Alija Izetbegović

Moderator: Krokodil Behko

Ruana
Status: Offline

Re: Alija Izetbegović

Post by Ruana » 16 Jun 2013, 19:29

"Da nije bilo Izetbegovića i da nije ostao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina ne bi opstala"
(Richard Holbrooke)
"Alija Izetbegović bio je u istinskom smislu otac svoga naroda. Bez njega, sumnjam da bi Bosna i Hercegovina danas postojala"
(Paddy Ashdown)

Ruana

Post by Ruana » 16 Jun 2013, 19:31

Nisam čuo, niti pročitao, niti znam za ijednog državnika ili političara u dvadesetom stoljeću, ni na Zapadu ni na Istoku, Jugu i Sjeveru, osim rahmetli Alije Izetbegovića, da ga najveći diplomata današnjice, poput Richarda Holbrookea: „Da nije bilo Izetbegovića i da nije ostao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina ne bi opstala.“ I lorda Paddya Ashdowna: „Alija Izetbegović bio je u istinskom smislu otac svoga naroda. Bez njega sumnjam da bi Bosna i Hercegovina danas postojala.“, povezuju sa sudbinom jedne zemlje i opstanka jednog naroda.

SVETOST ŽIVOTA I DOSTOJANSTVA

Ovim dvjema ocjenama o zaslugama rahmetli Izetbegovića, koje jedino Dragi Bog može nagraditi, a ljudi priznati i priznavati, može se i mora priznati treća: On je simbol, čitav život svjedok, prvi i neuporedivi promicatelj vladavine prava na temelju, za sve građane i narode, istih zakona u pravnoj državi višestranačkog sistema, parlamentarnog života, slobodnog i otvorenog tržišta; političkih prava i sloboda kroz demokratiju, proceduru, otvorenu javnost, slobodu govora, pisanja i svih medija; svetosti i nepovredivosti privatnog vlasništva i imovine; svetosti i neupitnosti vjere, života, časti, dostojanstva, razuma, porodice, potomstva, obrazovanja i rada i, konačno, ravnopravnosti ljudi i naroda u različitostima i u zagarantovanim pravima na svoje posebnosti i specifičnosti. U prašumi riječi i rečenica, koje su se izgovorile proteklih mjeseci i godina i koje će biti izricane i pisane o rahmetli Izetbegoviću, bitno je pet riječi u okviru kojih se kreće čitav njegov život. Te riječi su: Vjera, Etika, Sloboda, Kultura i Pravo. Od njega sam prvog pročitao i naučio da sva ateistička društva imaju nemoralne ljude i moralne pojedince – heroje, a sve religijske zajednice imaju moralne ljude i nemoralne pojedince. Kao što nikad u životu nije razdvajao etiku od religije, nije etiku razdvajao od slobode: „Pojam ljudske slobode neodvojiv je od etičke misli. U historiji etike, bez obzira na sve mijene koje je ova misao prošla, sloboda je konstanta svih obrta i razvoja.“

