Sadekat-ul-fitr ("vitre")
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10175 times
- Been thanked: 12046 times
- Status: Offline
Re: Sadekat-ul-fitr ("vitre")
Sadekatul-fitr (vitre) za ovogodišnji ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM, odlučilo je Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.
Iznos vitri je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.
Davanje vitri veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima. Musliman je dužan dati vitre za sebe i članove svoje porodice.
Polazna osnova za određivanje ovogodišnjeg iznosa vitri su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.
Prema odluci Vijeća muftija, nisab za ramazan iznosi 9.897 KM, odnosno 5.085 eura ili 5.417 američkih dolara.
Samo institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond Bejtul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija ovih propisa, podsjeća Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Mina.
Sadekatul-fitr je vjerska obaveza kojom se za vrijeme ramazanskog posta obavezuju svaki slobodan punoljetni musliman i muslimanka koji posjeduju višak hrane koji ostane nakon jednodnevne ishrane.
Iznos vitri je izračunat u tri kategorije, s obzirom na činjenicu da je dnevni jelovnik kod nekoga oskudniji, a kod nekoga obilniji.
Davanje vitri veže se za izdržavatelja porodice i izvršava se shodno njegovim imovinskim mogućnostima. Musliman je dužan dati vitre za sebe i članove svoje porodice.
Polazna osnova za određivanje ovogodišnjeg iznosa vitri su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda.
Prema odluci Vijeća muftija, nisab za ramazan iznosi 9.897 KM, odnosno 5.085 eura ili 5.417 američkih dolara.
Samo institucionalnim prikupljanjem zekata i sadekatul-fitra u Fond Bejtul-mal i njegovom institucionalnom distribucijom ostvaruje se punina intencija ovih propisa, podsjeća Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Mina.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14555 times
- Been thanked: 24698 times
Cuj to?
Samo ako njima uplatis, priznace se vitre kod Olmajtija?
Samo ako njima uplatis, priznace se vitre kod Olmajtija?
Dozvolite da se obratimo
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9904 times
- Been thanked: 10115 times
- Status: Online
Nije ni meni ovo jasno
Al nema nam ko objasniti
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Ja to dadnem nekom kome stvarno treba
Nanijetim
A sta oni misle o svemu, bas me briga
Allah najbolje zna.
Dozvolite da se obratimo
- Zana
- Gospođetina

