Energija

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 01 Jan 2023, 19:09

RUSIJA ISPADA IZ IGRE: Alžirski plin danas potekao prema Sloveniji, razgovara se i o izgradnji VELIKOG TRANS-SAHARSKOG PLINOVODA

Image


Veletrgovac plinom Geoplin od danas snabdijeva Sloveniju prirodnim plinom iz Alžira. Trogodišnjim ugovorom s alžirskom državnom kompanijom Sonatrach predviđena je dostava 300 miliona kubnih metara plina godišnje, što bi trebalo pokriti trećinu slovenskih potreba.

Ugovor koji je Geoplin u novembru potpisao s alžirskom državnom kompanijom Sonatrach o diverzifikaciji izvora nabave nakon prekida snabdijevanja iz Rusije znači da će Slovenija osigurati dodatnu pouzdanost plinskog tržišta u kraćim vremenskim razdobljima, rekao je ministar infrastrukture Bojan Kumer, koji je sudjelovao kod svečanog potpisivanja ugovora s Alžiru sredinom novembra zajedno s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon.

Ugovorom je predviđena isporuka 300 miliona kubnih metara godišnje tokom tri godine, od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. godine. Cijenu nisu objavili jer je poslovna tajna, no Kumer je rekao da je "konkurentna".

Plin se iz Alžira u Sloveniju transportira plinovodima preko Tunisa, Sredozemnog mora i Italije do ulazne tačke slovenskog plinovodnog sistema Gorica-Šempeter.

Iako Alžir nema potencijal u potpunosti zamijeniti ruski plin, u raspravama o transportu nigerijskog prirodnog gasa u Evropu preko Nigera, ova zemlja smatra se jednom od najvažnijih alternativa s potencijalom smanjenja ovisnosti EU-a o Moskvi.

Oko 40 posto evropskog uvoznog plina dolazilo je iz Rusije. U zemljama poput Finske, Njemačke, Poljske, Slovačke i Bugarske ta stopa prelazi 60 posto. Češka je pak potpuno ovisna o ruskom plinu.

Dok u Evropi traju rasprave o snabdijevanju plinom, alžirski ministar energetike i rudarstva Muhammed Arkab i nigerijski državni ministar za naftne resurse Timipre Sylva razgovarali su putem telekonferencije o projektu plinovoda koji bi omogućio transport nigerijskog prirodnog plina u Evropu preko Nigera i Alžira (Trans-saharski plinovod, op. SB).

Alžir već ima plinovodne veze s Evropom, zbog čega je jedan od najprikladnijih alternativnih ruta za opskrbu plinom, ne samo iz Alžira nego i ostalih afričkih država, poput Nigerije, koje raspolažu značajnim rezervama prirodnog plina.
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 10 Jan 2023, 10:47

Gas pojeftinjuje 10% u BiH.
Eto toliko o ruskim ucjenama. Morali su pojeftiniti ono što su skupljali

Energoinvest podnio zahtjev Vladi FBiH za umanjenjem prodajne cijene plina

Energoinvest je u ponedjeljak podnio zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine, prema kojem se cijena prirodnog gasa umanjuje za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala tj. četvrtog kvartala 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju je navedeno kako se odobrenje Vlade FBiH očekuje već 12. januara 2023. godine, sa primjenom od 1. januara 2023 godine.


- U obrazloženju želimo istaći da smo prodajnu cijenu gasa od strane Gazprom Eksporta dobili zvanično 9. januara 2023. godine i da je ista saglasno obračunu po gasnoj formuli umanjena za iznos od 4,98 posto u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala - navodi se u saopćenju.


Dodano je kako je uz navedeno došlo i do značajne promjene još druga dva parametra koja učestvuju u formiranju cijene a to je da su dva operatora transportnog sistema u RS, Gaspromet Pale i Sarajevo Gas Istočno Sarajevo povećali cijenu troškova transporta gasa za više od 50 posto za naredni period, a takođe je došlo do umanjenja vrijednosti dolara u odnosu na konvertibilnu marku, poredeći četvrti kvartal 2022. u odnosu na januar 2023 godine.

Sve gore navedeno rezultiralo je obračunskom cijenom koja je dostavljena Vladi Federacije na odobrenje, a koja je kako je navedeno 9,6 posto manja u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.
online

User avatar
pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 13585
Joined: 08 Nov 2019, 18:06
Has thanked: 4284 times
Been thanked: 5089 times
Status: Offline

Re: Energija

Post by pizarro » 18 Jan 2023, 13:52


User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 15 Feb 2023, 17:37

Nastavak palestinizacije Bošnjaka. Ovo ništa ne smije biti potpisano, pa makar se svi grijali na ćumur i drva.



