SDA

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2802 times
Been thanked: 8826 times
Status: Offline

Re: SDA

Post by Duminjo » 15 Feb 2023, 11:37

Fuddo wrote: 15 Feb 2023, 11:30
Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 11:27

Posljednji put, izbori za Gradsko vijeće Mostara održani su 2008. godine. Dvije godine kasnije, Ustavni sud BiH je poništio posebna izborna pravila za Mostar, koja je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, Sir Paddy Ashdown.

Prema tim izbornim pravilima, u Mostaru je ukinuto šest poratnih etničkih općina - po tri hrvatske i tri bošnjačke - ali su one ostale kao gradska područja-izborne jedinice.

Ustavni sud BiH je takvu odluku donio nakon što su apelaciju podnijeli hrvatski vijećnici u Gradskom vijeću Mostara. Oni su argumentirali da bošnjačke izborne jedinice, iako imaju manje glasača od hrvatskih, daju jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće. Tako je došlo do političkog zastoja.

Sporazum nije postignut ni nakon više rundi pregovora. Nisu donesena nova izborna pravila, pa 2012. godine lokalni izbori u Mostaru nisu ni održani.

Krajem te godine, istekao je mandat Gradskom vijeću Mostara, te je grad ostao bez zakonodavne vlasti.

Najvažniji gradski dokument, budžet, donosili su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ) i načelnik Odjela za finansije, Izet Šahović (SDA). Budžet je formalno potvrđivao Parlament bh. entiteta Federacija BiH.

Mostarka Irma Baralija je 2018. podnijela apelaciju Evropskom sudu za ljudska prava.

Krajem oktobra 2019. godine, Evropski sud za ljudska prava je presudio u njenu korist i naložio Parlamentu BiH da u roku od šest mjeseci, počevši od kraja januara 2020. godine, odnosno od pravosnažnosti presude, omogući održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

U suprotnom, Evropski sud za ljudska prava ostavio je mogućnost Ustavnom sudu BiH da riješi problem.

Lideri vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, Dragan Čović (HDZ) i Bakir Izetbegović (SDA) su 17. juna 2020. godine potpisali sporazum, kojim su dogovorili nova izborna pravila za grad Mostar. Ta pravila su ubrzo usvojena u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Prema tom sporazumu, tri većinski hrvatska gradska područja daju 13 vijećnika u buduće Gradsko vijeće, tri bošnjačka područja devet, dok će se sa jedinstvene gradske liste birati još 13 vijećnika.

Hajd sto su prodali Mostar nego su udarili temelje svemu ovome sto Covic trazi.
HDZ hoce jedan covjek jedan glas, SDA nece.. zasto bi HDZ sada htio jedan covjek jedan glas nanjivou drzave? Pa nisu ludi.

I sad trojka, petorka, sestorka, osmorka i svaki bog ce biti kriv za sve..
I sta je je bilo kad je bilo glasanje na osnovu presude koju je kucka inicirala?
Ostala zena suzdrzana.

To su 4 godine mandata za jednog gradonacelnika koji ne moze prnut ako nema vecinu iza ledja. Jbo te gradonacelnik koji nemore prnut.

Pricamo rodjo o temeljima, dogovorima i pecatima.
Imo si isto Bosnjaka i Hrvata. Dobio si ponudu za jedan covjek jedan glas, odbio si i onda si popusio 13:9, plus si izgubio sve mogucnosti da dalje pregovaras i dao si mu alat da te jbe dok je ziv kako federalnom tako i na drzavnom nivou.
Cim mu spomenes jedan covjek jedan glas, on odmah otkopca šlic i kaze "Mostar".

Jbo takvu borbu za gradjansku drzavu.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14507 times
Been thanked: 24570 times
Status: Online

Post by Fuddo » 15 Feb 2023, 11:41

Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 11:37
Fuddo wrote: 15 Feb 2023, 11:30

I sta je je bilo kad je bilo glasanje na osnovu presude koju je kucka inicirala?
Ostala zena suzdrzana.

To su 4 godine mandata za jednog gradonacelnika koji ne moze prnut ako nema vecinu iza ledja. Jbo te gradonacelnik koji nemore prnut.

Imo si isto Bosnjaka i Hrvata. Dobio si ponudu za jedan covjek jedan glas, odbio si i onda si popusio 13:9, plus si izgubio sve mogucnosti da dalje pregovaras i dao si mu alat da te jbe dok je ziv kako federalnom tako i na drzavnom nivou.

