Religijska pitanja

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: Uskrs

Post by insomnia » 09 Apr 2023, 18:09

Ja sam ipak gospodin. Pgtv u Fr postoji nesto sto se zove bonton. Ugodan ostatak dana, lijep vikend i sretni uskrsni praznici.
Otrpilike to ide tako
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3751 times
Been thanked: 3479 times

Post by Naseef Mushroom » 09 Apr 2023, 18:24

Venera wrote: 09 Apr 2023, 18:00
Naseef Mushroom wrote: 09 Apr 2023, 17:57
Zato što živimo u državi gdje je se 96,6% stanovništva izjasnilo religioznima, što religija diktira i dalje mnoge stvari u našem životu, od davanja imena pa na dalje i što je toliko zastupljena da se isplati kompanijama organizovati božićne sajme i iftare na otvorenom.

Zbog toga je veća vjerovatnoća da ćeš doći u situaciju da ne čestitaš vjerniku nego da čestitaš ateisti.

Takav stav ima logike u jednoj Švedskoj.
Zato sto zarade profit na vjernicima. :D.

Ja cijelo vrijeme pisem o osobnim cestitanjima, a ne od strane marketing medija. :D.
Pa šta je smiješno ako si bukvalno potvrdila šta sam napisao? Da religije nisu toliko jako zastupljene ne bi ni ovi vidjeli profit a profit vide jer je preko 95% vjernika, pa tako i drugi kada te vide smatraju da si vjernica jer misle da su male šanse da od tolike države baš oni nalete na nekoga iz tih nepunih 4%. Drugo je u državama gdje je 60% vjernika a 40% ateista.

Pa ja sam lično slično doživio kada sam prije nekoliko godina išao na Sivšu gdje žive većinom Hrvati, da obavim neki posao, 1-2 dana pred uskrs. Ulazi čovjek u kafić i razgovara sa stalnim gostima koje zna i kaže im “Ako se ne vidimo, nek vam je čestit uskrs” i onda prilazi meni i rođaku za sto, koji nas vidi prvi put i ne zna ko smo i čestita nam isto.

I šta sad se trebam naljutiti jer nije pitao jesmo li katolici ili što se nije informisao da nismo možda ateisti? Ili mogu kao svako normalan bez kompleksa zaključiti da se radi o kulturnoj osobi kojoj nije bilo teško da priđe za naš sto i isto nas uvaži iako smo nepoznate osobe za njega.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4103 times
Been thanked: 2024 times

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 10 Apr 2023, 04:58

Meni prijateljica cestitA danas Uskrs i ja cestitam njoj nazad. Mozda cu nekad imat priliku da joj kazem da to ne slavim a mozda i necu.
Sve što ti se desilo, nije moja greška. Sama si tražila.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28802 times
Been thanked: 26474 times

Post by Morgen » 10 Apr 2023, 06:57

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 10 Apr 2023, 04:58 Meni prijateljica cestitA danas Uskrs i ja cestitam njoj nazad. Mozda cu nekad imat priliku da joj kazem da to ne slavim a mozda i necu.
I ja drugarici turkinji kad cestitam bajram ona meni “ i vama srecan bajram šaci”

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20968 times
Been thanked: 18926 times

Post by Masamune » 10 Apr 2023, 07:21

Naseef Mushroom wrote: 09 Apr 2023, 18:24 a
Jedino ste vas dvojica iskompleksirani, a to samo potvrđujete ovim nepotrebnim piskaranjem i to na dan praznika. Trebate imati više osjećaja kad takve diskusije treba pokretati.

Tebe muči 5% ljudi kao da ih je 95% pa koristiš svaku priliku da sereš po njima, a ovaj drugi pak traži da nešto mrzi ili da ne toleriše jer bez toga danas ne bi bio miran i tako iz dana u dan. Da toga nema bio bi među najboljim forumašima, ali ne da mu to mira nikako.

Duh
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 2324 times

Post by Duh » 10 Apr 2023, 11:32

Meni moj komsija pritrca onako star i cestita Bozic.
A stas ispravljati...
Namjera je bitna.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 10 Apr 2023, 12:18

Chan wrote: 10 Apr 2023, 07:21
Naseef Mushroom wrote: 09 Apr 2023, 18:24 a
Jedino ste vas dvojica iskompleksirani, a to samo potvrđujete ovim nepotrebnim piskaranjem i to na dan praznika. Trebate imati više osjećaja kad takve diskusije treba pokretati.

