OHR - Christian Shmidt

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times
Status: Offline

Re: OHR - Christian Shmidt

Post by Naseef Mushroom » 07 Apr 2023, 17:48

ironman wrote: 07 Apr 2023, 16:55 Medjubosnjacki sukob se nikad nije ni desio.
I ovo sad nije medjubosnjacki sukob.
Nip,sdp i ns pokusavaju doci na vlast po svaku cijenu..ali sukob ne treba spominjati.
Pateticni pokusaji da se odmetnici iz jedne opcine pokusaju prikazati kao medjubosnjacki sukob su djelo srpskih tajnih sluzbi koje agresiju pokusavaju prikazati kao gradjanski rat.
A i sad..postoji granica do koje su i ovi pacenici iz orke spremni ici siguran sam..
Jer procitani su.
Gradjanski princip na dijelu BiH koji zovemo federacija nema alternativu..
I ako to zna sda koja zna da trajnom izmjenom Ustava koja cementira princip vecine u zastupnickom domu i ponistava domove naroda,sad ide u opoziciju i pristaje na to.
Onda se treba zapitati cime hdz drzi za jaja nip i sdp te ns da te tri stranke zagovaraju rjesenje koje ide u korist jedino hdz-a..
Ali to ne mijenja činjenicu da je se 1000 Ramiza sukobilo sa 1000 Osmana.
I sada ako se ne daj Bože ponovi scenarij, opet će jedni biti odmetnici jer ne mogu obe strane biti na strani dobra ali će to i dalje biti Ramiz na Osmana.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14428 times
Been thanked: 24289 times

Post by Fuddo » 07 Apr 2023, 17:49

Chan wrote: 07 Apr 2023, 17:44 Ja se nadam da je tako, ali šta se sve piše i govori jarane ne ulijeva neku nadu.

Pa ljudi za kiflu viču na internetu da Bog da ti žena rodila opet mrtvorođenče i još dobije kamaru lajkova, a Ramazan. Čovjek sa imenom i prezimenom izjavi javno tako nešto na facebooku. To je strašno. Nisu ni oni s druge strane ništa normalniji.
Pa nije to ko na internetu
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26180 times
Been thanked: 26810 times

Post by ironman » 07 Apr 2023, 18:18

Naseef Mushroom wrote: 07 Apr 2023, 17:48
ironman wrote: 07 Apr 2023, 16:55 Medjubosnjacki sukob se nikad nije ni desio.
I ovo sad nije medjubosnjacki sukob.
Nip,sdp i ns pokusavaju doci na vlast po svaku cijenu..ali sukob ne treba spominjati.
Pateticni pokusaji da se odmetnici iz jedne opcine pokusaju prikazati kao medjubosnjacki sukob su djelo srpskih tajnih sluzbi koje agresiju pokusavaju prikazati kao gradjanski rat.
A i sad..postoji granica do koje su i ovi pacenici iz orke spremni ici siguran sam..
Jer procitani su.
Gradjanski princip na dijelu BiH koji zovemo federacija nema alternativu..
I ako to zna sda koja zna da trajnom izmjenom Ustava koja cementira princip vecine u zastupnickom domu i ponistava domove naroda,sad ide u opoziciju i pristaje na to.
Onda se treba zapitati cime hdz drzi za jaja nip i sdp te ns da te tri stranke zagovaraju rjesenje koje ide u korist jedino hdz-a..
I sada ako se ne daj Bože ponovi scenarij, opet će jedni biti odmetnici jer ne mogu obe strane biti na strani dobra ali će to i dalje biti Ramiz na Osmana.
Ma jok.
Treba prestati pricati o tome. Jer to nazalosr neko prizeljkuje smjeskajuci se.
A odmetnici su kaznjeni u akciji Armije BiH.
Kolika je BiH. I 7 korpusa Armije.
Nije to bilo 1000 na 1000.
Ovo sto se desava na politickoj sceni je pokusaj da se uzme fotelja po svaku cijenu.
I to vide i ljudi koji su prevareni i glasali za te opcije koje sad pokusavaju na sve nacine.
Nece im proci.
dream of spring...