ALMIR BEČAREVIĆ OTKRIVA: Južna interkonekcija kao hrvatski politički interes je paravan za ulazak Abraham Grupe u projekat!

Piše Almir Bečarević

Pišući nedavno tekst o sigurnosti opskrbe plinom "hrvatskog stanovništva" u BiH putem Južne plinske interkonekcije, ukazao sam na Deklaraciju HNS-a kojom je ovaj interes definisan i uobličen u politički dokument. Ovaj interes povezan je sa transportnim plinskim odvojkom za Mostar, kojim bi se prirodnim plinom snabdijevao Aluminij Mostar, navodi se u tekstu Almira Bečarevića za Patriju.

I ništa tu ne bi bilo čudno da u čitavu priču sada ne ulaze novi "igrači", a neki stari mijenjaju pozicije spram projekta Južne interkonekcije.


Stari igrači

Službeni Zagreb je "išaretom" sugerisao hrvatskoj plinskoj transportnoj kompaniji Plinacro da ne produžava Memorandum o razumijevanju o izgradnji Južne plinske interkonekcije, čime sve ono sto je rađeno između Plinacra i BH-Gasa u pogledu Južne interkonekcije pada u vodu. Memorandum je bio bazni dokument kojim je prije 17 godina (2006. godina) i započet rad na ovom projektu.

Razlog za ovaj "išaret" je formiranje kompanije „Južna plinska interkonekcija“ u vlasništvu kantona u FBiH sa hrvatskom većinom.

Novi igrač je kompanija Južna plinska interkonekcija, koja treba da stupi na mjesto BH-Gasa i realizuje ovaj projekat od značaja za hrvatsko stanovništvo.


Najnoviji igrač

BH-Gas je 2011. godine potpisao Memorandum o razumijevanju sa kompanijom Aluminij Mostar o plinifikaciji Aluminija, koja bi podrazumijevala i izgradnju termoelektrane na plin u krugu fabrike. Ugovorom o zakupu dijela Aluminija, Abraham grupa pokazuje interes za taj projekat i sada se uključuje u projekat Južne plinske interkonekcije.

Aspiracija Abraham grupe sada više nije samo izgradnja termoelektrane na plin, već i izgradnja plinovoda do Mostara, kao i izgradnja solarnog parka snage 60 MW. Sada je to, a putem termoelektrane, potpuno novi plan za ovaj projekat koji neupućenima možda izgleda i nepovezan.

Kapitalom iz Izraela bila bi finansirana izgradnja novog plinovoda do Mostara, kojim bi se omogućilo da se plin iz Izraela dopremi do LNG terminala KRK. Gas bi bio korišten za termoelektranu na plin u krugu Aluminija, i ta bi elektrana služila za stabilizaciju elektroenergetskog sistema u FBiH. Ta stabilizacija bi služila za balansiranje nad solarnim parkom Aluminija (i ostalim) i Elektroprivrede HZHB, obzirom da je ista oslonjena na hidro potencijal i u budućnosti na vjetar i sunce.

Za ovu ideju potreban im je i Plinacro (plinovod do BiH) i stoga je sugerisano da Plinacro obustavi sve aktivnosti sa BH-Gasom, a na scenu da stupi nova kompanija Južna plinska interkonekcija koja bi bila fasada za Abraham Grupu.

Kada se pogleda ovaj scenario jasno je što je formirana kompanija Južna plinska interkonekcija i zašto je plinovod proglašen samo od interesa za hrvatsko stanovništvo. Istovremeno, Izrael je pronašao značajne količine plina, a Abraham Grupa je povezana sa tim izvorima i sva priča se otvara povećanjem kapaciteta na terminalu KRK.

Kada se pogleda scenario kristalno je jasno ko ostaje kao riba na suhom u priči o plinovodima Nova istočna interkonekcija i Južna plinska interkonekcija. Ta riba treba biti ostrvo Palestina i preko energije treba ovisiti o istoku i jugu.

Na kraju, dok čekamo sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, sa dnevnim redom kojim će nas “ubijediti“ da su ispoštovani svi zakoni BiH i da je Nova istočna interkonekcija naše rješenje problema, te dok čekamo da nam sa juga kažu da je Južna plinska naše rješenje problema, ali isključivo sa novim igračima, do tada će se na ograničenoj teritoriji zvanoj Palestina prebrojavati ruke i tako iz godine u godinu.

Na ovom linku (https://mtabraham.com/gas/) je na web stranici Abraham Grupe javno objavljen interes za Južnu plinsku interkonekciju.


