Vjerujete li u život poslije smrti?
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3722 times
- Been thanked: 6823 times
- Status: Offline
Re: Vjerujete li u život poslije smrti?
I ako vjerujemo.u zivot poslije smrti, logicno bi bilo da se veselimo kad neko umre a ne da zalimo..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 6881 times
da, i ti tvrdis da je to savjest koja covjeka zadrzava da ne bude kriminogen, te da je ista ta savjest od Boga. pa iako neko ne vjeruje u Njega, On ipak postoji.Zana wrote: 07 Mar 2023, 14:16Logično ali pričalo se o tome šta nekog zadržava od krimogenog ponašanjaArthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:13
da, kao sto i necijim vjerovanjem, ne pocinje Njegovo postojanje, rekli bi, zar ne?
poznajem ljudi koji klanjaju namaze, ne propustaju vakat, poste, zekjate i sve ostalo sto treba. takodjer znam da lazu, da varaju, podkradaju druge i da cine druge stvari koje su kriminogene. sta cemo s njima?
- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 9245 times
- Been thanked: 9194 times
Mi ništa.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:27da, i ti tvrdis da je to savjest koja covjeka zadrzava da ne bude kriminogen, te da je ista ta savjest od Boga. pa iako neko ne vjeruje u Njega, On ipak postoji.Zana wrote: 07 Mar 2023, 14:16
Logično ali pričalo se o tome šta nekog zadržava od krimogenog ponašanja
poznajem ljudi koji klanjaju namaze, ne propustaju vakat, poste, zekjate i sve ostalo sto treba. takodjer znam da lazu, da varaju, podkradaju druge i da cine druge stvari koje su kriminogene. sta cemo s njima?
Haj sve al ja svo vrijeme kontam ti mumin, aaaa
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
To je ljudsko razlikovanje dobra i zla, a rezultat toga je savjest.Zana wrote: 07 Mar 2023, 14:08 Pa to je savjest. A upravo ona dolazi od Boga.
Nečijim nevjerovanjem ne prestaje postojanje Boga.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
- Seksologinja
Pa vecina vjernika tako razmislja.
-
- Seksologinja
Da, ali ne sve ljude, vec npr. fanatike ZaikoveArthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:20svi smo uvijek blize smrti nego zivotu i to nema nikako i nista sa vjerovanjem u bogove, rekao bih.Venera wrote: 07 Mar 2023, 13:49
Sereš, meni je prvih 24 sata života, doslovno, nakon rođenja, nilo jako blizu kaburu.
Zaik je teletabis za pismene, a ti si podkapacitiran svojim fanatizmom.
dozvoli da te priupitam... jel ti tvoja ogromna pismenost dozvoljava da tako vrijedjas ljude oko sebe ili je to samo fini kucni odgoj?
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 23639 times
- Been thanked: 10217 times
Rijetko dodirnem ovakve teme u razgovoru, zato sam možda i iznenađena.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
da shvatam. i hvala ti na velikim slovima, bilesi u zadnje vrijeme slabije vidim, starost, sta li.Venera wrote: 07 Mar 2023, 14:43Da, ali ne sve ljude, vec npr. fanatike ZaikoveArthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:20
svi smo uvijek blize smrti nego zivotu i to nema nikako i nista sa vjerovanjem u bogove, rekao bih.
dozvoli da te priupitam... jel ti tvoja ogromna pismenost dozvoljava da tako vrijedjas ljude oko sebe ili je to samo fini kucni odgoj?
naznaka za mene: znaci, da naucim po stare dane. pismen covjek ili onaj koji se tako naziva, ne znaci ujedno dobar ili fino odgojen covjek...
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
samo da te jos ovo upitam, pa necu vise venera. kako ti znas kako vecina vjernika razmislja? svih tih nekoliko milijardi insana. na osnovu cega ti donosis ovakav zakljucak?
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3722 times
- Been thanked: 6823 times
Ne sekirajte se, po vasem pisanju tesko ce ko u raj..samo kajlate jedni drugima...
obicni gresni forumasi..
obicni gresni forumasi..

Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
- Has thanked: 4288 times
- Been thanked: 2109 times
Ne zalimo zbog njega, nego zbog sebeMatan wrote: 07 Mar 2023, 14:26 I ako vjerujemo.u zivot poslije smrti, logicno bi bilo da se veselimo kad neko umre a ne da zalimo..
