Jooj koliko se ne bi radilo , a Jel i nacionalnih manjina, Đurđevdan, Yom Kippur?Chan wrote: 30 Mar 2023, 13:05 Bio je prijedlog da svi vjerski praznici budu neradni dani za sve. SDA, HDZ i SNSD su to odbacile.
Da je to prošlo moglo bi se onda razglabati i o daljim aktivnostima.
Merhaba naš mubareć Ramazan
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1634 times
- Been thanked: 3045 times
- Status: Offline
Re: Fatih Seferagić predvodio teravih-namaz na Times Squareu
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21893 times
- Been thanked: 19945 times
Po 2 glavna vjerska praznika konstitutivnih naroda.Mutevelija wrote: 30 Mar 2023, 19:14Jooj koliko se ne bi radilo , a Jel i nacionalnih manjina, Đurđevdan, Yom Kippur?Chan wrote: 30 Mar 2023, 13:05 Bio je prijedlog da svi vjerski praznici budu neradni dani za sve. SDA, HDZ i SNSD su to odbacile.
Da je to prošlo moglo bi se onda razglabati i o daljim aktivnostima.
Recimo Jevreji bi trebali posebno tražiti dopuste kao muslimani u Njemačkoj, ali ne postoji zakonska obaveza da im se dozvoli. Doduše to malo varira od pokrajine do pokrajine kod njih i ne postupaju svi isto. Jbg manjina si i tako je kako je.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 3845 times
Ako si pametan, odabrat ćeš bajram.Chan wrote: 30 Mar 2023, 13:49 Evo mene diskriminišu decenijama.
Moram da biram hoću li ocu i materi na praznike u posjetu, jer jedno slavi Božić i Uskrs, a drugo Bajrame. Plaćeno odsustvo samo 2 puta godišnje po osnovu vjerskih praznika, a 4 su praznika godišnje. U goroj sam ja situaciji po tom pitanju nego svi vi zajedno, kao i ostali koji su iz mješovitog braka jer nas kao da je neko izbrisao gumicom.

