Odmor u Hrvatskoj

Predstavljanje gradova, naši putopisi, savjeti u vezi putovanja.

Moderator: Krokodil Behko

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2207 times
Status: Offline

Re: Da li odmarati u Hrvatskoj

Post by Calla » 02 Jul 2013, 14:24

Ruana wrote:Odma da kazem (ne falim se) bila sam na dosta mjesta sirom Evrope pa jednom i dalje na ljetovanju ali ako ne odem u Aubrovnik isto kao da nisam nigdje ni isla.
zasto imas taj osjecaj??
Je li to tradicionalno da moras tamo da odes jer ti je Dubrovnik geografski blizu??

ja recimo sam si nekako zacrtala da svake godine odem negdje drugdje dok sam jos fizicki jaka í dok mogu dugo sjediti u autu ili avionu ,
godine prolaze brzo a ako budem stara i nemogodnem vise putovati od tada mogu odlaziti samo u bliznje gradove !
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 02 Jul 2013, 14:29

Turska protekle decenije ugostila oko 300 miliona turista

U posljednjih deset godina, broj turista koji su posjetili Tursku povećao se za četiri puta. Prema podacima Turske agencije za statistiku, u periodu između 2002. i 2012. godine, broj stranih posjeta je učetvorostručen. U navedenom periodu Tursku je posjetilo 295 miliona 209 hiljada i 409 turista. Za tursku ekonomiju je to značilo prihode od 236 milijardi dolara. U prvom kvartalu 2013. godine, Tursku je posjetilo pet miliona, osam hiljada i 425 turista. Prihodi ostvareni od njihovih posjeta iznosili su četiri milijarde i 918 hiljada dolara.
Image
Image
Image
Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 02 Jul 2013, 18:46

Eto, dočekasmo i EU :-D
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer » 02 Jul 2013, 18:59

Ruana wrote:Odma da kazem (ne falim se) bila sam na dosta mjesta sirom Evrope pa jednom i dalje na ljetovanju ali ako ne odem u Aubrovnik isto kao da nisam nigdje ni isla.
isti taj osjecaj imam i ja,bio sam na odmoru punih 15 dana,bilo vise nego dobro za malo para i necu nikad zaboravit...ali..nedostaje mi Juzna Francuska i Provence da je vidim makar onako na brzaka...navika je cudo.. :hm

mozda budem nesto skucko..

Ruana

Post by Ruana » 02 Jul 2013, 19:19

Calla wrote:
zasto imas taj osjecaj??
Je li to tradicionalno da moras tamo da odes jer ti je Dubrovnik geografski blizu??

ja recimo sam si nekako zacrtala da svake godine odem negdje drugdje dok sam jos fizicki jaka í dok mogu dugo sjediti u autu ili avionu ,
godine prolaze brzo a ako budem stara i nemogodnem vise putovati od tada mogu odlaziti samo u bliznje gradove !
Ne znam valjda neka navika Calla, kad sam dolje osjecam se isto kao da sam kuci, kao da nie bilo rata, kao nikad nisma morala otamo otici. Od djetinstva sam tamo i vise volim tamo nego u Trebinju.

djordje5
Na probnom
Na probnom

Post by djordje5 » 06 Jul 2013, 21:52

Ljudi dali je Hvar kome interesantan?

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7511 times
Been thanked: 17562 times

Post by Maja » 06 Jul 2013, 22:28

Bosanac na moru :oo

Image

djordje5
Na probnom
Na probnom

Post by djordje5 » 06 Jul 2013, 22:30

Samooo malo je to paradajza, ja kad prostrem na plaži obično bude mnogo više paradajza. A i luk si Majo zaboravila, pa kako si to mogla?

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 06 Jul 2013, 22:41

Oduzeli ga na granici :DD

djordje5
Na probnom
Na probnom

Post by djordje5 » 06 Jul 2013, 22:50

Ma da je dotle došlo..idući put bolje sakri luk..

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 06 Jul 2013, 23:06

djordje5 wrote:Ljudi dali je Hvar kome interesantan?
Hvar je veoma fino mjesto,mislim na grad Hvar...nekad davno sam tu radio cijelu sezonu..poznavao sam mnogo toga tamo i imam jako dobre uspomene sa Hvara..

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 22454 times
Been thanked: 5967 times

Post by Veca » 07 Jul 2013, 00:18

:jok
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma » 07 Jul 2013, 00:19

Meni je Hvar takođe ostao u veoma lijepom sjećanju....dok su djeca bila mala išli smo na Jelsu.Prelijepo mjesto i puuuno lavande...

POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK » 07 Jul 2013, 01:16

Makarska, Baška Voda, Tučepi, Crikvenica, Rovinj, i onda se ustalio na Viru. Tako i ove godine.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 07 Jul 2013, 02:01

HRVATSKI MEDIJI O PUSTIM PLAŽAMA NA JADRANU:

Ulazak Hrvatske u EU, čini se, nije stvorio gužve na granici s BiH, ali će sasvim sigurno stvoriti probleme turističkoj sezoni. Iako se predviđalo da će se na ulazak u RH početkom sezone čekati u kilometarskim kolonama, to se ipak za sada nije dogodilo, piše Tportal.hr.

