BiH u doba prve i druge Jugoslavije

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1697 times
Been thanked: 3259 times
Status: Offline

Re: U Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube jer smo muslimani

Post by Mutevelija » 03 Feb 2023, 22:11

Chloe wrote: 03 Feb 2023, 21:52
HAVANA wrote: 03 Feb 2023, 21:49

Ja cu opet ponoviti. Vadio mu neko zdrave zube jer je musliman, u jugoslaviji? Bila mi je jedna nana, druga nana u brezi, dedo, i to bas bas vjernici, po ps-u... Ne ovi na baterije i mrzovoljni. Niko u partiji nije bio. Ni otac ni majka. I nikom zdravog zuba nisu izvadili. E cuj zdrave zube vadili. :valja
:lupa ko ide zubaru zdravih zuba :D.

Oki, kad odeš zubaru sa malo karijesa na zubu reci mu da ti izvadi... :D. Ta će ti popravljati... :D.
Idem ja zdravih, pregleda mi naruči me.
Sad sam sve popravio, kaže ne moraš dolaziti
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 32022 times
Been thanked: 29895 times
Status: Online

Post by Morgen » 03 Feb 2023, 22:13

Sta je tad bilo skuplje? Vadjenje ili popravljanje?

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 03 Feb 2023, 22:14

Chloe wrote: 03 Feb 2023, 21:15 Muderis je izuzetan čovjek, niti je lažov, niti je glup.
Muslimani su tretirani kao gradjani drugog reda, ne mislim na one koji su nosili imena muslimanska nego koji su bili pri vjeri. Sa tatine strane sam imala komuniste, sa mamine vjernike, odrastala sam u drugačijoj sredini od Muderisa, ali vrlo dobro sam shvatila šta je rekao.

Malo o Muderisu:

Nezim Halilović završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1983. godine. Nakon odsluženja vojnog roka upisuje se na Univerzitet Al-Azhar u Kairu gdje je diplomirao 1991. godine na Fakultetu Arapskog jezika - odsjek arapske književnosti. U augustu 1991. postavljen je za imama Repovačke džamije u Konjicu da bi od januara 1992. do septembra 1997. obavljao dužnost glavnog imama u Konjicu. U periodu rata u Bosni i Hercegovini bio je komandir "DIC Muderris" i komandant 4. muslimanske slavne brigade. Dva puta je ranjavan i dobitnik ratnih priznanja: Zlatni ljiljan i Zlatni grb sa mačevima. Demobilisan je u augustu 1996. na lični zahtjev, sa činom pukovnika. Od septembra 1997. do decembra 2008. na dužnosti je direktora Vakufske direkcije Sarajevo a u isto vrijeme bio je i član Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U periodu 1998-2002. član je glavnog odbora Stranke demokratske akcije. Član Parlamenta Bosne i Hercegovine bio je u periodu od 1997. do 1999. Trenutno je na dužnosti rukovodioca Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao i hatib džamije "Kralj Fahd" u Sarajevu od septembra 2000. Oženjen je i otac četvero djece: dvije kćerke i dva sina

Vječni rahmet njegovoj prerano preminuloj kćerki.

A sad se nastavite valjati od smijeha jednom krezavom i zatupljenom efendiji.
Niko se normalan ne smije muderisu niti tvrdi da je lažov.
Ovo o čemu priča nije bilo pravilo u jugoslaviji. Možda je stvarno u tom njegovom kraju bio neki nacionalista koji je mrzio muslimane.
Ako i jeste, onda se radilo o izuzetku a nikako o redovnoj ili čestoj praksi u yu.
Svi mi se morete obratit

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 32022 times
Been thanked: 29895 times

Post by Morgen » 03 Feb 2023, 22:18

Ono je bilo katastrofa u bivsoj YU za sve ljude. Moja sestra imala neko trovanje zeludca pa dobila za rucak pasulj, meni vadili konce iz ruke, med. Sestra imala cigaru u ustima. Samo sto mi nije ponudila rakiju protiv bolova, bas je bila kafanska atmosfera

O ozbiljnim slucajevima srecom nemam sta da kazem. Mogu samo mislit.