Tebe muči 5% ljudi kao da ih je 95% pa koristiš svaku priliku da sereš po njima, a ovaj drugi pak traži da nešto mrzi ili da ne toleriše jer bez toga danas ne bi bio miran i tako iz dana u dan. Da toga nema bio bi među najboljim forumašima, ali ne da mu to mira nikako.
Nisam ja na dan praznika, na temi koja treba služiti samo za čestitanje počeo sa “glupo je svakome čestitati”.

Trebamo eto gdje kraj milion naših problema ipak odvojimo minutu za lijepu riječ i uvažavanje još tražiti da nam neko prije toga dostavi biografiju.

Treba im strave saljevati zbog mobbinga na poslu.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 10 Apr 2023, 15:42

Naseef Mushroom wrote: 09 Apr 2023, 18:24
Pa ja sam lično slično doživio kada sam prije nekoliko godina išao na Sivšu gdje žive većinom Hrvati, da obavim neki posao, 1-2 dana pred uskrs. Ulazi čovjek u kafić i razgovara sa stalnim gostima koje zna i kaže im “Ako se ne vidimo, nek vam je čestit uskrs” i onda prilazi meni i rođaku za sto, koji nas vidi prvi put i ne zna ko smo i čestita nam isto.

I šta sad se trebam naljutiti jer nije pitao jesmo li katolici ili što se nije informisao da nismo možda ateisti? Ili mogu kao svako normalan bez kompleksa zaključiti da se radi o kulturnoj osobi kojoj nije bilo teško da priđe za naš sto i isto nas uvaži iako smo nepoznate osobe za njega.
Nisi se trebao naljutiti, vec ljubazno obrazloziti da ne slavis Uskrs. :zubi

Da li ti imas takav obicaj cestitati Bajram? :valja
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 10 Apr 2023, 15:45

Duh wrote: 10 Apr 2023, 11:32 Meni moj komsija pritrca onako star i cestita Bozic.
A stas ispravljati...
Namjera je bitna.
Kakva namjera? :hm

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 10 Apr 2023, 15:51

Venera wrote: 10 Apr 2023, 15:42
Naseef Mushroom wrote: 09 Apr 2023, 18:24

Da, ako znam da se osobe zovu Edin, Osman, Emir…

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 10 Apr 2023, 15:53

Naseef Mushroom wrote: 10 Apr 2023, 15:51
Venera wrote: 10 Apr 2023, 15:42

:valja

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 10 Apr 2023, 16:28

Venera wrote: 10 Apr 2023, 15:53
Naseef Mushroom wrote: 10 Apr 2023, 15:51

Naravno da Chanu ne smeta kada neki ateista koji zbog toga i nema šta tražiti na ovoj temi ide u off-topic da liječi komplekse, jer mu paše da neko bije njegove bitke, a kada ja koji čak i nisam katolik, u državi gdje je 96% vjernika na Popisu, među njima i katolici, dajem znak poštovanja prema nekome ko se zove Kristijan ili Ivan, onda ja nemam osjećaja šta pišem na dane kada su praznici.
Tipična ateistička šuplja.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 10 Apr 2023, 16:33

Naseef Mushroom wrote: 10 Apr 2023, 16:28
Venera wrote: 10 Apr 2023, 15:53

Naravno da Chanu ne smeta kada neki ateista koji zbog toga i nema šta tražiti na ovoj temi ide u off-topic da liječi komplekse, jer mu paše da neko bije njegove bitke, a kada ja koji čak i nisam katolik, u državi gdje je 96% vjernika na Popisu, među njima i katolici, dajem znak poštovanja prema nekome ko se zove Kristijan ili Ivan, onda ja nemam osjećaja šta pišem na dane kada su praznici.
On je mjesanac, a i ja sam.

Meni je nelogicno cestitati netkome za koga ne znas da li slavi religijski blagdan.

Mene je jedna kolegica pitala da li slavim, sa namjerom da mi cestita, a ja samjoj se zahvalila na njenoj namjeri, obrazlozila da nisam religiozna, ali sam cestitala njoj. :ok

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 10 Apr 2023, 16:48

Ma sta ima veze ko slavi ko ne slavi, pa lakse mi je reci hvala i tebi nego da razglabam sto godina

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 10 Apr 2023, 16:49

Venera wrote: 10 Apr 2023, 16:33
Naseef Mushroom wrote: 10 Apr 2023, 16:28

Meni je nelogicno cestitati netkome za koga ne znas da li slavi religijski blagdan.

