Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Veca wrote: 09 Mar 2023, 21:22
...ka'e, ako zene budu imale istu satnicu, za isti posao, a nedobogo jos da vise od muza zaradjuje, pobice se muskarci, postace svi depri, ode im samopouzdanje i muskost u hendek! ...i samo zbog toga, trebalo bi ostaviti sve, kako je i bilo!
Nemaju ni svi muskarci istu satnicu za isti posao.
Ne mozes sebi platu nabit samo zato sto si zena, ili crnac, vec trebas zapet i bit produktivnija, draga kolegice.
Chan wrote: 09 Mar 2023, 13:52
Kod nas me neke stvari ne čude, ali vani je to rigorozno. Žene su plaćene kao i muškarci na istim pozicijama i u zavisnosti kakva je kvalifikacija tog radnog mjesta. Varijacije mogu biti i uglavnom jesu zasnovane na osnovu toga koliko je ko produktivan kroz stimulacije i sve ostalo. Plaćene manje ukoliko se gleda osnovica i slično je hoax. Ono što jeste problem je što i dalje ne postoji jednaka šansa za zaposlenje i napredak u odnosu na muškarce. Tu mahom i dalje mi dominiramo i tu treba pritiskati da se to uredi, ali ne i u vezi ovih gluposti da su manje plaćene.
...sta je, bolan, vani rigorozno? ...znas li ti da nama u firmi zabrane, da pricamo javno, kolika nam je satnica? ...znas li ti, da na kraju radnog vijeka, zenina penzija je 18% niza od muskarca? ...........................................evo je i svaka joj cast, nema ni pun mjesec da je tuzila poslodavca! ...vidjet cemo od sada kako ce biti i na koju foru ce muski dobivati vece satnice, za isti posao!
U sporu oko "Gender Pay Gap" - rodno specifične razlike u plaćama jer su žene na istoj poziciji često manje plaćene - Savezni radni sud u Erfurtu donio je važnu presudu u četvrtak (16. veljače 2023.). To bi moglo poboljšati položaj žena u sporu oko jednakih plaća. Jer nije izoliran slučaj: muškarci u prosjeku zarađuju sedam posto više – za isti posao.
Požalila se 44-godišnja žena iz Dresdena koja je radila u prodaji metalske tvrtke u Saskoj. Razlog: dva muška kolege su za isti posao zaradila više od nje. Jedan bi kolega imao bolje pregovaračke sposobnosti, drugi je dulje u tvrtki, pravdao se poslodavac.
Sud se složio sa ženom i dosudio joj zaostalu plaću od 14.500 eura i odštetu. Predsjedavajuća sutkinja Anja Schlewing rekla je da poslodavci ne mogu opovrgnuti pretpostavku rodne diskriminacije govoreći da je muškarac bolje pregovarao ili da je bio u izgledu za menadžerski posao.
Šta taj klip treba da znači jbt. Neka ultimativna istina ili šta?
Činjenice su sljedeće:
- Mi u prosjeku radimo duže/više sati i više prekovremeno
- Nas je više u punom radnom odnosu
- Mi radimo više poslova koji su opasni po život ili poslove u ekstremnim uslovima i zbog toga smo više plaćeni
- Više radimo u STEM poljima i tu su danas brutalno velike plate pogotovo kod programiranja
Žene i dalje i u utopijama tipa Norveške i dalje biraju uglavnom poslove koje su i prije onako tradicionalno radile. Medicinske sestre, rad u vrtićima, rad u školama itd. To su poslovi koji su uglavnom manje plaćeni. Dakle, preferencije su i dalje poprilično ostale iste kao što su bile i prije 20 godina.
U statistike za wage gap ulaze i ove nebuloze oko sporta koje sam već spominjao na temi. Recimo ženska reprezentacija Amerike traži iste naknade kao kolege iz muške reprezentacije, a u prijateljskoj ih pobijedi ekipa dječaka 15:0. Ne mogu ni blizu privući publiku i sponzore koje imaju muški fudbaleri, a hoće da su isto plaćeni. To su apsurdi.
Dakle, ovo što plasiraju je daleko od istine. Ne govorim da ne postoji unutar iste organizacije, ali ako postoji onda se to rješava tužbom protiv poslodavca i svaka tužba bi prošla na sudu u korist tužitelja.
Stara sam da mi se mozak ispira. Imam svoje mišljenje, i u skladu s njima se edukujem u segmentima koji me zanimaju. Feminizam i ja nismo baš na ti.
Svoj ti posao...
Vjerujem, nisam ni potencirao da je tebe neko izmanipulisao, ali generalno takva mjesta su ta feministička udruženja.