“In order to ensure the supply of natural gas for the needs of the Combined Cycle Cogeneration Gas Power Plant, M.T. Abraham Group will execute the construction of a connecting gas pipeline to the southern interconnection Croatia–Bosnia and Herzegovina branch to Mostar. „The combined cycle cogeneration gas power plant will be used for the production of electricity and heat and will contribute to the greater flexibility, stability and reliability of the electricity system of Bosnia and Herzegovina.“

Sve “odgovorne“ koji budu željeli da demantuju bilo šta iz ovog teksta, molio bih da prije toga urade određene korake kojima će dokazati da ništa iz navedenog nije tačno:

Da Plinacro potpiše produženje važenja Memoranduma sa BH-Gasom o izgradnji Južne interkonekcije;

Izdavanje urbanističke saglasnosti BH-Gasu za izgradnju Južne interkonekcije, izdavanje iste blokirano duže od dvije godine u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja

Da Abraham grupa stupi na mjesto Aluminija i potpiše sa BH-Gasom Memorandum o namjeri izgradnje plinske elektrane;

Da se novoformirana kompanija Južna plinska interkonekcija ugasi, jer nema potrebe za istom obzirom da će sve izgraditi BH-Gas kako je definisano Odlukom Vlade FBiH i Zakonom o Južnoj plinskoj interkonekciji čije usvajanje je blokirano na Domu naroda parlamenta FBiH;

Da Abraham grupa i BH-Gas zakupe kapacitete na LNG terminalu KRK, i u tom scenariju plin kupovati iz zemlje gdje je najpovoljniji.

Posjeta predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto Zagrebu je prava prilika da se da novi zamah projektu izgradnje Južne plinske interkonekcije sa BH-Gas-om i Plinacrom kao nosiocima projekta.
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 24 Feb 2023, 17:04

Ogroman pritisak da nas palestiniziraju s energijom.

Na klixu objavili članak, a u komentarima u dislajcima prednjače bosanski komentari.
Koncetracija botova na vijesti o plinu


https://www.klix.ba/vijesti/bih/sve-bh- ... /komentari
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 04 Mar 2023, 09:37

Jel se sjećate priče kako će se kontinent smrznuti, bez ruskog gasa?
Pa smo tu imali razne fanove, koji su se sedmicama trudili raširiti to uvjerenje?


Procurio interni dokument njemačke savezne agencije, ovo niko nije očekivao

Njemačka je gotovo u potpunosti nadoknadila gubitak ruskih isporuka plina zahvaljujući velikom porastu uvoza iz Norveške, Nizozemske i Belgije, nakon što je Moskva prošle godine smanjila isporuke zbog podrške Zapada Ukrajini.

Između 2017. i kraja februara 2022. Njemačka je u prosjeku uvozila 77 teravat sati prirodnog plina mjesečno, minus izvoz, koji je korišten za pokrivanje nacionalne potrošnje i punjenje skladišta, navodi se u internom dokumentu njemačke savezne agencije za plin, javlja dpa.

Nasuprot tome, neto uvoz od septembra 2022. do kraja januara, što znači bez ruske isporuke plina, iznosio je 72.7 teravat sati mjesečno. Osim toga, Njemačka je u januara uvezla oko 4 teravat sata ukapljenog prirodnog plina (LNG) preko novih LNG terminala na njemačkim obalama.



U prosjeku je 26 teravat sati prirodnog plina mjesečno stizalo u Njemačku iz Norveške između 2017. do kraja februara 2022., navodi se u dokumentu, a nakon prestanka ruskih isporuka ta je količina porasla na 41 teravat sat.

U međuvremenu, neto uvoz iz Nizozemske porastao je s 2 na 25 teravat sati, dok su tokovi plina iz Belgije porasli s oko 2 teravat sata na oko 23 teravat sati mjesečno u prosjeku od septembra.

Brojke pokazuju i značajan pad njemačkog izvoza prirodnog plina, primjerice u Švicarsku. Savezna agencija nastavlja opskrbu Njemačke plinom ocjenjivati kao "stabilnu".
online

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 10 May 2023, 10:40

Srbijagas dobila dozvolu za trgovinu gasom u BiH!


Image
livecode json


Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Predsjedništva BiH su vrlo jasni i kategorični bez državnog zakona BiH o plin nema nikakvih interkonekcija!

Ova odluka je prije svih državnička, u nastavku dokazi da je potpuno ispravna, legitimna i krajnje potrebna za državu Bosnu i Hercegovinu.

Kako bismo do kraja demaskirali namjere Srbije i Rusije u Bosni i Hercegovini, a po pitanju prirodnog gasa Patria objavljuje dozvolu koju je regulator iz Trebinja dodijelio Bijeljina-Gasu za snabdijevanje i trgovinu gasom.


