Srebrenica - genocid

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23245 times
Been thanked: 6114 times
Status: Offline

Re: Srebrenica - genocid

Post by Veca »

mrki62 wrote:Nije kraj diskusije :pusi
Nađoh ovo jučer na youtubu , pa rekoh da vidimo reakciju cijenjenih članova sa foruma.

[ytube][/ytube]

...ih,koliko sam puta ovo pogledala i preslusala!...nego,ako imas nekih novina,postavi!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Klikni i pogledaj, na youtube je to JUČER postavljeno :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Ruana

Post by Ruana »

TREBAŠ LI UMUKNUTI BOŠNJO
Ferid ŠANTIĆ
Zov bošnjački

Evo malo o svemu onome sto nam se dogodilo i sto nam se jos uvjek događa
Pa dragi moji Bošnjaci, pisite, pricajte, prenosi te na svoju djecu da se nikada ne zaboravi

U jednom od komentara, na jedan moj prilog "Ja nisam Bosanac, ja sam Srbin u Bosni" napisano je i ovo:

"previše je žestine i ratne retorike u tom tekstu.... pa, čak iako sve to treba znat, s tim bi trebalo prestati"

Od tad mi ovo s tim treba prestati s uma ne silazi. Jer, pitam se prvo da li je ovo napisala ruka bošnjačka? Ako jeste onda se pitam je li moguće da postoji i jedan jedini Bošnjak jal Bošnjakinja koja ovako nešto osjeća u sebi? Ima li, znači, toga insana bošnjačkoga na bijelu dunjaluku koji može i pomisliti, a džaba ti reći i napisati: šutiiii, ne pričaj ni o četničkom ni o ustaškom zlu.... šuti, ni slučajno ne spominji ni Srebrenicu, ni Omarsku, ni Dretelj, ni Foču, ni Stolac, ni Štrpce, ni Sjeverin, ni Bukovicu, ni...... Šuti i ne pričaj ni o velikosrpskim ni o velikohrvatskim nastojanjima koja traju i dan danas a cilj im je jedan, jedini, zajednički uništenje Bosne i Bošnjaka..... Kažem, velikosrpska i velikohrvatska dušmanska nastojanja koja traju i dan danas i trajat će ko zna do kad. Hasli do Dana sudnjega.

Zato hoću odmah da vam, ovako putem jazije, tj. putem pisanja, nešto ispričam. Prije desetak godina upoznao sam starca Samuela. On je Jevrej a sa svojih 15-tak godina, na početku Drugog svjetskog rata, dospio je u njemački logor Aušvic. Božijom odredbom preživio je. Potom je studirao historiju, novinarstvo..... Kao student dobio je posao koji se ogledao u tome da u Evropi i cijelom svijetu organizje mrežu Jevreja koji neće raditi ništa drugo osim što će, u zemljama u kojima žive, posjećivati škole, TV i radio studije, novinske kuće, raznorazne skupove.... i svugdje samo pričati o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu. Tako sam i ja, ovdje u ovoj švedskoj školi upoznao starca Samuela. On je toliko star i mršav da mi najviše liči na onu skorjelu egipatsku mumiju koja hoda. Ali, on i njegova žena, evo već 60 godina, rade samo jedan jedini posao a to je: svugdje i svakome pričaju o stradanju Jevreja..... To mu je svih ovih šezdeset godina jedini posao. U ovu moju školu on dođe svake jeseni, u tačno dogovoreno vrijeme, jer njegovu priču o stradanju Jevreja nastavnici su uvrstili u svoje školske planove.
Nikad nisam mogao prisustvovati njegovom izlaganju. Niti ću ikad moći. Zbog toga što bi me damla, tj. kap srčana ubila, čini mi se. Kad ga vidim u školi najradije bih počeo da vrištim jer mi, namah, prostruji kroz glavu misao o tome da li će ikad doći dan da Bošnjaci i Bošnjakinje koji su preživjeli genocid u Srebrenici, koji su preživjeli Omarsku, Dretelj, Foču, Višegrad, Sarajevo, Štrpce, Sjeverin, Bukovicu..... isto ovako pričaju o tome? I to da pričaju u svrhu opomene. Isto ovako kako to starac Samuel radi. A Samuela sam u jednoj prilici upitao zašto Izrael sada radi Palestincima isto ono što je i Hitler radio Jevrejima pa čak i gore stvari? Imao je kamaru "objašnjenja" i "opravdanja" za to.