Prije par godina nije bilo tako, uglavnom su bile malo starije obrazovane žene koje su se borile za prave stvari. Sad je sve više onih kakvih izgledom očekuješ da budu feministi. Baš sad kada sam gledao par emisija, toliko količinu gluposti nisam čuo odavno.
Ali najjače mi to što po njima ispadne da je prosječan muškarac u BiH Bakir Izetbegović, a prosječna žena neka jadnica sa sela koju muž tuče.
Je li one kontaju da to što što su muškarci većina u vladi, da 99% muškaraca u BiH nema od toga ništa. Prosječan muškarac u BiH je blue collar koji jedva sastavlja kraj s krajem, na kojeg svako vrši pritisak i jedini razlog što trpi raznorazne torture je da stavi djeci hljeb na stol.
Do sad nisam doživjela nijedan seminar sa takvim stavovima, bilo da je tematika obrazovanje, zapošljavanje, učešće u politici, bilo kojeg načina zlostavljanja (fizičkom/psihičkom/medijskom) .
Što se ba nerviraš. To je jedan primjer gdje je to bilo prisutno, žena je tužila i dobila presudu u njenu korist. Sve dure. Ko god od poslodavaca radi tako nešto zaslužuje da mu propadne biznis.
Kad gender wage gap priče plasiramo na sve u kompletu, onda iste uopšte ne uzimaju u obzir one 4 stavke koje sam nabrojao.
Last edited by Masamune on 09 Mar 2023, 22:00, edited 1 time in total.
...sta je, bolan, vani rigorozno? ...znas li ti da nama u firmi zabrane, da pricamo javno, kolika nam je satnica? ...znas li ti, da na kraju radnog vijeka, zenina penzija je 18% niza od muskarca? ...........................................evo je i svaka joj cast, nema ni pun mjesec da je tuzila poslodavca! ...vidjet cemo od sada kako ce biti i na koju foru ce muski dobivati vece satnice, za isti posao!
U sporu oko "Gender Pay Gap" - rodno specifične razlike u plaćama jer su žene na istoj poziciji često manje plaćene - Savezni radni sud u Erfurtu donio je važnu presudu u četvrtak (16. veljače 2023.). To bi moglo poboljšati položaj žena u sporu oko jednakih plaća. Jer nije izoliran slučaj: muškarci u prosjeku zarađuju sedam posto više – za isti posao.
Požalila se 44-godišnja žena iz Dresdena koja je radila u prodaji metalske tvrtke u Saskoj. Razlog: dva muška kolege su za isti posao zaradila više od nje. Jedan bi kolega imao bolje pregovaračke sposobnosti, drugi je dulje u tvrtki, pravdao se poslodavac.
Sud se složio sa ženom i dosudio joj zaostalu plaću od 14.500 eura i odštetu. Predsjedavajuća sutkinja Anja Schlewing rekla je da poslodavci ne mogu opovrgnuti pretpostavku rodne diskriminacije govoreći da je muškarac bolje pregovarao ili da je bio u izgledu za menadžerski posao.
Šta taj klip treba da znači jbt. Neka ultimativna istina ili šta?
Činjenice su sljedeće:
- Mi u prosjeku radimo duže/više sati i više prekovremeno
- Nas je više u punom radnom odnosu
- Mi radimo više poslova koji su opasni po život ili poslove u ekstremnim uslovima i zbog toga smo više plaćeni
- Više radimo u STEM poljima i tu su danas brutalno velike plate pogotovo kod programiranja
Žene i dalje i u utopijama tipa Norveške i dalje biraju uglavnom poslove koje su i prije onako tradicionalno radile. Medicinske sestre, rad u vrtićima, rad u školama itd. To su poslovi koji su uglavnom manje plaćeni. Dakle, preferencije su i dalje poprilično ostale iste kao što su bile i prije 20 godina.
U statistike za wage gap ulaze i ove nebuloze oko sporta koje sam već spominjao na temi. Recimo ženska reprezentacija Amerike traži iste naknade kao kolege iz muške reprezentacije, a u prijateljskoj ih pobijedi ekipa dječaka 15:0. Ne mogu ni blizu privući publiku i sponzore koje imaju muški fudbaleri, a hoće da su isto plaćeni. To su apsurdi.
Dakle, ovo što plasiraju je daleko od istine. Ne govorim da ne postoji unutar iste organizacije, ali ako postoji onda se to rješava tužbom protiv poslodavca i svaka tužba bi prošla na sudu u korist tužitelja.
Jebe se njoj, daj ti njoj istu platu ko Mesiju
To sto je sa tribina gleda sest sokermama, a ni one nisu kupile kartu, dao im neko na poslu jer nije znao sta ce od njih, nema to veze.
