Islam
- Duh
- Inventar foruma

- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 2324 times
- Status: Offline
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1785 times
- Been thanked: 3394 times
Re: Islam
Moguće što muški rod ne može radjati.Venera wrote: 13 Mar 2023, 19:41Bespolan je, je bestjelesno božanstvo, no izbor korištenja muškog roda je namjerno izabran od strane ljudskog roda.Mutevelija wrote: 13 Mar 2023, 19:22
Nije ni muško nit žensko jer Bog se ne može poresiti sa ljudima odmah nije Bog dom je čovjek.
On je jedan on je utočište svakome nije rodio ni rodjen nije i Nikol mu ravan nije.
Kad reče boginje bilo ih je koje su Arapi predislamski obožavali Al Lat , Al manat i Al uzza.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
-
Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 4028 times
- Been thanked: 7454 times
Ma ne zna nitko objasniti sta je..
sta je to u sta vjeruju..
religija kaze Bog ili Alah..
znaci muskog je roda, jer su ga muskarci stvorili..
jer se zene nisu nikad nista pitale..
oni sa svjescu, nagadjaju da je to mozda ljubav, univerzum..
ali nitko tocno ne zna..
mozda je Bog strah..
jer sve sto radimo u Bozije ime je zbog straha od kazne..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Duh
- Inventar foruma

- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 2324 times
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4511 times
- Been thanked: 3309 times
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
Kako si to povezao?Mutevelija wrote: 13 Mar 2023, 19:48Moguće što muški rod ne može radjati.Venera wrote: 13 Mar 2023, 19:41
Bespolan je, je bestjelesno božanstvo, no izbor korištenja muškog roda je namjerno izabran od strane ljudskog roda.
Slavenski svemocni bog Rod ( Brahma u hinduizmu) je dvospolan, ali mu je ime muškog roda.
The first part of God’s name in Hebrew, “Yah,” is feminine, and the last part, “weh,” is masculine.
https://theconversation.com/what-the-ea ... der-100077
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1785 times
- Been thanked: 3394 times
Zato što muško nema materice u sebi.Venera wrote: 13 Mar 2023, 20:13Kako si to povezao?![]()
Slavenski svemocni bog Rod ( Brahma u hinduizmu) je dvospolan, ali mu je ime muškog roda.![]()
The first part of God’s name in Hebrew, “Yah,” is feminine, and the last part, “weh,” is masculine.
Ali nebitno.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4511 times
- Been thanked: 3309 times
Svasta i od mene. Sufizam je visokoduhovna praksa Islama.Venera wrote: 13 Mar 2023, 18:53Svašta, pa to je pjevanje horova na Interfatih Convention.
Zikr nije islamski, vec sufijska meditecija interpretirana kao islamska.
Sufizam je put koji slijede sufije u dostizanju Istine, Boga. I dok ovaj termin obično izražava teoretski ili filozofski aspekt ovog traženja, fizički ili praktični aspekt se obično referira kao “biti derviš”.
Šta je sufizam?
Sufizam se definira na razne načine. Neki u njemu vide nestajanje u Bogu poništavanjem vlastitog ega, volje ili samousredsređenja i ponovno oživljavanje svoje duhovnosti svjetlošću Njegove (Božije) suštine. Takva transformacija rezultira Božijim upravljanjem pojedinčeve volje u skladu s Njegovom voljom. Drugi u sufizmu vide neprestanu posvećenost čišćenju vlastitog bića od svega što je loše ili zlo, da bi to biće postiglo vrlinu.
Džunejd el-Bagdādī (u. 910.), poznati sufijski učitelj, sufizam definira kao metod usredotočenja na “samoponištenje u Bogu” i “neprestano ili postojano bivanje s Bogom”. Šiblī sažeto kaže da je sufizam stalno bivanje s Bogom ili u Njegovom prisustvu na taj način da nikakav ovosvjetski ili onosvjetski cilj sufiju ne može omesti od toga bivanja ili mu se učiniti interesantnijim od njega. Ebu Muhammed Džerīr sufizam opisuje kao odolijevanje tjelesnim kušnjama i lošim svojstvima i potragu za hvalevrijednim moralnim osobinama.
Ima i onih koji sufizam opisuju kao gledanje iza “vanjskog” ili izvan površine pojavnih stvari i događaja i tumačenje svega što se desi u odnosu s Bogom. Ovo znači da ljudi svaki čin Boga vide kao prozor kroz koji oni mogu “vidjeti” Njega, svoj život žive kao neprestani napor da “gledaju” Njega dubokim duhovnim pogledom, kojeg je nemoguće opisati u fizičkim terminima, i dubokom sviješću bića koje neprestano nadgleda On.
Sve ove definicije mogu se sažeti u slijedećem: Sufizam je staza koju slijede pojedinci koji, pošto su u stanju da se oslobode ljudskih poroka i slabosti da bi zadobili melekanske osobine i postigli Božije zadovoljstvo, žive u skladu sa zahtjevima Božijeg znanja i ljubavi, što rezultira duhovnim ushićenjem.
Sufizam se temelji na pridržavanju čak i “trivijalnih” propisa Šerijata da bi čovjek proniknuo u njihovo unutarnje značenje. Početnik ili putnik na putu (sālik) nikad ne odvaja vanjsko pridržavanje Šerijata od njegove unutarnje dimenzije, nego se on u isto vrijeme pridržava i vanjskih i unutarnjih strana islama. Takvim pridržavanjem sālik putuje prema cilju krajnje ponizno i predano.
Sufizam, kao zahtjevna staza koja vodi ka spoznaji Boga, nema prostora za nemar ili lakomislenost. On od svoga putnika traži da se neprestano trudi, poput pčele koja leti od košnice do cvijeća i od cvijeća do košnice, da bi postigao ovo znanje. Sālik mora pročistiti svoje srce od svih drugih atrakcija; oduprijeti se svim tjelesnim porocima, željama i apetitima; živjeti na način koji odražava spoznaju kojom je Bog oživio i prosvijetlio njegovo srce, mora biti uvijek spreman primiti Božiji blagoslov i nadahnuće, te se striktno pridržava sunneta (primjera) poslanika Muhammeda. Uvjeren da je privrženost i odanost Bogu najveća vrijednost i čast, putnik se odriče vlastitih željaradi zahtjeva Boga, Istine.
Sufizam zahtijeva striktno pridržavanje svih vjerskih obaveza, smjernog života i odricanja od putenih želja. Ovom metodom duhovne samodiscipline derviško srce se pročišćava i njegovi /njezini osjećaji i sposobnosti se koriste na Božijem putu, što znači da putnik sada može početi živjeti na duhovnom nivou.
Sufizam, takođe,r omogućava pojedincima, kroz stalni ibadet Bogu, da prodube svoju svijest o sebi kao onima koji su predani Bogu. Odricanjem od ovog prolaznog, materijalnog svijeta, kao i od želja i emocija koje on izaziva, oni se bude u stvarnosti onog svijeta, što znači: okreću se ka Božijim lijepim imenima. Sufizam dozvoljava pojedincima da razviju moralnu dimenziju svoje egzistencije, kao što im i omogućava da stječu snažno, iskreno, lično doživljeno vjerovanje imanskih i islamskih šarta, a ne njihovo površno razumijevanje.
Fethullah Gülen
Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
-
Venera
- Seksologinja