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 971 times
Been thanked: 6949 times

Post by Arthur Dent » 03 Feb 2023, 22:20

jel neko od vas ikada bio u okolini zepe i rogatice, put prema lazama, purtici, mislovo?
regije oko pjenovca, sokoca, put prema preljubovicima, knezini i slicno. znaci li vam nesto han pijesak?
jel znate da se tamo 50, 60, 70 i svih ostalih godina u po noci i dana cetnicke pjesme pjevale. bez ikakvog problema. bez ikakvih konzekvenci. tamo je muderis odrastao. i dan danas je tamo tako. ono sto spejsa prica kako je sada u doboju, nista to nije novo. zavisi koja je regija bilo je i prije, naravno. nakod drugog svjetskog pa sve do sada. istina, nema vise puno muslimanskog zivlja da ih slusa i strahuje. pobijeno, raseljeno, muceno, silovano...
u te navedene godine ogromna rijetkost je bila da u skolama tih regija tamo bude musliman nastavnik. iako je bilo i muslimanskih sela. stevo, vladica, bogoljub, ratko, vaso. sve iz duboke srbije ili crne gore. prebijali su djecu, ma lomili ih. zivorad kad drekne "strelica te pogodila" i uzme svoje utenzilije. kao monstrumi su se izivljavali na djeci. nikada mi nece biti jasno otkud oni tu. citava ta regija je bio go cetnik. bez obzira sto se skola zvala "slavisa vajner cica". sam svetozar prodanovic je svoje sinove koji su bili policajci 80-god. nazivao dzandarima. oni ce kasnije biti zaduzeni za ogromne masakre u vlasenici i sokocu. u hotelu planina su se pjevale pjesme vojvodi djujicu svakog sveca i praznika.
rahmetli aliju subasica iz zamecke su nekad u gluho doba dosli i odveli, '57 godine. drzao hutbu napolju, pricao o duznosti da muslimani jedan drugog cuvaju, paze i pomazu. nikada se vise nije vratio niti je ikada otkriveno gdje mu je grob.
njegov sin, rahmetli hasib, bio je beba tada. odrastao u komunizmu, jugi, kleo se titom i partijom. do 90' ih godina sekretar komiteta romanijske regije. nakon pocetka rata, odmah uhapsen, gazen, mucen, lomljen.. pljuvan i vikan kao balija, islamist...

mnogo, mnogo bih imao da pisem. al ovdje cu stati.

neka je vjecni rahmet muderisovoj djevojcici.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 4019 times
Been thanked: 7440 times

Post by Matan » 03 Feb 2023, 22:23

O jebote koje sve gluposti nes procitati ovdje.
zubi se slabo popravljali, vecinom vadili jer su ljudi sami tako htjeli..
a ostalo su gluposti..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4546 times
Been thanked: 3533 times

Post by Melek » 03 Feb 2023, 22:26

Pa jbmti, nije ni čudo što se izrodio taj FGR. I oni su glupi ko wrac, ne velim, ali kad neko ovako nešto vazne, on neminovno postane katalizator rasta brojnosti u tog FGR-a. Sami sebi pucaju u papak. Išćerajte ba te mule i ajatolahe dok nije prekasno :ccc
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3489 times

Post by Chloe » 03 Feb 2023, 22:28

:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4546 times
Been thanked: 3533 times

Post by Melek » 03 Feb 2023, 22:28

Matan wrote: 03 Feb 2023, 22:23 O jebote koje sve gluposti nes procitati ovdje.
zubi se slabo popravljali, vecinom vadili jer su ljudi sami tako htjeli..
a ostalo su gluposti..
Al najsmješnije je što mu je i samom summa summarum da su kao vadili zdrave zube onima bez partijske knjižice. Kako je to povezao samo s muslimanima a ne i onim drugim izvan partije, samo nebo znade :grana
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2960 times
Been thanked: 24519 times

Post by HAVANA » 03 Feb 2023, 22:29

A inace su u hrvatskim i srpskim selima sve akademici bili sa blistavim bijelim zubima.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 03 Feb 2023, 22:31

Samo obrazovat djecu i sto dalje od ispiraca mozgova. Bilo ih onda, ima ih i sad...
Screenshot_20230130_074837_com.facebook.katana_edit_337353419980814.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by HAVANA on 03 Feb 2023, 22:32, edited 1 time in total.

pizarro
sportski urednik
sportski urednik
Has thanked: 7208 times
Been thanked: 8562 times

