Uništavanje vjerskih objekata,svetih knjiga,relikvija...

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times
Status: Offline

Re: Turska o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj: Antiislamski čin pod maskom slobode izražavanja

Post by Bosnia_Nord »

MrH wrote: 22 Jan 2023, 12:18 Eh sad, 90 tvojih kolega postuje pravila i ponasa se po tim pravilima, a ostalih 10 uvijek kasne, bolovanja, traze olaksice i uvijek nesto izmotavaju. Jesu li ovih 10 kolega ekstremisti ili su ekstremisti ovih 90, a svi se nazivate pripadnicima te firme.
Džabe sve to pišeš, znamo veoma dobro šta se u današnje vrijeme smatra ekstremnim vjernikom.
U Bosni si ekstreman ako ti je islam više od 2 bajrama, džume i malo nešto za vrijeme ramazana. Došao vakat da ko se pridržava osnovnih pravila islama je ekstreman a pjani Mehmed koji ne klanja, ne posti, ne zna par sura je fini bosanski musliman.
Najgore mi je kad se Bošnjaci hvale kako su oni "fini muslimani", "Evropski muslimani" samo zato što se ne pridržavaju pravila. Hvale se ljudi jer ne poštuju pravila svoje vjere, tako isto i Turci, odlutali od vjere i hvale se s time.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3772 times
Been thanked: 6930 times

Re: Turska o spaljivanju Kur'ana u Švedskoj: Antiislamski čin pod maskom slobode izražavanja

Post by Matan »

Bosnia_Nord wrote: 22 Jan 2023, 12:22
Matan wrote: 22 Jan 2023, 11:58

Pa zato sto ce se Arap raznijeti u ime vjere, a Turcin nece..
da ne sirimo pricu..
sta znaci pridrzavanje vise propisa..
to vec vodi u ekstremizam..
ako ti meni kazes da si veci vjernik od mene, za mene si ti ekstremista..
Arapa je 450 miliona, koliko li se njih ubilo u ime vjere pa da kažeš da su Arapi ekstremisti.
Ako je tek nekolicina u odnosu na 450 miliona onda si rasista koji narodu od 450 miliona sudi na osnovu pojedinaca.
Ja sam rekao da su Turci jedni od najblazi muslimana..
kao i Bosnjaci..
i da su manji ekstremisti od Arapa..
a ti mozes to da citas kako hoces..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

Matan wrote: 22 Jan 2023, 12:25
MrH wrote: 22 Jan 2023, 12:18

Ja ako sam pravi vjernik nikad ne bih rekao da sam veci vjernik od tebe.
I ti opet o raznosenju. Ne pricam o toj vrsti ekstremizma.

Ako prizdrzavanje propisa znaci ekstremizam onda stvarno ne znam.

Ti radis u firmi koja ima 100 zaposlenih i u toj formi postoje pravila ponasanja, rada i drustvenog odnosa. Ti se osjecas pripadnikom te firme i dosao si tu da radis za nagradu tj. platu jer si se prijavio dobrovoljno da tu radis i da uzmes tu platu.

Eh sad, 90 tvojih kolega postuje pravila i ponasa se po tim pravilima, a ostalih 10 uvijek kasne, bolovanja, traze olaksice i uvijek nesto izmotavaju. Jesu li ovih 10 kolega ekstremisti ili su ekstremisti ovih 90, a svi se nazivate pripadnicima te firme.

Kad smo vec kod raznosenja.

Ako je vlasnik te firme napravio i napisao ta pravila i ti ih se pridrzavas, jesi li ti ekstrem ili je ekstrem onaj sto ih se ne pridrzava?
Naravno pise pravilo da ne smijes sebi nauditi i nikoga raznijeti od kolega.
A ako to napravis, trebamo li se plasiti ovih ostalih 99?
Nisi me razumio..
ne mozes vjeru uporedjivati sa firmom..
firma ako ti ne odgovara imas izbora da je promjenis ili da uopce ne radis..
sto se tice propisa vjerski..niko nikome ne brani da se pridrzava..
problem nastaje kad ti pocnes nekome nametati silom te propise..
valjda sad razumijes..ne mozes ti mene ubiti, ako se ja ne pridrzavam propisa kao ti..
sto je slucaj sa zenom u Iranu npr..
Nije poredjenje, karikirao sam.

Naravno da te necu ubiti ako ne vjerujes u sta ja vjerujem. Cak mi je i zabranjeno da te ubijem, osim ali samo osim ako me napadnes prvi.
11/11/22
Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord »

Matan wrote: 22 Jan 2023, 12:28
Bosnia_Nord wrote: 22 Jan 2023, 12:22

Arapa je 450 miliona, koliko li se njih ubilo u ime vjere pa da kažeš da su Arapi ekstremisti.
Ako je tek nekolicina u odnosu na 450 miliona onda si rasista koji narodu od 450 miliona sudi na osnovu pojedinaca.
kao i Bosnjaci..
Po kojim parametrima su manje ekstremni?
I šta znači biti ekstreman musliman?
Jesu li oni Bošnjaci što potrošiše 2 milijarde maraka na kladionice u 2022 ti "fini bošnjački muslimani" ili oni što su protiv toga da djeca odu 10 minuta ranije sa časa da klanjaju džumu?
Uglavnom kada se kaže da su Turci ili Bošnjaci manje ekstremni misli se da poštuju manje pravila Islama. A ovi se na to ponose.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22114 times
Been thanked: 20177 times

