Bosna Šapatom Pade
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9145 times
- Been thanked: 5837 times
- Status: Offline
Re: Bosna Šapatom Pade
BiH drzi Amerika sve ostalo je palamuđenje.
Riđobradi i svita mu i to uzdrmali.
The Dark Side Of The Forum...
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 797 times
- Been thanked: 285 times
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4449 times
- Been thanked: 3405 times
SAVJETNIK ŽELJKA KOMŠIĆA DIREKTNO: "Javno pitam Ustavni sud i Schmidta da li bi se odbijanjem Komšićeve apelacije u BiH suspendovali demokratija i vladavina prava"

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine trebala je biti pozitivna i trebao se prihvatiti zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na ono što je ušlo u pravni sistem BiH nakon odluke visokog predstavnika Christana Schmidta iz oktobra 2022. godine.
Ovo je za Hayat.ba kazao Komšićev savjetnik Slaven Kovačević nakon što je jučer Ustavni sud BiH saopćio da odluka u ovom predmetu nije donesena i da će se o njoj odlučivati na nekoj od narednih plenarnih sjednica.
Kovačević kaže da, kada se pogleda omjer sudija koji su podržali ideju da se prihvati zahtjev i onih koji su bili protiv, može se govoriti o eventualnosti različitih političkih utjecaja na sam Ustavni sud BiH.
Očito je da se radi o snagama koje su htjele politički zaštititi svoj projekat, ono što su uradili u oktobru 2022. godine. Tu posebno želim istaći da se radi o relativno jednostavnoj pravnoj stvari zato što ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj je dozvoljeno da mijenjate izborna pravila nakon održanih izbora jer se time vrši direktan napad na demokraciju", rekao je Kovačević.
Ističe kako ne postoji niti jedna zemlja u svijetu gdje se primjenjuju dva različita popisa stanovništva, u konkrenom slučaju iz 1991. i 2013. godine kada je riječ o Ustavu FBiH.
"Prema Ustavu FBiH, govori se o popisu iz 1991. godine od lokalnih zajednica, kantona do organa u FBiH. Jedino se popis iz 2013. koristi za formiranje Doma naroda FBIH što nam govori da je to namjerno učinjeno kako bi se jedna od političkih stranaka, u konkrentom slučaju HDZ BiH, stavila u takav položaj da je nezaobilazna u formiranju svih budućih vlasti u BiH", rekao je Kovačević.
Mišljenja je kako i sam omjer glasova sudija Ustavnog suda po Komšićevoj apelaciji, koji je bio 4:3, govori da je izvjesno bilo političkih utjecaja.
"To vidimo kao mogućnost onih koji su željeli zaštititi odluku visokog predstavnika da ga ne bi doveli u položaj da mu bude narušen kredibilitet. Važno je istaknuti da postoji određeno mišljenje da Ustavni sud ne može razmatrati odluke visokog predstavnika. Ne radi se o odluci, radi se o onome što je visoki predstavnik namentuo u svojstvu zakonodavca ili substituirajućeg zakonodavca. Radi se o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Sve što bude objavljeno u službenom listu postaje dijelom pravnog sistema i moguće je provjeravati na Ustavnom sudu sa stanovišta ustavnosti takvih propisa", pojasnio je Kovačević.