LJUBAV ZA VJERU, ETIKU I SLOBODU

Čak i u završnoj riječi na Okružnom sudu u Sarajevu 1983., u čuvenom „Sarajevskom procesu“, on je kazao:“Svu ljubav sam poklonio vjeri, etici, slobodi i porodici, a vlast – za nju nije ostalo ništa.“ Više nego iko od drugih ljudi koje sam poznavao, on je znao, osjećao i bio uvjeren da je nemoguće govoriti o slobodi bez etike i etici bez religije. Tu je on, čini mi se, učenik Poslanikov: „Strah me je da ljude, utemeljeno, bude od bilo čega strah od mene.“ I Kantov: „Ništa u svijetu kojem pripada čovjek i koji njemu pripada ne može se bez ograničenja nazvati dobrim izuzev dobre volje same.“ Shvatljivo je da čovjek takvog kalibra ne razdvaja religiju i etiku, jer za njega je etika samo primjenjena religija u međuljudskim odnosima; zatim religiju i etiku, s jedne, i slobodu, s druge strane, jer za njega je sloboda samo ozračje religije, etike i kulture; nego je iz ljudske pameti skoro neuhvatljiva i neobjašnjiva činjenica da Izetbegović na najvišim državnim i političkim funkcijama, kada je u pitanju biološkofizički opstanak i njega i njegovog naroda, suočenom sa tragedijom kozmičkih razmjera, ne razdvaja i ne suprotstavlja religiju i etiku, s jedne, i državu i politiku, s druge strane. Moderna politička povijest teško da pamti državnika koji je, zajedno sa svojim narodom, zemljom i građanima, prošao teža i veća iskušenja, a da nije rastavio i suprotstavio državu i politiku religiji i etici. To mu danas, kad više nije živ, priznaju svi oni koji su ga poznavali. Miro Lazović priznaje: „On je bio u procjepu između vojnih i političkih prijetnji susjednih država, kao i neprincipijelnosti međunarodne politike... Kroz našu zajedničku političku aktivnost upamtio sam ga kao čovjeka kojem je na srcu uvijek bila BiH i njegov bošnjački narod koji zajedno sa Srbima i Hrvatima, treba graditi zajednički život. Pamtit ću ga kao velikog čovjeka kojem je osveta bila strana, jer je i u najtežim trenutcima, kada je padala Srebrenica i kada se očekivao opravdan bijes i srdžba kod velikog broja Bošnjaka, Izetbegović stao u zaštitu Srba u Sarajevu.“ Prema izjavi i priznanju Tatjane Ljuić – Mijatović: „Izetbegović je istinski demokrata, humanista, borac za slobodu, koga su krasile smirenost i mudrost. Nije nametao svoje mišljenje, cijenio je svoje saradnike i mnogo je duha i humora u tako teškim situacijama znao unijeti.“

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 16 Jun 2013, 19:34

Alija je o potpisu Dejtonskog sporazuma rekao nešto ovako: "Mi smo bili prisiljeni potpisati mir
Jel ono Alija bio vjernik ????
Vjernik u islamu se boji samo Allaha dž.š. il to više nije tako , ono bar kad je Alija u pitanju?!
Potpisao mir ?!
Ma nemoj!
A vi njemu to apriori vjerujete.
A šta bi bilo kad bi on rekao da su potpisali PODJELU ?
Onda bi vjerovatno drugačije mišljenje imali o njemu al pošto je on pomenuo mir a ne podjelu, onda se to sve drugačije gleda ,............. ma daaaaajj baaaaa , ma bježiii baaaaa :pusi

"Da nije bilo Izetbegovića i da nije ostao u Sarajevu, Bosna i Hercegovina ne bi opstala"
(Richard Holbrooke)
"Alija Izetbegović bio je u istinskom smislu otac svoga naroda. Bez njega, sumnjam da bi Bosna i Hercegovina danas postojala"
(Paddy Ashdown)
To su likovi koji opravdavaju pogrešnu politiku zapada prema napaćenoj zemlji i narodu u toj zemlji.
Kad bi vi svi bili kao ja, posrali bi se na lik i djelo izdajnika Alije a njegovo djelo je ovakvo uređenje BiH i onda bi se poništio njegov potpis jer Ustav RBiH jasno opisuje kako niko nema pravo potpisati kapitulaciju a niti vršiti unutarnju il vanjsku promjenu granica.
Međutim on je svetinja i u njega se ne dira - sem onog što mu je mezar prošetao po zraku i mene koji pišem o njemu kao propalom liku
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

Post by harlekin » 16 Jun 2013, 19:45

haj hodzi kakvom coece boziji,vidis sta radis od sebe :tjesi

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 16 Jun 2013, 19:45

Jel ono Alija bio vjernik ????
Vjernik u islamu se boji samo Allaha dž.š. il to više nije tako , ono bar kad je Alija u pitanju?!
Oprosti prijatelju, al' kakve veze ima nečija vjera sa stanjem na terenu/u državi? Mi smo prije svega racionalni ljudi, a ne budale. Ne treba biti genije da zaključiš kako je Americi dovoljna jedna tura aviona da nas sravnjaju sa zemljom.