Međutim, mene je istovremeno i strah kad o ovome razmišljam. Jer, u duhu onoga s tim bi trebalo prestati sve mi se čini da u jednom dijelu naroda Bošnjačkog počinje da zaživljava baš to da mi ne trebamo ni govoriti ni pisati ni o Srebrenici, ni Omarskoj, ni o Dretelju, ni o Foči, ni o Višegradu, ni o Sarajevu, ni o Štrpcima, ni Sjeverinu, ni o Bukovici, ni..... A sve pod maskom onoga hinjskog, ulizivičkog, neljudskog.... . pa znaš, mi, eto, ponovo moramo zajedno. Svako onaj u čijoj se psihi okoti ovaj hinjski bacil neka sebe upita ovo:
Ako Bošnjaci prestanu govoriti i pisati o svim zlima koja ih evo vjekovima pogađaju i od velikosrpske i od velikohrvatske ideologije, da li će to zaustaviti i četništvo i ustaštvo u njihovim dušmanskim naumima?
Ko ima i zehricu bistre pameti, ko ima i zehricu ljudske kuraži u sebi mora jasno i glasno kazati, prvo sam sebi a onda i svima ostalima, da Bošnjačka šutnja ni slučajno neće odobrovoljiti ni velikosrpstvo ni velikohrvatstvo pa da oni, onako namah, prestanu kidisati i na Bosnu i na Bošnjake. Istina je, u stvari, u ovome:
Samo onda kad u svakoj bošnjačkoj kući bude imala kamara, gomila, hrpa..... knjiga, novina, video kaseta, CD-a...... o onome šta nam je učinjeno i šta nam se i dan danas čini od strane i velikosrpstva i velikohrvatstva i kad budemo iskoristili svaku prigodnu priliku da to pokazujemo i o tome pričamo svojoj djeci i svima drugima, tek tada možemo računati na to da nam se to više neće ponoviti. Tek tada će nosioci i četništva i ustaštva, bar malkice, ustuknuti jer će znati da će biti raskrinkani, jer će znati da nećemo šutjeti. Znadni, Dobri moj Bošnjo, da tvoja, bošnjačka riječ danas mora imati istu onu snagu i istu onu ulogu kakvu je imala ona bošnjačka zulfikara i onaj bošnjački tufek u prošlim vijekovima. Jer, kad su naši dušmani znali da ih u svakoj bošnjačkoj kući čeka bar po jedna zulfikara i bar po jedan tufek nikad nisu ni na nas ni na naš toprak, jurtisali, tj. kidisali. Tada su znali da će, kao napadači, kao ugnjetivači, biti ubijeni. Međutim, kad su nas sa podvalama tipa "bratstvo-ubistva" doveli ovdje gdje su nas doveli i kad su bili sigurni da u bošnjačkoj kući više nejma ni zulfikare ni tufeka, onda su mogli i u uzeti 75% Bosne i tamo, ko bajagi, napraviti republiku zvanu Masovna grobnica i nekakvu ustašoidnu herceg-bosnu.

E zbog toga, Dobri moj Bošnjo, kao i zulfikara i tufek, danas istu snagu mora imati i tvoja riječ o zlu koje ti je činjeno i koje će se nad tobom činiti do Dana sudnjega ako ti budeš šutio. Ja nisam vaiz pa ne mogu ni vaziti ni držati teološke pridike ali sam, svega mi na svijetu, dobro upamtio Kur'ansku pouku koja glasi: Neka o zlu govori onaj kome je zlo činjeno. E pa ima li onda i jedan Bošnjak i Bošnjakinja na bijelu dunjaluku kojem na neki način od strane velikosrpstva i velikohrvatstva nije nekavo zlo učinjeno. Tvrdim da takav insan bošnjački ne postoji. Postoje samo oni među nama koji toga učinjenog zla nisu svjesni ali to ne znači da im to zlo učinjeno nije.

Zbogo toga ne umukni, Dobri moj Bošnjo. Nego pričaj, piši, snimaj filmove, TV emisije.... o tome šta si doživio i šta i dan danas doživljavaš od strane fašizovanog velikosrpstva i velikohrvatstva. Nemoj se, Dobri moj Bošnjo, bojati da ćeš time uništiti zajedništvo, odnosno da ćeš time naštetiti našem zajedničkom življenju sa Srbima, Hrvatima, Crnogorcima.... Ne, time ćeš ga samo ojačati. Jer, Srbi, Hrvati, Crnogorci koji istinski žele zajedništvo i sami osuđuju svoje fašizovane sunarodnike. Potvrđuju to Petar Luković, Gojko Berić, general Jovan Divjak, Stipe Mesić....
Zbog toga ne umukni, Dobri moj Bošnjo, nego pričaj. Pričaj u svrhu zaustavljanja zla koje se nad tobom tako dugo sprovodi. Pričaj ko gore spomenuti starac Samuel jer jedino tada možeš biti siguran da će dušmani tvoji ustuknuti
Image