Post by Masamune »

Ova spaljivanja treba zabranjivati i kažnjavati, jer je ovo čisto ispoljavanje i širenje mržnje.
Kakva sloboda govora i izražavanja... kad su ove stvari u pitanju granica mora postojati.
Kako je to Britanija riješila... neko ko to uradi dođu odmah specijalci pred kuću i kupe te, pa ti probaj stisnuti da zapališ i da to svugdje objaviš.
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

MrH wrote: 22 Jan 2023, 12:31
Nije poredjenje, karikirao sam.

Naravno da te necu ubiti ako ne vjerujes u sta ja vjerujem. Cak mi je i zabranjeno da te ubijem, osim ali samo osim ako me napadnes prvi.
Mislim da sam samo htio napisati, da je debilno spaliti Kuran zato sto Turska stavila veto na Nato prijem Svedske..
da je zapalio Tursku zastavu ili sliku Erdogana pa ajde..
brane Kurde, koji su isto muslimani a pale Kuran..
nema logike..
mislim, uopce paliti vjerske knjige je teski debilizam..
ali ovaj ociti mrzi muslimane, jer u Svedskoj imaju problema sa imigracijom iz muslimasnki zemalja..
jer pokusaj zapadni zemalja da integrisu ljude iz muslimanski zemalja je neslavno propao..
jer sta su mislili, da ce ih prevesti na krscanstvo ili ateizam..
jer ti mladi imigranti, uopce i nsiu vjernici, vec samo ljudi koji su pomislili da cim dodju na zapad je
nirvana..a nisu znali da na zapadu moras krvavo zaraditi svoj novac..
nisu oni navikli na sistem gdje se samo radi..
zato ih vecina sklizne tamo gdje je lakse na ulicu i kriminal..
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Bosnia_Nord wrote: 22 Jan 2023, 12:34
Matan wrote: 22 Jan 2023, 12:28

kao i Bosnjaci..
Po kojim parametrima su manje ekstremni?
I šta znači biti ekstreman musliman?
Jesu li oni Bošnjaci što potrošiše 2 milijarde maraka na kladionice u 2022 ti "fini bošnjački muslimani" ili oni što su protiv toga da djeca odu 10 minuta ranije sa časa da klanjaju džumu?
Uglavnom kada se kaže da su Turci ili Bošnjaci manje ekstremni misli se da poštuju manje pravila Islama. A ovi se na to ponose.
Kladionica ili dzuma..
kladionica ili crkva..
u tome i jeste problem..
da si naveo obrazovanje ili kladionica, onda bi te ozbiljno svatio..
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Bosnia_Nord wrote: 22 Jan 2023, 12:34 Uglavnom kada se kaže da su Turci ili Bošnjaci manje ekstremni misli se da poštuju manje pravila Islama. A ovi se na to ponose.
Zavisi ko o tome govori. Ako govori neko ko nije Bošnjak onda to vuče na to, jer im takvi gode i nekima mogu manipulisati.

Ako to Bošnjak musliman, dakle vjernik koji je redovan na džumi itd. kaže za sebe i svoje onda se često misli na nešto drugo, a to je jer ne želi radikalizam islama na ovim prostorima. Radikalizam je sve ono što nije tradicionalno u smislu islama na ovim prostorima, tj. sve izvana što pokušava remetiti tako nešto. Dakle, u ovom slučaju nije riječ o Bošnjacima koji su redovni u kladionicama.
Last edited by Masamune on 22 Jan 2023, 12:40, edited 1 time in total.
Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh »

Chan wrote: 22 Jan 2023, 12:34 Ova spaljivanja treba zabranjivati i kažnjavati, jer je ovo čisto ispoljavanje i širenje mržnje.
Kakva sloboda govora i izražavanja... kad su ove stvari u pitanju granica mora postojati.
Kako je to Britanija riješila... neko ko to uradi dođu odmah specijalci pred kuću i kupe te, pa ti probaj stisnuti da zapališ i da to svugdje objaviš.
da.
tesko bi bilo zabraniti provociranje.
ali vrijedanje je zabranjeno.
dok citamo kako je neko kasirao pare zbog uvreda, ovo se predstavlja samo kao sloboda govora.
to sto vrijedja necije vjerske osjecaje...nista.
problem je sto se ovo uvijek vise predstavlja kao provociranje.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25583 times
Been thanked: 26109 times
Status: Online

Post by ironman »

