Žena zaradjuje više od muža

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3831 times
Been thanked: 7060 times
Status: Offline

Re: Žene navodno zarđuju manje od muškaraca u BiH

Post by Matan »

immuno wrote: 09 Mar 2023, 18:49
Matan wrote: 09 Mar 2023, 18:48

Ako je neko doktor opce prakse..
znas kako su u Austriji placeni..
po ucinku..
ako je neko hirurg, radi u bolnici i privatno..
tako da se tesko moze usporediti..
znaci po ucinku, tj. broju pacijenata..
a isto vjerovatno dobijaju po pacijentu od Krankenkasse--
To vazi ako si privatnik I samo kod njih.
Ne znam..
znam da su kod nas u firmi razlicite plate, ali nema zena u proizvodnji..
prija bilo, sad vise nema..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22517 times
Been thanked: 20651 times
Status: Online

Post by Masamune »

Chloe wrote: 09 Mar 2023, 18:15
Chan wrote: 09 Mar 2023, 13:46 To plaćena manje 10% je šuplja priča. Svaka takva situacija glat prolazi na Sudu u slučaju da se odluče na tužbu. Pogotovo se u uređenoj zemlji ne mogu zajebavati sa tim stvarima, jer vrlo često i kod jednog takvog slučaja čitava reputacija firme može biti srozana do daske.

Poslodavac ne može i ne smije vršiti takvu diskriminaciju. Može možda davati neke bonuse i slično nekim radnicima u skladu sa produktivnošću, ali ne i na osnovu toga jer je to kažnjivo.
Tek sad sam pročitala uvodni post. :lupa

Nije to šuplja. Redovna sam bila na seminarima i radionicama u cilju poboljšanja prava žena u BiH ( od korone je sve stalo, tek pomalo se pokreću aktivnosti). EU taj problem ima godinama.

Imali smo problem, i dalje ga imamo, diskriminacija žena pri zapošljavanju, gdje se na odredjena mjesta muškarcima daje prednost ( najbolji primjer je zastupljenost žena u politici, takav je odnos i kod bolje plaćenih poslova).
E, ono čega kod nas nije bilo, pa me sad iznenadi informacija o odudaranja primanja za isti posao u korist muškaraca.

U mojoj firmi, još uvijek nema takve diskriminacije. Direktor nekog sektora, žensko ili muško ima istu platu.

Ne znam gdje su se kod nas pojavile te razlike.

Idemo u EU znači... :o
Pa ja se i slažem u vezi zastupljenosti i to sam potencirao sa equal opportunity.

Smeta mi ovo o različitim platama. Puno i previše je tu neistine i selektivnog biranja argumenata da bi se predstavilo kao da žene imaju manja primanja na istim radnim mjestima u istoj organizaciji. Pa svaki poslodavac bi zbog toga krivično odgovarao. Većinu tih studija možeš baciti u smeće, a pročitao sam ih kamaru.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe »

Chan wrote: 09 Mar 2023, 18:53

Nije to šuplja. Redovna sam bila na seminarima i radionicama u cilju poboljšanja prava žena u BiH ( od korone je sve stalo, tek pomalo se pokreću aktivnosti). EU taj problem ima godinama.

Imali smo problem, i dalje ga imamo, diskriminacija žena pri zapošljavanju, gdje se na odredjena mjesta muškarcima daje prednost ( najbolji primjer je zastupljenost žena u politici, takav je odnos i kod bolje plaćenih poslova).
E, ono čega kod nas nije bilo, pa me sad iznenadi informacija o odudaranja primanja za isti posao u korist muškaraca.

U mojoj firmi, još uvijek nema takve diskriminacije. Direktor nekog sektora, žensko ili muško ima istu platu.

Pa ja se i slažem u vezi zastupljenosti i to sam potencirao sa equal opportunity.

Smeta mi ovo o različitim platama. Puno i previše je tu neistine i selektivnog biranja argumenata da bi se predstavilo kao da žene imaju manja primanja na istim radnim mjestima u istoj organizaciji. Pa svaki poslodavac bi zbog toga krivično odgovarao. Većinu tih studija možeš baciti u smeće, a pročitao sam ih kamaru.
Ne znam na kakvim podacima se temelji statistika kod nas.
Ono bi relavantno bilo ako je jedna organizacija, i ista radna mjesta, ali ako se porede dvije nezavisne organizacije, nema smisla.
I što ti reče, tužba može ići bez problema zbog diskriminacije.
Nejasno mi je zaista.
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times

Post by Bosnia_Nord »

Chloe wrote: 09 Mar 2023, 18:44
Bosnia_Nord wrote: 09 Mar 2023, 18:34

Znači bila si na semiranima za ispiranje mozgova.
Mnogo cura krene na te semirane ili neke NVO organizacije gdje ih ubjede da samo zato što su ženskog roda da je čitav svijet okrenut protiv njih, da ih svi mrze, iskorištavaju, da moraju raditi 6x više da postignu što i muškarci, da je muškarcima sve med i mlijeko a njima sve teško...
Trećina cura odatle izaće kao lezbe, trećina odluči da se više ne brije a trećina se ne uda do 45.-te godine.
Stara sam da mi se mozak ispira. Imam svoje mišljenje, i u skladu s njima se edukujem u segmentima koji me zanimaju. Feminizam i ja nismo baš na ti.
Svoj ti posao... :kafa
Vjerujem, nisam ni potencirao da je tebe neko izmanipulisao, ali generalno takva mjesta su ta feministička udruženja.