Ustavni sud je 2009. stavio van snage odluku visokog predstavnika koja se ticala izbora za grad Mostar što govori, kako navodi Kovačević, da je takvo nešto moguće.
"Postoje razmišljanja, mislim da nisu primjerena ni tačna, da bi eventualna pozitivna odluka Ustavnog suda pomogla jednoj grupaciji, a da bi negativna pomogla drugoj. To je netačno. Hipotetički, ako Ustavni sud usvoji zahtjev Komšića i proglasi odluke Schmidta na izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona neustavnim, to ne znači da se automatski vraćate na prethodno stanje i da se primjenjuje prethodni model popunjavanja Doma naroda", dodaje Kovačević.
U prilog tome daje i primjer kada je Ustavni sud 2009. godine proglasio neustavnost odluke koja se odnosila na Mostar nakon čega se nije primjenjivao prethodni model za popunjavanje Gradskog vijeća nego je ostala praznina.
"Šta se ovdje može desiti ako se proglasi odluke neustavnom. Postoji nekoliko opcija da bi se zaštitio kontinuitet vlasti. Daje se rok od šest mjeseci da se popravi stanje. Ako nakon toga zakonadavac to ne uradi, onda Ustavni sud stavlja osporene odredbe van snage. Dalje, Ustavni sud bi imao zadatak da svojom instrukcijom kaže kako će se popunjavati Dom naroda u periodu dok zakonadavac ne donese propis. Tu postoje različite opcije, da se CIK ovlasti da donese način popunjava, da to odredi Ustavni sud ili da ostane praznina sve dok zakonodavac ne uskladi odredbe. Dakle, nije tačno da se vraćamo na prethodni sistem", napominje Kovačević.
Kovačević ističe kako Ustavni sud BiH u ovom konkretnom predmetu ima povišenu odgovornost u odnosu na neke druge slučajeve zato što sve sudske odluke utvrđuju i buduću praksu.
"Postavljam javno pitanje Ustavnom sudu BiH i Schmidtu da li bi eventualno odbijanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti gospodina Komšića utvrdilo sljedeću praksu: da je moguće mijenjati izborna pravila i Izborni zakon nakon održanih izbora čime bi se desila suspenzija demokratije u BIH. Praksu kojom je dozvoljena diskriminacija ako je ona u korist jedne od političkih organizacija, konkretno mislim na HDZ BiH te da je moguće primjenjivati dva različita popisa ako je to u funkciji jedne od političkih stranaka odnosno HDZ-a. Ako bi se takva praksa stvorila, onda bi u ovoj zemlji bili suspendirani demokracija i vladavina prava te ova zemlja ne bi imala svoj ustavni princip da obezbijedi slobodne i demokratske izbore", zaključuje u razgovoru za Hayat.ba