Zašto bih tebi vjerovao prije nego li Aliji? :hm

Ja ne vjerujem nikom, mene to malo zanima. Meni je naša historija bitna tek toliko da vidim na čemu stojimo za planiranje budućnosti. Ona u drugom smislu i nema svrhu.
mrki62 wrote:A šta bi bilo kad bi on rekao da su potpisali PODJELU ?
Kako ti rekoh, Alija je bio politički predstavnik BiH i u ime naroda je radio najbolje što je mogao. Da li je radio u korist ili štetu naroda ne znam, činjenica je da je jedan od rijetkih on taj koji je stupio ispred Bosanaca. Svaka njegova odluka je imala i razlog, kao i kod svakog živog bića, iz ove perspekive je lahko pametovati. Da li je on mislio da može opstati samo muslimanska država, da li je mislio ovo ili ono, ne znam... mislio je kako je umio i znao da misli.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Ruana

Post by Ruana » 16 Jun 2013, 19:49

Mrki, sanjas li ti ponekad rahmetli Aliju?

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 166 times
Been thanked: 372 times

Post by harlekin » 16 Jun 2013, 19:52

CENZURA

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8065 times
Been thanked: 19073 times

Post by Maja » 24 Jun 2013, 23:24

Daniel Serwer: Aliju Izetbegovića prisilili na prihvatanje Dejtonskog sporazuma

Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na John Hopkings univerzitetu izjavio da je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio prisiljen da prihvati Dejtonski sporazum

Image

Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na američkom John Hopkings univerzitetu je, za švedski list “Axxess”, izjavio da je prvi predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović bio prisiljen na prihvatanje Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine, pritom kazavši da je to "mir, ali ne i pravedan mir".

"Alija Izetbegović je u Dejtonu morao pirhvatiti entitet Republiku Srpsku, koji bi se prostirao na pola teritorije BiH, u zamjenu za obećanje da će se sve izbjeglice i raseljeni moći vratiti svojim domovima. No, on je bio svjestan da će to biti teško provodivo u entitetu koji sebe naziva ‘srpskim’. Izraz koji bi najbolje mogao opisati tu situaciju je: od sigurne pobjede, Muslimani su dobili poraz, ili u najboljem slučaju ‘neriješen rezultat’", rekao je Serwer.

Ovaj poznati američki profesor tvrdi da je Izetbegović prihvatio Dejton samo zato što je bio dobar prijatelj i saveznik s Amerikancima.

"Amerika je bila njegov bliski saveznik, ali i šef i diplomatska podrška tokom cijelog rata. Nije imao izbora. Izetbegović je mislio da bi Washington mogao presijeći dotok novca iz arapskih zemalja Bošnjacima, ako ne prihvati Dejton. Holbrooke je, također, Izetbegoviću kazao da je srpski otpor ojačao i da će srpske snage ponovo napasti muslimane. Nakon što su Tuđman i Milošević pristali na Dejton, Izetbegović je morao učiniti isto", tvrdi Serwer.

Istakao je da je Dejtonski sporazum samo produžio neslaganja i mržnju među bh. narodima kao što je bilo i tokom rata.

"Iako je Dejtonski sporazum trebao donijeti okončanje rata koji je u BiH trajao od 1992. do 1995. godine, stanje koje sada imamo u Bosni je karikatura ratne Bosne. Srbi su u konstantnoj svađi s Bošnjacima, dok Hrvati koaliraju s obje strane, u zavinosti od ponuđenih pogodnosti", rekao je ovaj eminentni američki profesor.

On smatra da strane diplomate koje su pokušale pomiriti zaraćene strane u BiH nisu dobro shvatile cijelo stanje na terenu i odnos snaga u bosanskom ratu.

