Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Ja sam upravo klanjala akšam. Ovaj ramazan ću se iftariti uz hodžu jer imamo sad stalnog hodžu koji ovdje živi. Dosad je samo čovjek koji održava džamiju palio kandilje.
Mogu vam reć da me malo safatala vrućina. Zna se kako se treba obući da se vidi samo lice, šake i stopala, pa pregibanje, a u sobi na spratu jako vruće. Al de i ja svašta pišem.
Zadnjih par godina po nekolika dana pred ramazan bi mi uvijek bilo...hoću li izdržati, kako bez vode. I onda kad nastupi ramazan u akšam bude skroz druga priča i drugo raspoloženje
Baš se osjećam lijepo.
Vjerovatno ću nastaviti prošlogodišnju praksu. Sjediti do 2-3 i onda na spavanje, pa ujutro na posao. Gledat ću da poslijepodne barem jedan sahatak odspavam.
Ja sam upravo klanjala akšam. Ovaj ramazan ću se iftariti uz hodžu jer imamo sad stalnog hodžu koji ovdje živi. Dosad je samo čovjek koji održava džamiju palio kandilje.
Mogu vam reć da me malo safatala vrućina. Zna se kako se treba obući da se vidi samo lice, šake i stopala, pa pregibanje, a u sobi na spratu jako vruće. Al de i ja svašta pišem.
Zadnjih par godina po nekolika dana pred ramazan bi mi uvijek bilo...hoću li izdržati, kako bez vode. I onda kad nastupi ramazan u akšam bude skroz druga priča i drugo raspoloženje
Baš se osjećam lijepo.
Vjerovatno ću nastaviti prošlogodišnju praksu. Sjediti do 2-3 i onda na spavanje, pa ujutro na posao. Gledat ću da poslijepodne barem jedan sahatak odspavam.[/quote
Sefice neka ti je hairli prvi dan
Iskušenja pokažu koliko stvarno vrijedimo, pokažu ljude vrijednije od zlata i pokažu ljude jeftinije od blata.
Maja wrote:
Ja sam upravo klanjala akšam. Ovaj ramazan ću se iftariti uz hodžu jer imamo sad stalnog hodžu koji ovdje živi. Dosad je samo čovjek koji održava džamiju palio kandilje. Mogu vam reć da me malo safatala vrućina. Zna se kako se treba obući da se vidi samo lice, šake i stopala, pa pregibanje, a u sobi na spratu jako vruće. Al de i ja svašta pišem.
ma ne dam te nikom!
sve je to normalno. safata nas koji se ne umotavamo, a kamo li vas.
nego, merhaba dragi nas Ramazane i Allah razi olsun svima!
pridruzujem se zeljama i cestitkama.
blagodati posta su velike. neke od njih ste vec naveli. zelim dodati jos to da je svaki uzdisaj i izdisaj postaca zikr (npr. subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber, la illahe ilallah,...), a njegov san, namaz. vrijednost klanjanja farz-namaza (s dzematom) u dzamiji je mimo ramazana 27 puta veca. a u toku ramazana 70 puta! svaki sunnet ili sun-sunnet koji klanjamo pretvara se tj. dobija vrijednost farza.
Ja sam toliko uzbudjena i sretna zbog mjeseca koji nam je došao, da mi je jutrosnji sehur protekao kao iftar Bas smo bili sretni , ispunjenih srca...
Svim postacima zelim rahatluk tokom Ramazana Zelim vam da lahko ispostite, da vam Allah sve ukabuli, da napravite puuuno iftara, da o bidjete puuuno ljudi.... Eto...
Izdrzite narode... Vrucine su, ali zato ce nagrada biti velika...
vec je 6 sati proslo.. Jos 12 i iftar.. pa sad ce to
a i Allah je spustio svoju milost u vidu oblaka i osvjezenja, tako da nije ni vruce uopste.. Nece biti tesko izdrzati cijeli dan..
I ja se pridružujem željama i čestitkama.