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine trebala je biti pozitivna i trebao se prihvatiti zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na ono što je ušlo u pravni sistem BiH nakon odluke visokog predstavnika Christana Schmidta iz oktobra 2022. godine.
Ovo je za Hayat.ba kazao Komšićev savjetnik Slaven Kovačević nakon što je jučer Ustavni sud BiH saopćio da odluka u ovom predmetu nije donesena i da će se o njoj odlučivati na nekoj od narednih plenarnih sjednica.
Kovačević kaže da, kada se pogleda omjer sudija koji su podržali ideju da se prihvati zahtjev i onih koji su bili protiv, može se govoriti o eventualnosti različitih političkih utjecaja na sam Ustavni sud BiH.
Očito je da se radi o snagama koje su htjele politički zaštititi svoj projekat, ono što su uradili u oktobru 2022. godine. Tu posebno želim istaći da se radi o relativno jednostavnoj pravnoj stvari zato što ne postoji nijedna zemlja u svijetu u kojoj je dozvoljeno da mijenjate izborna pravila nakon održanih izbora jer se time vrši direktan napad na demokraciju", rekao je Kovačević.
Ističe kako ne postoji niti jedna zemlja u svijetu gdje se primjenjuju dva različita popisa stanovništva, u konkrenom slučaju iz 1991. i 2013. godine kada je riječ o Ustavu FBiH.
"Prema Ustavu FBiH, govori se o popisu iz 1991. godine od lokalnih zajednica, kantona do organa u FBiH. Jedino se popis iz 2013. koristi za formiranje Doma naroda FBIH što nam govori da je to namjerno učinjeno kako bi se jedna od političkih stranaka, u konkrentom slučaju HDZ BiH, stavila u takav položaj da je nezaobilazna u formiranju svih budućih vlasti u BiH", rekao je Kovačević.
Mišljenja je kako i sam omjer glasova sudija Ustavnog suda po Komšićevoj apelaciji, koji je bio 4:3, govori da je izvjesno bilo političkih utjecaja.
"To vidimo kao mogućnost onih koji su željeli zaštititi odluku visokog predstavnika da ga ne bi doveli u položaj da mu bude narušen kredibilitet. Važno je istaknuti da postoji određeno mišljenje da Ustavni sud ne može razmatrati odluke visokog predstavnika. Ne radi se o odluci, radi se o onome što je visoki predstavnik namentuo u svojstvu zakonodavca ili substituirajućeg zakonodavca. Radi se o izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Sve što bude objavljeno u službenom listu postaje dijelom pravnog sistema i moguće je provjeravati na Ustavnom sudu sa stanovišta ustavnosti takvih propisa", pojasnio je Kovačević.
Ustavni sud je 2009. stavio van snage odluku visokog predstavnika koja se ticala izbora za grad Mostar što govori, kako navodi Kovačević, da je takvo nešto moguće.
"Postoje razmišljanja, mislim da nisu primjerena ni tačna, da bi eventualna pozitivna odluka Ustavnog suda pomogla jednoj grupaciji, a da bi negativna pomogla drugoj. To je netačno. Hipotetički, ako Ustavni sud usvoji zahtjev Komšića i proglasi odluke Schmidta na izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona neustavnim, to ne znači da se automatski vraćate na prethodno stanje i da se primjenjuje prethodni model popunjavanja Doma naroda", dodaje Kovačević.
U prilog tome daje i primjer kada je Ustavni sud 2009. godine proglasio neustavnost odluke koja se odnosila na Mostar nakon čega se nije primjenjivao prethodni model za popunjavanje Gradskog vijeća nego je ostala praznina.
"Šta se ovdje može desiti ako se proglasi odluke neustavnom. Postoji nekoliko opcija da bi se zaštitio kontinuitet vlasti. Daje se rok od šest mjeseci da se popravi stanje. Ako nakon toga zakonadavac to ne uradi, onda Ustavni sud stavlja osporene odredbe van snage. Dalje, Ustavni sud bi imao zadatak da svojom instrukcijom kaže kako će se popunjavati Dom naroda u periodu dok zakonadavac ne donese propis. Tu postoje različite opcije, da se CIK ovlasti da donese način popunjava, da to odredi Ustavni sud ili da ostane praznina sve dok zakonodavac ne uskladi odredbe. Dakle, nije tačno da se vraćamo na prethodni sistem", napominje Kovačević.
Kovačević ističe kako Ustavni sud BiH u ovom konkretnom predmetu ima povišenu odgovornost u odnosu na neke druge slučajeve zato što sve sudske odluke utvrđuju i buduću praksu.
"Postavljam javno pitanje Ustavnom sudu BiH i Schmidtu da li bi eventualno odbijanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti gospodina Komšića utvrdilo sljedeću praksu: da je moguće mijenjati izborna pravila i Izborni zakon nakon održanih izbora čime bi se desila suspenzija demokratije u BIH. Praksu kojom je dozvoljena diskriminacija ako je ona u korist jedne od političkih organizacija, konkretno mislim na HDZ BiH te da je moguće primjenjivati dva različita popisa ako je to u funkciji jedne od političkih stranaka odnosno HDZ-a. Ako bi se takva praksa stvorila, onda bi u ovoj zemlji bili suspendirani demokracija i vladavina prava te ova zemlja ne bi imala svoj ustavni princip da obezbijedi slobodne i demokratske izbore", zaključuje u razgovoru za Hayat.ba
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