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Druže, vodiš se pogrešnim pretpostavkama. Nigdje ne spomenuh neke dželate, mučenje i vatru.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:10ne prepoznajem se ja nista u tome, daleko sam od te nesigurnosti.
oslanjam se na svoja iskustva, steceno znanje i ucim iz riznica koje sam biram. volim razgovor, blag, cist.
strasno mi je strano to permanentno zastrasivanje u vjeri i neprestano pametovanje o vatri i ogromnoj muci koja nas ceka.
ne moze insan biti stvoren da bi se samo patio i gorio na svim svjetovima. Svevisnji nije dzelat, nego ljubav!
i onda to davanje drugima oko sebe osjecaja da nemaju pojma o zivotu, da trebaju dosta toga jos da nauce, da sta ti ja znam jos trebaju, pa da bi dosegli te neke tvoje visoke nivoe i stepenice znanosti, vjere, uspijeha. ne kazem da jesi takav, nego ti kazem kakav osjecaj dajes meni. i nikako ne tvrdim da to cinis namjerno. siguran sam da nisi tako umisljen i arogantan, nego da si drag i da si osoba koju insan rado zeli u svom drustvu. meni je jako drago ako te On nagradio uspijehom, zadovoljstvom i jakim imanom. uzivaj u toj ljubavi!
meni je eto u svemu jaca ta ljubav i blagost nego toliki strah i sva ta sila. ne smatram je slaboscu, nego ogromnom riznicom snage. strah covjeka paralizira, ne dozvoljava mu da razmislja, da se razvija i ostvaruje ciljeve. a sila ga zavije velom nedodirljivosti, umisljenosti, okrutnosti. a gdje je onda pristao, kad ga pozove da ponovo ustane...
Samo sam napisao da se čudim ljudima koji su ušli u ozbiljne godine a sprdaju se sa vjerom.
da su u pitanju neka djeca, ne bih se ni osvrnuo.
Ovako, matore guzice a izruguju se čovjeku koji je ostario u islamu i nikad im ništa ružno nije rekao, a kamoli da ih je uvrijedio.
I da, ostavljam otvorenu mogućnost da sam se loše izrazio pa da si došao do tih zaključaka.
Svi mi se morete obratit
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Vrlo je naivno misliti da svaki covjek nije sposoban za cinjenje velikog dobra i velikog zla. Dovoljno je pomisliti da ti neko napadne obitelj i ne daj Boze pobije ih ti pred ocima. Da li bi bila sprema ubiti ubicu? Treba se samo nadati da necemo doci u to iskusenje ili se moliti Dragom Bogu za one koji u njega vjeruju. Ostalo je naivnost pomijesana s arogancijom u odnosu na tog vjernika. Kao ti si svjesnija od njega, pa samim tim smatras da si bolja. Nije tako.Nice wrote: 07 Mar 2023, 13:30Prošlog ljeta sam imala raspravu na ovu temu s mladim čovjekom, vjernikom koji poštuje sve vjerske propise i td. Nisam bila prestroga u izražavanju svog stava, niti sam njegovo mišljenje uzimala previše ozbiljno u svim tim tvrdim okvirima prvenstveno zbog njegove mladosti i nedovoljno životnog iskustva, ali me jedno njegovo pitanje zaista na jedan način šokiralo. Pitao me je šta me u životu vodi, ako ne vjera i kako se suzdržavam, da se tako izrazim, da ne budem lopov, ubica i sl., ako u meni nema straha od kazne za ovog života i poslije smrti...
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Golemo je izaći sa tvrdnjom da znaš ljude koji ne propuštaju vakat i daju zekat.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:27da, i ti tvrdis da je to savjest koja covjeka zadrzava da ne bude kriminogen, te da je ista ta savjest od Boga. pa iako neko ne vjeruje u Njega, On ipak postoji.Zana wrote: 07 Mar 2023, 14:16
Logično ali pričalo se o tome šta nekog zadržava od krimogenog ponašanja
za takvu tvrdnju morao bi biti s njima i ne odvajati se 24/7
Čak i da jesi, u što naravno sumnjam, opet ostaje mogućnost da se radi o munaficima.
Allah kaže da namaz tjera ono što je loše. On je neka vrsta štita od loših djela.
Ako neko kaže da drži beš vakat a radi zlodjela koja si pobrojao, onda tu nešto ne štima.
Svi mi se morete obratit
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 23639 times
- Been thanked: 10217 times
Ne pišemo o sposobnostima.Lavlje_srce wrote: 07 Mar 2023, 15:14Vrlo je naivno misliti da svaki covjek nije sposoban za cinjenje velikog dobra i velikog zla. Dovoljno je pomisliti da ti neko napadne obitelj i ne daj Boze pobije ih ti pred ocima. Da li bi bila sprema ubiti ubicu? Treba se samo nadati da necemo doci u to iskusenje ili se moliti Dragom Bogu za one koji u njega vjeruju. Ostalo je naivnost pomijesana s arogancijom u odnosu na tog vjernika. Kao ti si svjesnija od njega, pa samim tim smatras da si bolja. Nije tako.Nice wrote: 07 Mar 2023, 13:30Prošlog ljeta sam imala raspravu na ovu temu s mladim čovjekom, vjernikom koji poštuje sve vjerske propise i td. Nisam bila prestroga u izražavanju svog stava, niti sam njegovo mišljenje uzimala previše ozbiljno u svim tim tvrdim okvirima prvenstveno zbog njegove mladosti i nedovoljno životnog iskustva, ali me jedno njegovo pitanje zaista na jedan način šokiralo. Pitao me je šta me u životu vodi, ako ne vjera i kako se suzdržavam, da se tako izrazim, da ne budem lopov, ubica i sl., ako u meni nema straha od kazne za ovog života i poslije smrti...
