Ukrajina

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 797 times
Been thanked: 285 times
Status: Offline

Re: Ukrajina

Post by Tierra Caliente » 15 Jan 2023, 15:49

Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 15:42 Pa normalno da im nece dohakati i da se nece ugasiti. Ogromni su i prebogati rudama. Dovoljno je da ih se vrati koja decenija u nazad, da njihov uticaj oslabi i da budu na razini jednog Irana koji se u svijetu pita koliko i mi.

Bez milijardi odose kazahstanci kinezima, odose gruzijci, ceceni, armenci.. Ukrajina vec otisla, Balkan je mala maca i sa Srbima ce zapad lako kad dodje vrijeme za to. Prve sankcije Srbiji i oni ce odmah uvesti iste rusima i okrenuti se zapadu. Ovo pišanje uz vjetar istocnih komsija je lajanje bez ujedanja.

Sto rat duze trajao, rusi se više iscrpljuju i ekonomski i politicki. Ukraincima nije u interesu da dobiju entitet i ne zele pod ovim uslovima primirje. Amerima doslo ko kec na desetku. Izvolte braco ukrajinci, borite se.
I ako bi slucajno zagustilo i ako dodje do nekog opasnog proboja rusa i opasnosti za Kijev, eto onda jos vece podrske i jaceg oruzja sa zapada. Ovo sada je taman. Sto bi se reklo, doziraju sve sa ciljem.
Jest samo što Iran vedri i oblači u Iraku, Siriji. Stukli su zapadne proksije u Siriji. Hutima u Jemenu redovno šalju naoružanje. Vidimo sa ovim kamikaza dronovima šta su uradili i šta rade u Ukrajini. A sankcije bi ih kao trebala usporiti u industrijskom razvoju.

Slažem sa ovim drugim u vezi doziranja. Sve je tu pod kontrolom. I malo po malo se ulozi povećavaju.
{code}

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9922 times
Been thanked: 16729 times

Post by spacebound » 15 Jan 2023, 15:51

Rudolph wrote: 15 Jan 2023, 11:31
Auh, sad su tek Ukrajinci nahebali jer gdje je srpski grob tu je srpska zemlja :ćitire
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25828 times
Been thanked: 26381 times

Post by ironman » 15 Jan 2023, 16:07

Nisu dzaba onu ikonu ukrali :D.
dream of spring...

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:
Has thanked: 140 times
Been thanked: 298 times

Post by BritkiMozak » 15 Jan 2023, 16:18

rocko wrote: 13 Jan 2023, 22:21
UgradbeniMozak wrote: 13 Jan 2023, 19:33 Malo sam si juče dao truda pa pogledao na wikipediji o Eksplozivno reaktivnom oklopu (ERA - explosive reactive armour) Koriste ih Rusi na T55 i T65, (kontakt 5) Izraelci na američkim M60, Amerikanci na jednom tipu Abramsa, i na borbenom vozilu pješaštva Bradley.

Međutim, mislim da je upotreba ERA prenapuhana. Kadgod sam gledao osvajanje nekog mjesta agresor bi obično imao na tenku 4-5 ljudi + posadu unutar tenka. ERA je opasan za pješadiju koja se u trenutku pogotka tenka nađe u njegovoj blizini. Pogledao sam malo na YT ima li konkretnih snimaka s ratišta djelovanja ERA, ali sve što mogu naći je objašnjenje kako ERA radi.

Zna li netko od vas neku video platformu gdje se ERA pokazuje pri ratnim operacijama.
U Solidaru morali se tuci pjesastvom, sav oklop razvaljen u roku od 5 minuta dron dostavi kordinate artiljeria stuce,
Da je barem vidjet borbu drona protiv drona. Lete sporo i nisko i samo kibiciraju kako da ubiju ili ometu onog drugog.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 15 Jan 2023, 16:20

Ne bi me čudilo da im ameri ponude otcjepljenje rs-a i ujedinjenje sa srbijom kako bi ih odobrovoljili da prekinu veze sa rusima.
Svi mi se morete obratit

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25828 times
Been thanked: 26381 times

Post by ironman » 15 Jan 2023, 16:26

:D.
dream of spring...

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:

Post by BritkiMozak » 15 Jan 2023, 16:34

rocko wrote: 13 Jan 2023, 23:52
Tierra Caliente wrote: 13 Jan 2023, 22:51

Vidi ovo kapacitet Pretisa je oko 120 granata 155mm u jednoj smjeni na kovackoj bateriji od 1000 tona
Težina granate od 155mm je oko 50 kg
To mu mjesečno dodje 2400 155mm samo u jednoj smjeni od 8 radnih sati.

Tezina 122mm za D-30 ili 105mm za L-118 je oko 20 kg
Znaci oko dva puta je manja tezina granate ili kosuljice sto znaci da se dvostruko vise moze proizvesti ove municije u kalibru 105/122mm

Dnevna proizvodnja je oko 120 komada 155mm ili 240 komada 105/122mm.

