Odmor u Hrvatskoj
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7769 times
- Been thanked: 18265 times
- Status: Offline
Re: Da li odmarati u Hrvatskoj
Što se nas tiče nama je bolje spustiti cijenu već povećati ponudu.
90 posto nas i ide u Hrvatsku jer nema love za nešto dalje. Ostalih 10 posto ima lovu i oni idu dalje. Jok u Hrvatsku.
Barem sam ja tako zaključila.
Ili evo nek svaki Hrvat kaže pošteno...ili bi rađe na skijanje u Švicarsku ili na Jahorinu?
Na Jahorinu idu oni koji nemaju love za bacanje, a ovi koji sebi mogu priuštiti neko poznato skijalište normalno da će ići dalje.
A to nastojanje Hrvatske da privuče bogate turiste (pad broja turista a ista zarada) mi je pomalo snobovski.
90 posto nas i ide u Hrvatsku jer nema love za nešto dalje. Ostalih 10 posto ima lovu i oni idu dalje. Jok u Hrvatsku.
Ili evo nek svaki Hrvat kaže pošteno...ili bi rađe na skijanje u Švicarsku ili na Jahorinu?
Na Jahorinu idu oni koji nemaju love za bacanje, a ovi koji sebi mogu priuštiti neko poznato skijalište normalno da će ići dalje.
A to nastojanje Hrvatske da privuče bogate turiste (pad broja turista a ista zarada) mi je pomalo snobovski.
Ja bih radije na Jahorinu ali nisam skijaš, moj izbor bi bio takav jer ne volim "fensi" odredišta, ne uklapam se.Maja wrote:Što se nas tiče nama je bolje spustiti cijenu već povećati ponudu.

Eh Majo... snobovski.
Probaj molim te malo realno promisliti. Turizam je posao kao i svi ostali poslovi. Ljudi ulaze u neki posao sa ciljem zarade kako bi si mogli osigurati što bolji život. Nitko se ovdje ne bavi turizmom iz razloga da zajebe vas, već iz potrebe da zaradi.
Rekoh, turistički ek. stručnjaci već godinama daju savjete da se poboljšo ponuda ali da se drže cijene na određenoj visini, kažu da je jedino tako moguće osigurati daljnji turistički razvoj.

Kakve to veze ima sa snobovštinom?
Zar su snobovi svi kojima se posao veže uz ljude koji imaju novaca? Osim toga, tu čak ne pričamo o nekakvim bogatašima, već običnim građanima EU kojima je eto, platežna moć veća od naše i vaše.
Zar zaista očekuješ da bi neka zemlja trebala odbaciti svoje potencijale i mogućnosti da razvije turističku granu gospodarstva
eto, samo iz razloga da se ne zamjeri nekome tko nema baš novaca... da je taj ne prozove snobom?
Nemam ni ja novaca za Švicarsku ali nikad mi nije palo napamet da pljujem po njoj što se trudi zaraditi elitnijim turizmom.
Niti imam osjećaj da je to njeno djelovanje usmjereno protiv mene i mog siromašnog naroda.

