Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times
Status: Offline

Re: Ukrajina

Post by BritkiMozak »

Malo sam si juče dao truda pa pogledao na wikipediji o Eksplozivno reaktivnom oklopu (ERA - explosive reactive armour) Koriste ih Rusi na T55 i T65, (kontakt 5) Izraelci na američkim M60, Amerikanci na jednom tipu Abramsa, i na borbenom vozilu pješaštva Bradley.

Međutim, mislim da je upotreba ERA prenapuhana. Kadgod sam gledao osvajanje nekog mjesta agresor bi obično imao na tenku 4-5 ljudi + posadu unutar tenka. ERA je opasan za pješadiju koja se u trenutku pogotka tenka nađe u njegovoj blizini. Pogledao sam malo na YT ima li konkretnih snimaka s ratišta djelovanja ERA, ali sve što mogu naći je objašnjenje kako ERA radi.

Zna li netko od vas neku video platformu gdje se ERA pokazuje pri ratnim operacijama.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9164 times
Been thanked: 5859 times

Post by Mister No »

Od Javelina nema mu spasa.
The Dark Side Of The Forum...
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 797 times
Been thanked: 285 times

Post by Tierra Caliente »

UgradbeniMozak wrote: 13 Jan 2023, 19:33 Malo sam si juče dao truda pa pogledao na wikipediji o Eksplozivno reaktivnom oklopu (ERA - explosive reactive armour) Koriste ih Rusi na T55 i T65, (kontakt 5) Izraelci na američkim M60, Amerikanci na jednom tipu Abramsa, i na borbenom vozilu pješaštva Bradley.

Međutim, mislim da je upotreba ERA prenapuhana. Kadgod sam gledao osvajanje nekog mjesta agresor bi obično imao na tenku 4-5 ljudi + posadu unutar tenka. ERA je opasan za pješadiju koja se u trenutku pogotka tenka nađe u njegovoj blizini. Pogledao sam malo na YT ima li konkretnih snimaka s ratišta djelovanja ERA, ali sve što mogu naći je objašnjenje kako ERA radi.

Zna li netko od vas neku video platformu gdje se ERA pokazuje pri ratnim operacijama.
ERA oklop je u ovom ratu beskoristan jer imaju i jedni i drugi brdo vodjenih raketa ATGM. Od Fagota, Stugne, Konkursa, Metisa, Javelina, TOW2B, Kornet, Krizantema itd...

Kamikaza dronovi ne moraju ni da probiju oklop već udaraju u najmekaniji dio tenka, pozadi u motor, ili u opto-elektronski sistem za nisanjenje i upravljanje vatrom.

Tenkovi su dobri tamo samo kao podrska pjesadiji, kao samohodna artiljerija i ni za sta drugo.
{code}
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Ono što ne valja kod tenkova je da imaju jak termalni odraz zbog jakog motora tako da ih izvidjacki ili kamikaza dron sa FLIR-om moze brzo uociti ili ATGM. Isto i cijev topa poslije par ispaljenih granata odmah poveca temperaturu. Znaci svijetli ko sijalica. Zato sad ima termalna zastita koja se meche kao obloga tenkovske cijevi.

Ono sto vidim u ovome ratu da im i jednim i drugim nedostaje masovno vozila i naoruzanja za podrsku pjesadiji. za direktno gadjanje neki PAT-ovi u kalibru 20-40mm ZU-23-2, Boforsi, Prage i minobacaci 82/120mm za indirektnu podrsku. Valjao bi im i MILKOR RBG-6 za pjesadiju za ciscenje rovova, transeja, bunkera i automatski bacaci granata od 40mm samo su oni tezi za nosenje 40-50 kg.

Pazi ovo :hihi

120mm

Image
𝐁𝐇.𝐠𝐢𝐠𝐚𝐧𝐭 𝐏𝐫𝐞𝐭𝐢𝐬 𝐕𝐨𝐠𝐨𝐬𝐜𝐚 zasigurno jedna od najvećih firmi u BiH,ukazala nam je povjerenje za print 20.000 PVC naljepnica 🤗 Ogromno Hvala na povjerenju 💪🇧🇦
https://www.facebook.com/watch/?ref=sea ... %20vogosca
{code}
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga »

u skorije vrjeme,tenkovi nece biti neophodni,bit ce visak ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Pasaga wrote: 13 Jan 2023, 20:11 u skorije vrjeme,tenkovi nece biti neophodni,bit ce visak ....
dobar je tenk, ali skup, za proizvodnju, i za remont i za obuku posade...Za danasnje ratove nije ekonomican. Do sad mu je bila prijetnja samo ATGM i drugi tenk, a sad su i napadni dronovi i kamikaza dronovi prijetnja...Sve danas protiv jadnog tenka :cudi
{code}
CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi »

CikCikCikPogodi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 99 times
Been thanked: 330 times

Post by CikCikCikPogodi »

Jebo mater zivimo u 🤡 svijetu
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 259 times
Been thanked: 163 times

Post by rocko »

Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 16:10
Tierra Caliente wrote: 12 Jan 2023, 20:15

J*be se njima za ikakav narod tamo. Bitno im je samo da im NATO ne parkira rakete koje mogu Moskvu da gadjaju.
Ma da
A ne mogu ih gadjat iz Poljske?
Lik je bolesnik, sva ta udeologija je bolesna, on bi pravio imperiju u 2023oj, a goljo nema ga za sta cuko ujest.
Bice da je on 4 puta slao dopis da se pomaknu neki lanseri za tomahawks iz Poljske , mi mu objasnili da smo ih preradili i da ne mogu nosit nuklearne glave samo konvencionalne , a on zapeo moze te vi za 20 minuta promjeniti software i kaze ako necet milom onda cemo silom bice meni Ukrajina buffer zone.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14414 times
Been thanked: 24235 times

Post by Fuddo »

rocko wrote: 13 Jan 2023, 20:46
Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 16:10

Ma da
A ne mogu ih gadjat iz Poljske?
Lik je bolesnik, sva ta udeologija je bolesna, on bi pravio imperiju u 2023oj, a goljo nema ga za sta cuko ujest.
Bice da je on 4 puta slao dopis da se pomaknu neki lanseri za tomahawks iz Poljske , mi mu objasnili da smo ih preradili i da ne mogu nosit nuklearne glave samo konvencionalne , a on zapeo moze te vi za 20 minuta promjeniti software i kaze ako necet milom onda cemo silom bice meni Ukrajina buffer zone.
E bas mu je buffer zona
Bolje mu nije moglo ispast.
Dozvolite da se obratimo
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 16:48
Tierra Caliente wrote: 13 Jan 2023, 16:41
Ne mogu jer im ugrozavaju raketne snage u samoj Rusiji iz Ukrajine. Ne razumiješ specifikacije i osobine raketnih sistema da bi uopšte bio kompetentan o čemu se radi.

Bolestan ovaj bolestan ovaj..jeste kad slušaš CNN...LGBTQ+- nisu bolesni i oni koji ih finansiraju. Ja vjerujem samo u interese. Amerika ima svije interese, a Rusi svoje. Živiš u USA i normalno da prdiš u njihovu flašu.

Guranje NATO-a pred nos i pred vrata Rusima nije pravljenje imperije. To je ono nešto zbog demokratije i ljudskih prava. Šarene laže..Kao što mi danas imamo demokratiju gdje nam Šmit, i američka ambasada bira ko će biti u vlasti. Jebo to za koga je narod glasao bitno je ono što odgovara američkim interesima da Srbima udovolje.

Nema Putina i Ruse čuko za šta ujesti, pa koji klinac silne milijarde avione kamione šalju protiv tog jada i bijede. Što prazne skladišta , zbog čega u ovaj projekat u Ukrajini toliko sredstava investiraju..I tako dalje i tako bliže. Pišanim prepravljenim civilnom dronovima iz Irana ugasiše im elektroenergetsku mrežu. Šta kažu oborili im sve dronova? Što su onda u mraku?

:ćitire
Mogu liz Litvanije, Estonije?
Sutra Finske?
Poenta je da im mogu Moskvu poravnat i bez da bilo ta instaliraju u Ukrajinu, tako da taj izgovor za napad na Ukrajinu pada u vodu.
Smijesan je jos vise jer im niko time nije ni prijetio.
To sto se sire prema Rusima je i zelja tih ljudi koji tamo zive. Hoce da jedu normalno, putuju, zive, imaju nesta, a ne da se metiljaju u ruskom blatu kako znaju za sebe.
Naravno da ga neka za sta cuko ujest, pola drzave mu nema vodu u kuci, kome ce on nuditi bilo sta, praviti nesto, spasavati ga, od koga?
Da, mocna sila spala na iranske dronove, zamisli.
Metilja se godinu dana da zauzme dva sela u najsiromasnijoj drzavi Evrope, metar tamo, metar vamo.
Mos mislit da su se pokrhali sa nato paktom, izdrzali bi dva dana.