Post by pizarro » 03 Feb 2023, 22:31

Arthur Dent wrote: 03 Feb 2023, 22:20 jel neko od vas ikada bio u okolini zepe i rogatice, put prema lazama, purtici, mislovo?
regije oko pjenovca, sokoca, put prema preljubovicima, knezini i slicno. znaci li vam nesto han pijesak?
jel znate da se tamo 50, 60, 70 i svih ostalih godina u po noci i dana cetnicke pjesme pjevale. bez ikakvog problema. bez ikakvih konzekvenci. tamo je muderis odrastao. i dan danas je tamo tako. ono sto spejsa prica kako je sada u doboju, nista to nije novo. zavisi koja je regija bilo je i prije, naravno. nakod drugog svjetskog pa sve do sada. istina, nema vise puno muslimanskog zivlja da ih slusa i strahuje. pobijeno, raseljeno, muceno, silovano...
u te navedene godine ogromna rijetkost je bila da u skolama tih regija tamo bude musliman nastavnik. iako je bilo i muslimanskih sela. stevo, vladica, bogoljub, ratko, vaso. sve iz duboke srbije ili crne gore. prebijali su djecu, ma lomili ih. zivorad kad drekne "strelica te pogodila" i uzme svoje utenzilije. kao monstrumi su se izivljavali na djeci. nikada mi nece biti jasno otkud oni tu. citava ta regija je bio go cetnik. bez obzira sto se skola zvala "slavisa vajner cica". sam svetozar prodanovic je svoje sinove koji su bili policajci 80-god. nazivao dzandarima. oni ce kasnije biti zaduzeni za ogromne masakre u vlasenici i sokocu. u hotelu planina su se pjevale pjesme vojvodi djujicu svakog sveca i praznika.
rahmetli aliju subasica iz zamecke su nekad u gluho doba dosli i odveli, '57 godine. drzao hutbu napolju, pricao o duznosti da muslimani jedan drugog cuvaju, paze i pomazu. nikada se vise nije vratio niti je ikada otkriveno gdje mu je grob.
njegov sin, rahmetli hasib, bio je beba tada. odrastao u komunizmu, jugi, kleo se titom i partijom. do 90' ih godina sekretar komiteta romanijske regije. nakon pocetka rata, odmah uhapsen, gazen, mucen, lomljen.. pljuvan i vikan kao balija, islamist...

mnogo, mnogo bih imao da pisem. al ovdje cu stati.

neka je vjecni rahmet muderisovoj djevojcici.
samo pisi, nikad dosta takvih izvjestaja, da se nikad ne zaboravi ko je kakav.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 03 Feb 2023, 22:33

HAVANA wrote: 03 Feb 2023, 22:29 A inace su u hrvatskim i srpskim selima sve akademici bili sa blistavim bijelim zubima.
: :D.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23266 times
Been thanked: 21306 times

Post by Masamune » 03 Feb 2023, 22:40

A dobro, ko nije bio komunista jeste bio na tapeti. Ako ne direktno onda indirektno. Čovjeka ne treba bezveze napadati jer je to možda fakat njegovo iskustvo, ali to nije bilo pravilo za čitavu Jugoslaviju i od toga se treba ograđivati.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 03 Feb 2023, 22:47

Pa ko je bio komunista nije mogao u vjeru. To je tacno. To znamo svi. Moji nisu bili i mogli su. Nisi mogao biti u partiji, na poziciji a biti veliki vjernik itd... Takav bio sistem. Sa svim svojim prednostima i manama. Sad fol svi pametni kad treba kritikovat a niko ne zna mjesnu zajednicu napraviti funkcionalanom a ne sta drugo. Eto sad mogu i zube popravljat, partije su im na ruku, sto ne naprave sta nego raselise i pokradose zemlju? Eto sad mogu, sto vazda vaze istu suplju, nek naprave nesta, eto sad mogu... Oni od nista napravili nesta. Ovi od nesta napravili nista. Pisaj ih i jedne i druge al ne mogu suplje.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 03 Feb 2023, 22:49

Al evo opet mi se smije. E cuj zdrave zube vadili. :valja

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 03 Feb 2023, 22:51

Možda se pogrešno izrazio. Korijen zuba ako je zdrav zub se da popraviti.

HAVANA
Penzioner
Penzioner

Post by HAVANA » 03 Feb 2023, 22:59

Chan wrote: 03 Feb 2023, 22:51 Možda se pogrešno izrazio. Korijen zuba ako je zdrav zub se da popraviti.
Evo javio se ahmet. :valja Kako te nije stid samo stvaraš belaj.10 godina sam stariji nisam to ni čuo . Tri đamije i dan danas postoje. Ujutro i poslije podne išlo se u mejtef(mekteb). Abid B. vadio zube a Tahka nas šišala rahmet joj duši. Plaho nam bilo fino ljepše nego danas.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 03 Feb 2023, 23:00

Ko je Ahmet :oo

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 03 Feb 2023, 23:04

Chan wrote: 03 Feb 2023, 22:40 A dobro, ko nije bio komunista jeste bio na tapeti. Ako ne direktno onda indirektno. Čovjeka ne treba bezveze napadati jer je to možda fakat njegovo iskustvo, ali to nije bilo pravilo za čitavu Jugoslaviju i od toga se treba ograđivati.
Isto sto je Kolinda rekla da u Jugoslaviji nije bilo jogurta ili sta znam vec..

Post Reply

Return to “Historija”