Islam
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1638 times
- Been thanked: 3058 times
- Status: Offline
Re: Islam
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- harlekin
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 164 times
- Been thanked: 358 times
Amater,prvo ne pricas o takvim stvarima uokolo,drugo ako vec pricas moras bit siguran da si u dobroj kondicijiMutevelija wrote: 06 Feb 2023, 21:42 Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu 'anhu, da je kazivao: "Došao je neki čovjek Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem, dok je on bio u džamiji, pozvao ga i rekao (mu): 'Allahov Poslaniče, počinio sam blud!' Poslanik se (tada) okrenuo od njega, a ovaj je to ponovio četiri puta. Pošto je posvjedočio protiv sebe četiri puta, Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi ve sellem, ga je pozvao i upitao: 'Jesi li ti lud?' 'Nisam.', odgovorio je. 'Jesi li ženjen?', upitao je. 'Jesam.', odgovori ovaj. Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi ve sellem, (tada) reče: 'Odvedite ga i kamenujte!'" Ibn Šihab veli: "Obavijestio me je Ebu Seleme b. Abdurrahman da je čuo Džabira b. Abdullaha da je on rekao: 'Ja sam bio među onima koji su ga kamenovali. Kamenovali smo ga na musalli. Kada ga je počelo udarati kamenje, dao se u bijeg, ali smo ga sustigli na kamenjaru i kamenovali ga.'"
[Vjerodostojan] - [Muttefekun alejh]
Otkad sam ja tebi Majo govorio da me staviš za moderatora religije , a ti nećeš.

- Mutevelija
- Selonačelnik
Pa prvo grijesi se ne ispovijedaju u Islamu. To sta uradis je izmedju tebe i Boga A drugo čovjek osjeti grižnju savjesti i tim činim kojim je zarazio zajednicu želi da se očisti od grijeha.harlekin wrote: 12 Feb 2023, 09:54Amater,prvo ne pricas o takvim stvarima uokolo,drugo ako vec pricas moras bit siguran da si u dobroj kondicijiMutevelija wrote: 06 Feb 2023, 21:42 Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu 'anhu, da je kazivao: "Došao je neki čovjek Allahovom Poslaniku, sallallahu 'alejhi ve sellem, dok je on bio u džamiji, pozvao ga i rekao (mu): 'Allahov Poslaniče, počinio sam blud!' Poslanik se (tada) okrenuo od njega, a ovaj je to ponovio četiri puta. Pošto je posvjedočio protiv sebe četiri puta, Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi ve sellem, ga je pozvao i upitao: 'Jesi li ti lud?' 'Nisam.', odgovorio je. 'Jesi li ženjen?', upitao je. 'Jesam.', odgovori ovaj. Vjerovjesnik, sallallahu 'alejhi ve sellem, (tada) reče: 'Odvedite ga i kamenujte!'" Ibn Šihab veli: "Obavijestio me je Ebu Seleme b. Abdurrahman da je čuo Džabira b. Abdullaha da je on rekao: 'Ja sam bio među onima koji su ga kamenovali. Kamenovali smo ga na musalli. Kada ga je počelo udarati kamenje, dao se u bijeg, ali smo ga sustigli na kamenjaru i kamenovali ga.'"
[Vjerodostojan] - [Muttefekun alejh]
Otkad sam ja tebi Majo govorio da me staviš za moderatora religije , a ti nećeš.![]()
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40687 times
- Been thanked: 27060 times
Večeras mubarek noć Lejletul-miradž

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak 17. februara 2023. godine sa akšam-namazom nastupa blagoslovljena noć Lejletul-miradž. Islamski izvori o ovoj blagoslovljenoj noći govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a. s. od Mesdžidul-harama (Mekka) do Mesdžidul-Aksaa (Kuds-Jerusalem) i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta.
U prvom ajetu Sure El-Isra se kaže: ,,Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolicu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali- On, uistinu, sve čuje i sve vidi.“
Po ovom jedinstvenom događaju u Poslanikovom životu jedno kur'ansko poglavlje dobilo je naziv El-Isra. Isra označava putovanje Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-harama iz Meke, do Mesdžidul-Aksaa u Kudsu, dok Miradž označava uzdignuće Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-Aksaa do najvišeg neba, odnosno do Sidretul-muntehaa.
Isra i Miradž se dešavaju u perioda poslanstva kada je Muhammed, a. s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolazi kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaži svu bol, napore i teškoće koje su se dogodile u proteklom poslaničkom periodu. S druge strane, ovaj veličanstveni događaj dao je novu snagu, uvjerenje i ohrabrenje kako Poslaniku, a. s tako i svim njegovim ashabima i sljedbenicima. Poslanik, a. s. je uzdignut do Sidretul-muntehaa, a potom se sasvim približio: Koliko dva luka ili bliže. (Suretu En-Nedžm, 9)
U suri En-Nedžm u nekoliko ajeta opisan je Poslanikov miradž kao viđenje veličanstvenih Božijih znamenja: ,,On ga je i drugi put vidio, kod Sidretu-l-Muntehaa, kod kojeg je džennetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo – pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio, vidio je najveličanstvenija znamenja svoga Gospodara.“( En-Nedžm, 13-18.)
U ovoj blagoslovljenoj i odabranoj noći Allah, dželle šanuhu, propisao je klanjanje namaza. Zanimljivo je primjetiti da je namaz kao obavezna dužnost i jedan od stubova islama, objavljen i propisan na nebesima.
Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama.