Prije par godina nije bilo tako, uglavnom su bile malo starije obrazovane žene koje su se borile za prave stvari. Sad je sve više onih kakvih izgledom očekuješ da budu feministi. Baš sad kada sam gledao par emisija, toliko količinu gluposti nisam čuo odavno.
Ali najjače mi to što po njima ispadne da je prosječan muškarac u BiH Bakir Izetbegović, a prosječna žena neka jadnica sa sela koju muž tuče.
Je li one kontaju da to što što su muškarci većina u vladi, da 99% muškaraca u BiH nema od toga ništa. Prosječan muškarac u BiH je blue collar koji jedva sastavlja kraj s krajem, na kojeg svako vrši pritisak i jedini razlog što trpi raznorazne torture je da stavi djeci hljeb na stol.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3924 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

u firmi mi ima nekoliko zena
rade fkt muske poslove
tesko se snalaze,uvjek trebaju pomoc
cesto na bolovanju
koliko imaju,neznam ....
znam,i rekao sam,necu vise da im pomazem...
nek traze neki normalan zenski posao...
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13323 times
Been thanked: 14530 times

Post by immuno »

Znas njemacki samo ukucaj razlika u Platama izmedju zene I muskarca u Njemackoj, Austriji.....
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2881 times
Been thanked: 23830 times

Post by HAVANA »

immuno wrote: 09 Mar 2023, 18:44
Matan wrote: 09 Mar 2023, 18:39

Navedi jedan primjer..
Znaci ne bitno konobar I konobarica, prodavac I prodavacica, doktor I doktorica al isto sve osim spola......
Meni ovo nemoguce izgleda,bas ti primjeri.Cak ih dosta vise plati zensko u tim primjerima a cesto musko i ne dolazi u obzir za zaposlenje.Na oktober festu da plati konobara vise od konobarice? Prodavacica da ne govorim.Doktor tek ne,dobar,biju se kod koga ce...Bas bi volio da vidim tu statistiku i primjere,ja ne znam ni jedan a kontra znam u tim oblastima.Drugarica mi ima 2800 platu ko menadzerica u jednom dobrom sarajevskom restoranu a konobari crkose za 1400 km.Zensko,musko nebitno...Drug mi vlasnik.Znas koliko ga interesuje sta je,nikolko.Kakav je ,to da.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

immuno wrote: 09 Mar 2023, 19:18

Znas njemacki samo ukucaj razlika u Platama izmedju zene I muskarca u Njemackoj, Austriji.....
Ali gdje,konobar ovde negdje ima 2000 a negdje 600 km...
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by immuno »

HAVANA wrote: 09 Mar 2023, 19:37
immuno wrote: 09 Mar 2023, 18:44

Znaci ne bitno konobar I konobarica, prodavac I prodavacica, doktor I doktorica al isto sve osim spola......
Meni ovo nemoguce izgleda,bas ti primjeri.Cak ih dosta vise plati zensko u tim primjerima a cesto musko i ne dolazi u obzir za zaposlenje.Na oktober festu da plati konobara vise od konobarice? Prodavacica da ne govorim.Doktor tek ne,dobar,biju se kod koga ce...Bas bi volio da vidim tu statistiku i primjere,ja ne znam ni jedan a kontra znam u tim oblastima.Drugarica mi ima 2800 platu ko menadzerica u jednom dobrom sarajevskom restoranu a konobari crkose za 1400 km.Zensko,musko nebitno...Drug mi vlasnik.Znas koliko ga interesuje sta je,nikolko.Kakav je ,to da.
Neda mi se stvarno skidati stranice I prevoditi gdje crno podebljano pise recimo u Njemackoj satnica muskarca je 18% veca od zenine....
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Moze zena bit i automehanicar al nece dobiti istu platu nema sanse i ako je ko primi.Ne moze napraviti ko musko nema sanse.Gdje prave pare i stvaraju novu vrijednost placene su one itekako.Mozda grijesim ali ja sto znam tako je.
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3924 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga »

1990-te,imo satnicu 20. DM ...u svabiji
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

immuno wrote: 09 Mar 2023, 19:40
HAVANA wrote: 09 Mar 2023, 19:37
Neda mi se stvarno skidati stranice I prevoditi gdje crno podebljano pise recimo u Njemackoj satnica muskarca je 18% veca od zenine....
Gdje?Jedna je satnica u palmi a druga u tip top slasticarni?
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Ili hajmo obrnuto.Zasto ona u firmi i kancelariji ima 1600 km platu sa sss a monter na terenu sa sss 1200 km?Nidje veze.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Sacu nabrojat 5 takvih primjera u sarajevu ako treba.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14614 times
Been thanked: 10099 times
Status: Online

Post by Julia-Klara »

immuno, ne vrijedi.
Odustani.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Jaran mi ostari na banderi elektroprivrede za 1300km...
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by immuno »

Nidje veze opet mjesate kruske I jabuke...
Odustajem....
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by immuno »

Julia-Klara wrote: 09 Mar 2023, 19:45 immuno, ne vrijedi.
Odustani.
Vec jesam 👍
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3831 times
Been thanked: 7060 times

Post by Matan »

Ne mere..
gdje ste vidjeli cobanicu, a kv coban moze dobro zaraditi..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Julia-Klara wrote: 09 Mar 2023, 19:45 immuno, ne vrijedi.
Odustani.
Pa dobro sta,pricamo.Ja samo pitam,kazem mozda i grijesim ali moje iskustvo nije takvo. Ili hajmo obrnuto.Zasto ona u firmi i kancelariji ima 1600 km platu sa sss a monter na terenu sa sss 1200 km?Nidje veze.
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”