Ali slažem se da možda postoje mikrolokacije gdje su turisti BiH većina i da bi te mikrolokacije trebale djelovati s tim u skladu, dakle, kao što si rekla, prilagoditi cijene i ponudu vašoj platežnoj moći.
Jer svaki turist je važan i treba biti cijenjen i koliko god novaca ostavio treba biti za to kvalitetno uslužen.
Ali da će svaki turistički djelatnik, ne samo Hrvatske nego u cijelom svijetu, formirati svoju ponudu onako kako mu je najisplativija - to je jednostavno činjenica, sviđalo se to nama koji nemamo baš za trošenje, ili ne sviđalo.
- Maja
- Administrator
Kako čovjek da protumači taj potez Hrvatske da se privuku bogatiji klijenti tj da se isto troši uz manji broj turista, nego na način da se time žele riješiti Bosanaca. Ja znam da mi nismo idealni turisti jer eto neki nose hranu sa sobom, veliki broj nas ide na 1 dan i iako su se Josipović i još neki ogradili od članaka tipa onog od Čuljkove, većina se slaže s njom- da Bosanci samo zauzimaju mjesta na plaži.
I kažem možda u neku ruku imaju pravo, ali to biranje turista je za mene paćenički potez jedne još uvijek do kraja neafirmisane u svijetu turizma države. Mislim, ne tako popularne turističke atrakcije.
Sigurna sam da zemlje koje važe za najprivlačnija turistička odredišta ne biraju klijente tj jednoj Španiji je svejedno ko će doći kod njih na ljetovanje. Hoće li on biti Bosansc, Hrvat, Englez, Šveđanin, Nijemac...svejedno. Turist je turist, podjele nema.
Drugo, ja uopšte ne vjerujem u izjave pojedinih na ovoj temi da se jeftinije može ljetovati u Turskoj, Grčkoj, Tunisu.
Možda mogu dijasporci kojima Hrvatska nije susjedna država, ali mi smo do 1.7. išli u Hr s ličnom kartom, dok bi za ostale zemlje bila procedura vađenja pasoša i šta sve ne, što za jednu npr četveročlanu porodicu i nije tako jeftino. Osim toga, tu je i blizina Hrvatske, ideš svojim autom, vratiš se kad hoćeš, a većina nas ima nekog ko može preporučiti nekog tj većina nađe povoljan privatni smještaj.
Ama da smo pametni okrenuli bi se našim ljepotama kojih zaista imamo i ostavljali bi novac u svojoj državi. Od čistih jezera, preko rijeka, do mora. Ali kakav je vakat mnogima je poniženje reći da su išli na more u Neum. To je beeeezvezeee...ko da si se namakao u gradskom bazenu
I kažem možda u neku ruku imaju pravo, ali to biranje turista je za mene paćenički potez jedne još uvijek do kraja neafirmisane u svijetu turizma države. Mislim, ne tako popularne turističke atrakcije.
Sigurna sam da zemlje koje važe za najprivlačnija turistička odredišta ne biraju klijente tj jednoj Španiji je svejedno ko će doći kod njih na ljetovanje. Hoće li on biti Bosansc, Hrvat, Englez, Šveđanin, Nijemac...svejedno. Turist je turist, podjele nema.
Drugo, ja uopšte ne vjerujem u izjave pojedinih na ovoj temi da se jeftinije može ljetovati u Turskoj, Grčkoj, Tunisu.
Možda mogu dijasporci kojima Hrvatska nije susjedna država, ali mi smo do 1.7. išli u Hr s ličnom kartom, dok bi za ostale zemlje bila procedura vađenja pasoša i šta sve ne, što za jednu npr četveročlanu porodicu i nije tako jeftino. Osim toga, tu je i blizina Hrvatske, ideš svojim autom, vratiš se kad hoćeš, a većina nas ima nekog ko može preporučiti nekog tj većina nađe povoljan privatni smještaj.
Ama da smo pametni okrenuli bi se našim ljepotama kojih zaista imamo i ostavljali bi novac u svojoj državi. Od čistih jezera, preko rijeka, do mora. Ali kakav je vakat mnogima je poniženje reći da su išli na more u Neum. To je beeeezvezeee...ko da si se namakao u gradskom bazenu

- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8833 times
- Been thanked: 5605 times
- Status: Online
Realno je da su Bosanci, nazovi bitni gosti, u Hrvatskoj samo na prostoru od Zaostroga do Makarske, a i to u privatnom smjestaju tj. cumezima.
Iznad Splita i nize Neuma nema nas ni na mapi. Poneki tajkun i poiticar samo zna tamo da zaluta, a za ostatak puka tamo mjesta nema.
U Makarskoj od 100 000 Bosanaca dvoje spava u hotelu Meteor a troje u hotelu Dalmacija, a i njima je neko drugi to platio.
Po statistikama smo najbjednija drzava, to sve objasnjava.'
Iznad Splita i nize Neuma nema nas ni na mapi. Poneki tajkun i poiticar samo zna tamo da zaluta, a za ostatak puka tamo mjesta nema.
U Makarskoj od 100 000 Bosanaca dvoje spava u hotelu Meteor a troje u hotelu Dalmacija, a i njima je neko drugi to platio.
Po statistikama smo najbjednija drzava, to sve objasnjava.'
The Dark Side Of The Forum...
- STrendzer
- Inventar foruma
- Been thanked: 1 time
Hrvatska je lijepa zemlja i to stoji,bar sto se tice mora ali imaju i cudan mentalitet-tipican balkanski,znaci,cim se jednom dobro najeo ne mosH vise s njim razgovarat....,a za sutrasnjicu njih boli ona stvarKa,nek on danas pokaze da je DZek a sutra ko ebe...,nekad davno su skoro "sutirali" cehe,poljake,istocne Honekerovce,madjare itd...a danas ti ljudi imaju mnogo vise novaca nego onomad i mnogo vise novaca nego hrvati sami...kolo srece se okrece...
licno,nemam nista protiv Hrvatske,ni slucajno,meni je Hrvatska u sustini vrlo draga ali vec unaprijed bih tesko podnio da me neki nadrkani hercegovacki "hrvat"-konobar koji ne podnosi nas bosance pokaze svoju sovinisticku stranu svojim prepotentnim ponasanjem u extremno arogantnom stilu plus jos i pokoja zajedljiva rijec,a zavisi od svakog gosta,pa i mene...sumnjam da bih mu i jednu otrpio,pa makar zavrsili u zatvoru ili bolnici...
ali do toga vjerovatno nece doci jer nisam bas planirao dole ici,mada nisam ni rekao da necu...
licno,nemam nista protiv Hrvatske,ni slucajno,meni je Hrvatska u sustini vrlo draga ali vec unaprijed bih tesko podnio da me neki nadrkani hercegovacki "hrvat"-konobar koji ne podnosi nas bosance pokaze svoju sovinisticku stranu svojim prepotentnim ponasanjem u extremno arogantnom stilu plus jos i pokoja zajedljiva rijec,a zavisi od svakog gosta,pa i mene...sumnjam da bih mu i jednu otrpio,pa makar zavrsili u zatvoru ili bolnici...
ali do toga vjerovatno nece doci jer nisam bas planirao dole ici,mada nisam ni rekao da necu...
Last edited by STrendzer on 07 Jul 2013, 11:29, edited 1 time in total.
- Maja
- Administrator
Katja wrote:Gle koliku postčinu si me natjerala da napišem u nedjelju

Dobra si ti. Da meni neki Hrvat "pametuje" o BiH ovako ko ja o Hrvatskoj odavno bih ga poslala u 3 lijepe

- Maja
- Administrator
Ala ga sad pretjera. Koliko je nas jedan Hrvat na moru lično uvrijedio? Nek dignu dva prsta.camargue wrote:Hrvatska je lijepa zemlja i to stoji,bar sto se tice mora ali imaju i cudan mentalitet-tipican balkanski,znaci,cim se jednom dobro najeo ne mosH vise s njim razgovarat....,a za sutrasnjicu njih boli ona stvarKa,nek on danas pokaze da je DZek a sutra ko ebe...,nekad davno su skoro "sutirali" cehe,polajke,istocne Honekerovce,madjare itd...a daans ti ljudi imaju mnogo vise novaca nego onomad i mnogo vise novaca nego hrvati sami...kolo srece se okrece...
ali do toga vjerovatno nece doci jer nisma bas planirao dole ici,mada nisma ni rekao da necu...
Meni samo smeta ta "politika" koju vode tj biranje turista, nastojanje da na njihovo more dolazi elita.
Kad im se kraj Dubrovnika usidri jahtica neke Holivudske zvijezde to samo o njemu pričaju po tv-u, internetu, novinama, ganjaju ih paparaciji kao da se desilo ne znam ti šta.
- STrendzer
- Inventar foruma
osim toga u Hrvatskoj nemaju savremene i vrlo dobro funkcionirajuce Kampplaceve kojih recimo u F ima bezbroj sa svim i svacim sto ti dusa pozeli...prakticno,sve je takoreci unutra,sve sto treba...meni licno se svidja ovaj nacin turizma,mrzim ti ja ono ustajanje u hotelu za dorucak do 10h u podne moras biti tu zbog rucka itd...nije to bas za mene...ja jedem kad sma ja gladan ...itd

