BiH u doba prve i druge Jugoslavije

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: U Jugoslaviji su nam vadili zdrave zube jer smo muslimani

Post by Taare »

Ogavno. Nisam mogao pročitati do kraja :(
Da imam vlast, osnovao bih jedinicu koja bi se bavila pronalaskom i likvidacijom ratnih zločinaca.
nešto kao udba u titino vrijeme.

Uprkos tome, uvijek ću kazati da generalizacija niš dobrog nije donijela.
Imaš koliko hoćeš čestitih srba.
Isto tako, moram priznati da sam bio iznenađen kada sam kao odrastao čovjek putovao kroz srbiju.
Prije toga sam kroz priče svojih slušao o čika obradu koji u svoj bg stan besplatno primio moje tetku i tetka koji su bili na specijalizaciji u bg.
Kasnije, na samom početku rata, zvao ih je i pokušao izvući iz bh pakla, nudio smještaj i tako to.

Helem, obišao sam haman pa cijelu evropu i nigdje nisam sreo kulturnije vozače od onih u srbiji.
Isto tako, gdje god sam svratio i odmarao, vidio sam samo kulturu i poniznost.
i onda sam sjeo da kontam kako je moguće da takav prijatan, kulturan i ponizan(ne u smislu da se boje, nego više u smislu neke pretjerane ljubaznosti) narod preko noći mutira u krvoločne zvijeri koje su počinile najstrašnije zločine, između ostalih i genocid.

S jedne strane čitaš o zločinima u prethodnim ratovima, mržnji u vaktu između drugog svjetskog rata i ovog našeg, a s druge strane odeš u srbiju i susrećeš ljude koji su sušta suprotnost.
Ono, ako su svi tako zli, zašto su miloševićevi mediji 24/7 vršili nenormalnu propagandu?
Jer ako su svi zločinci i mrzitelji svega muslimanskog, dovoljno bi bilo da im da oružje i uputi ih ka granici.

I onda sam razbijao glavu kako bih našao zajedničku tačku za te suprotnosti.
mislim da sam je našao. Ustvari, možda i nije, ali meni djeluje vrlo realna i logična.
Današnji srbi su sastavljeni iz dva naroda. Naravno da u svakom narodu ima kamara nekih primjesa-to će potvrditi i genetičari- ali najveći procenat čine dva naroda.
Prvi su srbi. Oni su spomenuti još u prastarim djelima. Mislim da ih je spominjao i porfirogenet(konstantin)
Drugi su vlasi.
Naši stari su i jedne i druge nazivali vlasima i to je pogrešno jer se radi o dva naroda.
Neki mali procenat vlaha boravio je na teritoriji srednjovjekovne bosne ali je većina doselila u vrijeme kada su bosnom vladale osmanlije.
dovedeni su iz valahije(rumunija). Najviše su se bavili stočarstvom, a zatim i drugim zanatima(kovači, grnčari, itd)
Bilo ih je i na teritoriji srbije.
ono što mi je zapalo za oko bilo je to što je neki od srpskih careva(mislim da je u pitanju dušan silni) zabranio da se miješaju sa srbima. Da, iako su bili pravoslavci, postojao je zakon koji je branio da srbin oženi vlahinju.
i onda, kad pratiš genetska istraživanja, doći ćeš do zaključka da većina bh srba vodi porijeklo od tih vlaha.
Možda u tom grmu leži zec.
Svi mi se morete obratit
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4189 times
Been thanked: 3865 times
Status: Online

Post by Naseef Mushroom »

HAVANA wrote: 03 Feb 2023, 21:35 Ovo je toliko glupo da je suvisno i komentarisati.Cuj vadio mu neko zdrave zube jer je musliman. :valja Jel se to ozbiljno diskutuje o ovome? :ha
Mnogo Bošnjaka je u SFRJ namjerno oboreno na ljekarskom kada je npr. konkurs bio za pilota u korist srpskih kandidata.
Jedan od razloga su bili loši zubi
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2865 times
Been thanked: 23666 times

Post by HAVANA »

A krezav hrvat... prodje glat i ispuni mu se djecacki san. Nepravda.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Jel iko ikad vidio pilota krezavog? Ako si krezav, ne drzis do sebe, nepristojan, prljav, istetoviran, nosis krijestu na glavi, 9 mindjusa, nekvalifikovan itditd sam si sebe ogranicio u smislu radnog mjesta, nacina zivota... Za nesto vise treba obrazovanja, umijeca, truda... Sta sad trebamo nabrajati ljude sa lijepim zubima koji su radili na sebi i napredovali, radili to sto su izabrali... A muslimani i nisu bili u partiji... Citaj i razmisljaj. Bilo je svega i bilo je losih stvari i ljudi ali za to vrijeme i sveukupnu situaciju ja ne znam da se moglo vise napraviti od napravljenog. Prilican broj godina se zivio zivot dostojan covjeka obzirom u kakvom supku i poziciji smo se nalazili. I to ce ti reci vecina starih. I krezavih i nekrezavih.Ne mogu da vjerujem o cemu pisemo kad god vidim naslov. Bruka i sramota, bas debilno. Cuj zdrave zube muslimanima vadili. Pa ovo ni srbi ne bi smislili a oni su u bajkama najaci. I tokio prekucali. :valja
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Taare wrote: 04 Feb 2023, 02:38
Ogavno. Nisam mogao pročitati do kraja :(
Da imam vlast, osnovao bih jedinicu koja bi se bavila pronalaskom i likvidacijom ratnih zločinaca.
nešto kao udba u titino vrijeme.