Image
livecode json


Tačkom 5.1. precizirano je da se dozvola dodjeljuje za snabdijevanje i trgovinu gasom na teritoriji Bosne i Hercegovine!

alt

Dozvola je izdata 9. marta 2023. godine i vrijedi 5 godina. Prevedeno, entitetski regulator zakonom o gasu RS daje dozvolu za trgovinu gasom na teritoriji Bosne i Hercegovine. Napominjemo da ne postoji Zakon o gasu na državnom nivou kojim bi se ova pitanja regulirala.

alt


I ovdje nije kraj priče. Naime, vlasnik Bijeljina-Gasa je preduzeće Srbijagas/Srbija kojeg je ova kompanija kupila 2019. godine. Ovo praktično znači da je Srbijagas preko Bijeljina-Gasa vlasnik dozvole za trgovinu gasom na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine!

Kupovinom Bijeljina-Gasa Srbijagas je postala i vlasnik transportnog gasovoda u BiH i to dionice Šepak-Bijeljina. Gasovod je dug 21 km i isti je odvojak sa gasovoda Zvornik-Sarajevo. Dakle, Srbijagas je "legalno" ušla u poslove snabdijevanja i trgovinom gasom na teritoriji Bosne i Hercegovine, te su postali i vlasnici dijela gasnog transportnog sistema.

Sve naprijed navedeno je urađeno bez Zakona o gasu na državnom nivou i bez znanja države, a sa ciljem realizacije gasovoda Nova istočna interkonekcija i preuzimanja trgovine gasom u Bosni i Hercegovini.

Koji još dokaz treba članovima Vijeća ministara iz FBiH da shvate da Srbija i Rusija (vlasništva u gasnom sektoru Srbije su mješovita, Srbija i Rusija) prave uslove da preko Nove istočne interkonekcije uđu u energetski sektor i ovladaju istim.

Da li im je sada jasan zahtjev Komšića i Bećirovića da prvo treba Zakon o gasu na nivou BiH pa tek onda priča o projektima. Projekte obje interkonekcije treba zaustaviti i usvojiti zakon jer tada ne bi jedan entitet vodio poslove države. Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković konačno bi trebao shvatiti da njegova nada 'da će pitanje istočne i južne interkonekcije biti na sljedećoj sjednici Vijeća ministara BiH' je opasan put za BiH, a 'ismijavanje' Komšića (dok ga poziva da dostavi napisan državni zakon o plinu) dokaz da ne razumije o čemu se ovdje radi.
online

User avatar
Taare
greatest
greatest
Posts: 32341
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4410 times
Status: Offline

Re: Energija

Post by Taare » 10 May 2023, 11:31

Oni misle da su bošnje gluplje od muje iz viceva. Žele da srbija ubire kajmak, rš novac na ime transporta, a da narod u bih plati ceh.
Baš su pametni :)
Što se mene tiče, zaboli me hoće li taj gas prodavat onima iz šumske i uznicima, ali jok bez državnog zakona.
Svi mi se morete obratit

User avatar
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Posts: 37398
Joined: 24 Mar 2019, 14:13
Mood:
Has thanked: 24818 times
Been thanked: 4705 times
Status: Offline

Re: Energija

Post by ElTriconi » 11 May 2023, 12:17

Krokodil Behko wrote: 14 Oct 2022, 16:24 Skoro pa kao kakanjska elektrana


Prototip vjetroturbine oborio rekord, proizveo 359 MWh energije za 24 sata

Image


Jedna od najvećih vjetroturbina na svijetu zabilježila je izvanrednu ukupnu proizvodnju obnovljive energije, odnosno masivnih 359 MWh u periodu od 24 sata.


Špansko-njemačka kompanija Siemens Gamesa, koja se bavi proizvodnjom vjetroturbina za kopno i more, saopćila je da je prototip vjetroturbine SG 14-222 DD oborio svjetski rekord za najveću količinu proizvedene energije u jednom danu. Navedenih 359 MWh je dovoljno da prosječni električni automobil pređe 1,8 miliona kilometara.


SG 14-222 DD je sada izjednačio nominalni kapacitet od 14 MW najvećih GE Haliade-X turbina i zaostaje za gigantskom Vestas platformom kapaciteta 15 MW koja je "svjetski prvak" na moru te "monstruoznim" MingYangom kapaciteta 16 MW.

Ono što je posebno impresivno jeste činjenica da je ogromna vjetroturbina dostigla prekretnicu samo deset mjeseci nakon što je proizvela svoju prvu električnu energiju i isporučila je u mrežu u testnom centru u Osterildu u Danskoj. Prototip je fiksiran u centru u novembru 2021. godine te je počeo proizvoditi električnu energiju mjesec dana kasnije.