Naravno da je nebitno, vidiš da božanstvo raznih religija nije uvijek muškog roda.Mutevelija wrote: 13 Mar 2023, 20:25Zato što muško nema materice u sebi.Venera wrote: 13 Mar 2023, 20:13
Kako si to povezao?![]()
Slavenski svemocni bog Rod ( Brahma u hinduizmu) je dvospolan, ali mu je ime muškog roda.![]()
Ali nebitno.
-
Venera
- Seksologinja

Misticizam kao pravac je primjenjen u svim religijama.Lavlje_srce wrote: 13 Mar 2023, 21:39Svasta i od mene. Sufizam je visokoduhovna praksa Islama.Venera wrote: 13 Mar 2023, 18:53Svašta, pa to je pjevanje horova na Interfatih Convention.
Zikr nije islamski, vec sufijska meditecija interpretirana kao islamska.
...
Fethullah Gülen
Da li je visokoduhovna praksa je upitno!
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 24650 times
- Been thanked: 22649 times
Sufizam je možda i jedini spas da se popravi redukcionizam u islamu od strane selefija i da religija opet krene nekim kosmopolitskim putem kojeg je započeo sam Muhammed a.s.
-
Venera
- Seksologinja

Chan wrote: 14 Mar 2023, 07:01 Sufizam je možda i jedini spas da se popravi redukcionizam u islamu od strane selefija i da religija opet krene nekim kosmopolitskim putem kojeg je započeo sam Muhammed a.s.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Drugi put reaguješ na takav način, a pojma nemaš o čemu govorim.
Niti ću tebi običnom trollu išta objašnjavati svakako.
-
Venera
- Seksologinja

Napisao si glupost.Chan wrote: 14 Mar 2023, 07:07 Drugi put reaguješ na takav način, a pojma nemaš o čemu govorim.
Ne trebaš objašnjavati.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Hajd ti lijepo na foe pa troši nekome drugom vrijeme sa tim glupostima. Nisi nikad ni bila baš bistra, već samo lupaš 90% vremena i ideš u kontru reda radi.
-
Venera
- Seksologinja

Zaboli me dupence o tvom mišljenju o meni.Chan wrote: 14 Mar 2023, 07:50 Hajd ti lijepo na foe pa troši nekome drugom vrijeme sa tim glupostima. Nisi nikad ni bila baš bistra, već samo lupaš 90% vremena i ideš u kontru reda radi.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10013 times
Jes. Eno glaj cecenaChan wrote: 14 Mar 2023, 07:01 Sufizam je možda i jedini spas da se popravi redukcionizam u islamu od strane selefija i da religija opet krene nekim kosmopolitskim putem kojeg je započeo sam Muhammed a.s.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Na početku kod njih sufizam jeste bio jak, ali već krajem osamdesetih i kod Čečena imaš pojavu selefizma koji je jačao sve više čime su i oni sami postajali radikalniji. Nije ni Kadirova struja ništa bolja po tom pitanju. Samo je okrenuta i ruskom nacionalizmu. Zadnjih 30 godina ovo kod Čečena nije ni s od sufizma.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10013 times
Ah dakle sufizam ali onako kako ga ti zamisljas
Fun fact ovi sto su se razbjezali iz cecenije su vecinom vehabije
Fun fact ovi sto su se razbjezali iz cecenije su vecinom vehabije
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Pa ne postoji nikakav garant ni kod sufizma i to je rizik po mnogo čemu, ali i šansa.
Ali osim sufizma nema ništa drugo. Ovaj redukcionizam je Islam vratio unazad nekoliko stoljeća.
Ali osim sufizma nema ništa drugo. Ovaj redukcionizam je Islam vratio unazad nekoliko stoljeća.