Pa moj Fuddo , mi skrili 50 milijardi, dostavljamo obavjestajne podatke u stvarnom vremenu, dostavljamo oruzije, neki monteri upravljaju himarsima i tako tim sistemima, 160 M777 haubica, paladina itd. jos prilete neki nato generali kazu da vako de nako bas ko da se NATO udara sa njima. I opet na kraju ostadose ukrajinci bez ljudstva, a mobilisali sve sto pusku moze nosti. Manje CNN gluposti
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 20:47
rocko wrote: 13 Jan 2023, 20:46
E bas mu je buffer zona
Bolje mu nije moglo ispast.
Uznjeno i prodao milijardu dollara vrijednosti zita prosle godine u ukrajini.
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Tierra Caliente wrote: 13 Jan 2023, 16:52
Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 16:48 Poenta je da im mogu Moskvu poravnat i bez da bilo ta instaliraju u Ukrajinu, tako da taj izgovor za napad na Ukrajinu pada u vodu.
To sto se sire prema Rusima je i zelja tih ljudi koji tamo zive. Hoce da jedu normalno, putuju, zive, imaju nesta, a ne da se metiljaju u ruskom blatu kako znaju za sebe.
Naravno da ga neka za sta cuko ujest, pola drzave mu nema vodu u kuci, kome ce on nuditi bilo sta, praviti nesto, spasavati ga, od koga?
Metilja se godinu dana da zauzme dva sela u najsiromasnijoj drzavi Evrope, metar tamo, metar vamo.
A da se informišeš da li ima ikakav protiv raketni štit na baltiku?

Siromašna Ukrajina koja je imala i ima više tenkova od kompletne EU? Ne zajebji.

Više haubica su imali u Ukrajini od EU.

Više skladišta i municije.

Dovoljno je vidjeti samo površinu Ukrajine da vidiš kolika je to država. :ćitire
Tesko je nasim ljudima shvatiti da ovo nije ona "velesila" JNA koju smo polupali za 16 sati pa izmisljali ciljeve da nam avion ne trose dzaba gorivo, niti da ukrajinci nisu mi iz '92 gdje jedan od deset ima ap, jedan pistolj i jedna lovacka puska nego da su ukrajinci imali drugu po velicini i opremi armiju u evropi, da je rus ostavio u miraz kad su se razduzili mornaricu, zrakoplovstvo, skladist oruzja i orudza, a da samo mi od 2015 treniraali i ulagali u njih.

Nemoze nas covjek shvatiti da je 15000 kalasa podjeljeno narodu u Kijevu 25 februara 2022 a to je vise vise cijevi automatskog naoruzanja nego sto ga je bilo u nasim rukama u cijeloj Bosni 1og Aprila '92 godine
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Tierra Caliente wrote: 13 Jan 2023, 16:58
Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 16:55 Koji bolan protiv raketni stit na Baltiku?
Ruski?
Pa valjda je i najvecem levatu jasno da je to obicni zeljezni qratz ako je nato paktu stvarno stalo da ih gadja.
Bas su se pokazali kako stite, potopise im ljudi najveci brod u mornarici, sikirom jebote.
Pitam te nema potrebe da eskiviraš pitanje.

Koliko stanovnika ima EU koliko Rusija?
Koliko naoružanja ima EU/Amerika a koliko Rusija ?
Obzirom da ratuju protiv EU i Amerike mogu da kažem i da se dobro i drže. :ćitire
Hajde ti objasni Fuddi i ostalim da francuz ima municije za 3 dana rata, da sva eu ostala bez municije i opreme a da je sva eu vs rus 1.3vs 1 vojnik
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

rocko wrote: 13 Jan 2023, 20:54
Tierra Caliente wrote: 13 Jan 2023, 16:52

A da se informišeš da li ima ikakav protiv raketni štit na baltiku?

Siromašna Ukrajina koja je imala i ima više tenkova od kompletne EU? Ne zajebji.

Više haubica su imali u Ukrajini od EU.

Više skladišta i municije.