"Priča o Dejtonu je trebala biti jedna snažna poruka, ali je postala zabluda. Nikada nije donio mir u Bosnu kakav sam ja priželjkivao tokom pregovora u Dejtonu. Shvatio sam da su strane diplomate tokom pregovora išle u pogrešnom smjeru, jer nisu shvatili pravo stanje rata u Bosni", kazao je Serwer.

Srbi i Hrvati dobili dobar dio kolača

Tvrdi da je Slobodan Milošević u Djetonu iznudio najbolji mogući sporazum za Srbe u BiH "koji su pred kraj rata bili u defanzivi i pred mogućim vojnim i političkim porazom".

"Miloševića na pristanak na sporazum nije natjeralo NATO bombardiranje, nego strah od gubitka vlastite moći. Bio je lukav i pretvarao se da se odupire mirovnom sporazumu sve do posljednjeg trenutka, te je na kraju i dobio vrlo povoljan dogovor za Republiku Srpsku. Dobio je 49 posto teritorija BiH dok su se snage u Federaciji morale povući s određenih dijelova onih 66 posto, koliko su kontrolisale prije postizanja mira u Djetonu. Štaviše, Milošević je vrlo dobro znao da je sporazumom međunarodna zajednica prihvatila RS kao jednu političku realnost”, istakao je američki profesor.

On također, tvrdi da su i bosanski Hrvati sporazumom iz Dejtona ostvarili vrlo značajnu političku i stratešku pobjedu.

"Hrvati u BiH su dobili dobar kolač u Dejtonu, jer su tim sporazumom dobili pola Federacije i jednu trećinu vlade u Sarajevu, iako ih u cijeloj državi ima samo 17 posto. Ali, osnivanje trećeg entiteta kojeg traže bh. Hrvati nije dobra ideja. To bi direktno vodilo formiranju izoliranog i radikaliziranog muslimanskog entiteta u srednjoj Bosni", smatra Serwer.

Iako mnogi misle suprotno, Serwer smatra da Dejtonski sporazum nije pobjeda američke vanjske politike na Balkanu.

"Dejton nije nikakav trijumf američke diplomatije u svijetu, nego je dobra lekcija zašto neko ne bi trebao biti najbolji prijatelj Amerike. Ako ste dobar prijatelj onda morate učiniti ono što prijatelj od vas traži", mišljenja je profesor na američkom John Hopkings univerzitetu.

Dejtonski sporazum je pred kapitulacijom

Naglasio je da je i sama međunarodna zajednica podijeljena oko strana u BiH i da im ne nude zajedničku budućnost i održivu zemlju.

"Međunarodna zajednica u BiH je karikatura svojih prethodnika. Amerikanci su bliži Bošnjacima i jačanju centralne vlade u Sarajevu. Rusi podržavaju Srbe i maksimalnu autonomiju RS-a. Evropljani još nemaju zajednički stav i misle da će članstvo balkanskih zemalja u Uniji riješiti sve probleme na Balkanu", kazao je Serwer, uz tvrdnju da je Dejtonski sporazum kreirao ambijent za vođenje etničke politike koja dijeli umjesto da spaja narode u BiH.

"Dejton je kreirao ustav koji previše zagovara jačanje etničkog identiteta, a koji određuje sveukupnu bh. politiku. To je donijelo i polarizaciju bh. političke scene po etničkim linijama. Također, Dejtonom je kodificiran pravni poredak koji se teško može mijenjati, ali i donesen trajni ustav, onako kako su Amerikanci insistirali", rekao je Serwer, naglasivši da svi oni koji u Dejtonskom sporazumu vide uspjeh zaboravljaju da je njegova provedba problematična i da je Sporazum skoro pred kapitulacijom.

Izvor: AA

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9035 times
Been thanked: 5789 times
Status: Online

Post by Mister No » 24 Jun 2013, 23:29

Rekao je ono što svi normalni znaju.
The Dark Side Of The Forum...