Ko ce meni odrediti kao poslodavcu koliko cu ja platiti koga?Moja procjena radnika je ta koja ce odluciti i imam puno pravo na to.Bolje radi,vise pravi,veca plata...Nek je musko,zensko,nek je sta god hoce ako bolje radi bolje cu ga i platiti...Cuj oni presudili.Nece sad nikako radit,haj mrs.Umjesto o poslu da misli i kako firmi da bude bolje ,taj neko ce prebrojavati plate i ganjat naku svoju pravdu,u radnom vremenu.Haj kuci pa otvori sebi firmu...Imo sam takvog,najvaznije mu je bilo u moju teku zavirit i mailove,da vidi ulaz i dobavljace.Poso zdraoooo.Eno ga farmerke prodaje na pijaci.
Opovrgnuto davno .
Uzima se cijela populacija žena i muškaraca u nekom društvu, ignoriše jedan sloj muškaraca koji su na dnu hijerarhije.
Žene rade manje sati od muškaraca
Žene rade manje, vise pričaju zabusavaju kad ih je više na jednom mjestu.
Neki dan sam se bunio zbog toga , sve očekuju da im muški donesu na noge jer muško si ne bi ona potegnula .
Mutko-lutko, kako to da žene ranije odu u penziju, a ionako žive duže?
Šta ti misliš, jel tu sve udure?
Zato što imaju culdrena,državi nije bitan muškarac niti žena već natalitet i sa održava se mašinerija.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
HAVANA wrote: 09 Mar 2023, 18:29
Ma naravno.Doprinesi i zaradi ih,jebe mi se jesi musko,zensko,peder,lezbejka,jel ti 20 il 75 godina...Apsolutno me ne zanima.Zaradi mi para,nema plate nako...
dosao jednom tako lik na razgovor za posao. pita mene od kad se radi i do kad. reko kod nas 24 h... pa kaze kad cu ja? reko ako mozes najradije budi dva dana aktivan, ispuni ciljeve koje imas i da te moje oci ne vide.. idi zivi, boli me. samo ispuni ciljeve. organizuj se, nemoj da te ja molim te. koji ces mi klinac u kancelariji onako pro forma? i foliras me da nesto radis. tu firme samo bezze novac gube.
Nabijam ja tako radno vrijeme, ako se radi malo teže fizički , za kancelarije mi je svejedno
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
HAVANA wrote: 09 Mar 2023, 22:00
Ko ce meni odrediti kao poslodavcu koliko cu ja platiti koga?Moja procjena radnika je ta koja ce odluciti i imam puno pravo na to.Bolje radi,vise pravi,veca plata...Nek je musko,zensko,nek je sta god hoce ako bolje radi bolje cu ga i platiti...Cuj oni presudili.Nece sad nikako radit,haj mrs.Umjesto o poslu da misli i kako firmi da bude bolje ,taj neko ce prebrojavati plate i ganjat naku svoju pravdu,u radnom vremenu.Haj kuci pa otvori sebi firmu...Imo sam takvog,najvaznije mu je bilo u moju teku zavirit i mailove,da vidi ulaz i dobavljace.Poso zdraoooo.Eno ga farmerke prodaje na pijaci.
Ima zakonska osnova ispod koje ga ne smijes placati.
Ostalo je do tebe, zelis li ga motivisat vecom platom, a interes ti je da imas nekog vrijednog, pametnog, ili ces mu dati minimalac i sam ces ga placat bezveze, naces nekog sluntu da ti razjebe cega se god dofati.
Trziste rada je isto ko i svako drugo, hos dobrog majstora, plati.
Hos dobrog radnika, plati,
Ovi bi glumili jednakost u svim segmentima, i da ga bolikurac kolko je danas uradio, daj ti njemu isto ko i onom sto se satare na poslu.
pa ima i muskaraca koji za iste poslove dobijaju manje od kolega.
ja imam takav slucaj sa par kolega.
cak im i objasnim kako ce se izboriti, ali jebat ih...izgleda da cuvaju posao.
ovo za zene je cisto kme kme...
nek posalju muza neka ganja sefa sjekirom.
immuno wrote: 09 Mar 2023, 19:46
Nidje veze opet mjesate kruske I jabuke...
Odustajem....
Muškarci su u posloženi položaju u odnosu na žene ee kad bi mi počeli kmečat , pa se mrzni, razlog sto sam u jednoj firmi dao otkaz zapravo nisam aplicirao je taj što sam vidio da muški moraju doći ranije na posao izlopatqti snijeg sa bi moglo se raditi,to im nije plaćeno , a one dodju u kancelarije toplw
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav