije briga za religiju, a posebno ne borac ABiH pravoslavac, katolik ili crveni. Bosnjak mora da ima Alijinu sliku na zidu ili se ne pika kao bosnjak, i mora slikat' na mobitelu da je glasao za SDA.
Ko ti je to slagao? Doduše, možda u ustavu i zakonima postoji neš što sam previdio, pa ako može da mi to prezentiraš kako bi dokazao tu svoju tvrdnju.
Ali, ako ti je dokaz "reko bakir/asim/branković/reis cerić" onda je to glupost koju ne treba komentarisat.
Msm, žao mi je što ovo moram kazati na ovako grub način. Jednostavno, ne vidim da postoji drugi.
Nadam se da nećeš zahatorit jer znaš da ne postoji forumaš koji te poštuje ko ja :ruke
Kazi mi kako pravoslavac moze da se izjasni kao bosnjak i zasto se ne izjasnjava kao bosnjak?

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 460 times
Been thanked: 1035 times

Post by baton » 13 Jan 2023, 12:37

Taare wrote: 13 Jan 2023, 11:55Šta vjerska?
Misliman,Bošnjak,Bosanac..to je to..tako zastave

Zelena,ljiljani i plavo žuta
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 13 Jan 2023, 12:37

Sta da se pise katolik bosanac? Sta ima na izbor - mora se pisati Hrvat je li tako? Koji jos ima izbor ako se ne osjeca hrvatom nego bosancem?

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by baton » 13 Jan 2023, 12:42

Odraz wrote: 13 Jan 2023, 12:31
Taare wrote: 13 Jan 2023, 12:16
Kazi mi kako pravoslavac moze da se izjasni kao bosnjak i zasto se ne izjasnjava kao bosnjak?
Ja bi to ovako u BiH

Musliman,Bošnjak,Bosanac
Pravoslavaca,Srbin,Bosanac(ako hoće i Srbin po SRB)
Rimokatolik,Hrvat,Bosanac (ako hoće i Hrvat po HR)

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21662 times
Been thanked: 19714 times

Post by Masamune » 13 Jan 2023, 12:43

Krivicu tražite u bošnjačkoj intelektualnoj eliti od 1993. godine, a ne u onima koji takvoj verziji bošnjaštva (što je zapravo ona od Zulfikarpašića) ne vide ono staro već samo isti naziv koji je prisvojen i agresivno vezan za Islam.

Eto, ne možete dobiti jasnije i kraće obrazloženje cijelog problema.

Sve dok 90%+ ljudi pod Bošnjak podrazumijevaju i Islam za mene to neće biti bošnjaštvo za sve, a sve to je posljedica zasjedanja 93. godine.
Last edited by Masamune on 13 Jan 2023, 12:49, edited 1 time in total.

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by baton » 13 Jan 2023, 12:47

Odraz wrote: 13 Jan 2023, 12:04 [

Cak je i Bakir preletio skoro pa rekao - Trebali bi svi biti malo vise bosanci nego bosnjaci.
Mislim u zadnjem intervju od Alija I. Iz bolnice,da je rekao da svi Bošnjaci trebaju biti malo i Bosanci.

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by baton » 13 Jan 2023, 12:50

Chan wrote: 13 Jan 2023, 12:43 Krivicu tražite u bošnjačkoj intelektualnoj eliti od 1993. godine, a ne u onima koji takvoj verziji bošnjaštva (što je zapravo ona od Zulfikarpašića) ne vide ono staro već samo isti naziv koji je prisvojen i agresivno vezan za Islam.

Sve dok 90%+ ljudi pod Bošnjak podrazumijeva i Islam za mene to neće biti bošnjaštvo za sve, a sve to je posljedica zasjedanja 93. godine.

Nije Bošnjak isključivo za muslimane..nego su se Srbi i Hrvati odrekli tog izraza u poslednji 150 godina u BiH.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 13 Jan 2023, 12:51

baton wrote: 13 Jan 2023, 12:50
Chan wrote: 13 Jan 2023, 12:43 Krivicu tražite u bošnjačkoj intelektualnoj eliti od 1993. godine, a ne u onima koji takvoj verziji bošnjaštva (što je zapravo ona od Zulfikarpašića) ne vide ono staro već samo isti naziv koji je prisvojen i agresivno vezan za Islam.

Sve dok 90%+ ljudi pod Bošnjak podrazumijeva i Islam za mene to neće biti bošnjaštvo za sve, a sve to je posljedica zasjedanja 93. godine.

Nije Bošnjak isključivo za muslimane..nego su se Srbi i Hrvati odrekli tog izraza u poslednji 150 godina u BiH.
Nisu ni Bošnjaci morali zatvoriti ta vrata za sva vremena. Ja govorim o tome. 93. godine ta vrata su de facto zatvorena. S druge strane mi je jednako tako jasno to o čemu ti govoriš.

Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Odraz » 13 Jan 2023, 12:54

baton wrote: 13 Jan 2023, 12:50

Nisu. Kao sto Chan kaze sve je to posljedica zasjedanja 93-ce.

Nakon te sjednice moj saborac Miroslav je razocarano rekao - A sta ja sad da radim ... borio sam se da budem bosanac, a sad me moj komandant Alija ispisao i tjera me da se pisem srbinom ili ostalim.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 13 Jan 2023, 12:55

Odraz wrote: 13 Jan 2023, 12:37
Sta da se pise katolik bosanac? Sta ima na izbor - mora se pisati Hrvat je li tako? Koji jos ima izbor ako se ne osjeca hrvatom nego bosancem?
Vjersko opredeljenje se ne bi trebalo nikako navoditi, il si Bosanac/Bosnjak il si stranac.

baton
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by baton » 13 Jan 2023, 13:00

Pa do 1993 godine...su muslimanima u BiH drugi davali ime za narodnost..to traje od dolaska Austro Ugarske..Znači nazivi su bili:muslimani,Muslimani,Muhamedanci,Jugoslaveni,ostali,Srbi,Hrvati,možda sam nešto preskočio.Znači posle 150 godina Bošnjaci sami sebi daju naziv a gledajući historijski i samo vrativši svoj stvarni naziv Bošnjaci.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 13 Jan 2023, 13:10

A vrijeme AU si imao Bošnjake pravoslavce, katolike, muslimane, jevreje i ostale. Imaš zvanične izvještaje AU vojske kada su stizali Bošnjaci u pomoć.

I to nije tačno da su vječno ostali davali imena Bošnjacima. I sami Bošnjaci su birali da se zovu Muslimani. Begovska elita još za vrijeme SHS je insistirala na tome i svaki oblik bošnjaštva i naziva Bošnjak su smatrali udarom na subjektivitet i to su odbacivali. Tad je identitet strogo ležao u Islamu i u ummetu, pa otuda i Musliman sa velikim M. Tek kasnije je Zulfikarpašić počeo mijenjati mišljenja begovske elite u vezi toga, pa su vremenom krenuli jačati zahtjevi za bošnjaštvom. Musliman nije produkt ostalih, već prvenstveno same bošnjačke elite tog vremena. Mahom jer se radilo uglavnom o neobrazovanom stanovništvu i koje je, od strane ostalih, gurano na margine društva, pa su se pogubili u svakom smisli riječi sve do pojave Adila, a kasnije i Alije i drugih.

To o čemu ti govoriš je bošnjačka mitomanija. Vazda drugi krivi, pa i za ovo gore.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”