Sve sto je trebalo,jeste da podrzi zajednickog kandidata, gotova stvar.
Cuj ostala suzdrzana?
Bogati?
Ja gledam kako te kolju, i vicem, volim te, al ja sam neutralan, gledam televizor kako se komarci jebu i razmonozavaju, zalazem se za mir u svijetu, halali.
Et, to je ta filozofija. Ustvari nije filozofija, debilizam je.
Dozvolite da se obratimo

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23060 times
Been thanked: 21094 times

Post by Masamune » 15 Feb 2023, 11:43

ironman wrote: 15 Feb 2023, 11:27
Chan wrote: 15 Feb 2023, 11:21 Napustili Zvizdić, Čampara i drugi SDA i odjednom ispade da je u toj stranci sad med i mlijeko :D.

de bolan irone i djeca ti se smiju... mani me se tih ideoloških floskula
Ne bacaj prasinu u oci.
Dobro znas ko je vedrio Tk zadnjih 20 godina i sad mj zelis reci da te Piricka vodi u bolju buducnost?
Ili kifla u Sarajevu,da ne nabrajam dalje.
Pusti to.
Jedan glas ne moze vrijediti kao cetiri .
Upravo zbog buducih generacija.
Jarane... kad SDA provede smjenu generacija na svim rukovodećim pozicijama od Bakira, Genjca i ostalih tad ću ih možda i prestati prozivati, a neću ni tebi spočitavati to što spočitavam. Dok se to ne desi drži se Komšića i DF-a i nemoj bgti braniti ove grobare, jer je licemjerno. Sve ovo uz to da sam apsolutno svjestan kakvo sranje osmorka radi. SDA nije rješenje, nije alternativa osmorci i ne smije ni biti.

Do tad u toj stranici je još uvijek prisutno smeće. Oni oko Bakira i njegove struje su najveći grobari bošnjaštva u historiji kad je u pitanju bošnjački korpus.
Last edited by Masamune on 15 Feb 2023, 11:43, edited 1 time in total.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26442 times
Been thanked: 27058 times

Post by ironman » 15 Feb 2023, 11:43

Kakvo nevjerovatno obrtanje cinjenica.
Ovo s poskoka bi bili sretni.
Al ybo vise ispravljanje krive drine.
Boli me cosak ja sam na sigurnom ovdje a nek mi sudbinu kroje ovi sto su ugrozeni po Njemackoj ili gdje vec..
Or not.
dream of spring...

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 15 Feb 2023, 11:45

Chan wrote: 15 Feb 2023, 11:43
ironman wrote: 15 Feb 2023, 11:27
Ne bacaj prasinu u oci.
Dobro znas ko je vedrio Tk zadnjih 20 godina i sad mj zelis reci da te Piricka vodi u bolju buducnost?
Ili kifla u Sarajevu,da ne nabrajam dalje.
Pusti to.
Jedan glas ne moze vrijediti kao cetiri .
Upravo zbog buducih generacija.
Jarane... kad SDA provede smjenu generacija na svim rukovodećim pozicijama od Bakira, Genjca i ostalih tad ću ih možda i prestati prozivati, a neću ni tebi spočitavati to što spočitavam. Dok se to ne desi drži se Komšića i DF-a i nemoj bgti braniti ove grobare, jer je licemjerno. Sve ovo uz to da sam apsolutno svjestan kakvo sranje osmorka radi. SDA nije rješenje niti će kao ovakva ikad biti.

Do tad u toj stranici je još uvijek prisutno smeće. Oni oko Bakira i njegove struje su najveći grobari bošnjaštva u historiji kad je u pitanju bošnjački korpus.
Pa ja sam oduvijek DF.
A de procitaj jos jednom sto sam napisao.
Ti grobari su sad na celu " opozicije".
dream of spring...