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 07 Apr 2023, 18:20

A ko ce ih zaustaviti? Botovi sirom Evrope? Vidjeli smo neki dan na protestima raspolozenje naroda? Šaka penzionera
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22824 times
Been thanked: 20913 times

Post by Masamune » 07 Apr 2023, 18:21

Pa to što ti o tome ne želiš pričati ne znači da ne postoji realna opasnost od pojave upravo toga.

Kad isključiš emocije dobiješ ipak drugu sliku.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26180 times
Been thanked: 26810 times

Post by ironman » 07 Apr 2023, 18:28

Chan wrote: 07 Apr 2023, 18:21 Pa to što ti o tome ne želiš pričati ne znači da ne postoji realna opasnost od pojave upravo toga.

Realna opasnost od cega?
De tacno napisi na sta mislis..
Ja tenzije nikakve ne vidim a prodjem preko citave BiH x puta..
De idi vidi zamisljanje D&D,ybo te emocije :oo
dream of spring...

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 07 Apr 2023, 18:31

Realna opasnost da je u slucaju pogorsanja situacije relniji međubosnjacki sukob nego sukob sa srbima i hrvatima

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11883 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 07 Apr 2023, 18:39

insomnia wrote: 07 Apr 2023, 18:20 A ko ce ih zaustaviti? Botovi sirom Evrope? Vidjeli smo neki dan na protestima raspolozenje naroda? Šaka penzionera

Tako je.
I đe su sad ti strašni SDA botovi, đe su bili da zapale OHR?

O tome ti govorimo. Jedno je kurčiti se po internetu, a drugo je stvarno nešto preduzeti.
Ti si to preozbiljno shvatio. Ja u cijeloj ovoj opštini, ne znam ni za jednog stanovinka, koji bi nasrnuo na druge Bošnjake, zbog zazličitog političkog viđenja.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14428 times
Been thanked: 24289 times

Post by Fuddo » 07 Apr 2023, 18:39

insomnia wrote: 07 Apr 2023, 18:31 Realna opasnost da je u slucaju pogorsanja situacije relniji međubosnjacki sukob nego sukob sa srbima i hrvatima
Jest, kad se sabine, forte i koluti isprse
Aj bizi
Dozvolite da se obratimo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 07 Apr 2023, 18:39

Chan wrote: 07 Apr 2023, 17:44 Ja se nadam da je tako, ali šta se sve piše i govori jarane ne ulijeva neku nadu.

Pa ljudi za kiflu viču na internetu da Bog da ti žena rodila opet mrtvorođenče i još dobije kamaru lajkova, a Ramazan. Čovjek sa imenom i prezimenom izjavi javno tako nešto na facebooku. To je strašno. Nisu ni oni s druge strane ništa normalniji.
Pa ima ona izjava “Kada su došli po komuniste, ja se nisam bunio, kada su došli po socijaldemokrate ja se nisam bunio itd. onda su došli po mene i nije se imao ko buniti”
Ja takve gadosti o Konakovićem djetetu nisam nikada ni pomislio a kamoli da podržim ali kada elita koji trebaju predstavljati urbani, pro-europski dio društva koji su odrasli uz Indexe uvedu kulturu komunikacije gdje su sasvim normalne i prihvatljive izjave poput “Ybm ti Bakire kosti krepalog oca na Kovačima a kćerka ti je kurava” gdje umjesto da kažu “Mrzim i ja SDA ali to osuđujem i distanciram se” i da su krenuli takve osobe prijavljivati, oni su umjesto toga lajkovali i naslađivali se time. Kada oni koji tepaju sebi da su visoko društvo stvore takav mentalitet komunikacije, šta onda očekivati kod ruralnog SDAovca koj internet ima tek 10 godina? I kada druga strana tako isto piše onda ide zgražavanje.

(Time ne mislim tebe niti se ovaj post na tebe ne odnosi jer si razuman forumaš)

Što je najinteresantnije, mnogi koji to osuđuju bi sutra o Dininom djetetu isto pisali da uđe u koaliciju sa SDA.
Pogledaj šta sad pišu, sve stvari za koje bi prije druge prijavljivali sada sami to koriste, ismijavaju što Komšić konzumira alkohol u po Sarajeva, što se Muhamed zove Dennis Gratz, što Srbin Vojin priča ekavicom.
Prije par godina bi bilo “A što vama SDAovcima smeta što neko pije ili se ne želi zvati Muhamed? Nije vam ovo Saudijska Arabija“.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4458 times
Been thanked: 3437 times