- ironman
- sirius

- Has thanked: 26112 times
- Been thanked: 26753 times
Kako je bakir to uzdrmo?Mister No wrote: 21 Jan 2023, 20:21 BiH drzi Amerika sve ostalo je palamuđenje.
Jedan primjer ili dokaz tome?
Dzaferovic i Komsic su javno par mejseci uoci ruske agresije na Ukrajinu u Sarajevu odbili da kao clanovi predsjednistva prime onu ogavnu njusku lavrova. Javno pokazavsi na cijoj ili na kojoj strani je BiH.
Ona struja koja je napustila sda je uoravo suprotna..od onog sastanka u banovicima sa cirilom preko neuma i mostara javno su stali na stranu koja je proruska..
Ako je razgovor sa delegacijom Irana izdaja SAD onda ja ne znam..
Turkovicka razgovarala nakon sto su obisli zemlje u susjedstvu i da ,iskreno volio bih da se nije susrela s njima jer me ne zanima nista od takve politike ni Iran ni Saudije ni bilo koji od takvih zaostalih rezima...ali ako je to argument osmorke onda bih se prisjetio onog izbora reisa i ko je gurao koga a onda je lako sabrati dva i dva..
Nikako ne mogu prihvatiti da je americka administracija toliko lose informisana pa da joj kifla ili jezicavi niksic predstavljaju proeuropski ili nato
Ako je tako..onda su nas prodali zarad Kosova..i kao neko kome je SAD u srcu a da sigurno znam da je to tako onda bih slobodno rekao pa nemojte nas vise branit..nek bude sto mora al nemoj mi prodavat muda pod bubrege ovako kako to neskriveno radi Merkelin sluzbenik Smit...za kojeg smo samo balkanska stoka koja bi trebala zavezat kad on podvikne mir jedan glas vrijedi kao 4 i tacka..
Mislim da to i nece da moze ali vidjecemo..
dream of spring...
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3936 times
- Been thanked: 2964 times
drug moj,priznaj da ti je bilo dosadnoMister No wrote: 21 Jan 2023, 20:21 BiH drzi Amerika sve ostalo je palamuđenje.
bacio si buhu
ziva sega
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Pasaga
- Hadžija

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Pasaga
- Hadžija

Imamo ljudi,imaju muda da ovima sibicarima istresu sve u facu
no,dolazi FGR da to sve devalvira,razvodni,poznatim podanicim manirima.
Sto je markantno,ima par novinara koji prvenstveno preko SCEPINOG,Avaza
bljuju nevidjenu hajku na pro-bosanski front.
Dali ce biti prilike da se isti sankcionisu,jer,nije isto zastupati pravu stranu,ili prodavati drzavu.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... _nego.html
no,dolazi FGR da to sve devalvira,razvodni,poznatim podanicim manirima.
Sto je markantno,ima par novinara koji prvenstveno preko SCEPINOG,Avaza
bljuju nevidjenu hajku na pro-bosanski front.
Dali ce biti prilike da se isti sankcionisu,jer,nije isto zastupati pravu stranu,ili prodavati drzavu.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/28 ... _nego.html
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Mister No

Kosovo, kao i BiH, su uredili Amerikanci.
U Europi ni mi a ni oni nismo dobro došli niti salameta tu mozemo dobiti.
Od Arapa hurmi a od Turaka ni to.
Dakle sta je Sebija u proteklih 10 god uradila na lobiranju u SAD-eu?
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

Pa šćepo nije ni Bošnjak ni Bosanac ni musliman. Taj nije nikad u dzamiju ušao. Nosao i pravio kafe tokom rata. Kriminalac koji je prao pare od Keljmendija. Sa tim parama je i izgradio zgrade u Sarajevu.
Sad je tzv. Avaz postao HDZ, SNDS i SNS novina. Nema on u Bosni šta da traži. Njegov zadatak je da ovdje samo rovari i smutnji pravi među Bošnjacima. Najocitiji spijun KOS-a i ništa više.
Sad je tzv. Avaz postao HDZ, SNDS i SNS novina. Nema on u Bosni šta da traži. Njegov zadatak je da ovdje samo rovari i smutnji pravi među Bošnjacima. Najocitiji spijun KOS-a i ništa više.
{code}
- Pasaga
- Hadžija

vakat je da im se uljudno zafalimo,poselamimoMister No wrote: 22 Jan 2023, 16:33 Kosovo, kao i BiH, su uredili Amerikanci.
pa,ostali-krepali ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Mister No

