Rak grlica materice i HPV virus

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4305 times
Been thanked: 3195 times
Status: Offline

Re: Rak grlica materice i HPV virus

Post by Lavlje_srce » 30 Jan 2023, 20:23

Julia-Klara wrote: 25 Jan 2023, 10:48 Sinoc pregledala video, i meni ne pije vode, sorry. Tipicna antivakserska prica, sa previse nedokazanih stvari, i dva tri doktora specijalista koji nisu rekli nista novo sto ne znamo - SVE JE MOGUCE.

Poslije malo prosurfah, i to surfanje me jos vise ucvrstilo u ubjedjenju da mi prilog i prica ne pije vode.

Slozicemo se da se ne slazemo.
Strasno je ovo sto si napisala. Jedna od djevojaka je umrla, a druga paralizovana (uz sve one koje vode sudske postupke) i tvoj zakljucak je da je ovo "tipicna antivakserska prica"?

S obzirom da reklamiras ovu injekciju da li bi nam bila ljubazna izlistati sastojke iste? Hvala unaprijed.
spacebound wrote: 25 Jan 2023, 11:38Pusti kraju.
Da se takve pita i danas bi smrtnost djece ispod 5 godina bila ooogromna, al ne vrijedi s budalama raspravljat.
Ovakve? Budalama? Hvala. Ni prvi ni posljednji put. Ja se necu spustati na ovaj nivo jer imam nesto sto se zove odgoj, ali cu ti reci jednu stvar - Malo znanja je najopasnija stvar na svijetu.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13672 times
Been thanked: 14904 times

Post by immuno » 30 Jan 2023, 20:42

Lavlje_srce wrote: 30 Jan 2023, 20:23
Julia-Klara wrote: 25 Jan 2023, 10:48 Sinoc pregledala video, i meni ne pije vode, sorry. Tipicna antivakserska prica, sa previse nedokazanih stvari, i dva tri doktora specijalista koji nisu rekli nista novo sto ne znamo - SVE JE MOGUCE.

Poslije malo prosurfah, i to surfanje me jos vise ucvrstilo u ubjedjenju da mi prilog i prica ne pije vode.

Strasno je ovo sto si napisala. Jedna od djevojaka je umrla, a druga paralizovana (uz sve one koje vode sudske postupke) i tvoj zakljucak je da je ovo "tipicna antivakserska prica"?

S obzirom da reklamiras ovu injekciju da li bi nam bila ljubazna izlistati sastojke iste? Hvala unaprijed.
Da se takve pita i danas bi smrtnost djece ispod 5 godina bila ooogromna, al ne vrijedi s budalama raspravljat.
Ovakve? Budalama? Hvala. Ni prvi ni posljednji put. Ja se necu spustati na ovaj nivo jer imam nesto sto se zove odgoj, ali cu ti reci jednu stvar - Malo znanja je najopasnija stvar na svijetu.
Mozda ova zadnja recenica je suprotna drugoj u tekstu!

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 30 Jan 2023, 20:44

immuno wrote: 30 Jan 2023, 20:42Mozda ova zadnja recenica je suprotna drugoj u tekstu!
Ne zuri.

Mozda je najbolje da sacekamo sastojke.
Memento Mori

I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 10213 times
Been thanked: 17340 times
Status: Online

Post by spacebound » 30 Jan 2023, 20:45

Bolje malo znanja od pravih strucnjaka nego kvazi znanje od kvazi strucnjaka 👌
Da, budale!
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 30 Jan 2023, 20:48

spacebound wrote: 30 Jan 2023, 20:45Bolje malo znanja od pravih strucnjaka nego kvazi znanje od kvazi strucnjaka 👌
Da, budale!
S prvom recenicom se apsolutno slazem.

Druga je krajnje relativna.
Memento Mori

I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by immuno » 30 Jan 2023, 20:48

Lavlje_srce wrote: 30 Jan 2023, 20:44
immuno wrote: 30 Jan 2023, 20:42Mozda ova zadnja recenica je suprotna drugoj u tekstu!
Ne zuri.

Mozda je najbolje da sacekamo sastojke.
Mislim na zadnji pasus kao odgovor spejsi.....
Mislim da je ispod granice....
O samoj vakcini ne zelim 😊

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 30 Jan 2023, 20:51

immuno wrote: 30 Jan 2023, 20:48Mislim na zadnji pasus kao odgovor spejsi.....
O "budalama" se nisi izjasnila jer se s tim dijelom slazes pretpostavljam?

Nije ispod granice - svi trebamo sve propitkivati jer zivimo u vrlo nesigurnom vremenu.
Memento Mori

I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by immuno » 30 Jan 2023, 20:58

Lavlje_srce wrote: 30 Jan 2023, 20:51
immuno wrote: 30 Jan 2023, 20:48Mislim na zadnji pasus kao odgovor spejsi.....
O "budalama" se nisi izjasnila jer se s tim dijelom slazes pretpostavljam?