Post by Melek » 07 Apr 2023, 18:42

ironman wrote: 07 Apr 2023, 18:18
Naseef Mushroom wrote: 07 Apr 2023, 17:48
Ma jok.
Treba prestati pricati o tome. Jer to nazalosr neko prizeljkuje smjeskajuci se.
A odmetnici su kaznjeni u akciji Armije BiH.
Kolika je BiH. I 7 korpusa Armije.
Nije to bilo 1000 na 1000.
Ovo sto se desava na politickoj sceni je pokusaj da se uzme fotelja po svaku cijenu.
I to vide i ljudi koji su prevareni i glasali za te opcije koje sad pokusavaju na sve nacine.
Nece im proci.
Ma to je retardirana priča trolova gorih od vlaha što su odlijepili od logike i stvarnosti.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 07 Apr 2023, 18:54

ironman wrote: 07 Apr 2023, 18:28
Chan wrote: 07 Apr 2023, 18:21 Pa to što ti o tome ne želiš pričati ne znači da ne postoji realna opasnost od pojave upravo toga.

Realna opasnost od cega?
Jarane pa zapališe Općinu i zgradu vlade u Tuzli kad su bile puno manje tenzije, a tek na šta bi sad bili spremni ako bi eskaliralo pogotovo u Sarajevu. Ovakve tenzije ipak nisu bile ranije uglavnom u samom bošnjačkom bloku. Mnogima je veći neprijatelj SDA od onih koji su izvršili agresiju na BiH. S druge strane imaš priče o izdaji države na svakom ćošku. I tu uvijek imaš one u pozadini koji vuku konce i gledaju neke svoje interese, a kojih bi bilo sasvim sigurno na svim stranama. Nekad je dovoljno par budala po direktivama ljudi iz sjene da zapale čitavu rulju, a što može prerasti i u mnogo gore.

Ja bih volio biti siguran kao vi, ali nisam. Ovakve tenzije nikad nisu bile zadnjih 20 godina. Ni blizu.
Last edited by Masamune on 07 Apr 2023, 18:55, edited 1 time in total.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 07 Apr 2023, 18:55

A tek braca sto ciljaju dzenet.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 07 Apr 2023, 18:56

I nemojte ni slučajno govoriti ovo je internet i slično. Jarani nije vam ovo Amerika.

Ovdje su ljudi prije samo 20 i kusur godina pucali brat na brata.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 07 Apr 2023, 18:59

Kakva se pogan skuplja po tviteru.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 07 Apr 2023, 18:59

Jbt pa hiljade su Babu dočekale u zagrljaju, ljubili ga i sve ostalo kad je pušten i kad se vratio kući. 20 i kusur godina nakon rata ljudi misle da su ispravno postupali. Teško je tu samo govoriti o odmetnicima. To je mnogo više od toga.
Last edited by Masamune on 07 Apr 2023, 19:00, edited 1 time in total.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11883 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 07 Apr 2023, 19:00

Istraga javlja, a to znači 90% da se ovo zaista razmatra i oko 50% da će biti

Shmidt sjedi s HDZ-om i pišu nove amandmane na ustav koji će biti nametnut.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović postavio je uslov Međunarodnoj zajednici – (pot)predsjednik Federacije koji ne želi staviti svoj potpis na odluku o imenovanju Vlade FBiH mora u klubu konstitutivnog naroda kojem pripada imati podršku 14 delegata. Onaj (pot)predsjednik koji nema podršku 14 delegata u određenom klubu Doma naroda FBiH može biti zaobiđen prilikom imenovanja Vlade FBiH.

Čović je, prema informacijama Istrage, preko Vlade u Zagrebu za sada uspio ubijediti i Ured visokog predstavnika da prihvati njegov prijedlog te bi najavljena odluka Christiana Schmidta trebala ići u tom pravcu. Na taj bi se način zaobišao potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, a osiguralo stalno učešće HDZ-a BiH u vlasti. Evo i kako.

Prema Ustavu Federacije BiH “predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom”.

Ova odredba bi bila dopunjena rečenicom da onaj (pot)predsjednik koji nema podršku 14 delegata u određenom klubu Doma naroda FBiH može biti zaobiđen prilikom imenovanja Vlade FBiH.