Dovoljno je vidjeti samo površinu Ukrajine da vidiš kolika je to država. :ćitire
Tesko je nasim ljudima shvatiti da ovo nije ona "velesila" JNA koju smo polupali za 16 sati pa izmisljali ciljeve da nam avion ne trose dzaba gorivo, niti da ukrajinci nisu mi iz '92 gdje jedan od deset ima ap, jedan pistolj i jedna lovacka puska nego da su ukrajinci imali drugu po velicini i opremi armiju u evropi, da je rus ostavio u miraz kad su se razduzili mornaricu, zrakoplovstvo, skladist oruzja i orudza, a da samo mi od 2015 treniraali i ulagali u njih.
i plus imaju svaku vrstu pomoci od EU (447 miliona stanovnika) , VB (67 miliona stanovnika), USA (335 miliona stanovnika), od finansijske do vojne, obavjestajne, logisticke, dok su nama Ikar konzerve iz 1950.te slali. Samo skoro 6 puta demografski-populacijski jaci je zapad od Rusije.
{code}
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

rocko wrote: 13 Jan 2023, 20:54 Nemoze nas covjek shvatiti da je 15000 kalasa podjeljeno narodu u Kijevu 25 februara 2022 a to je vise vise cijevi automatskog naoruzanja nego sto ga je bilo u nasim rukama u cijeloj Bosni 1og Aprila '92 godine
Pa u Faleticima u skladistu bilo je desetina hiljada AP...Al hajde stisni muda pa idi napadni, blokiraj. Hoces da blokiras skladiste da Srbi izvuku, a ono ti cetnici prijeti sa Borija i Trebevica da ce vas zbombati topovima i haubicama. Hajde stisni pa uzmi.. :roll
{code}
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

rocko wrote: 13 Jan 2023, 21:03 Hajde ti objasni Fuddi i ostalim da francuz ima municije za 3 dana rata, da sva eu ostala bez municije i opreme a da je sva eu vs rus 1.3vs 1 vojnik
ma dobro municije mora da se odrzava i remontuje, zivotni vijek eksploziva u granati je oko 20-30 godina i poslije se mora vaditi i staviti novi. A finansijski to sve kosta tako da je jeftinije da se donira ili preproda u krizna ratna zarista.

Stvar je u tome da se nova municija mora platiti, moras kupiti repromaterijal, platiti energente rezije, radnike...
{code}
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14414 times
Been thanked: 24235 times

Post by Fuddo »

rocko wrote: 13 Jan 2023, 20:49
Fuddo wrote: 13 Jan 2023, 16:48

Mogu liz Litvanije, Estonije?
Sutra Finske?
Poenta je da im mogu Moskvu poravnat i bez da bilo ta instaliraju u Ukrajinu, tako da taj izgovor za napad na Ukrajinu pada u vodu.

Pa moj Fuddo , mi skrili 50 milijardi, dostavljamo obavjestajne podatke u stvarnom vremenu, dostavljamo oruzije, neki monteri upravljaju himarsima i tako tim sistemima, 160 M777 haubica, paladina itd. jos prilete neki nato generali kazu da vako de nako bas ko da se NATO udara sa njima. I opet na kraju ostadose ukrajinci bez ljudstva, a mobilisali sve sto pusku moze nosti. Manje CNN gluposti
Image
Dozvolite da se obratimo
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26140 times
Been thanked: 26782 times

Post by ironman »

Znaci ukrajina pada a za njom i europa, redom :ooo
Jos samo da zahladni da plina zafali kapitulirace europljani i na koljenima molit putlera za oprost.
Vucic ce bit gubernator SE europe a moneta u opticaju rublje naravno.
A dodik ce republiku sumsku pripojit ne serbiji nego rusiji :D.
dream of spring...
Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

@rocko

Fabrika tipa Igmana u Konjicu za mjesec dana proizvede municije za 130-140 hiljada vojnika tj. po 150 metaka koliko je borbeni komplet. U ratnim borbenim uslovima trosi se po 2-3-4 borbena kompleta. Tako da se ova pjesadijska puscana municija brzo proizvodi al u drzavi koja ima vojnu industriju i vlastitu proizvodnju.

Moze i Francuska, Njemacka, Velika Britanija, Amerika zaposliti 5.000-10.000 radnika. Al je stvar u tome da to znaci pokrenuti ratnu proizvodnju i da moraju dati plate tim radnicima prema njihovom standardu. Jeftinije je zaposliti nasu sirotinju iz BiH, Srbije, Bugarske, Ceske, Slovacke, Poljske pa da mi proizvodimo i da od nas kupuju. Lakse je dati 800-1000 km mjesecno nasem radniku nego minimum 2-3 hiljade eura u zapadnim drzavama.
;)
{code}
Post Reply

Return to “Svijet”