Uprkos tome, uvijek ću kazati da generalizacija niš dobrog nije donijela.
Imaš koliko hoćeš čestitih srba.
Isto tako, moram priznati da sam bio iznenađen kada sam kao odrastao čovjek putovao kroz srbiju.
Prije toga sam kroz priče svojih slušao o čika obradu koji u svoj bg stan besplatno primio moje tetku i tetka koji su bili na specijalizaciji u bg.
Kasnije, na samom početku rata, zvao ih je i pokušao izvući iz bh pakla, nudio smještaj i tako to.

Helem, obišao sam haman pa cijelu evropu i nigdje nisam sreo kulturnije vozače od onih u srbiji.
Isto tako, gdje god sam svratio i odmarao, vidio sam samo kulturu i poniznost.
i onda sam sjeo da kontam kako je moguće da takav prijatan, kulturan i ponizan(ne u smislu da se boje, nego više u smislu neke pretjerane ljubaznosti) narod preko noći mutira u krvoločne zvijeri koje su počinile najstrašnije zločine, između ostalih i genocid.

S jedne strane čitaš o zločinima u prethodnim ratovima, mržnji u vaktu između drugog svjetskog rata i ovog našeg, a s druge strane odeš u srbiju i susrećeš ljude koji su sušta suprotnost.
Ono, ako su svi tako zli, zašto su miloševićevi mediji 24/7 vršili nenormalnu propagandu?
Jer ako su svi zločinci i mrzitelji svega muslimanskog, dovoljno bi bilo da im da oružje i uputi ih ka granici.

I onda sam razbijao glavu kako bih našao zajedničku tačku za te suprotnosti.
mislim da sam je našao. Ustvari, možda i nije, ali meni djeluje vrlo realna i logična.
Današnji srbi su sastavljeni iz dva naroda. Naravno da u svakom narodu ima kamara nekih primjesa-to će potvrditi i genetičari- ali najveći procenat čine dva naroda.
Prvi su srbi. Oni su spomenuti još u prastarim djelima. Mislim da ih je spominjao i porfirogenet(konstantin)
Drugi su vlasi.
Naši stari su i jedne i druge nazivali vlasima i to je pogrešno jer se radi o dva naroda.
Neki mali procenat vlaha boravio je na teritoriji srednjovjekovne bosne ali je većina doselila u vrijeme kada su bosnom vladale osmanlije.
dovedeni su iz valahije(rumunija). Najviše su se bavili stočarstvom, a zatim i drugim zanatima(kovači, grnčari, itd)
Bilo ih je i na teritoriji srbije.
ono što mi je zapalo za oko bilo je to što je neki od srpskih careva(mislim da je u pitanju dušan silni) zabranio da se miješaju sa srbima. Da, iako su bili pravoslavci, postojao je zakon koji je branio da srbin oženi vlahinju.
i onda, kad pratiš genetska istraživanja, doći ćeš do zaključka da većina bh srba vodi porijeklo od tih vlaha.
Možda u tom grmu leži zec.
Ko generalizira? :cudi
Je li BiH bila u Jugoslaviji, je li Istočna Bosna bila u Jugoslaviji? Ako nije, onda se odredjena sranja nisu dešavala u Jugoslaviji.

Npr. prvo mi sad pada na pamet, da su kod nas od 50 novoizgeadjenih stanova, samo 5-6 su dobivali Bošnjaci, visokoobrazovani Bosnjaci su mahom bili podstanari. Rat kad je počeo pusta čaršija ostala. Nikad me niko neće ubijediti da je slučajjnost.

Bila sam i ja u Srbiji, imam raje medju njima, i da začinim, u obitelji ih imam.

Zadnji link otvori ili bilo koji drugi na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu koji se godinama obilježavau Foči, vidjet ćeš da "Žene u crnom" iz Srbije, redovno daju podršku žrtvama kao i u Srebrenici.

Obilazeći BiH, mjesta stradanja Bošnjaka, u tom dijelu BiH najveću mržnju sam osjetila. Nisam ni ja znala puno o tom kraju, znala sam o stradanjima, progonima, zločinima, onda sam se zadala i kopala po historiji unazad vijekovima da bih došla do zadnjeg rata. Muderisom sam pila kafu par puta, ispitivala što me zanimalo, kao i sa još nekim osobama iz Rogatice, Višegrada, Zvornika itd.