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9589 times
- Been thanked: 11339 times
- Status: Online
Kao što sam već rekao, nismo baš u poziciji, da raspirujemo islamofobiju po Njemačkoj.
Glupa odluka, glupe osobe. Još samo da razvidimo, radi li ona to namjerno, jer tradicija je optužiti SDA, bez obzira na to da li je ona u poziciji ili opoziciji. Ovi bolesnici i dan danas tvrde da su opozicija, a sve njima nenaklonjene medije nazivaju režimskim medijima.
Glupa odluka, glupe osobe. Još samo da razvidimo, radi li ona to namjerno, jer tradicija je optužiti SDA, bez obzira na to da li je ona u poziciji ili opoziciji. Ovi bolesnici i dan danas tvrde da su opozicija, a sve njima nenaklonjene medije nazivaju režimskim medijima.
Prof. Wolfgang Höpken, profesor povijesti istočne i jugoistočne Europe svojedobno je u intervjuu za Deutsche Welle izašao s vrlo zanimljivim stajalištem.
"BiH je, ako pogledamo zakone i institucionalni ustroj, sekularna država. Međutim, mislim da svakodnevna praksa izgleda potpuno drukčije. Ako pogledamo korištenje vjerskih simbola od strane političara i oštar vjerski govor što stalno doživljavamo u predizbornim kampanjama kao i korištenje vjere u nacionalne svrhe, onda se može reći da postoji politička tendencija koja ima latentne tendencije što je protivno sekularnom karakteru države", kazao je ovaj profesor Univerziteta u Lepzigu.
Dok sarajevska kantonalna skupština donosi odluku koja se prilagođava vjerskim običajima, Fatmir Alispahić, bh. književnik i novinar, koji je i praktični vjernik, s njom se ne slaže.
Za sebe kaže da je i hadžija, vjernik koji je obavio hadž, hodočastio u Meku. Međutim, on je protiv skraćenja školskih sati zbog vjerskih običaja, te je uputio žalbu Ombudsmanu za ljudska prava BiH. Smatra da se time krši Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.
"Ja sam hadžija. Moje troje djece pohađaju nastavu i poste, i nikada nam ne bi palo na pamet da svojim postom ograničavamo ili određujemo prava i slobode onih koji ne poste", napisao je Alispahić u svojoj žalbi Ombudsmanu.
Da su religija i obrazovanje u BiH vrlo osjetljive teme, smatra politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić. Ona je mišljenja kako je, u posljednjem slučaju, po srijedi prikupljanje političkih poena na pitanjima religije.
"Neobično je što ova inicijativa nije došla od SDA, političke stranke koja se predstavlja vodećom nacionalnom strankom Bošnjaka, već od Stranke za BiH, koja tvrdi da je alternativa. Zanimljivo je da je podržano od stranaka koje za sebe tvrde kako se bore za građansku BiH. Očito da se radi o pokušaju dokazivanje tko je 'veći vjernik', a s obzirom da se radi o osjetljivom pitanju, ostale stranke nisu imale hrabrosti usprotiviti se", kaže Marić za DW.
Ona zaključuje da se ovim "daje vjetar u jedra" sličnim odlukama u Republici Srpskoj (RS) pri obilježavanju slave.
"Religiju bi trebaka biti odvojena i od redovitog obrazovanja i politike. To bi trebala biti privatna i osobna stvar pojedinca, a ne predmet političke propagande", zaključuje ona.
„Moguće samo u ambijentu slabe političke pismenosti stanovništva“
Kada govori o sekularnosti BiH i prožimanju vjerskog u društvenom i političkom diskursu, prof.dr. Enes Osmančević, koristi se terminom 'proklamirani sekularni karakter'.
"To govori o nepoštovanju Ustava BiH u kojem je naša zemlja definirana kao sekularna, ali je taj proklamirani sekularni karakter vlasti ozbiljno narušen sve prisutnijim klerikalizmom. To pokazuje nizak stupanj političke kulture i demokratskih standarda u našem društvu, koji omogućava političkim strankama lažno predstavljanje, skrivanje iza ideologija i slobodarskih ideja, a u političkom životu, pa čak i u vršenju vlasti prakticiraju klerikalizam", komentira za DW profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli i član odbora za politologiju Akademije znanosti i umjetnosti BiH.
Posebno ističe kako „ovo moguće samo u ambijentu slabe političke pismenosti stanovništva koje nasjeda na manipulacije“.
"Umjesto da bude subjekt političkih procesa ono postaju objekt. Političke partije na vlasti imaju novac, a vjerske zajednice imaju masovno članstvo koje glasa na izborima. U toj vrsti razmjene dobivaju i vlast i vjerske zajednice, a na gubitku su građanski orijentirani birači", smatra Osmančević.
Cilj: Nepodnošljiva lakoća vladanja
Simbioza vjerskog i političkog, kako kaže prof. Osmančević, vidljiva je od početka agresije na BiH, kroz podršku pojedinih vjerskih poglavara i službenika vojnim i paravojnim formacijama, uvođenje vjerskih obreda u institucije i parainstitucije, govor mržnje i poticanje zločina, a nastavljena je i u poraću neskrivenom uskraćivanjem ili davanjem podrške političkim kandidatima.
"Sve to još uvijek prolazi bez željene i očekivanje kritike medija i letargične i nerazvijene javnosti. Što je zajednički cilj? Nepodnošljiva lakoća vladanja i držanje u podaništvu politički neprosvjećenih masa", kaže sugovornik DW-a.
Na pitanje zašto se bh. političari ponašaju "mesijanski", a nacionalna pitanja poistovjećuju s vjerskim, te zašto se ponekad čini da nema razlike između vjerskog i "političkog klera", Osmančević odgovara kako se sve u BiH promatra kroz kolektivne identitete etno-nacionalnog.
"U tome interes pronalaze i partije takve orijentacije, ali i kler koji želi sačuvati interese i poziciju među 'vladarima'. Sve što je izvan tog interesnog okvira biva brutalno kažnjavano i zatirano, i to je smetnja društvenom i demokratskom razvoju BiH, a Kao što su mnoge napredne ideje ovdje doživjele vulgarne interpretacije i puno dobrog upropašteno, tako je i izrugivanje prosvjetiteljskim idejama i slobodarskim pokretima koje ovdje nikada nisu zaživjele. To je potpuno pogrešan put za BiH i pokazuje da već dugo, kao u političko-društvenoj satiri 'Vođa' Radoja Domanovića, ljude i kolektive vode politički slijepci", zaključuje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40637 times
- Been thanked: 26978 times
Re: Merhaba naš mubareć Ramazan
Jel forumasica
"Ti sa svakim - lijepo! i traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni!"
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
Još koji dan i stiže mubarek mjesec Ramazan. Pripremajte se. Prije svega srce i dušu!!!
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 49879 times
- Been thanked: 8850 times
Zaboravit alkohol i kurvalukeRudolph wrote: 01 Mar 2024, 22:30 Još koji dan i stiže mubarek mjesec Ramazan. Pripremajte se. Prije svega srce i dušu!!!