SG 14-222 DD je 14 MW turbina na moru s kapacitetom do 15 MW s Power Boost funkcijom. Posjeduje rotor prečnika 222 metra i B108 lopatice dužine 108 metara koje se mogu reciklirati.

Jedna turbina godišnje može električnom energijom opskrbiti 18.000 domaćinstava u Evropi.
Treba tih tries da dobro mlate da zamjene TE kakanj. Al zato i najmanja promjena jacine vjetra bi mrezu odvela u crnilo 🤔
Sehara mi puna blaga
Al ne haje moja draga 🤗😊

User avatar
Taare
greatest
greatest
Posts: 32341
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4410 times
Status: Offline

Re: Energija

Post by Taare » 11 May 2023, 12:56

I to na moru đe otvoreno i vazda ima vjetra. Metni je u neku bh kotlinu i neće postići ni deseti dio.
Jedino neđ na planini.
Svi mi se morete obratit

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120497
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6993 times
Been thanked: 7939 times
Status: Online

Re: Energija

Post by Krokodil Behko » 11 May 2023, 17:23

ElTriconi wrote: 11 May 2023, 12:17
Krokodil Behko wrote: 14 Oct 2022, 16:24 Skoro pa kao kakanjska elektrana


Prototip vjetroturbine oborio rekord, proizveo 359 MWh energije za 24 sata

Image


Jedna od najvećih vjetroturbina na svijetu zabilježila je izvanrednu ukupnu proizvodnju obnovljive energije, odnosno masivnih 359 MWh u periodu od 24 sata.


Špansko-njemačka kompanija Siemens Gamesa, koja se bavi proizvodnjom vjetroturbina za kopno i more, saopćila je da je prototip vjetroturbine SG 14-222 DD oborio svjetski rekord za najveću količinu proizvedene energije u jednom danu. Navedenih 359 MWh je dovoljno da prosječni električni automobil pređe 1,8 miliona kilometara.


SG 14-222 DD je sada izjednačio nominalni kapacitet od 14 MW najvećih GE Haliade-X turbina i zaostaje za gigantskom Vestas platformom kapaciteta 15 MW koja je "svjetski prvak" na moru te "monstruoznim" MingYangom kapaciteta 16 MW.

Ono što je posebno impresivno jeste činjenica da je ogromna vjetroturbina dostigla prekretnicu samo deset mjeseci nakon što je proizvela svoju prvu električnu energiju i isporučila je u mrežu u testnom centru u Osterildu u Danskoj. Prototip je fiksiran u centru u novembru 2021. godine te je počeo proizvoditi električnu energiju mjesec dana kasnije.


SG 14-222 DD je 14 MW turbina na moru s kapacitetom do 15 MW s Power Boost funkcijom. Posjeduje rotor prečnika 222 metra i B108 lopatice dužine 108 metara koje se mogu reciklirati.

Jedna turbina godišnje može električnom energijom opskrbiti 18.000 domaćinstava u Evropi.
Treba tih tries da dobro mlate da zamjene TE kakanj. Al zato i najmanja promjena jacine vjetra bi mrezu odvela u crnilo 🤔


Ma jok, samo loži ćumur, a Evropa nek priča šta hoće.
online

User avatar
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Posts: 37398
Joined: 24 Mar 2019, 14:13
Mood:
Has thanked: 24818 times
Been thanked: 4705 times
Status: Offline

Re: Energija

Post by ElTriconi » 11 May 2023, 17:45

Krokodil Behko wrote: 11 May 2023, 17:23
ElTriconi wrote: 11 May 2023, 12:17

Treba tih tries da dobro mlate da zamjene TE kakanj. Al zato i najmanja promjena jacine vjetra bi mrezu odvela u crnilo 🤔


Ma jok, samo loži ćumur, a Evropa nek priča šta hoće.
Trebalo bi sad rekordne prihode preusmjerit u elektrane, nek se manje autoputa izgradi. Lakse gonjat kolima godinu, dvije duze po makadamu nego placat dozivotno vecu cjenu tudje struje.
Sehara mi puna blaga
Al ne haje moja draga 🤗😊

User avatar
Taare
greatest
greatest
Posts: 32341
Joined: 19 Nov 2019, 13:51
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4410 times
Status: Offline

Re: Energija

Post by Taare » 11 May 2023, 19:47

Ma vala, da se ja pitam, izgradilo bi se stotinu ovih zujalica.
Svi mi se morete obratit

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 22 guests