Njega, Rama, jednoga od 10.000 srpskom fašističkom rukom ubijenih Bošnjaka u srebreničkom genocidu, srpski fašisti su natjerali da on, odavdje iz šume, svoje sunarodnjake doziva i da ih poziva da dođu do njega. A dolazak do njega značio je dolazak pod kamu četničku. Ovo je bio zov kakav nikad, od Kalum bela, Bošnjak Bošnjaku uputio nije. Bio je to zov koji je pozivao u smrt i nestanak. Zbog toga današnji bošnjački zov mora značiti život i opstanak. Život i opstanak Bosni, Bošnjacima i svima drugima kojima je Bosna domovina njihova. Dozovimo sebi jedni druge, od Krajine do Sandžaka, od Posavine do Hercegovine, od Sidneja do Los Angelesa, od..... Dozovimo sebi jedni druge i svi, ama baš svi, zakunimo se i obećajmo da ćemo u jedinstven saf stati. Obećajmo to našeme Rabbu i našeme Ramu. Obećajmo i ispunimo. Jer, zov Ramov do Dana sudnjega će nad Bošnjacima lebdjeti i bdjeti.
Image
I nakon svega, Bošnjo, trebaš li šutjeti?!
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Pošto se vodi rasprava o Srebrenici i o genocidu i na stranici u vezi potpore Željki Komšiću, pa da ovdje prenesem ono što sam i tamo napisao :

Kad se je POTPISAO Dejton, tad su sve sudske odluke pale u vodu.
Dejton je podijelio BiH a podjela BiH nije stvorena ratovanjem il genocidom već potpisom u Dejtonu.
Ne poznajem ni jednog razumnog čovjeka, koji bi svoju rodnu grudu potpisao da bude u RS, ne poznajem ni jednog razumnog čovjeka, koji bi SREBRENICU potpisao da pripadne onima koji su zločin i genocid radili.
Ne poznajem ni jednog razumnog čovjeka, koji bi takvog potpisnika na bilo koji način branio.
Onaj ko brani izdajnika Aliju , je u stvari neprijatelj BiH.
Onaj ko brani izdjanika Aliju je u najmanju ruku osoba koja podržava ovakvo nakaradno uređenje BiH, jer je eto to djelo Alije i to se kao mora poštovati.
Ne može se promijeniti a niti vratiti BiH u prvobitno stanje a da se glasno i jasno ne kaže kako je Alija u Dejtonu IZDAO BiH.
Mislim da sam bio sada jasan.
Genocid je stvoren a Alija je u Dejtonu potpisao da to ipak nije tako, jer je Srebrenicu poklonio dželatima.
Koja bi budala imala muda potpisati da napaćena Srebrenica bude u vlasti onih što su počinuli genocid ?
I još uvijek ima onih što traže opravdavanje izdajničkog potpisa.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9501 times
Been thanked: 11241 times

Zašto političari iz RS negiraju genocid?

Post by Krokodil Behko »

Image

Političari iz Republike Srpske i dalje negiraju da je počinjen genocid u Srebrenici. Sociolog i pisac Janja Beč Nojman ima objašnjenje zašto političari iz RS negiraju genocid.

Ja ću možda sad vas da iznenadim odgovorom. Prevelik je bio zločin da bi se podnio. Svako ljudsko biće ima potrebu da bude prihvaćeno itd...i to je bio toliki zločin da se ne može čak ni samom sebi priznati i to je ono što se zove dvostruki moral počinitelja.

Oni s jedne strane znaju da su to uradili, a s druge strane nisu u stanju da se suoče s tim upravo zato što je zločin bio prevelik.

To je neka moralna strana i psihološka, plus tu su ogromni interesi u pitanju, velika je pljačka izvršena, preraspodjela tog vlasništva koje se zvalo društveno ili državno. Sada treba naći nove titulare vlasništva, to je pljačka. Ima ljudi koji ne shvataju šta se desilo, ali mislim da su neka dva osnovna razloga posebno kod tih neposrednih izvršioca da ne mogu da podnesu teret tog ogromnog zločina i oni se zbog toga sjećaju samo nečega pozitivnog. To je ta psihološka matrica, da se on uopšte ne sjeća da je pobio, kaže za TV1 Janja Beč Nojman.

(TV1)
Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Re: Zašto političari iz RS negiraju genocid?

Post by Dust »

A da li bi zivot u Bosni bio drugaciji kada bi politicari RS-a priznali genocid?

Sva ta zabusavanja njihovih politicara, a forsiranja genocida nasih politicara, donosi korist samo njima samima-politicarima.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Dust, uvijek je bitno da se zna povijesna istina, priznavanje genocida je priznavanje žrtava i boli koju su porodice žrtava doživjele i nekakva satisfakcija u tom smislu.

Zapravo, Srbi ni ne razumiju da bi to priznanje u konačnici više njima koristilo... pogledajmo Njemačku. Tek kad su Nijemci priznali sve grozote fašističkog režima iz drugog rata, svijet ih je prihvatio i mogli su krenuti dalje.