Nametne li Schmidt te odredbe, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara bi jedina bila nezaobilazna. Ona ovom trenutku ima podršku više od 14 delegata u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH. Refik Lendo ima podršku trinaest Bošnjaka, Igor Stojanović nakon popunjavanja Kluba Srba nakon njegovog odlaska ima podršku 12 delegata.

Ali nije Čoviću ovaj mandat ni bio problematičan. Lider HDZ-a BiH i OHR namjeravaju ovu stranku osigurati i za naredne izborne cikluse.

Na osnovu ranije nametnutih odredaba Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH je napravila izračun rasporeda delegata po kantonima.

alt

Držimo se sada Kluba Hrvata. HDZ BiH je neprikosnoven u Posavskom kantonu, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10. Ovih pet kantona daje ukupno 17 delegata iz reda hrvatskog naroda. Preostalih pet kantona daje ukupno šest delegata u Klubu Hrvata, što je nedovoljno da bi se zaobišao HDZ BiH ili stranke okupljene oko HNS-a. Prilikom popunjavanja aktualnog saziva Doma naroda FBiH, HDZ BiH je dobio četiri delegata iz HNK, tri delegata u SBK, jednog delegata u Livnu, četiri delegata u ZHK, jednog delegata u Posavini i jednog delegata u ZDK. To je ukupno 14 delegata i HDZ-u, faktički, nije potrebna podrška ni HDZ-a 1990 koji, u saradnji sa partnerskom strankom iz Livna, ima četiri delegata. S druge strane, stranke sa sjedištem u Sarajevu mogu u najboljem slučaju osvojiti sedam delegata u Klubu Hrvata, pod uslovom da u ZDK dobiju oba hrvatska mjesta i da u SBK naprave liste koje će im donijeti jednog delegata Hrvata. Tih sedam delegata, faktički, ne bi značilo ništa.

Podsjetimo, Christian Schmidt je prvobitno razmatrao opciju da (pot)predsjedniku FBiH koji ima dvotrećinsku podršku u klubu naroda kojem pripada omogući blokiranje imenovanja Vlade FBiH. HDZ BiH i Vlada u Zagrebu nisu pristali na ovo rješenje, jer bi ono, u budućnosti, moglo ugroziti HDZ BiH. Razlog je jednostavan – mnogo je lakše obezbijediti osam ruku u Klubu Hrvata, nego deset, koliko bi prema odredbi Ustava FBiH koju u saradnji sa HDZ-om BiH priprema Christian Schmidt bilo potrebno da se onemogući blokiranje imenovanja Vlade FBiH. Sa 14 delegata Dragan Čović ima osigurač da će njegova stranka vječno biti nezaobilazna prilikom formiranja Vlade FBiH.

Dio Međunarodne zajednice, saznaje Istraga, zagovara i donošenje jednokratne mjere kojom bi se omogućilo strankama okupljenim oko HDZ-a i NiP-a da bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende formiraju Vladu Federacije. Međutim, na sastanku u rezidenciji američkog ambasadora Michaela Murphya predstavnik NES-a je rekao da ta stranka neće podržati nikakva jednokratna rješenja. A ukoliko NES i SBiH ostanu pri stavu da neće učestvovati u formiranju vlasti na osnovu jednokratnog rješenja, stranke okupljene oko HDZ-a i NiP-a neće imati većinu u Predstavničkom domu koji potvrđuje imenovanje Vlade FBiH.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 07 Apr 2023, 19:00

ironman wrote: 07 Apr 2023, 18:28

Realna opasnost od cega?
Ja znam samo za slučaj gdje mi je poznanik pričao, kada je Fahro osnovao stranku prije 10+ godina, da je gazda kafića SBBovac izbacio čovjeka jer je imao SDA privjesak na ključu da bi kasnije, kada su SDA i SBB bili u koaliciji, vodio sa gostima ozbiljnu diskusiju kako je koalicija sa SDA dobro za Bošnjake :D.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 07 Apr 2023, 19:01

Ne znam ja. Brat iz Luksemburga kaze da je Avdo četnik

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 07 Apr 2023, 19:02

Avdo je korektan novinar šta god pričali za njega. A ta budala iz Luksemburga nije dobar u glavi.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”