Sudeći prema graničnom prijelazu Doljani pored Metkovića, jednom od najfrekventnijih prijelaza za turiste iz BiH, turistička sezona u južnoj Dalmaciji doživjet će pravi kolaps.

'Ako gledamo isto vrijeme prošle godine, to se ne može usporediti. Po mojoj slobodnoj procjeni, nema ni deset posto turista koji idu iz BiH u Hrvatsku u odnosu na ovaj datum 2012', uvjerava ekipu Tportala jedan stariji mještanin Doljana. Dodaje kako njegovi poznanici koji su išli prema Makarskoj govore da su u ovo vrijeme inače pune plaže doslovno puste.

Nova pravila za ulazak u RH okrenula su Bosance i Hercegovce prema Crnoj Gori. Elvir iz Sarajeva kaže da će, iako je do sada svako ljeto boravio na Makarskoj rivijeri, iduće godišnje odmore sigurno provoditi na crnogorskim plažama.

'Gledajte, za odlazak u Crnu Goru ne trebamo ni ja ni moja obitelj vaditi bilo kakve dozvole. Granicu prijeđemo s osobnim iskaznicama, a osim toga, Crnogorci su dosta jeftini i gostoljubivi, tako da od ove godine svoj novac ostavljam njima. Znam dosta ljudi, prijatelja i poznanika koji su također odlučili kao i ja', kaže ovaj Sarajlija. Dodaje da će bezobrazni dalmatinski ugostitelji tek sada vidjeti što znače bosanskohercegovački turisti.

'Kad idemo na more, dođemo s namjerom biti 15 dana, sav novac potrošimo za deset i idemo kući, a dolaze isti takvi drugi. Mi se na odmor idemo odmoriti i provesti i ne računamo hoćemo li popiti jedno ili tri piva', poentirao je Elvir.

Ostaje nam vidjeti kako će se odvijati promet preko graničnih prijelaza prema Dalmaciji i hoće li Dalmatinci zaista žaliti za Bosancima, zaključuje Tportal.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 07 Jul 2013, 08:38

A ja sam još uvijek u Istri i ovdje je dosta turista
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Jul 2013, 08:43

Vazda prica kako Bosanci drze turisticku sezonu u Hr. :lupa Ono sto je sigurno Hr je postala skuplja i to bez veceg razloga. To ce odbiti sve turiste iz EU.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 07 Jul 2013, 08:50

Konsultant wrote:Vazda prica kako Bosanci drze turisticku sezonu u Hr. :lupa Ono sto je sigurno Hr je postala skuplja i to bez veceg razloga. To ce odbiti sve turiste iz EU.
Buraz,ovdje sam razgovarao sa masu raje...i niko neide u Hr.
Svi su vec rezervisali davno,Tursku,Maroko...Spaniju..
Mnogo povoljnije cjene avionskih karata i aranzmana kod ovih agencija.
Ove godine su cjene jako primamljive pogotovu za Tursku......opsta navala.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant » 07 Jul 2013, 08:56

em im je visok pdv em su se oni nafurali s cijenama za nesto sasvim prosjecno. neka u hr ode 20% manje nas nego prosle godine, onda 10% manje iz eu,... isto razmisljaju i gradanjani eu. sto cu ici u zemlju X kad je u Y jeftinije.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 07 Jul 2013, 10:34

Konsultant wrote:Vazda prica kako Bosanci drze turisticku sezonu u Hr. :lupa
Meni mislim.. kad sam rekla ali ne smijem...dobro,ti možeš,,, reko...tj.ne usudim se... ovaj... :ooo :sram :DD :( :rumenko

:oo

Konsultant wrote:Ono sto je sigurno Hr je postala skuplja i to bez veceg razloga. To ce odbiti sve turiste iz EU.

Nije čak problem u cijenama već u ovom boldanom.
Turistički ekonomski stručnjaci odavna ponavljaju jednu stvar - ne spuštati cijene nego poboljšati ponudu!

Još 2008 kad je započela kriza savjetovali su da se ne spuštaju cijene već za istu cijenu da se ponudi više.
Njemačka i mnoge zemlje EU su se dovoljno oporavile da imaju građana dostatne platežne moći koji su spremni potrošiti. Samo ih treba privući ponudom.
Tako da oni turistički djelatnici u HR koji su to učinili, imaju bukirano cijelo ljeto. Oni koji se ne žele truditi, njima će sezona biti loša.

Jutros sam "izvisila" na trajektu (dobro, možda bih još taman ja stala da vozim Smarta :ooo ) jer su ga nakrcali turisti tako da sam morala čekati onog vanrednog koji nije po redu plovidbe. Želim reći da se u tekstu možda malko pretjeruje, ali suština je ok.

Post Reply

Return to “Turizam”