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 24 Jun 2013, 23:36

Tako je to otprilike..
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 25 Jun 2013, 15:17

Koga se to pravi vjernik boji osim Allaha ?
Il je bio vjernik il nije, u čemu je štos ?
Ja vjerujem, da je kojim čudom sahranjen u Banjaluci, onda mezar nikad ne bi bio miniran, jer ono što srbima nije uspjelo ratovanjem, to im je Alija omogućio potpisom.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 24579 times
Been thanked: 6394 times

Post by Veca » 25 Jun 2013, 15:49

...treb'o je se drzat' vjere i Kur'ana,pisanja knjiga,a u politiku ne bakcat!...svi smo vidjeli da nije nikakav politicar,jos nam je i sina ostavio u amanet...muko,moja!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9869 times
Been thanked: 11665 times

Post by Krokodil Behko » 25 Jun 2013, 17:12

mrki62 wrote:Koga se to pravi vjernik boji osim Allaha ?
Ja vjerujem, da je kojim čudom sahranjen u Banjaluci, onda mezar nikad ne bi bio miniran, jer ono što srbima nije uspjelo ratovanjem, to im je Alija omogućio potpisom.
Ti si (samo) na ovom forumu bar 500 puta kritikovao predmetnog Aliju zato što je on, kako si ti to navodio, pravio vjersku vojsku. odnosno, nije mu bilo dobro što je bio vjerski nastrojen. Vidim sada ga kritikuješ zbog obrnutog razloga a to je nedostatak vjere. kako bi bilo da se opredjeliš za samo jednu opciju jer ove dvije, medjusobno se isključuju.

Ruana

Post by Ruana » 25 Jun 2013, 17:32

Ovo sto si napisao ti je 117ti put.
Po tvojoj teoriji svi vjernici mogu svaki dan igrati ruski rulet i ne trebaju se bojat da ce ih metak pogoditi jer oni se boje samo Boga.
Da je rahmetli Alija bio jedan jedini stanovnik BiH tada moguce da bi isao po toj tvojoj teoriji ali ima i ona
"Cuvaj se robe cuvatcu te i ja "
A teorija o BL ti je providna i glupa. Sreca pa znamo odakle dolazi.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14601 times
Been thanked: 10087 times

Post by Julia-Klara » 25 Jun 2013, 17:42

Veca wrote:...treb'o je se drzat' vjere i Kur'ana,pisanja knjiga,a u politiku ne bakcat!...svi smo vidjeli da nije nikakav politicar,jos nam je i sina ostavio u amanet...muko,moja!
evo, kolegice, samo da kazem da se slazem s tobom... upravo tako!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 26 Jun 2013, 01:59

Krokodil Behko wrote:
Ti si (samo) na ovom forumu bar 500 puta kritikovao predmetnog Aliju zato što je on, kako si ti to navodio, pravio vjersku vojsku. odnosno, nije mu bilo dobro što je bio vjerski nastrojen. Vidim sada ga kritikuješ zbog obrnutog razloga a to je nedostatak vjere. kako bi bilo da se opredjeliš za samo jednu opciju jer ove dvije, medjusobno se isključuju.

uze mi rijeci iz usta. :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3924 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga » 26 Jun 2013, 07:40

Ovih dana Mrki ce da bude mnogo na suncu...
kad se vrati boga pitaj sta ce sve da pise....
EuROPLJANIN... :p
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ruana

Post by Ruana » 26 Jun 2013, 08:09

Pasaga wrote:Ovih dana Mrki ce da bude mnogo na suncu...
kad se vrati boga pitaj sta ce sve da pise....
EuROPLJANIN... :p
Nedaj Boze da ga suncanica uFati bio bi rahmetli Alija kriv.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Jun 2013, 08:50

Behko,izbaci emocije pa ćeš veoma brzo skontati o čemu je riječ. On je svo vrijeme bio dvojnik. Bio je kao vjernik a izjašnjavao se kao SRBIN, nemoj samo reći da to nisi znao. Isad sam ja problem,jel? A ujedno pogledaj šta drugi pišu na ovoj temi, ako oni mogu o meni onda valjda mogu i ja o njima. Dakle?

Ruana

Post by Ruana » 27 Jun 2013, 09:00

[ytube][/ytube]

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”