Nije ispod granice - svi trebamo sve propitkivati jer zivimo u vrlo nesigurnom vremenu.
Nisam jer nije licno tebi upucen vec opcenito, tvoj odgovor je bio upucen licno.
Naravno da se treba informisati I uciti to radimo cijeli zivot, ali ima oblasti, tema gdje je informacija iz medija nedovoljna, neprecizna, netacna. Nazalost danas svi smatraju ako procitaju u internetu da su odmah speci za to, ne mislim na tebe vec opcenito.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14813 times
Been thanked: 10311 times

Post by Julia-Klara » 31 Jan 2023, 10:41

Ne reklamiram ja nista.
Postoje dvije vakcine - Gardasil i Cervarix.

Sve sto mozemo znati je izlistano je i dostupno na netu, a sumirano na wikipediji, sa puno linkova za reference. Ne znam zasto mene pitas za sastojke kad ih imas dostupne na netu.

https://en.wikipedia.org/wiki/HPV_vaccine

Nemam se namjeru ubjedjivati s tobom (ili bilo kim) ovdje o lijekovima i efikasnosti istih.
Odrasli smo ljudi, imamo svoje misljenje, i to je to.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10216 times
Been thanked: 12101 times

Post by Krokodil Behko » 20 Jan 2026, 09:36

NE OKLIJEVAJTE: Federacija BiH ima vakcinu koja sprječava karcinom...

Image

Januar je mjesec podizanja svijesti o karcinomu vrata maternice čiji je glavni je uzročnik humani papiloma virus (HPV), a najučinkovitija zaštita imunizacija - zato Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine provodi javnozdravstvenu i edukativnu kampanju “Mali korak za veliku sigurnost” u cilju prevencije i što veće imunizacije protiv HPV-a.

Iz Zavoda ističu da su vakcine razvijene kako bi se spriječilo obolijevanje, komplikacije i smrtnost od zaraznih bolesti, a među njima se vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) posebno ističe jer značajno smanjuje rizik od obolijevanja i smrtnosti od određenih vrsta karcinoma.

Pojašnjavaju da je HPV ključni uzročnik karcinoma vrata maternice koji uzrokuje i pojavu genitalnih bradavica. Godišnje više od 150 žena u FBiH oboli od karcinoma vrata maternice, a više od 80 njih umre. Imunizacija protiv HPV-a je siguran način zaštite od karcinoma i bolesti uzrokovanih HPV-om.

- Kao direktor Zavoda i infektolog stojim čvrsto iza činjenice da je uvođenje HPV imunizacije jedan od najvrjednijih javnozdravstvenih iskoraka u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer ne samo da štiti od bradavica nego žene štiti od smrtoosnog karcinoma cerviksa, ali i drugih malignih bolesti povezanih s HPV-om. Ovo je ulaganje u zdravlje budućih generacija, preventivna mjera koja spašava živote i rasterećuje zdravstveni sustav - rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić.

Zahvaljujući podršci Vlade Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u 2022. započeo je Program imunizacije protiv HPV-a te provodi i preporučuje besplatnu imunizaciju protiv HPV-a prvenstveno djevojčicama i dječacima u dobi od 13 i 14 godina. Daju se dvije doze devetovalentne vakcine protiv HPV-a, s razmakom od najmanje šest mjeseci između 1. i 2. doze. U skladu s dostupnošću vakcine, Zavod vakciniše i starije dobne grupe.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH prof. dr. sc. prim. Sanjin Musa naveo je da su pije tri godine uveli HPV vakcinu u program imunizacije u Federaciji BiH, čime su mladima omogućili efikasnu zaštitu od infekcija koje mogu dovesti do karcinoma.

- Ova vakcina je jedna od najznačajnijih preventivnih mjera u modernoj medicini i ključni korak ka smanjenju obolijevanja od karcinoma vrata maternice, koji je među prvih pet karcinoma u ženskoj populaciji, ali i drugih karcinoma povezanih s HPV infekcijom - rekao je Musa.

U protekle tri godine provođenja imunizacije protiv HPV-a, u Federaciji BiH dato je skoro 15.000 doza vakcina, uz postepeni porast obuhvata imunizacijom.

U toku su Dani otvorenih vrata u ambulantama za nadzor zdravstvenog stanja stanovništva Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH te pozivaju roditelje i mlade do 26 godina starosti da se informiraju o mogućnostima imunizacije protiv HPV: Organizacijska jedinica u Mostaru, Vukovarska 46, Ambulanta za nadzor zdravstvenog stanja stanovništva: 036/382-106 i Organizacijska jedinica u Sarajevu, Maršala Tita 9, Ambulanta za nadzor zdravstvenog stanja stanovništva: 033/564-639, saopćeno je iz Zavoda.

Post Reply

Return to “Zdravlje”