Žena zaradjuje više od muža
Moderator: spacebound
- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3483 times
- Status: Offline
Re: Žene navodno zarđuju manje od muškaraca u BiH
Ne čitam uvodnim post... Muškarci rade bolje plaćene poslove, lakše dolaze do istih... Zašto li? 

- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12946 times
- Been thanked: 13923 times
Ah sto se nacitah nebuloza 
Tacno u cijeloj EU ( sa I bez clanica) zene zaradjuju u prosjeku 10% manje. Primjeri su Ista radna mjesta, ista odgovornost posla, ista starost odnosno radni staz.
Svake godine se prica o tome za 8 mart I onda se opet usute kao da je sve pod konac
Ovo sto procitah nazalost zvuci zenomrzacki ( izraza
)
sa predvodnikom
najvaznije je vam bilo reci da zene ne rade nista a hoce platu
koji odron porediti zidara I arhitektu
Ne vidim apsolutno nikakav razlog da moj kolega za Isti posao ima vecu platu od mene.
Tacno u cijeloj EU ( sa I bez clanica) zene zaradjuju u prosjeku 10% manje. Primjeri su Ista radna mjesta, ista odgovornost posla, ista starost odnosno radni staz.
Svake godine se prica o tome za 8 mart I onda se opet usute kao da je sve pod konac
Ovo sto procitah nazalost zvuci zenomrzacki ( izraza
sa predvodnikom

Ne vidim apsolutno nikakav razlog da moj kolega za Isti posao ima vecu platu od mene.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9621 times
- Been thanked: 11360 times
Mutevelija wrote: 09 Mar 2023, 13:41Opovrgnuto davno .Julia-Klara wrote: 09 Mar 2023, 13:37 "navodno"?
Pa *ebo, u cijelom svijetu ovo je poznata pojava, ali on dodje i napise "navodno"
![]()
Uzima se cijela populacija žena i muškaraca u nekom društvu, ignoriše jedan sloj muškaraca koji su na dnu hijerarhije.
Žene rade manje sati od muškaraca
Žene rade manje, vise pričaju zabusavaju kad ih je više na jednom mjestu.
Neki dan sam se bunio zbog toga , sve očekuju da im muški donesu na noge jer muško si ne bi ona potegnula .
Mutko-lutko, kako to da žene ranije odu u penziju, a ionako žive duže?
Šta ti misliš, jel tu sve udure?
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Muskarci su cak i bolje zene od zena 
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- HAVANA
- Forumaš godine
- Has thanked: 2781 times
- Been thanked: 23003 times
Ima li neki primjer.Ista firma ,isto radno mjesto a ta razlika u plati?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- immuno
- Forum [Bot]
Ima kod mene I sve koje znamHAVANA wrote: 09 Mar 2023, 17:50 Ima li neki primjer.Ista firma ,isto radno mjesto a ta razlika u plati?
- HAVANA
- Forumaš godine
Pa sto se ne zale,ne tuze ,ima osnove ako je isto radno mjesto?
- immuno
- Forum [Bot]
To je toliko ukorijenjeno da vise skoro niko se I ne buni, divna Evropa I zene

- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma
- Has thanked: 4288 times
- Been thanked: 2111 times
Svi znamo da zaradjuju i da je tacno, ali nigdje da nadjem konkretan dokaz.
Evo npr. ima li iko dokaz da muskarac u Bingu zaradjuje vise od zene ? i ako jeste vise, koliko % je vise
Evo npr. ima li iko dokaz da muskarac u Bingu zaradjuje vise od zene ? i ako jeste vise, koliko % je vise
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- TAFKAP
- Forum [Bot]
- Has thanked: 1564 times
- Been thanked: 2650 times
u Njemačkoj ista polemika, 7.3. bio tzv. "Equal Pay Day". Kažu da ove godine dotad žene rade za džaba. Onda ide razvodnjavanje: Žene zarađuju manje jer rade lošije plaćene poslove, ne rade puno radno vrijeme,...
Za isti posao dobijaju u prosjeku 9% manju platu. Poslodavci kažu da se muškarci bolje prodaju, da žene ne traže toliko kao muškarci i naravno ne dobiju

Sad je jedna tužila i dobila pravo.
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3738 times
- Been thanked: 6867 times
Za isto radno mjesto ne vjerujem da imaju manje plate..
ali ako zena radi kao cistacica, a muskarac kao bravar, normalno da muskarac vise zaradi..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Chloe
- Žena za sva vremena
Tek sad sam pročitala uvodni post.Chan wrote: 09 Mar 2023, 13:46 To plaćena manje 10% je šuplja priča. Svaka takva situacija glat prolazi na Sudu u slučaju da se odluče na tužbu. Pogotovo se u uređenoj zemlji ne mogu zajebavati sa tim stvarima, jer vrlo često i kod jednog takvog slučaja čitava reputacija firme može biti srozana do daske.
Poslodavac ne može i ne smije vršiti takvu diskriminaciju. Može možda davati neke bonuse i slično nekim radnicima u skladu sa produktivnošću, ali ne i na osnovu toga jer je to kažnjivo.