Muderis je izuzetno fin čovjek, nema on mržnje jedan gram u sebi, al nema ni problem sa identitetom.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga »

kucete ranije .... :sok
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Pasaga wrote: 04 Feb 2023, 07:03 kucete ranije .... :sok
Šta je čudno? Ustajem u pet. Bila sam se spremila da idem fotkati al dobih info koja mi promijeni plan pa udjoh na forum da skrenem misli.. :o
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3808 times
Been thanked: 7001 times

Post by Matan »

HAVANA wrote: 04 Feb 2023, 06:46 A krezav hrvat... prodje glat i ispuni mu se djecacki san. Nepravda.
Nemoj...
nama nisu vadili zube..
nama su popravljali :123
Last edited by Matan on 04 Feb 2023, 07:07, edited 1 time in total.
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

A do posla. Ovo nam je bitno pravo da raspravimo prije posla. Do sad smo skontali ako hoces da budes pilot idi redovno zubaru.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3918 times
Been thanked: 2950 times

Post by Pasaga »

HAVANA wrote: 04 Feb 2023, 07:06 A do posla. Ovo nam je bitno pravo da raspravimo prije posla. Do sad smo skontali ako hoces da budes pilot idi redovno zubaru.
msm...taj posao sto radis,zanimljiviji je vikendom,ima poseban car
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4398 times
Been thanked: 3339 times

Post by Melek »

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4398 times
Been thanked: 3339 times

Post by Melek »

Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Chloe wrote: 04 Feb 2023, 07:02 Ko generalizira? :cudi
Je li BiH bila u Jugoslaviji, je li Istočna Bosna bila u Jugoslaviji? Ako nije, onda se odredjena sranja nisu dešavala u Jugoslaviji.
Ma naravno. Samo sam pokušao da nađem tu neku poveznicu između dvije suprotnosti.
Zato sam i napisao ono o srbima i vlasima.
Chloe wrote: 04 Feb 2023, 07:02 Npr. prvo mi sad pada na pamet, da su kod nas od 50 novoizgeadjenih stanova, samo 5-6 su dobivali Bošnjaci, visokoobrazovani Bosnjaci su mahom bili podstanari. Rat kad je počeo pusta čaršija ostala. Nikad me niko neće ubijediti da je slučajjnost.
Polako bona, i moji su živjeli u toj jugoslaviji i nijedno od njih neće potvrditi da je bilo diskriminacije te vrste.
Djed je bio profesor. Ugledni građanin. Tad se to cijenilo. Kad ide putem, ljudi stanu, pozdrave ga i nastave.
Uz redovni posao, često je radio honorarno. Angažovale bi ga velike firme.
i onda, za par dana rada, dobijao bi honorare u visini dvadeset ili više plata.
a imao je vrhunsku platu.
Daidža je bio sudija. Zvao se bajro. Dakle, muslimansko ime.
šta je taj izveo majevičkih četnika pred prijeki sud. Pojede ih noć. Kopali se po ilinčici(brdo iznad tuzle).
Proganjali su ih do dalekog čikaga.

Što se tiče stanova, naravno da nije bilo dovoljno. Ono što se gradilo, dijelilo se besplatno.
Danas imaš, ali po cijeni između tri i pet hiljada maraka po kvadratu.
Znači da opet imaš kamaru naroda koji si ne može priuštiti stan. Za njih nema stanova. Isto kao da ne postoje.
Slažem se sa ostatkom tvog posta tako da nema potrebe da citiram.
Svi mi se morete obratit
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Licno poznam Vlahe i Srbe..
Vlasi su dobrocudni, dok su Srbi agresivni..
zam par iz dva susjedna sela, on Vlah ona Srpkinja..
on miran, dobrocudan, ona orginal Milica Stamenovska..
Srbi i Vlasi dva razlicita svijeta..
Vlasi su vise Rumuni..
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

I Bosnjaci koji su isli sa mnom u skolu imali vecina zdrave zube..
a bilo je i krezavi, kao i kod Hrvata..
nemojte generalizovati..
zavisi od roditelja..
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24823 times
Been thanked: 27535 times

Post by Shadow »

Zakljucajte ovu temu, dok nije eskaliralo.
Acta non Verba
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Shadow wrote: 04 Feb 2023, 12:15 Zakljucajte ovu temu, dok nije eskaliralo.
Sto ce eskalirati..
zar nije smisao foruma bezvezna rasprava..
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24823 times
Been thanked: 27535 times

Post by Shadow »

Matan wrote: 04 Feb 2023, 12:17
Shadow wrote: 04 Feb 2023, 12:15 Zakljucajte ovu temu, dok nije eskaliralo.
Sto ce eskalirati..
Ne moze biti bezvezna, jer su misljenja podijeljena kao sto vidis..

Eto ti se nasao da objasnis, glavni si na temi.
Acta non Verba
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41150 times
Been thanked: 27791 times

Post by Rum »

Gdje su kame
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan »

Shadow wrote: 04 Feb 2023, 12:21
Matan wrote: 04 Feb 2023, 12:17

Sto ce eskalirati..
Ne moze biti bezvezna, jer su misljenja podijeljena kao sto vidis..

Eto ti se nasao da objasnis, glavni si na temi.
Ali ja nista lose nisam napisao..
ili misls drugacije..
Post Reply

Return to “Historija”