U dvije smjene da se proizvodi 105/122mm to mu dodje 480 granata dnevno sto je Boga mi fin i solidan broj godisnje od preko 115.200 granata.

120mm za minobacace proizvodi se preko druge kovacke baterije od 400 tona. A mina od 120mm ima duplo manju tezinu-masu od granate 105/122mm.

Znaci fale nam jos 3-4 kovacke prese da godisnje imamo proizvodnju od miliona granata i elhamdulilah. To je mjesecno oko 80.000 granata ili oko 4000 granata dnevno samo u Pretisu bez proizvodnje u bilo kojoj drugog fabrici tipa Unis u Kalesiji ili TMD ili Kovacnica u Zeljezari Zenica ili Kovacnica u Novom Travniku. Sa 4000 granata dnevno mozesh ubiti hljeb u kome god hocesh :haha
Problem je sto ukrajinac ispuca dnevno 7000 haubickih granata , a 300 je dana rata vec proslo, moralo se kupit od juzne koreje 100 hiljada granata i poslat u ukrajinu jer oni ispucaju u sedmici sto USA namjenska izvalja mjesecno
Kad čovjek vidi ovolike podatke sve tšo poželi je pa što Ukrajinci ne naprave rakete s bojevom glavom od jedne tone penetrirajućeg eksploziva, koja može pogodit neko dobro dobro čuvano podzemno skladište oružja i goriva u Rusiji, pa da se ovi bar malo zamisle.

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:

Post by BritkiMozak » 15 Jan 2023, 16:47

Tierra Caliente wrote: 14 Jan 2023, 00:17
rocko wrote: 14 Jan 2023, 00:11

Kod nas je pitanje ako ovo vako nastavi izbor ce biti ili granate za nas ili za ukrajinu a iskreno zna se prvo sebi pa sta ostalim ( ukrajini) zapadne
Kod nas i civilne firme mogu da proizvode granate i mine. Najmanje 10 fabrika može proizvoditi mine od 82 i 120mm. Skladišta u Hr su skoro prazna sve im otišlo za Ukrajinu. Nemaju u skladištima dovoljno ni pješadijske municije. :pusi
Neće mi nikada biti jasno zašto su hrvatski političari odlučili kupiti municiju od Republike Šumske umjesto od Federacije BiH.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2728 times
Been thanked: 8556 times

Post by Duminjo » 15 Jan 2023, 17:11

Tierra Caliente wrote: 15 Jan 2023, 15:49
Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 15:42 Pa normalno da im nece dohakati i da se nece ugasiti. Ogromni su i prebogati rudama. Dovoljno je da ih se vrati koja decenija u nazad, da njihov uticaj oslabi i da budu na razini jednog Irana koji se u svijetu pita koliko i mi.

Bez milijardi odose kazahstanci kinezima, odose gruzijci, ceceni, armenci.. Ukrajina vec otisla, Balkan je mala maca i sa Srbima ce zapad lako kad dodje vrijeme za to. Prve sankcije Srbiji i oni ce odmah uvesti iste rusima i okrenuti se zapadu. Ovo pišanje uz vjetar istocnih komsija je lajanje bez ujedanja.

Sto rat duze trajao, rusi se više iscrpljuju i ekonomski i politicki. Ukraincima nije u interesu da dobiju entitet i ne zele pod ovim uslovima primirje. Amerima doslo ko kec na desetku. Izvolte braco ukrajinci, borite se.
I ako bi slucajno zagustilo i ako dodje do nekog opasnog proboja rusa i opasnosti za Kijev, eto onda jos vece podrske i jaceg oruzja sa zapada. Ovo sada je taman. Sto bi se reklo, doziraju sve sa ciljem.
Jest samo što Iran vedri i oblači u Iraku, Siriji. Stukli su zapadne proksije u Siriji. Hutima u Jemenu redovno šalju naoružanje. Vidimo sa ovim kamikaza dronovima šta su uradili i šta rade u Ukrajini. A sankcije bi ih kao trebala usporiti u industrijskom razvoju.

Slažem sa ovim drugim u vezi doziranja. Sve je tu pod kontrolom. I malo po malo se ulozi povećavaju.
Kad kazes Iran, pogledati u izrael i sve one koje Iran podrzava na BI. Ja im vala ne zavidim.
Onda skontaj sta je Iran nekad bio i sta je znacio pa koliko nafte ima Iran. Po svemu, trebali bi biti Svicarska za azijske zemlje a ono goli prosjek.

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 371 times

Post by harlekin » 15 Jan 2023, 17:25

Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 15:42
Tierra Caliente wrote: 15 Jan 2023, 15:33
Nije da im neće ništa. Već ne vjerujem da im sankcije mogu dohakati.
Pa normalno da im nece dohakati i da se nece ugasiti. Ogromni su i prebogati rudama. Dovoljno je da ih se vrati koja decenija u nazad, da njihov uticaj oslabi i da budu na razini jednog Irana koji se u svijetu pita koliko i mi.