Last edited by STrendzer on 07 Jul 2013, 13:51, edited 1 time in total.
Majo, nećeš vjerovati ali niti ja (osobno) nisam za elitu.
Jer šta je?
Naše plaže na kojima si do jučer mogao sa ekipom navečer sjesti u krug i zapjevati uz gitaru i joint
, se daju koncesionarima koji ih zatrpavaju ležaljkama i suncobranima i odjednom se gubi onaj neki štih na koji smo navikli.
Ali svjesna sam da tu nisam važna ja i moje ruljenje uz gitaru nego proračun i gospodarstvo. Plaže treba urediti da bi turisti bili zadovoljni a to se rješava tako da se daju privatnicima u koncesiju.
Šta'š.
Takav je život.
Jer šta je?

Naše plaže na kojima si do jučer mogao sa ekipom navečer sjesti u krug i zapjevati uz gitaru i joint

Ali svjesna sam da tu nisam važna ja i moje ruljenje uz gitaru nego proračun i gospodarstvo. Plaže treba urediti da bi turisti bili zadovoljni a to se rješava tako da se daju privatnicima u koncesiju.
Šta'š.

Takav je život.

- STrendzer
- Inventar foruma
Majo,mozda i nisam pretjerao,znam ih odavdje i to vrlo dobro,znam kako misle a ako su ovdje takvi onda ne moram nista da kazem kakvi su dole...i da dodam,mislim samo na jedan ograniceni dio te populacije,sami Hrvati nisu takvi ali ovi juzni tkzv. Hrvati o njima mi nemoj...znam ih u dusu..znam ljude kojima su se takve dogodovstine dogadjale...ipak je tu zategnuta stvar,neum,"hb" itd...znas vec..Ala ga sad pretjera. Koliko je nas jedan Hrvat na moru lično uvrijedio? Nek dignu dva prsta.
Meni samo smeta ta "politika" koju vode tj biranje turista, nastojanje da na njihovo more dolazi elita.
Kad im se kraj Dubrovnika usidri jahtica neke Holivudske zvijezde to samo o njemu pričaju po tv-u, internetu, novinama, ganjaju ih paparaciji kao da se desilo ne znam ti šta.
a ovo glede elitnog njihovog turizma?...sta da ti kazem...trebas otici recimo u bilo koje mjesto na F moru pa da vidis sta je "MOC" u smislu tih jahti i novca...oci covjeku stanu diveci se i gledajuci tako lijepe stvari...kad covjek ode recimo i ST Tropez nema kraja tim extremnovelikim i prelijepim jahtama koje uglavnom pripadaju Jet-Setu...hocu reci,sitno je to sto tamo dodje,nije ni pomena vrijedno ali ok,ipak je nesto...i ne samo tu nego u svakom mjestu..tesko je to opisat,treba da se dozivi..
Kakav elitni turizam joooooooooj majko moja.. gledam sinoć na jednoj našoj televiziji intervju sa jednom porodicom iz dubrovnika, pa kad čovjek kaže kako mu gosti u apartmanima ostaju 2 dana. Pošto se i ja izmedjuostalog bavim turizmom i jasna mi je ta problematika, ma da sam ga mogao pitati kako mu se uopšte isplati primiti nekoga na dva dana.
Druga stvar, njemac je napravio auto-put od minhena do kelna, pa aerodrom u minhenu, pa aerodrom negdje pored kelna, da bi onaj iz minhena mogao doći brže i udobnije do kelna, i obratno naravno. Samo na našim prostorima imate čuda gradi se auto-put od b.luke do gradiške (joj majko moja) pa b.luka-doboj, da bi onaj iz minhena mogao doći do doboja, a komšije grade turizam da bi im onaj iz minhena valjda došao. Šta vam hoću reci. Dok got ne napraviš da tvoj čovjek sebi nemože priuštit sebi put i odmor i to kvalitetan ništa nisi napravio. Prvo tvoj, a onda tebi najbliži. Mi bosanci smo hrvatima najbliži, jer se naslanjamo kao komšije na njih kompletnom njihovom južnom granicom, i ako za milion ljudi iz bosne nema mjesta ja neznam za koga onda ima? Za nekoga iz minhena, za nekoga sa mjeseca? Tužno..
Druga stvar, njemac je napravio auto-put od minhena do kelna, pa aerodrom u minhenu, pa aerodrom negdje pored kelna, da bi onaj iz minhena mogao doći brže i udobnije do kelna, i obratno naravno. Samo na našim prostorima imate čuda gradi se auto-put od b.luke do gradiške (joj majko moja) pa b.luka-doboj, da bi onaj iz minhena mogao doći do doboja, a komšije grade turizam da bi im onaj iz minhena valjda došao. Šta vam hoću reci. Dok got ne napraviš da tvoj čovjek sebi nemože priuštit sebi put i odmor i to kvalitetan ništa nisi napravio. Prvo tvoj, a onda tebi najbliži. Mi bosanci smo hrvatima najbliži, jer se naslanjamo kao komšije na njih kompletnom njihovom južnom granicom, i ako za milion ljudi iz bosne nema mjesta ja neznam za koga onda ima? Za nekoga iz minhena, za nekoga sa mjeseca? Tužno..
Nego ljudi, dali je neko zainteresovan za ljetovanje na Hvaru ove godine?
mista ima bez brige,loša sezona..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Primamljivo i egzoticno.Krokodil Behko wrote:Načuh od med.tehničara kojeg poznajem iz bircuza a koji je slučajno pomoćnik moje doktorice da u Albaniji za nekih 85 maraka ima smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice. Doručak - švedski sto/večera meny. Plaža, suncobrani, ležaljke i slično - sve uračunato. Turistički vodiči pri ruci. Pola doma zdravlja tamo će ići. Taj hotel ima i svoje bazene, sportske terene i trista čuda.