Vi u Šveckoj sigurno necete.Pasaga wrote: 22 Jan 2023, 16:39vakat je da im se uljudno zafalimo,poselamimoMister No wrote: 22 Jan 2023, 16:33 Kosovo, kao i BiH, su uredili Amerikanci.
pa,ostali-krepali ....
- Pasaga
- Hadžija

nemoj biti sigur,ovde slabo cvataju ruze,nikako
ta,vidis i sam ....
ta,vidis i sam ....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Mister No

Vidim, a i znam kako vam je. 
Isto znam da 3 god nije bilo struje, vode, grijanja a litar ulja kostalo 40 KM. Nesto ne bi da se ponovi.
O slanju dijeta u rov ne bih da komentarisem.
Isto znam da 3 god nije bilo struje, vode, grijanja a litar ulja kostalo 40 KM. Nesto ne bi da se ponovi.
O slanju dijeta u rov ne bih da komentarisem.
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Nije to tako kako misliš, dobri moj pašo.Pasaga wrote: 22 Jan 2023, 16:39vakat je da im se uljudno zafalimo,poselamimoMister No wrote: 22 Jan 2023, 16:33 Kosovo, kao i BiH, su uredili Amerikanci.
pa,ostali-krepali ....
Nije amer protiv nas. Msm onako generalno. Što se tiče ovog zadnjeg poteza, tu su bili protiv nas.
Ranije su bili protiv srba il hrvata.
Nisam ja bombardovao srbe. Isto tako, nisam uz pomoć tenkova uletio u onu hrvatsku banku, iščupao trezor i ugasio njihovu samoupravu.
I opet, ovaj put jesu bili protiv nas i naših interesa. Mi smo po prvi put nakon rata dobili priliku da ovaj uznički hdz istjeramo iz vlasti.
Amer je pročitao naše namjere, skonto da je ugrožen dejton i natjerao visokog predstavnika da reaguje.
I uvijek će reagovati kad osjete da bi nešto ugrozilo dejton.
Dokle god ovim slobodnim svijetom vlada kauboj iz vašingtona, nema potrebe da se sekiraš da će četalji krenuti put secesije il uznici proglasiti neki treći entitet.
Mi možemo doći u probleme ako amer preda štafetu.
Ako je preuzme kina, a mnogi najavljuju da hoće i to u nekoj doglednoj budućnosti, rs će proglasiti neovisnost.
Svi mi se morete obratit
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

Ugrožen Dejton
Ugroženo da većina demokratski vlada, pa Šmit mora demogrsfsku većinu metnuti u političku manjinu kojom će da upravlja Beograd i Zagreb.
Prošli put su nam genocid spremili, jer nas je bilo demografski mnogo.
Sad nam spremiše aparthejd kao u Južno afričkoj republici.
Baš im gori pod nogama ha su spremni da ovakve odluke donose. Nešto im se žuri, a ja ne znam zašto.
Ugroženo da većina demokratski vlada, pa Šmit mora demogrsfsku većinu metnuti u političku manjinu kojom će da upravlja Beograd i Zagreb.
Prošli put su nam genocid spremili, jer nas je bilo demografski mnogo.
Sad nam spremiše aparthejd kao u Južno afričkoj republici.
Baš im gori pod nogama ha su spremni da ovakve odluke donose. Nešto im se žuri, a ja ne znam zašto.
{code}
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

- Has thanked: 4298 times
- Been thanked: 2112 times
Ameri nikad nece priznati da su u krivu ni za sta pa i onda kad im citav svijet to dokaze ili isareti.
Znaci, nema promjene dejtona.
Znaci, nema promjene dejtona.
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- Tierra Caliente
- Aktivni forumaš

- BritkiMozak
- Osvježenje foruma

- Mood:
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 298 times
Mislim da će vama Bosancima biti bolje nego nama Hrvatima. Mi smo se dali potpuno porobit u EUropskoj Uniji.
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.
- Duh
- Inventar foruma

- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 2324 times
duse napacene.UgradbeniMozak wrote: 22 Jan 2023, 19:35 Mislim da će vama Bosancima biti bolje nego nama Hrvatima. Mi smo se dali potpuno porobit u EUropskoj Uniji.
sta ce eu pokrasti, kad domaci pokradose i porobise...