Gle a ja to isto kad velim napadnu me kak sam pricam protiv zapada (amera),a ev fino i ti velis amerima to sve doslo ko kec na desetku i doziraju taman toliko da traje,ak nest podje naopako oni ce pojacat dozu ali ne da prevagnu nego da odrze ravnotezu.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Jan 2023, 17:31

harlekin wrote: 15 Jan 2023, 17:25
Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 15:42

Pa normalno da im nece dohakati i da se nece ugasiti. Ogromni su i prebogati rudama. Dovoljno je da ih se vrati koja decenija u nazad, da njihov uticaj oslabi i da budu na razini jednog Irana koji se u svijetu pita koliko i mi.

Gle a ja to isto kad velim napadnu me kak sam pricam protiv zapada (amera),a ev fino i ti velis amerima to sve doslo ko kec na desetku i doziraju taman toliko da traje,ak nest podje naopako oni ce pojacat dozu ali ne da prevagnu nego da odrze ravnotezu.
A ti to ipak malo drugacije pricas. Ne zajebavaj 😁

harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 371 times

Post by harlekin » 15 Jan 2023, 17:33

Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 17:31
harlekin wrote: 15 Jan 2023, 17:25
Je al samo zato sto ja govno zovem govnom ne tvari koja prolazi kroz probavni trakt specificne boje i jakog mirisa.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Jan 2023, 17:35

harlekin wrote: 15 Jan 2023, 17:33
Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 17:31

Je al samo zato sto ja govno zovem govnom ne tvari koja prolazi kroz probavni trakt specificne boje i jakog mirisa.
Ali u slucaju Ukrajine i nisu govna

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tierra Caliente » 15 Jan 2023, 18:03

UgradbeniMozak wrote: 15 Jan 2023, 16:47
Tierra Caliente wrote: 14 Jan 2023, 00:17

Kod nas i civilne firme mogu da proizvode granate i mine. Najmanje 10 fabrika može proizvoditi mine od 82 i 120mm. Skladišta u Hr su skoro prazna sve im otišlo za Ukrajinu. Nemaju u skladištima dovoljno ni pješadijske municije. :pusi
Neće mi nikada biti jasno zašto su hrvatski političari odlučili kupiti municiju od Republike Šumske umjesto od Federacije BiH.
Od nas i kupuju municiju iz Igmana jer je NATO kompatibilna.
A pod brandom u Hr prodaje PTG.
Mislim da im je i Pretis nešto prodavao.
{code}

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tierra Caliente » 15 Jan 2023, 18:07

Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 17:11 Kad kazes Iran, pogledati u izrael i sve one koje Iran podrzava na BI. Ja im vala ne zavidim.
Onda skontaj sta je Iran nekad bio i sta je znacio pa koliko nafte ima Iran. Po svemu, trebali bi biti Svicarska za azijske zemlje a ono goli prosjek.
Jebo Izrael. Hezbollah ih stukao u južnom Libanu.
Vidimo u Ukrajini koliko su im Shahed dronovi prosjek. Skrkaše im elektrane i trafo stanice. Pa sad uporedi veličinu Izraela i Ukrajine. Šta mogu od njih napraviti.
{code}

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3781 times
Been thanked: 6954 times

Post by Matan » 15 Jan 2023, 18:10

Tierra Caliente wrote: 15 Jan 2023, 18:07
Duminjo wrote: 15 Jan 2023, 17:11 Kad kazes Iran, pogledati u izrael i sve one koje Iran podrzava na BI. Ja im vala ne zavidim.
Vidimo u Ukrajini koliko su im Shahed dronovi prosjek. Skrkaše im elektrane i trafo stanice. Pa sad uporedi veličinu Izraela i Ukrajine. Šta mogu od njih napraviti.
Da smiju, i da je Izrael Ukrajina..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Tierra Caliente
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tierra Caliente » 15 Jan 2023, 18:11

Matan wrote: 15 Jan 2023, 18:10

Da smiju, i da je Izrael Ukrajina..
Ma ne smiju ni jedni. Nego se ovako preko proskija rokaju. Preko Sirije, Iraka, Libana, Jemena...
{code}

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Jan 2023, 18:26

Ok 😁

Jbo izrael

BritkiMozak
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Mood:

Post by BritkiMozak » 15 Jan 2023, 18:30

Tierra Caliente wrote: 15 Jan 2023, 18:03
UgradbeniMozak wrote: 15 Jan 2023, 16:47

Od nas i kupuju municiju iz Igmana jer je NATO kompatibilna.
A pod brandom u Hr prodaje PTG.
Mislim da im je i Pretis nešto prodavao.
A onda super!

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka » 15 Jan 2023, 19:08

Šta kažu "naši", da ne listam, jesu uzbuđeni što je Dodo odlikovao Putina ?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Post Reply

Return to “Svijet”