Katja - problem je u stavu. Ako dodjem s novcima necu da se osjecam kao budala. Prije par godina sam otisla u toalet na splitskom aerodromu, ostavila sam prtljag vani. Na vrhu je bilo kovcezic sa sminkom i parfemima. Nije ga bilo kad sam izasla.

I da se razumijemo - dodjem da trosim (svi koji me znaju to ce ti potvrditi), vozim se taksijem i do BiH nakon Hrvatske - ali nisam blesava i ne zelim tako biti tretirana. I ako mi se opet desi da odem u Hrvatsku to ce biti samo zbog toga sto se nisam dobro organizirala, a ne zato sto ovoga nisam akutno svjesna izvjesno vrijeme. Zatvarala sam ne jedno nego oba oka na sveprisutni nacionalizam (od koga sam udaljena svjetlosnim godinama u svakodnevnom zivotu) iskljucivo zbog mora, ljepote prirode i sunca, ali vise nikako nisam sigurna da to trebam ciniti. Da li bi ti na mom mjestu?

Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Mister No
Ovdje (Tuzla) uglavnom su za Albaniju isli preko VTA agencije iz Travnika.Lavlje_srce wrote:Primamljivo i egzoticno.Krokodil Behko wrote:Načuh od med.tehničara kojeg poznajem iz bircuza a koji je slučajno pomoćnik moje doktorice da u Albaniji za nekih 85 maraka ima smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice. Doručak - švedski sto/večera meny. Plaža, suncobrani, ležaljke i slično - sve uračunato. Turistički vodiči pri ruci. Pola doma zdravlja tamo će ići. Taj hotel ima i svoje bazene, sportske terene i trista čuda.Daj jos koji podatak - koji hotel, gdje?
![]()
Katja - problem je u stavu. Ako dodjem s novcima necu da se osjecam kao budala. Prije par godina sam otisla u toalet na splitskom aerodromu, ostavila sam prtljag vani. Na vrhu je bilo kovcezic sa sminkom i parfemima. Nije ga bilo kad sam izasla.Zatim sam izasla i nasla neki kao taxi (nesto mini-kombi) koji je samo nas vozio do odredista. Nakon par dana sam spoznala da nam je naplatio ne 2x nego 20x vise nego sto bi nas kostao drugi prijevoz. Isto se desilo sa smjestajem, na sami pomen odakle dolazim izrecena je i 'adekvatna cijena' (ono sto je procijenjeno da neko moje platezne moci moze izdvojiti). Zatim sam kroz slucajne razgovore saznala da je i to bilo visestruko preplaceno.
I da se razumijemo - dodjem da trosim (svi koji me znaju to ce ti potvrditi), vozim se taksijem i do BiH nakon Hrvatske - ali nisam blesava i ne zelim tako biti tretirana. I ako mi se opet desi da odem u Hrvatsku to ce biti samo zbog toga sto se nisam dobro organizirala, a ne zato sto ovoga nisam akutno svjesna izvjesno vrijeme. Zatvarala sam ne jedno nego oba oka na sveprisutni nacionalizam (od koga sam udaljena svjetlosnim godinama u svakodnevnom zivotu) iskljucivo zbog mora, ljepote prirode i sunca, ali vise nikako nisam sigurna da to trebam ciniti. Da li bi ti na mom mjestu?