Po Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u petak 17. februara 2023. godine sa akšam-namazom nastupa blagoslovljena noć Lejletul-miradž. Islamski izvori o ovoj blagoslovljenoj noći govore kao o noćnom putovanju Muhammeda, a. s. od Mesdžidul-harama (Mekka) do Mesdžidul-Aksaa (Kuds-Jerusalem) i dalje u više sfere nematerijalnog svijeta.
U prvom ajetu Sure El-Isra se kaže: ,,Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolicu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali- On, uistinu, sve čuje i sve vidi.“
Po ovom jedinstvenom događaju u Poslanikovom životu jedno kur'ansko poglavlje dobilo je naziv El-Isra. Isra označava putovanje Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-harama iz Meke, do Mesdžidul-Aksaa u Kudsu, dok Miradž označava uzdignuće Muhammeda, a.s. od Mesdžidul-Aksaa do najvišeg neba, odnosno do Sidretul-muntehaa.
Isra i Miradž se dešavaju u perioda poslanstva kada je Muhammed, a. s. bio ponajviše iskušavan u misiji i dolazi kao svojevrsna nagrada i utjeha da ublaži svu bol, napore i teškoće koje su se dogodile u proteklom poslaničkom periodu. S druge strane, ovaj veličanstveni događaj dao je novu snagu, uvjerenje i ohrabrenje kako Poslaniku, a. s tako i svim njegovim ashabima i sljedbenicima. Poslanik, a. s. je uzdignut do Sidretul-muntehaa, a potom se sasvim približio: Koliko dva luka ili bliže. (Suretu En-Nedžm, 9)
U suri En-Nedžm u nekoliko ajeta opisan je Poslanikov miradž kao viđenje veličanstvenih Božijih znamenja: ,,On ga je i drugi put vidio, kod Sidretu-l-Muntehaa, kod kojeg je džennetsko prebivalište, kad je Sidru pokrivalo ono što je pokrivalo – pogled mu nije skrenuo, nije prekoračio, vidio je najveličanstvenija znamenja svoga Gospodara.“( En-Nedžm, 13-18.)
U ovoj blagoslovljenoj i odabranoj noći Allah, dželle šanuhu, propisao je klanjanje namaza. Zanimljivo je primjetiti da je namaz kao obavezna dužnost i jedan od stubova islama, objavljen i propisan na nebesima.
Ova mubarek noć tradicionalno se obilježava u džematima Islamske zajednice prigodnim ibadetima i programima u kojima se evocira sjećanje na ovaj izuzetan duhovni događaj i podsjećaju vjernici i vjernice na važnost iskrenog vjerovanja u nadosjetilne istine vjere o kojima nedvosmisleno govore izvori islama.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
Since time immemorial plants have played a key role in human spirituality. Their sublime beauty, entrancing scents … have suggested a connection with ‘the other world’, the non-material world of Gods and sprites, demons and devils. The spiritual world can be a terrifying place … traditionally the domain of the spiritual guides of a community, nowadays usually referred to as shamans … Shamans are usually chosen by an inner calling, they have no choice but to serve their community as ambassadors in the spiritual world.Rudolph wrote: 17 Feb 2023, 14:50 Večeras mubarek noć Lejletul-miradž
Trees in Islam
In Islam the Sadratu’l-Muntahá, literally ‘the crown of the jujube tree’, is variously translated as Lote Tree of the Extreme Limit, the Sidrah tree which marks the boundary or ‘the furthermost Lote-Tree’.38 (The term was translated by Shoghi Effendi as ‘the Tree beyond which there is no passing.’)39 The tree is Ziziphus jujuba, a leguminous, prickly plum tree used for hedges. In India, a decoction of its leaves is used to wash the dead on account of the sacredness of the tree.40 The Sadratu’l-Muntahá is used to describe the spiritual experiences of Muhammad in His encounter with God during the Revelation of the Qur’án:
https://aolladadasibila.wordpress.com/2 ... ally-liya/
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- BritkiMozak
- Osvježenje foruma
- Mood:
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 298 times
Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
Budući da samo jedna tvrdnja može biti ispravna, koja je od ovih dviju tvrdnji ispravna?
Budući da samo jedna tvrdnja može biti ispravna, koja je od ovih dviju tvrdnji ispravna?
Stvarnost je katkada gora i od najcrnije mašte.
- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Imaš li izvor za to što si napiso da vidimo o čemu se radi?BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
Svi mi se morete obratit
- MrH
- 22 bez glave
- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
Me nemas sta razmisljati.Taare wrote: 26 Feb 2023, 23:00Imaš li izvor za to što si napiso da vidimo o čemu se radi?BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
Tvrdnja 2
11/11/22
- Mutevelija
- Selonačelnik
Ne znam tačno za taj podatak ali u islamu dvije stvari mogu biti suprotne ali obje tačne, zavisno kad je došla objava a i zavisno od situacije, .BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
Npe
Islam preporučuje mir, ali isto tako preporučuje i rat.
Trebaš navesti hadise te koje si citirao.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- BritkiMozak
- Osvježenje foruma
- Mood:
Da znam iz Hadisa naveo bih njihov broj. Nego, maloprije sam se sjetio da sam na forumu HR pročitao da ako u Kuranu postoje dvije proturječne izjave da je točna ona koja je navedena u kasnijim poglavljima Kurana.Mutevelija wrote: 26 Feb 2023, 23:27Ne znam tačno za taj podatak ali u islamu dvije stvari mogu biti suprotne ali obje tačne, zavisno kad je došla objava a i zavisno od situacije, .BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
Npe
Islam preporučuje mir, ali isto tako preporučuje i rat.
Trebaš navesti hadise te koje si citirao.
Ovo da je prorok Muhamed rekao, da će većina stanovnika pakla biti žene, je potpis jednog forumaša kojI često piše na tamošnjem podforumu Corona / skeptična perspektiva / potraga za razlogom ili teorije zavjere.
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40687 times
- Been thanked: 27060 times
- Duh
- Inventar foruma
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 2324 times
ti polazis od toga da duhovno razvijene osobe ne mogu biti zle.Taare wrote: 26 Feb 2023, 23:00Imaš li izvor za to što si napiso da vidimo o čemu se radi?BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
i u bibliji je receno-blago siromasnima duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko.
- Taare
- greatest
- Duh
- Inventar foruma
- Duh
- Inventar foruma
ti polazis od toga da duhovno razvijene osobe ne mogu biti zle.BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
ma koji nacin si dosao do zakljucka?
pitam zbog logike.
- Taare
- greatest
Mislio sam da me niš ne može iznenaditi. Da mi je neko reko da ću slušati kršćane i kosooke kako zikire, nema šanse da bih povjerovo
Još kad počnu zazivati Allahovo najveće ime(po nekim predajama), baš me iznenade