Negdje se mora reci dosta.
Koliko god slobode bile ok..pa valjda se moze znati da kad ides svjesno da uvrijedis milijardu ljudi da to nije nikakva sloboda izrazavanja..
Mislim na dozvolu koju je dobio..
Ili nas evolucija vodi unatrag pa cemo se vratiti na vrijednosti pecinskog covjeka.
Ako je performans protiv vjere onda spali sve vjerske knjige.
Ovako,dobijemo bespotrebnu pricu u kojima mule u iranu ili ovaj maloumnik nisu nista bolji ili gori jedni od drigih..
Jer svedske vlasti davanjem dozvole svjesno ili nesvjesno dolijevaju ulje na vatru..
8 milijardi ljudi na Zemlji.
Statisticki broj idiota je uzasavajuce velik i onda na to dostupnost infornacija dobijamo recept za katastrofu u kojoj nadrljaju oni koji nemaju veze sa bilo cime..
dream of spring...
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4348 times
Been thanked: 3280 times

Post by Melek »

Nije performans protiv vjere globalno, već eksplicitno protiv Islama. A Švedi su sad dokazano glupi, to sam jutros i napisao na temi Švedska” ali eto novi thread mora :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Možda puštaju ove da ih pale kako bi se riješili Arapa i ostalih, a i da promijene mišljenja onima koji razmišljaju tu da dođu da žive
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Puštaju jer su na istom nivou ko i ti beduini. Isto sranje drugo pakovanje.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Melek wrote: 22 Jan 2023, 13:12 Puštaju jer su na istom nivou ko i ti beduini. Isto sranje drugo pakovanje.
De nam se vrati. Imamo i mi divljači u šumama. U Federaciji ima puno netaknutih veprova :oo

Nas je jedan zaganjao kad smo planinarili na Konjuhu... haman da su mladi bili u blizini
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek »

Čekaj prvo dok ovdje potamanim :kafa
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Bosnia_Nord »

Chan wrote: 22 Jan 2023, 12:40
Bosnia_Nord wrote: 22 Jan 2023, 12:34 Uglavnom kada se kaže da su Turci ili Bošnjaci manje ekstremni misli se da poštuju manje pravila Islama. A ovi se na to ponose.
Zavisi ko o tome govori. Ako govori neko ko nije Bošnjak onda to vuče na to, jer im takvi gode i nekima mogu manipulisati.

Ako to Bošnjak musliman, dakle vjernik koji je redovan na džumi itd. kaže za sebe i svoje onda se često misli na nešto drugo, a to je jer ne želi radikalizam islama na ovim prostorima. Radikalizam je sve ono što nije tradicionalno u smislu islama na ovim prostorima, tj. sve izvana što pokušava remetiti tako nešto. Dakle, u ovom slučaju nije riječ o Bošnjacima koji su redovni u kladionicama.
Da, ali ne smije tradicija da kontrira pravilima islama. Ako ćeš radi tradicija ignorisati velik idio islamskih pravila onda nisi pratitelj islama nego svoje tradicija u kojoj ima tragova islama. Ako sebe smatraš muslimanom, u pravom smislu ne onom koji je bio za vrijeme Jugoslavije, to u praksi znači da si pratitelj Kur'ana i sunneta, odnosno pravila njihovih.
Recimo zabrana rukovanja sa suprotnim polom, zabrana kićenja jelki, brada (koja je očit dio islama a Bošnjaci koji sebe smatraju muslimanima je konstantno ismijavu i vrijeđaju, tj. vrijeđaju i ismijavaju islamski propis, nema potrebe da ti govorim stav islama o vrijeđanju propisa), zabrana sjedenja sa osobima koji piju alkohol bez obzira što ti ne piješ - sve su ovo očita pravila islama u kojoj se slaže sva ulema već 1400 godina ali ako ih radiš u Bosni ti si ekstreman a ako ih kršiš ti si fini Bošnjački islam.

A to što si naveo, pa ako od Bošnjaka koji se deklarišu muslimanima na popisu (1 790 000 njih 2013.) oduzmeš kladioničare, koji piju alkohol, koji ne idu na džumu, koji nikada ne klanjaju ostale namaze, teško da će ti ostat petocifren broj ljudi.
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

Odosmo mi sa teme skroz ulijevo.

Ne moze tradicija prije Kur'ana i sunneta .
11/11/22
Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh »

osjecaj srama ne bi trebao biti nesto strasno.
i kroz stid se spoznaje.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

U vezi spaljivanja kur'ana...
Što se mene tiče, nameću se dva pitanja. Prvo, postoji li Allah? I drugo, je li kur'an Allahova knjiga?
Naravno da ćemo mi muslimani odgovoriti potvrdno.
Ako smo u pravu, a budući da živimo u vaktu u kojem živimo, najpreče je da ove što spaljuju prepustimo Allahu. On zna šta će s takvima. Neke će ostaviti za ahiret, neke kazniti na dunjaluku, neke učiniti sebebom za pozitivne stvari, itd.

Sjeća li se neko ovog "gospodina"?

Image

U telefonu imam video tog njegovog udesa. Živ izgorio. Dugo je vrištao dok nije ispustio dušu.
Džaba ljudi, džaba pokušaji gašenja...njemu nije bilo pomoći.
Svi mi se morete obratit
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3908 times
Been thanked: 2942 times

Post by Pasaga »

:bravo :ok
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Post Reply

Return to “Religija”