Par kolega je je prosle godine ljetovalo u Draču i uglavnom su bili zadovoljni uslugom, međutim najveći je problem sto je prevoz organizovan autobusima i putuje se jako - jako dugo.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9529 times
- Been thanked: 11268 times
Po mom sjećanju potražio sam slike tog hotela a kada sam izguglao usput i lokaciju, zaključio sam da je to OVAJ HOTELLavlje_srce wrote:Primamljivo i egzoticno.Krokodil Behko wrote:Načuh od med.tehničara kojeg poznajem iz bircuza a koji je slučajno pomoćnik moje doktorice da u Albaniji za nekih 85 maraka ima smještaj u hotelu sa četiri zvjezdice. Doručak - švedski sto/večera meny. Plaža, suncobrani, ležaljke i slično - sve uračunato. Turistički vodiči pri ruci. Pola doma zdravlja tamo će ići. Taj hotel ima i svoje bazene, sportske terene i trista čuda.Daj jos koji podatak - koji hotel, gdje?
![]()
Katja - problem je u stavu. Ako dodjem s novcima necu da se osjecam kao budala. Prije par godina sam otisla u toalet na splitskom aerodromu, ostavila sam prtljag vani. Na vrhu je bilo kovcezic sa sminkom i parfemima. Nije ga bilo kad sam izasla.Zatim sam izasla i nasla neki kao taxi (nesto mini-kombi) koji je samo nas vozio do odredista. Nakon par dana sam spoznala da nam je naplatio ne 2x nego 20x vise nego sto bi nas kostao drugi prijevoz. Isto se desilo sa smjestajem, na sami pomen odakle dolazim izrecena je i 'adekvatna cijena' (ono sto je procijenjeno da neko moje platezne moci moze izdvojiti). Zatim sam kroz slucajne razgovore saznala da je i to bilo visestruko preplaceno.
- Mister No
Neki su bas bili u tom hotelu, ali kao sto rekoh putuje se jako dugo (i preko 24 sata) što mi više liči na patnju nego na odmor...
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3072 times
Pa mora biti i neka avionska linija, ali u svakom slucaju hvala.Mister No wrote: Ovdje (Tuzla) uglavnom su za Albaniju isli preko VTA agencije iz Travnika.
Par kolega je je prosle godine ljetovalo u Draču i uglavnom su bili zadovoljni uslugom, međutim najveći je problem sto je prevoz organizovan autobusima i putuje se jako - jako dugo.

Krokodil Behko wrote: Po mom sjećanju potražio sam slike tog hotela a kada sam izguglao usput i lokaciju, zaključio sam da je to OVAJ HOTEL

Last edited by Lavlje_srce on 09 Jul 2013, 01:34, edited 1 time in total.
Memento Mori
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9529 times
- Been thanked: 11268 times
Pa šta te to čudi. Albanija je zemlja sa izgrađenom mrežom autoputeva. Oni su ispred nas po tome a ne iza. To što Mister kaže da se dugo putuje, ne putuje se kroz Albaniju nego valja ovim našim putevima i kroz CG. Još uvijek su po tom nekom standardu iza nas ali više nisam siguran da će to tako i ostati.