Još kad počnu zazivati Allahovo najveće ime(po nekim predajama), baš me iznenade

Svi mi se morete obratit
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12942 times
- Been thanked: 13922 times
- Status: Online
- Taare
- greatest
- BritkiMozak
- Osvježenje foruma
- Mood:
Da bi osoba bila duhovno razvijena ona mora slijediti ili djelatni put duhovnosti (put nesebičnog služenja drugima) ili kontemplativni put (molitva, pokora, filozofsko promišljanje o Bogu, te materijalnom i duhovnom svijetu). Ili može kombinirati oba dva.Duh wrote: 07 Mar 2023, 18:48ti polazis od toga da duhovno razvijene osobe ne mogu biti zle.BritkiMozak wrote: 26 Feb 2023, 20:50 Muhamed je jednom prilikom rekao da su žene duhovnije od muškaraca, a drugom prilikom da će većina stanovnika pakla biti žene.
ma koji nacin si dosao do zakljucka?
pitam zbog logike.
Na tom putu osoba može posustati, pa čak i pasti, jer je težnju za vladanjem nad materijalnom prirodom i nad drugim ljudima veoma teško nadvladati. Ali ako slijedi ove spomenute puteve duhovnosti ona ne može istovremeno biti i duhovno razvijena i zla.
- BritkiMozak
- Osvježenje foruma
- Mood:
Meni se više sviđa ovoTaare wrote: 08 Mar 2023, 20:10 Mislio sam da me niš ne može iznenaditi. Da mi je neko reko da ću slušati kršćane i kosooke kako zikire, nema šanse da bih povjerovo![]()
Još kad počnu zazivati Allahovo najveće ime(po nekim predajama), baš me iznenade![]()
Jer mi zvuči autentičnije. Primjere koje si naveo čini mi se da su oni malo prilagodili zapadnjačkom načinu pjevanja.
Posebno mi se gore spomenuti video sviđa negdje od pete minute pa sve do negdje pred kraj.
Što znači riječ Sikr. Probao sam značenje nači ovdje https://islamopedia.co.uk/?s=sikr pa nisam našao.