Ima ljudi koji nisu bili ni u kakvoj vjeri ali su bili "po vjeri" kako vjera uci. Pravilni, samosvjesni, posteni, znali su odabrati dobro od loseg.Taare wrote: 07 Mar 2023, 15:03Druže, vodiš se pogrešnim pretpostavkama. Nigdje ne spomenuh neke dželate, mučenje i vatru.Arthur Dent wrote: 07 Mar 2023, 14:10
ne prepoznajem se ja nista u tome, daleko sam od te nesigurnosti.
oslanjam se na svoja iskustva, steceno znanje i ucim iz riznica koje sam biram. volim razgovor, blag, cist.
strasno mi je strano to permanentno zastrasivanje u vjeri i neprestano pametovanje o vatri i ogromnoj muci koja nas ceka.
ne moze insan biti stvoren da bi se samo patio i gorio na svim svjetovima. Svevisnji nije dzelat, nego ljubav!
i onda to davanje drugima oko sebe osjecaja da nemaju pojma o zivotu, da trebaju dosta toga jos da nauce, da sta ti ja znam jos trebaju, pa da bi dosegli te neke tvoje visoke nivoe i stepenice znanosti, vjere, uspijeha. ne kazem da jesi takav, nego ti kazem kakav osjecaj dajes meni. i nikako ne tvrdim da to cinis namjerno. siguran sam da nisi tako umisljen i arogantan, nego da si drag i da si osoba koju insan rado zeli u svom drustvu. meni je jako drago ako te On nagradio uspijehom, zadovoljstvom i jakim imanom. uzivaj u toj ljubavi!
meni je eto u svemu jaca ta ljubav i blagost nego toliki strah i sva ta sila. ne smatram je slaboscu, nego ogromnom riznicom snage. strah covjeka paralizira, ne dozvoljava mu da razmislja, da se razvija i ostvaruje ciljeve. a sila ga zavije velom nedodirljivosti, umisljenosti, okrutnosti. a gdje je onda pristao, kad ga pozove da ponovo ustane...
Samo sam napisao da se čudim ljudima koji su ušli u ozbiljne godine a sprdaju se sa vjerom.
da su u pitanju neka djeca, ne bih se ni osvrnuo.
Ovako, matore guzice a izruguju se čovjeku koji je ostario u islamu i nikad im ništa ružno nije rekao, a kamoli da ih je uvrijedio.
I da, ostavljam otvorenu mogućnost da sam se loše izrazio pa da si došao do tih zaključaka.
pa gdje onda oni pripadaju