Žrtvama, osim nekakve službene satisfakcije, to priznanje niti ne treba jer smo žrtava svi svjesni i neprizavanje genocida to ne može umanjiti.
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer »

pamtit pa vratit...pa nek se ne sjecaju ako im je tako lakse!
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

camargue wrote:pamtit pa vratit...pa nek se ne sjecaju ako im je tako lakse!
Ovako si nešto niti u snu nemoj dopustiti da kažeš.
Pogotovo ako imaš djecu... tome ih ne želiš učiti. :)
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

upravo djeci se ovako nesto mora govorit i uvijek ponavljat da znaju i shvate s kim imaju posla...da znaju na sta su im sve spremni uciniti prvi komsije..

uciti djecu i "opremiti" dobro,pa ce manje zla u buduce biti!
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Slažem se s tobom, djeci se mora govoriti, ponavljati i upoznati ih s istinom.

Ali ne ih učiti da genocid treba vratiti genocidom, ne želimo stvarati ubojice. :D
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3879 times
Been thanked: 2917 times

Post by Pasaga »

Katja wrote:Slažem se s tobom, djeci se mora govoriti, ponavljati i upoznati ih s istinom.

Ali ne ih učiti da genocid treba vratiti genocidom, ne želimo stvarati ubojice. :D
Ma kakvi....kakve ubice....
uvjek kad je ravnoteza u odnosima ista....
tad ce i da bude mir.
Kad taj zna da ga tamo isto ceka....gevera.....
eh...onda se razmisli dobro,dali krenuti.. :djed
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Ruana

Post by Ruana »

Ko kaze da ne priznaju pa krkan je priznao Senadu u Centralnom.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Na liku imate i listu pripadnika odreda.
http://www.youtube.com/watch?v=-whmXwL5IIc
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Alija se nimalo nije trudio u vezi Srebrenice a da su kao u Krajini proglasili Autonomiju, onda bi se Alija umiješao al ne bi bile tolike žrtve. Slobodno kontakte šta hoću reći
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9501 times
Been thanked: 11241 times

Šestorica biciklista krenula iz Slovenije u Srebrenicu

Post by Krokodil Behko »

Image

Povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici, na biciklistički maraton Velenje – Bihać - Srebrenica dug 791 kilometar danas je krenulo šest rekreativnih biciklista iz raznih krajeva Slovenije, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA) iz Ljubljane.

Mahom su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Najmlađi član ekipe ima 41 godinu, a najstariji 72. Put od skoro 800 kilometara namjeravaju preći u narednih šest dana. U Bihaću će se u nedjelju sastati sa ostalim učesnicima maratona iz drugih evropskih država. Zajedno sa još 300 drugih učesnika nastavit će put prema Srebrenici.

Kako su kazali, na ovaj način žele odati počast za 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, među kojima je bilo i 18 velenjskih rudara.

''Osamnaest rudara, naših suradnika, koji su živjeli ovdje sa nama u Velenju, otišlo je u Srebrenicu da spase svoje porodice. Međutim, kad su ušli u opkoljenu Srebrenicu, više nisu mogli izaći. Ostali su zauvijek tamo'', rekao je za agenciju Anadolija vođa ekipe Mujo Nuhanović (59).

Zbog sudbine rudara iz Srebrenie, ekipu biciklista podupire i rudnik mrkog uglja ''Premogovnik'' iz Velenja, čija uprava im je osigurala kombi za pratnju.

Šestorica biciklista će ispred rudnika ''Premogovnik'' iz Velenja položiti vijenac u spomen devetorice Srebreničana, bivših rudara iz Velenja, čiji posmrtni ostaci su pronađeni i sahranjeni, kao i još devetorice čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni.

''Srebreničkim žrtvama ćemo se pokloniti svakim centimetrom vrućeg asfalta do Srebrenice'', rekao nam je Hasan Karajić (59) iz Grosuplja.

Za najmlađeg člana Petra Bezjaka (41) maraton će biti i otkrivanje novih krajeva nekada zajedničke države, bivše Jugoslavije. Ali, kao kaže, glavni razlog što se pridružio ekipi je poruka da se ''nikada ne zaboravi i ne ponovi Srebrenica''.

Ekipa iz Velenja je u manjem broju učestvovala već na prošlogodišnjem biciklističkom maratonu prema Srebrenici, a obećavaju da će i za slovenačke bicikliste ovaj maraton postati tradicionalan.

(Vijesti.ba/AA)
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40468 times
Been thanked: 26664 times

Re: Šestorica biciklista krenula iz Slovenije u Srebrenicu

Post by Rum »

Hojla :hm
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

neće valjda preko banja luke...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23245 times
Been thanked: 6114 times

Post by Veca »

:klanja
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7753 times
Been thanked: 18232 times

Post by Maja »

Od ove godine Marš mira pada za ramazan.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”