Ne mogu postiti prvu sedmicu, a što mi je još žalije kačit će me da neću moć 27. noć klanjati
tako mi je isto bilo i prije dvije godine.
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
Ne zelim da kvarim temu, lijeo sam raspolozena, ali fb mi je prepravljen silnim svadjama oko toga kad je pocetak Ramazana.. Pola ih je zapostilo danas, pola ce sutra. I to me ne bi toliko nerviralo da nisam svjesna cinjenice da ce nam opet zagorcati Bajram i da cemo ispasti posljednji papani na svijetu...
To uopste ne treba da te brine.. Nasa IZ je dala proglas da je danas prvi dan ramazana a mi slijedimo njih.
A oko ovog pitanja ce se raspravljati i do sudnjeg dana, jer imaju neki kojima je jedino vjerodostojno kad vide mjesec mladjak, dok drugi idu astronomskim procjenama i promatranjem kretanja mjeseca. I zbog toga se nikad sloziti nece.
Blackhawk wrote:To uopste ne treba da te brine.. Nasa IZ je dala proglas da je danas prvi dan ramazana a mi slijedimo njih.
A oko ovog pitanja ce se raspravljati i do sudnjeg dana, jer imaju neki kojima je jedino vjerodostojno kad vide mjesec mladjak, dok drugi idu astronomskim procjenama i promatranjem kretanja mjeseca. I zbog toga se nikad sloziti nece.
Uspjeli su podijeliti ljude.. Itekako me brine... Ok, vec je dat tacan datum i vrijeme Bajram namaza, ali zalosti me kad vidim koliko smo neslozni...
Sjecas se prosle godine?
A iskreno, ponekad procitam fetve i pitanja/odgovvore Ljevakovica.. I ostanem kad vidim koliko pojma nema.. Tacno i meni dodje da ne pratim IVZ... da prostis...
Mislim da ove godine, bar sto se tice Ramazanskog Bajrama da nece biti razilazenja..
Ovi sto poste danas, oni ce imati 30 dana, dok oni sto ce poceti od sutra, vjerovatno da ce imati 29 dana za postiti.. Po ovome, u svakom slucaju mi smo bolje odlucili, jer ako se danas posti, mi postimo, ako ne, imamo jedan dan nafile vec napostit.
A vjerovatno ce opet doci do razilazenja kad je u pitanju Kurban bajram.
Problem je sto vecina arapskih zemalja, kao i sama Saudija, jos uvijek racuna pocetak na nacin kako se racunalo u doba Poslanika s.a.v.s., a to je gledanje u nebo i kad ce se ugledati mjesec mladjak. Oni druge metode ne priznaju..
Dok ima ostalih zemalja, a tu spadamo i mi i Turska, koji kalendarski unaprijed racunaju dane i mjesece..
Rijesenje bi bilo da se napravi zajednicki centar za promatranje mjeseca i zvijezda.. Kao neka svemirska postaja, gdje ce biti islamski alimi iz polja astronomije, i koji ce pratiti savremenim putem kretanje mjeseca i tako na vrijeme odrediti sve datume i praznike.. Tako nebi dolazilo do razilazenja.. Ali to je naucna fantastika da se dogovore i da naprave nesto tako..
Sto se tice pitanja i odgovora.. Tu je uvijek mac sa dvije ostrice, i mora se dobro biti upoznat sa materijom da bi se na neko pitanje odgovorilo..
Jer neko postavi pitanje, a on iz neznanja odgovori pogresno, i taj sto je pitao pridrzava se toga sto mu rekao, grijeh pada na njega jer je on rekao da je to nesto dozvoljeno ili zabranjeno..
A ima dosta, dosta pitanja u kojima se takodje razilaze islamski alimi, jer nije sve striktno Kur'anom ni zabranjeno ni dozvoljeno...Ima par stvari koje jesu, ali vecina pravila i zakona u islamu ide preko hadisa i poznavanja sunneta.. A tu opet se treba gledati ko prenosi hadise, da li je hadis pouzdan ili ne.. tako da se o mnostvu toga mora razmisljati prije nego se da odgovor na pitanje..