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 6881 times
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12905 times
- Been thanked: 13872 times

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
Pripremajte se polahko za mjesec Ramazan. Čistite i pripremite svoja srca za 'Nebeske blagodati' koje će se spustiti u tom blagoslovljenom mubarek mjesecu. Blago onima koji su svjesni mjeseca Ramazana i koji ga dočekaju s Bogom i sa radošću, prije svega u svojim srcima i domovima!!!
- Bego
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 256 times
- Been thanked: 1646 times
- baton
- Osvježenje foruma
- Has thanked: 469 times
- Been thanked: 1059 times
Jedno pet dana prije ramazana to se baca...pa jedno tri dana posle ramazana nastavi se sa grijehom..mislim da je takav adet kod nas..a ko zna koliko je i to grijeh i da li se moze očistiti postom i vitrama...uh
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Izet ef. Čamdžić: Jezik vjere zove se djelo, a da ima dugme da zabrani slikanje iftara, ja bih ga pritisnuo
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9668 times
- Been thanked: 8342 times
Aferim!Krokodil Behko wrote: 07 Mar 2024, 21:30Izet ef. Čamdžić: Jezik vjere zove se djelo, a da ima dugme da zabrani slikanje iftara, ja bih ga pritisnuo
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13910 times
- Been thanked: 22892 times
Temu je prije 12 godina otvorio carobnjak nurudin,
U medjuvremenu je od predatog vjernika postao totalni cafir, nevjerovatna transformacija.
Inace, samo da kazem da ce i ove godine nas forumski dzemat i v.d. Mutevelija dzemata, tj ja, pomno pratiti ko ustaje na sehur a ko ne ustaje, da morem obavjestiti nadlezne instance kad bude kijamet.
Amin.
Zato, postite, nemoj da ko kasni.
U medjuvremenu je od predatog vjernika postao totalni cafir, nevjerovatna transformacija.
Inace, samo da kazem da ce i ove godine nas forumski dzemat i v.d. Mutevelija dzemata, tj ja, pomno pratiti ko ustaje na sehur a ko ne ustaje, da morem obavjestiti nadlezne instance kad bude kijamet.
Amin.
Zato, postite, nemoj da ko kasni.
Dozvolite da se obratimo
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Jest, kad bi se on pito.Krokodil Behko wrote: 07 Mar 2024, 21:30Izet ef. Čamdžić: Jezik vjere zove se djelo, a da ima dugme da zabrani slikanje iftara, ja bih ga pritisnuo
Ko voli nek slika, ko ne voli nek ne slika.

Lijepo je što ne postoje tako neka dugmad koju neki ljudi priželjkuju. Ko zna na šta bi sve ličili kad bismo svi počeli stiskat čarobnu dugmad.

- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9668 times
- Been thanked: 8342 times
Lijepo je čovjek sugerisao da se treba naći mjera i u fotografisanju i objavljivanju iftara na društvenim mrežama. Da iftar ne postane samo forma koju treba ispuniti i onda još ljudima objaviti kako je ispunjena.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Korištenje čarobne dugmadi za bilo šta nije ništa drugo do želja za nametanjem svoje volje drugima.
Kao i Izet hodža, isto tako mislim da je neukusno preplavljati društvene mreže slikama sa iftara i drugih sličnih događanja.
Ali ko voli nek izvoli, nema nametanja volje nikome, nema čarobne dugmadi.
Kao i Izet hodža, isto tako mislim da je neukusno preplavljati društvene mreže slikama sa iftara i drugih sličnih događanja.
Ali ko voli nek izvoli, nema nametanja volje nikome, nema čarobne dugmadi.
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 12905 times
- Been thanked: 13872 times
Jesu ruzna vremena punooooo vjernika nece imati cestito da se omrse, nekako uvijek a to pomislim a sa druge strane mozda neka slika priblizi nekome ko ne zna ili nije imo priliku da prisustvuju iftaru pa probudi zelju da posti. Zasto da ne pokazemo nase obicaje, ljepotu zavrsetka posta....
Naravno djela koja smo duzni da obavljamo su na prvom mjestu od ibadeta, sadake, vitri, hedije onima koji je trebaju......
Naravno djela koja smo duzni da obavljamo su na prvom mjestu od ibadeta, sadake, vitri, hedije onima koji je trebaju......