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Feb 2023, 11:45

ironman wrote: 15 Feb 2023, 11:43 Kakvo nevjerovatno obrtanje cinjenica.
Ovo s poskoka bi bili sretni.
Al ybo vise ispravljanje krive drine.
Boli me cosak ja sam na sigurnom ovdje a nek mi sudbinu kroje ovi sto su ugrozeni po Njemackoj ili gdje vec..
Or not.
Ne znam sto se i ja bezveze nerviram.
Nit mi je tamo oko kuce nesta ugrozeno, nit vamo oko kuce.
Nek im metnu jos jednu paradu za 9. Januar pod nos, ja ugasim televizor i ne vidim to, a i stari isto tako.
Ko da se desava u Tanzaniji. Pa ja.
Dozvolite da se obratimo

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 15 Feb 2023, 11:48

ironman wrote: 15 Feb 2023, 11:45
Chan wrote: 15 Feb 2023, 11:43
Jarane... kad SDA provede smjenu generacija na svim rukovodećim pozicijama od Bakira, Genjca i ostalih tad ću ih možda i prestati prozivati, a neću ni tebi spočitavati to što spočitavam. Dok se to ne desi drži se Komšića i DF-a i nemoj bgti braniti ove grobare, jer je licemjerno. Sve ovo uz to da sam apsolutno svjestan kakvo sranje osmorka radi. SDA nije rješenje niti će kao ovakva ikad biti.

Pa ja sam oduvijek DF.
A de procitaj jos jednom sto sam napisao.
Ti grobari su sad na celu " opozicije".
Ama nisu svi. Ima ih još, ali su lojalni Bakiru i ostali su u stranci.

Dakle, kompletna smjena. Neće ni Bakirovo povlačenje značajno promijeniti situaciju.

Ljude moramo držati odgovornim gdje god da su trenutno.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Feb 2023, 11:49

Fuddo wrote: 15 Feb 2023, 11:41
Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 11:37

Ostala zena suzdrzana.

Cuj ostala suzdrzana?
Bogati?
Ja gledam kako te kolju, i vicem, volim te, al ja sam neutralan, gledam televizor kako se komarci jebu i razmonozavaju, zalazem se za mir u svijetu, halali.
Ko koga bolan kolje?
Jel to gledaš vanredne vijesti u reziji Zahiragica? Apokalipsa :D.

Eventualni zajednicki kandidat nista ne bi mogo uraditi bez vecine. Za kupovinu tariguza mu treba ruka HDZovca a tih ruku HDZa ima mnogo iz Gore navedenih razloga.

I da je digla zena ruku, dobili bismo zajednickog gradonacelnika vezanih ruku. Cijena tog gradonacelnika bi bili temelji za treci izbornu jedinicu.

Jednostavno pitanje, zasto nije prihvacen prijedlog jedan covjek jedan glas? Sta je tu problem ako se godinama baljezga da smo gradjanska drzava i da se upravo za to borimo?

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Feb 2023, 11:55

Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 11:49
Fuddo wrote: 15 Feb 2023, 11:41

Cuj ostala suzdrzana?
Bogati?
Ko koga bolan kolje?
Jel to gledaš vanredne vijesti u reziji Zahiragica? Apokalipsa :D.

Eventualni zajednicki kandidat nista ne bi mogo uraditi bez vecine. Za kupovinu tariguza mu treba ruka HDZovca a tih ruku HDZa ima mnogo iz Gore navedenih razloga.

I da je digla zena ruku, dobili bismo zajednickog gradonacelnika vezanih ruku. Cijena tog gradonacelnika bi bili temelji za treci izbornu jedinicu.

Jednostavno pitanje, zasto nije prihvacen prijedlog jedan covjek jedan glas? Sta je tu problem ako se godinama baljezga da smo gradjanska drzava i da se upravo za to borimo?
Kakva bolan izborna jedinica?
Kako si to uopste smislio?
Et, how?
Dozvolite da se obratimo

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 15 Feb 2023, 11:56

Ja mislim da nas Fudo trolla :oo

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 15 Feb 2023, 12:00

Zapravo covjek konta situaciju.
Onako kako jeste.
Mojim rijecima rece.
Kad vidis da oni koji zele nestanak BiH hvale nekog onda znas koliko je sati.
Najbolji lakmus papir za razluciti.
Pa i da se sali sa svima nama jer realno zaboli ga..ovdje je u pravu.
dream of spring...

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 15 Feb 2023, 12:04

Jarane pričamo o ljudima u državi koji su i genocid nad vlastitim narodom unovčili i od toga napravili vječno sredstvo viktimizacije da čak i kad bi trebali dići guzicu i nešto konkretno uraditi oni viču genocid, Srebrenica, Tomašica, a ovamo napuniše džepove...