I ja. I moji. Isto. Ali zaśto oni ovo svake godine vaze ja ne kontam
Kad ih niko ne sluśa
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13649 times
- Been thanked: 14873 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10175 times
- Been thanked: 12046 times
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
Zekat mora u instituciju pod uslovom da ta institucija ispravno postupa sa prikupljenim sredstvima.
Jer, kad je Allah spustio obavezu zekata, poslanik je formirao instituciju.
Dakle, ako imamo dokaz da ivz prikupljena sredstva dijeli onako kako je propisano, onda se zekat MORA uplatiti islamskoj zajednici.
Što se tiče vitara, lažu ovi iz ivz kad kažu da se ta sredstva moraju uplatiti njima.
To nije praksa božijeg poslanika.
po sunnetu, vitre se daju lično. Dakle, odneseš nekom siromahu.
Najbolje ćeš postupiti ako daš u hrani i to pred sami bajram namaz. Tako su radili poslanik i ashabi.
Da, u hrani. Tako su oni radili. Koliko znam, nije zabilježeno da su davali u novcu.
E, za nas postoji olakšica tako da nema smetnje da se da u parama.
Ako nemaš uslova da daš pred sami bajram, nema smetnje da platiš i uoči bajrama.
Svi mi se morete obratit
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23182 times
- Been thanked: 21196 times
Čini mi se da je jednom Laser detaljno objasnio da to treba biti tako koliko god da je ljudima IZ mrska. Ili je Arzuhal... ne sjećam se.
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Kakav je ovo forumski paradzemat?
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23182 times
- Been thanked: 21196 times
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3489 times
Ma gdje piše da se njima moraju vitre uplaćivati?Taare wrote: 28 Mar 2023, 19:34Zekat mora u instituciju pod uslovom da ta institucija ispravno postupa sa prikupljenim sredstvima.
Dakle, ako imamo dokaz da ivz prikupljena sredstva dijeli onako kako je propisano, onda se zekat MORA uplatiti islamskoj zajednici.
Što se tiče vitara, lažu ovi iz ivz kad kažu da se ta sredstva moraju uplatiti njima.
Najbolje ćeš postupiti ako daš u hrani i to pred sami bajram namaz. Tako su radili poslanik i ashabi.
Da, u hrani. Tako su oni radili. Koliko znam, nije zabilježeno da su davali u novcu.
Ako nemaš uslova da daš pred sami bajram, nema smetnje da platiš i uoči bajrama.
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13649 times
- Been thanked: 14873 times
Ne vitre vec zekat kako sam ja razumjela.... Ovo su iskomplikovali stvarno vise nista ne znam I sto je najgore kome god I koliko God da dam imam osjecaj malo je... Evo gore neko racunanje troskovaChloe wrote: 28 Mar 2023, 21:37Ma gdje piše da se njima moraju vitre uplaćivati?Taare wrote: 28 Mar 2023, 19:34
Zekat mora u instituciju pod uslovom da ta institucija ispravno postupa sa prikupljenim sredstvima.
Ako nemaš uslova da daš pred sami bajram, nema smetnje da platiš i uoči bajrama.![]()
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3489 times
Znam taj osjećaj, tako i ja... Redovno plaćam u IZ zekeat i vitre po najvećoj tarifi, i pored toga nađem obitelj/dvije kojoj ću isti iznos dati.immuno wrote: 28 Mar 2023, 21:43Ne vitre vec zekat kako sam ja razumjela.... Ovo su iskomplikovali stvarno vise nista ne znam I sto je najgore kome god I koliko God da dam imam osjecaj malo je... Evo gore neko racunanje troskovaveze nemam
![]()
Baš to, koliko god dala imam osjećaj da bih trebala još.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1327 times
- Been thanked: 4294 times
Ako ih niko ne sluša, kako onda uberu onolike pare i to od sadaka i fitra?
Ja to dajem isključivo Islamskoj zajednici i zekat i sadakatu-l fitr. A fukari, halal bilo, dajem tokom cijele godine, kad god se ukaže prilika, ne samo u ramazanu.
To što dižete prašinu oko toga kome dati 10-15 maraka jednom godišnje, nije ništa drugo do jadan pokušaj ispišavanja po IZ.
Samo vi naprijed i vrlo kurčevito, onako baš pravednički.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41776 times
- Been thanked: 28603 times
Inflacija utjecala i na vitre 

Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
- Zana
- Gospođetina

Laser wrote: 28 Mar 2023, 22:23Ako ih niko ne sluša, kako onda uberu onolike pare i to od sadaka i fitra?Zana wrote: 28 Mar 2023, 17:45
I ja. I moji. Isto. Ali zaśto oni ovo svake godine vaze ja ne kontam
Kad ih niko ne sluśa![]()
![]()
Ja to dajem isključivo Islamskoj zajednici i zekat i sadakatu-l fitr. A fukari, halal bilo, dajem tokom cijele godine, kad god se ukaže prilika, ne samo u ramazanu.
To što dižete prašinu oko toga kome dati 10-15 maraka jednom godišnje, nije ništa drugo do jadan pokušaj ispišavanja po IZ.
Samo vi naprijed i vrlo kurčevito, onako baš pravednički.![]()
Zaboli me ćošak za IZ. A za nekog ko koristi izraz fukara i očekujem da daje upravo njima.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1327 times
- Been thanked: 4294 times
Tako je, zaboli te ćošak.Zana wrote: 28 Mar 2023, 22:30Laser wrote: 28 Mar 2023, 22:23
Ako ih niko ne sluša, kako onda uberu onolike pare i to od sadaka i fitra?![]()
Samo vi naprijed i vrlo kurčevito, onako baš pravednički.![]()
Zaboli me ćošak za IZ. A za nekog ko koristi izraz fukara i očekujem da daje upravo njima.
Daću četniku ako treba, ali ne dam njima.
Btw, sadakatu-l fitr se daje dvjema kategorijama, a to su fukara i miskin.
Ma komplikovano je to, zašto razmišljati? Nedaj u IZ ni dinar, pa ćeš se osjećat pobjednički i nadmoćno.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times