Pišemo o vjeri, šta za nekoga predstavlja i kako utiče na njegove odluke, mišljenje i ponašanje prema drugim ljudima.
Ne smatram sebe boljom od bilo koga, već mi je bilo čudno razmišljanje da samo vjera može spriječiti loše ponašanje.
- Lavlje_srce
- Alienka
Slazem se da je Svemilostivi Ljubav. Rijetko ko ostane na putu vjere iz straha. Ono sto se desi je da ljudi osjete Ljubav i osjete ljubav prema Ljubavi, to ce ti potvrditi svi iskreni vjernici.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:10ne prepoznajem se ja nista u tome, daleko sam od te nesigurnosti.
oslanjam se na svoja iskustva, steceno znanje i ucim iz riznica koje sam biram. volim razgovor, blag, cist.
strasno mi je strano to permanentno zastrasivanje u vjeri i neprestano pametovanje o vatri i ogromnoj muci koja nas ceka.
ne moze insan biti stvoren da bi se samo patio i gorio na svim svjetovima. Svevisnji nije dzelat, nego ljubav!
meni je eto u svemu jaca ta ljubav i blagost nego toliki strah i sva ta sila. ne smatram je slaboscu, nego ogromnom riznicom snage. strah covjeka paralizira, ne dozvoljava mu da razmislja, da se razvija i ostvaruje ciljeve. a sila ga zavije velom nedodirljivosti, umisljenosti, okrutnosti. a gdje je onda pristao, kad ga pozove da ponovo ustane...
O Bože, ako te obožavam iz straha od pakla
tada daj neka u paklu izgorim
ako te obožavam radi nade u raj
onda mi ga ne daj.
No ako te obožavam zarad tebe samoga, ne ustegni od mene svoju vječnu krasotu!
-Rābiʻa al-ʻAdawiyya al-Qaysiyya
Vjera je duhovni put za onoga ko se upusti u njega. Otvoren za sve, ali ne i dostupan svima. To je ono sto vodi ljude da idu pjesice do Mekke i na slicna hodocasca npr.
Memento Mori
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
dozvoli mi mogucnost ispravke glede vakta. moguce je naravno da ponekad i zakasne. ipak, zar imam pravo da sumnjam u ispravnost njihovog namaza, zbog njihovih djela? ili u ispravnost njihove vjere u Svevisnjeg. ja to sebi ne dozvoljavam i zasto bih? rizik da se ogrijesim je prevelik.Taare wrote: 07 Mar 2023, 15:19Golemo je izaći sa tvrdnjom da znaš ljude koji ne propuštaju vakat i daju zekat.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:27
da, i ti tvrdis da je to savjest koja covjeka zadrzava da ne bude kriminogen, te da je ista ta savjest od Boga. pa iako neko ne vjeruje u Njega, On ipak postoji.
za takvu tvrdnju morao bi biti s njima i ne odvajati se 24/7
Čak i da jesi, u što naravno sumnjam, opet ostaje mogućnost da se radi o munaficima.
Allah kaže da namaz tjera ono što je loše. On je neka vrsta štita od loših djela.
Ako neko kaže da drži beš vakat a radi zlodjela koja si pobrojao, onda tu nešto ne štima.
- Lavlje_srce
- Alienka
Dala sam ti primjer i postavila pitanje na koje nisi odgovorila. Stojim iza toga da su svi ljudi sposobni a cinjenje dobra i zla. Ne postoje 100% dobri ljudi, dakle treba se cuvati iskusenja. Ako se on cuva i sacuva iskusenja kroz vjeru, ne vidim nista lose u tome. Decko radi na sebi i to je pohvalno, ukoliko radom na sebi ne podrazumijevamo samo ono sto nam nudi New Age pristup.Nice wrote: 07 Mar 2023, 15:24Ne pišemo o sposobnostima.
Pišemo o vjeri, šta za nekoga predstavlja i kako utiče na njegove odluke, mišljenje i ponašanje prema drugim ljudima.
Ne smatram sebe boljom od bilo koga, već mi je bilo čudno razmišljanje da samo vjera može spriječiti loše ponašanje.
Memento Mori
- Koraci_u_noci
- Penzioner
- Has thanked: 9161 times
- Been thanked: 9900 times
Ovdje se dosta brkaju vjera i religija, al et, tesko je diskutovati s nekim cija se argumentacija svodi na to da je nesto tako kako on kaze, a ako ti ne smatras da je to dovoljno da bi bilo istina, onda si budala, nevjernik i sta sve ne
Pobjeci sad od svega zelim