Koga bolan briga za situaciju u Mostaru od njih... nije nikog briga

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Feb 2023, 12:06

Chan wrote: 15 Feb 2023, 11:56 Ja mislim da nas Fudo trolla :oo
Pa evo neka nas trola na ovo naizgled bezveze istrazivanje o najboljim i najlosijim vozacima svijeta. Jedna od stvari koja utice na vozace je i kvalitet puteva.

Image

Nema istrazivanja na svijetu da nismo u debelom dnu. Korupcija, demografija, nezaposlenost, zdravstvo, sigurnost, obrazovanje...

Treba stvarno imati mnogo sabura i ne osovati kada se gleda gdje je BiH a istovremeno slusa kako neko brani SDA.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 15 Feb 2023, 12:07

U TK je ispod 2,0 :D.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Feb 2023, 12:09

Chan wrote: 15 Feb 2023, 12:07 U TK je ispod 2,0 :D.
30 godina od agresije, nema ni brze ceste SA-TK a kamo li autoputa. Da ne pisemo o nekoj povezanosti sa krajinom.

Al nije to bitno, bitno je da ona kucka nije digla ruku

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 15 Feb 2023, 12:10

Ev baš sam jučer vozio iz Tuzle za Lukavac do veterinara... znači preloš put. TK putevi su daleko najgori, a najmnogoljudniji kanton i najviše poreza i akciza bude plaćeno u TK.

Jebao sam mater cijelim putem onima iz Cesta Federacije kako se već zove preduzeće, jer su oni za to zaduženi.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Feb 2023, 12:11

Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 12:06
Chan wrote: 15 Feb 2023, 11:56 Ja mislim da nas Fudo trolla :oo
Pa evo neka nas trola na ovo naizgled bezveze istrazivanje o najboljim i najlosijim vozacima svijeta. Jedna od stvari koja utice na vozace je i kvalitet puteva.

Image

Nema istrazivanja na svijetu da nismo u debelom dnu. Korupcija, demografija, nezaposlenost, zdravstvo, sigurnost, obrazovanje...

Treba stvarno imati mnogo sabura i ne osovati kada se gleda gdje je BiH a istovremeno slusa kako neko brani SDA.
I onda ja trollam…
Kud ga japanac pravo vozi, ja cu u rikverc, istom brzinom.
Svezanih ociju.
Za sta je ovo uopste bitno u ovoj prici?
Et, fakat neko maksuz doso i gledo kako Mujo mota niz Komar, il neki Pedro u Chileu niz Ande?
Aj bizi
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius

Post by ironman » 15 Feb 2023, 12:11

Chan wrote: 15 Feb 2023, 12:04 Jarane pričamo o ljudima u državi koji su i genocid nad vlastitim narodom unovčili i od toga napravili vječno sredstvo viktimizacije da čak i kad bi trebali dići guzicu i nešto konkretno uraditi oni viču genocid, Srebrenica, Tomašica, a ovamo napuniše džepove...

Koga bolan briga za situaciju u Mostaru od njih... nije nikog briga
Mjesta stradanja nikad ne bih koristio i ne koristim u raspravi.

Poenta je da imas na djelu otvoren put ka podjeli drzave.
Kad to betoniras kao sto su betonirali zakon o prebivalistu. Nema nazad.
dream of spring...

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 15 Feb 2023, 12:16

Fuddo wrote: 15 Feb 2023, 12:11
Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 12:06

Image

I onda ja trollam…
Svezanih ociju.
Et, fakat neko maksuz doso i gledo kako Mujo mota niz Komar, il neki Pedro u Chileu niz Ande?
Aj bizi
Slazemo se.
Dok Japanci voze pravo, mi vozimo u rikverc svezanih ociju.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 15 Feb 2023, 12:19

Duminjo wrote: 15 Feb 2023, 12:16
Fuddo wrote: 15 Feb 2023, 12:11

I onda ja trollam…
Svezanih ociju.
Aj bizi
Slazemo se.
Dok Japanci voze pravo, mi vozimo u rikverc svezanih ociju.
I sta bi ti, pravio put?
I dodje karamarko i upravi ti ga kroz plastenik za paradajz, lakse mu.
Nemre kroz njegov kamen dje magarad jebe, ugrozena mu je veza s Mojsijem. I naravno, zblokira sve.
Sda nije napravila, logicno.
Last edited by Fuddo on 15 Feb 2023, 12:19, edited 1 time in total.
Dozvolite da se obratimo

Post Reply

Return to “Politika u BiH”