Nije to šuplja. Redovna sam bila na seminarima i radionicama u cilju poboljšanja prava žena u BiH ( od korone je sve stalo, tek pomalo se pokreću aktivnosti). EU taj problem ima godinama.
Imali smo problem, i dalje ga imamo, diskriminacija žena pri zapošljavanju, gdje se na odredjena mjesta muškarcima daje prednost ( najbolji primjer je zastupljenost žena u politici, takav je odnos i kod bolje plaćenih poslova).
E, ono čega kod nas nije bilo, pa me sad iznenadi informacija o odudaranja primanja za isti posao u korist muškaraca.
U mojoj firmi, još uvijek nema takve diskriminacije. Direktor nekog sektora, žensko ili muško ima istu platu.
Ne znam gdje su se kod nas pojavile te razlike.
Idemo u EU znači...

- Matan
- Sila nečista
Pa muskarci su zastupljeniji i u nogometu..Chloe wrote: 09 Mar 2023, 18:15Tek sad sam pročitala uvodni post.Chan wrote: 09 Mar 2023, 13:46 To plaćena manje 10% je šuplja priča. Svaka takva situacija glat prolazi na Sudu u slučaju da se odluče na tužbu. Pogotovo se u uređenoj zemlji ne mogu zajebavati sa tim stvarima, jer vrlo često i kod jednog takvog slučaja čitava reputacija firme može biti srozana do daske.
Poslodavac ne može i ne smije vršiti takvu diskriminaciju. Može možda davati neke bonuse i slično nekim radnicima u skladu sa produktivnošću, ali ne i na osnovu toga jer je to kažnjivo.
Nije to šuplja. Redovna sam bila na seminarima i radionicama u cilju poboljšanja prava žena u BiH ( od korone je sve stalo, tek pomalo se pokreću aktivnosti). EU taj problem ima godinama.
Imali smo problem, i dalje ga imamo, diskriminacija žena pri zapošljavanju, gdje se na odredjena mjesta muškarcima daje prednost ( najbolji primjer je zastupljenost žena u politici, takav je odnos i kod bolje plaćenih poslova).
E, ono čega kod nas nije bilo, pa me sad iznenadi informacija o odudaranja primanja za isti posao u korist muškaraca.
U mojoj firmi, još uvijek nema takve diskriminacije. Direktor nekog sektora, žensko ili muško ima istu platu.
Idemo u EU znači...![]()

- immuno
- Forum [Bot]
Matane Isti posao...
Ti kao da ne Zivis ovdje, jesil jucer gledao, slusa, citao vijesti to je tema broj 1 sto socijalno sto politicki. Zeleni bi kao da poravnaju al malo morgen nisu sami ÖVP naravno neda

- Chloe
- Žena za sva vremena
Ja bih ženama zabranila da igraju nogomet.Matan wrote: 09 Mar 2023, 18:16Pa muskarci su zastupljeniji i u nogometu..Chloe wrote: 09 Mar 2023, 18:15
Tek sad sam pročitala uvodni post.
Idemo u EU znači...![]()
![]()

- Matan
- Sila nečista
Zeleni i nisu nizasta..immuno wrote: 09 Mar 2023, 18:18Matane Isti posao...Matan wrote: 09 Mar 2023, 18:14
ali ako zena radi kao cistacica, a muskarac kao bravar, normalno da muskarac vise zaradi..
Ti kao da ne Zivis ovdje, jesil jucer gledao, slusa, citao vijesti to je tema broj 1 sto socijalno sto politicki. Zeleni bi kao da poravnaju al malo morgen nisu sami ÖVP naravno neda![]()
tu bi stranku izbacio sa mape svijeta..
pa jel u AKH radi vise zena ili muskaraca..
koliko ima doktora zena ili muskaraca..
jesu li zene manje placene za isti posao..
jesi li ti manje placena od muski za isti posao..
- HAVANA
- Forumaš godine
Znam ja zena sto vise zaradjuju od muskaraca u turizmu i bankarstvu...Vjerovatno vise para i prave.Dao bi joj i ja vise, nek meni napravi vise...

- Matan
- Sila nečista
Ma znam i ja ..kod nas ima u proizvodnji 350 radnika, a u biroima 500 zena..HAVANA wrote: 09 Mar 2023, 18:24Znam ja zena sto vise zaradjuju od muskaraca u turizmu i bankarstvu...Vjerovatno vise para i prave.Dao bi joj i ja vise, nek meni napravi vise...Matan wrote: 09 Mar 2023, 18:14
ali ako zena radi kao cistacica, a muskarac kao bravar, normalno da muskarac vise zaradi..Nemam pojma.
i svaka ima dobru platu..
ima ih na rukovodecim pozicijama masa..
- HAVANA
- Forumaš godine
Ako ima kaka da napravi para ,dacu joj ja 80%.Meni samo 20%.Da idem na more... 

- Matan
- Sila nečista
Imas zakonom propisano, koliko zaradi jedan zena u racunovodstvu, i godinama
se povecava, a ako radis u nekim firmama gdje se istices, onda se dogovaras za platu..
se povecava, a ako radis u nekim firmama gdje se istices, onda se dogovaras za platu..