Mene je jedna kolegica pitala da li slavim, sa namjerom da mi cestita, a ja samjoj se zahvalila na njenoj namjeri, obrazlozila da nisam religiozna, ali sam cestitala njoj. :ok
Lijepo je da imaš sa koleginicom takav odnos da možete odvojiti i vremena za razmjenjivanje takvih informacija ali su većinom ljudi u žurbi i imaju milione problema i obaveza i nemaju vremena pitati svakoga za privatne informacije ali su dovoljno kulturni da dokažu da uvažavaju tu osobu pa makar to uputili pogrešnoj osobi. Da ponovim po stoti put, skoro 96% je se izjasnilo na Popisu da su vjernici i zbog toga i većina smatra da je okružena vjernicima i zato i čestita.

Evo ja sam pred uskrs u Njemačkoj odradio noćnu smjenu, svako ko je krenuo kući poželio sretan uskrs a bilo nas je oko 50, i niko se nije bunio, u državi gdje je se 30%, znači 30 miliona, izjasnilo ateistima. To se smatra kulturnim pozdravom kada se odradi smjena, kao kada kreneš u petak kući i svima poželiš fin vikend.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 10 Apr 2023, 16:59

Morgen wrote: 10 Apr 2023, 16:48 Ma sta ima veze ko slavi ko ne slavi, pa lakse mi je reci hvala i tebi nego da razglabam sto godina
Ima veze, a obrazlozenje se uradi kratko i jasno.

Ne zelim da me se ubacuje u grupu religioznih.

Zamisli, da ateisti imaju svoj praznik, i tako cestitaju vama religioznima. :D.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 10 Apr 2023, 17:01

Naseef Mushroom wrote: 10 Apr 2023, 16:49
Venera wrote: 10 Apr 2023, 16:33

Lijepo je da imaš sa koleginicom takav odnos da možete odvojiti i vremena za razmjenjivanje takvih informacija ali su većinom ljudi u žurbi i imaju milione problema i obaveza i nemaju vremena pitati svakoga za privatne informacije ali su dovoljno kulturni da dokažu da uvažavaju tu osobu pa makar to uputili pogrešnoj osobi. Da ponovim po stoti put, skoro 96% je se izjasnilo na Popisu da su vjernici i zbog toga i većina smatra da je okružena vjernicima i zato i čestita.

Evo ja sam pred uskrs u Njemačkoj odradio noćnu smjenu, svako ko je krenuo kući poželio sretan uskrs a bilo nas je oko 50, i niko se nije bunio, u državi gdje je se 30%, znači 30 miliona, izjasnilo ateistima. To se smatra kulturnim pozdravom kada se odradi smjena, kao kada kreneš u petak kući i svima poželiš fin vikend.
Zasto tebi smeta moj stav i pristup, a priznajes da meni funkcionira.

Meni je cudno da tebi muslimanu cestitaju. :hm

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 10 Apr 2023, 17:04

Venera wrote: 10 Apr 2023, 16:59
Morgen wrote: 10 Apr 2023, 16:48 Ma sta ima veze ko slavi ko ne slavi, pa lakse mi je reci hvala i tebi nego da razglabam sto godina

Mhm, ja kazem za sebe

Dok me niko ne vredja (a i tu sam debelokožac)
Ja sam totalno opustena i ne smeta mi

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 10 Apr 2023, 17:13

Pa da je Bosna i Hercegovina 96% ateistička, ja kao musliman bi računao da će mi na ateistički praznik masa ljudi čestitati ukoliko nemaju informacije da pripadam onim 4%.
Ne bi mi uopšte smetalo već bi mi bilo drago da živim u okruženju gdje me ljudi ne ignorišu i uvažavaju me.
Kao što mi ovdje na poslu u Njemačko gdje iako sam musliman ne izgledam kao Arap pa većina ne zna da sam su mi masa kolega čestitali uskrs jer je to znak da na poslu ne vlada hladna atmosfera gdje me većina samo trpi jer mora. Gore bi mi bilo da je čestitao svima pored mene a mene ignorisao.

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 10 Apr 2023, 17:16

Morgen wrote: 10 Apr 2023, 17:04

Mhm, ja kazem za sebe

Dok me niko ne vredja (a i tu sam debelokožac)
Ja sam totalno opustena i ne smeta mi
Meni smeta, jer nekome nije vazan moj stav, a ako ce me pitati kao moja kolegica, to je upravo znak obazrivosti i kulture. :ok

Post Reply

Return to “Religija”